Reklama

Reklama

Úctyhodní lidé

  • Itálie Gente di rispetto (více)

Mladá učitelka se nevědomky stává figurkou na krvavé mafiánské šachovnici... Do zapadlého sicilského městečka přijíždí mladá učitelka Elena – emancipovaná žena ze severu Itálie, která se náhle ocitá v pro ni neznámém světě, ovládaném a řízeném nepochopitelnými zákony. Brzy po jejím příjezdu vyděsí městečko záhadná série vražd. Kdo za nimi stojí a proč jako by vše směřovalo k osamocené nově příchozí, která se stává středobodem zájmu všech ve městě? Italský psychologický thriller vyniká pomalu budovaným napětím a lehce surreálnou atmosférou umocňovanou hudbou Ennia Morriconeho. Jedná se o jeden z posledních snímků režiséra Luigiho Zampy (Římanka, Otázka cti). (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

sud 

všechny recenze uživatele

Mistrně režírovaný psychothriller s pečlivě vytvářenou atmosférou. Divák nemá ani na okamžik náskok a mrazivou pointu odkrývá spolu s hlavní hrdinkou velmi velmi pomalu. Krásná Jennifer O'Neill podala výborný výkon a James Mason byl děsivě přesvědčivý, že z něj (navzdory věku) šel strach. Když se k tomu navíc přidá hudba Ennia Morriconeho, je o zážitek postaráno. I když nelze opomenout menší rozvleklost první poloviny a úsporné využití Franca Nera, jedná se i po tolika letech o velmi působivý film. 80%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo hodně výživný městečko, tolik magorů na jednom místě, asi už vím odkud pochází psychor. Atmosféru to mělo, ne že ne, ale těžko řešit napětí když se tam každej chová jak idiot. Ještě štěstí, že hlavní představitelka byla docela čičina. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, jestli k tomu přispěl dabing, ale hlavní postava mi připadala jako příšerná afektovaná kráva, která nemluví, ale hystericky řve. Nejradši bych jí zavřel hubu pěstí. Pak se tam objeví první mrtvola, tak jsem myslel, že začne nějaký vyšetřování. A ono ne. Fízl, kterej tu vraždu vyšetřuje, pro změnu začne hystericky řvát taky. Tak čekám, kdy přestanou všichni řvát, a začne se tam odehrávat něco zajímavýho, ale nedočkal jsem se. Objevujou se tam postupně další mrtvoly, což je akorát další důvod k tomu, aby někdo začal znovu hystericky řvát. Horko těžko jsem to vůbec dokoukal. Jedinej, kdo snese trochu přísnější měřítko, je James Mason. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Dáte mě zabít tady, nebo mám počkat doma..?“ Odbojná, emancipovaná učitelka se setkává se symptomy nemoci postihující Sicílii a zároveň zjišťuje, jak je obtížné vyhnout se jejím příčinám. Kromě groteskních aranžmá mrtvol zůstanou v paměti jen dvě věci. Americký bombardér ukrytý v křoví za barákem a především erotické scény paníčelky a profesora Nera. Postup je vždy stejný. Ona na něj začne ječet, on se na ní vrhne a začne ji líbat způsobem, jako by ji ze rtů vysával jed po uštknutí zmije. Strhne z ní šaty, vysvleče i sebe a pak... přišel na řadu střihač Franco Fraticelli. Pochopitelně myslím s nůžkami ve střižně.. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Pochmurný příběh krásné ženy, má brilantní dokonalost. Emocionálně účinné, obsahově napínavé a zdařile vypracované. Vzato kolem dokola mafie spolčená s politickou mocí zde spíše působí na pozadí celého příběhu jako kulisa dramatu. Obdivuhodný výkon odvedla půvabná herečka Jennifer O'Neill. Krom toho z dalších postav nelze přehlédnout advokáta Antonio Bellocampo (James Mason), který dodává příběhu tajemnou chuť. Nezastupitelné místo tu má i herec Franco Nero, kterého nelze jednoznačně charakterizovat, (možno díky scénáři), ale v rámci děje odevzdá svůj příjemný standard. Pěkně tu funguje i řeč filmové stylizace obrazu postaviček, které zalidňují ospalé sicilské městečko, a navíc dokáže popisem navodit záhadnou atmosféru, tím umocňuje dojem, že sledujete něco výjimečného. Je to atmosféra, z níž by se mohli dnešní filmaři učit. Jedna věc je jistá, že tento italský film udrží diváka v napětí až do posledního záběru. Prozradit z příběhu víc by nebylo asi fér. Myslím, že tenhle starý klenot je jak vybroušený šperk, který už oslňoval diváka za socialismu. Minimálně by si zasloužil znovu uvést alespoň na televizní obrazovky. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Politický Krimithriller s báječnou atmosférou-lehkým surreálem, respektive strašidelné případy vražd děsí všechny v malém sicilském městě.. Kdo za nimi stojí, a proč vše směřuje k osamocené nově příchozí učitelce, která jakoby se stala středobodem zájmu všech ve městě. Atmosféra houstne, je vrahem snad buržoazní fašista, tichý filosof-učitel a skvělý milenec, nabobtnalý starosta či korumpující senátor...???! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Naivní učitelka příždí do Bohem zapomenutého kraje a stane se figurkou na šachovnici, která má posloužit vyšším cílům. Mysteriozní drama s prvky neorealismu je především syrovou sociální sondou. Italská Sicílie jako alegorie světa. Mocní jsou proto mocní, že mají moc. Od začátku jsem měl neodbytný pocit, že vše směřuje k tragickému konci... Krásná O´Neillová předvedla s Nerem nefalšovanou italskou vášeň. Temný film zalitý palčivým sluncem. Skvostný dabing dua Hudečková - Cupák musí českého diváka potěšit. Chválit hudbu snad ani nemá cenu, Morricone je značka kvality. Krásné. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Precizně napsaný a promyšlený scénář, na který navazuje stejně pečlivá a vynalézavá režie. Bída Sicílie, mafie, láska, sex, rodové vazby, problematické postavení ženy v takovém prostředí... všechno je tu namícháno do napínavého koktejlu se skvělými Jennifer O'Neill, Franco Nerem a Jamesem Masonem. ()

S.Quentin QUALE

všechny recenze uživatele

Omlouvám se, ale s příšerným anglickým dabingem jsem se nevypořádal, takže jsem film nepochopil. Nehodnotím a asi už mu šanci stejně nikdy nedám. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Hlavná hrdinka je tak trochu slepica, že ano. A na rovinu, takto si zábavný film nepredstavujem. Nadpriemerné hodnotenie dávam za päťhviezdičkový záver, a možno by neuškodil remake. Hororový. Takýto nijaký, obyčajný film, si tých posledných 10 minút ani nezaslúžil ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Sicílie se vším všudy. Originální zápletka vyprávějící o mladé učitelce, která se stane primadonou místního obyvatelstva a kdo na ni sáhne, toho pešek bouchne a skončí s průstřelem hlavy na náměstí. Její zdánlivě neomezená moc stoupá až k okamžiku, kdy se konečně odhalí její krutá a svým způsobem jednoduchá podstata. Samotný závěr však dá tomuto obrazu báječnou trhlinu v podobě nelítostného "bumerangu manipulace", kterou si musí zákonitě každý vychutnat. Cha, chá, za takové finále nemůžu jinak než za plný počet. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejlepší pozvánka na Sicílii. Sice asi nikdo z nás by nechtěl zažít to, co Elena, ale atmosféra tohohle snímku si vás plně podmaní, z technických kategorií bych vyzdvihl střih a samozřejmě dokonale vyladěnou hudbu. Žánrově se opravdu ze všeho nejvíc jedná o film mysteriózní, jakkoliv se tu neděje nic nadpřirozeného, jako divák jste odsouzeni "nemít jistotu" až do konce a vy tak můžete postupně přeskakovat jednu postavu za druhou a přemýšlet, jestli zrovna ta má v řádění mafie (nebo kdo za tím stojí) prsty. Milovník Nero opět miluje, Mason je nad věcí a O´Neill tomu dodává drzý šarm. Kolegy už zmíněný dokonalý český dabing (Filmové studio Barrandov dabing 1978: Eva Hudečková, Eduard Cupák, Míla Besser, Luděk Munzar a další umělci své profese) ještě podtrhuje skvělý dojem, tentokrát rozhodně platí že dabovaná verze lepší originálu. MOŽNÁ JEDEN Z PĚTI NEJLEPŠÍCH FILMŮ O ITALSKÉM JIHU. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Do malého Sicilského městečka přijíždí půvabná a mladá učitelka Bardiová. Po jejím příjezdu ji veřejně slovně napadne samolibý místní překupníček. Druhý den je na náměstí vystaven na židli s několika kulkami v těle a s květinou v ústech. Později je veřejně obtěžována příliš aktivním novinářem a ještě toho večera je v jedné z temných uliček městečka zbit. Místní lidé ji začínají vzdávat úctu, důvěřovat jí a její vliv výrazně roste. Po té, co je fyzicky napadena dvěma mladíky na motocyklu a ještě téhož večera za to mladíci zaplatí životem, stává se významnou a váženou osobou, která začne mít vliv na starostu, zastupitelstvo a dokonce na senátora. Učitelka Bardiová však nechápe, proč se to všechno děje, kdo za tím stojí a co tím sleduje. Začne proto pátrat po důvodech. Senátor najednou prosadí v parlamentu několik let odkládaný zákon, ale v takové formě, aby někomu prospěl, ale ne chudým z předměstí, kteří to nejvíc potřebují. Její zjištění je šokující... Perfektní snímek s výborně prokreslenýma postavama a prostředím Sicilského venkova, hereckými výkony Jennifer O'Neill a Franco Nerem. Jednoznačně plný počet bodů. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné je, že hlavní postava učitelky určitě neměla za úkol získat si moje sympatie. Což podtrhuje hlas Evy Hudečkové, která je mi protivná i jako herečka a tady v dabingu je za supermegeru. V drobnostech mi to připomnělo několik dalších filmů, například zoufalou samotu jedince ve městě plném lidí (Motýl na rameni) nebo důležitou úlohu mumií v kostele (Ctihodné mrtvoly). Má to výborně vystavěnou kontinuálně houstnoucí atmošku a krásný exteriéry Ragusy. Taky trochu do počtu Franca Nera, kterej se sice dobře vyjímá v titulcích, ale sem si přišel akorát zašukat a dotvořit mystérium koem hlavní postavy. Rád bych dal čtyři, ale musím tři, protože abych pro pochopení závěrečný pointy musel mít po ruce obsah na italský wikipedii, to pak skoro nemá smysl na něco koukat dvě hodiny. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Mafiánská krimi ze Sicílie zalité sluncem. Nikde se však žádný mafián neobjeví, objevují se jen mrtvoly. Všichni muži z města tajuplně posedávají na židlích a vy dumáte, který z nich by to mohl být. Nebo snad pan starosta? Nebo starý obyvatel zámku, který se straní veřejnosti? Nebo atraktivní pan učitel? Stejnou otázku si klade i mladá učitelka, která se do města dostala bez vlastního přičinění. Proč? Kdo ji sem poslal a za jakým účelem? Každý, kdo jí jakkoli ublíží, je brzy na náměstí s kulkou v hlavě ... ()

k4n9ur 

všechny recenze uživatele

Zhruba v polovině to ztratilo grády a vyústění bych taky čekal lepší. Takže první půlka by byla určitě za 4, druhá za 3. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem měl pocit, že sleduji nějakou kafkárnu, tolik podivností, divných lidí a bizarních situací tomu vyloženě přispívalo. Krásná Jennifer O´Neill je přeložena do zapadákova kamsi na Sicílii, kde má vyučovat tamější děti. Hned první den zažívá nepříjemnou situaci, která posléze vyústí až k vraždě. A další mordy na sebe nenechávají dlouho čekat...Škoda, že ty mrtvoly byly gumové figuríny, to bylo tak strašně bijící do očí, že jsem se musel smát. Atmosféra z neznámého zla je však přítomná a postupné odkrývání děje připraví zajímavé vyústění. Co je ale total špička, je český dabing z roku 1978! Opět důkaz, že naši herci s těmi postavami dokázali splynout a dát jim i něco ze sebe. Radost sledovat! Eva Trejtnarová Hudečková, Eduard Cupák, Luděk Munzar, Zdeněk Dítě, Ferdinand Krůta, Vilém Besser, Soběslav Sejk, Petr Oliva... Naprostej luxus! ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Pro me osobne trosku zvlastni az bizarni film rezisera Luigiho Zampy. Zapletka zacina byt atraktivni, napinava a lehounce bububu velmi pozvolna a postupne se stupnuje. Mlada a tak trochu problemova ucitelka prijizdi do maleho italskeho mestecka, kde se zacinaji postupne objevovat podivne vrazdy s ni zjevne souvisejici, nacez zacne mit nad chodem mesta a lidmi podezrele silny vliv. Vadil mi prehnany a imho az hystericky prehravajici vykon hlavni hrdinky, vlastne me vyslovene tocila, ale zbytek filmu je fajn. Starsi James Mason hraje tajemneho duchodce manipulatora, co taha za nitky se sarmem sobe vlastnim, Franco Nero hraje nervaka / zamylsneho hrebce se smutnyma ocima a peclive strizenym knirem (trochu lol) v jedne osobe. Velkym plus je hudba E. Morriconeho a to specificke italske prostredi a s nim souvisejici atmosfera vsudypritomne mafie, spinavych politickych her a tak trochu desivych jen malinko poodtazenych zaclonek v oknech zvedavych presto lhostejnych obyvatel mestecka, kdykoliv se ve meste deje nejaka gangsta neplecha. Kdo za koho hraje? Prave posledni jmenovane aspekty filmu prekryvaji veskera mozna negativa a pro nekoho mozna usmevne postavy ala novinar... S italskymi filmy/typickou hereckou mentalitou stale trochu bojuji, tohle je dalsi ukazka jejich rozporuplnosti, ale bavil sem se, o tom zadna, zajimavy film... ()

Reklama

Reklama