Reklama

Reklama

Tajemství dávných léčitelů

(seriál)
  • Německo Ancient Beauty (více)
Německo, 2007, 3x52 min

Obsahy(1)

Německý dokumentární cyklus o třech dílech:

1. Starověká Indie (Ancient India)
Celé věky trvá náš sen o věčném mládí a kráse. Jak zabráníme úbytku sil a vitality? V čem tkví kouzlo áyurvédy? Tak dlouho, jako existuje samo lidstvo, trvá i sen o mládí a kráse. A touha pokořit smrt. Jak zabráníme úbytku sil a vitality? Jak zabráníme stárnutí? Filozofové a léčitelé nad těmito otázkami rozjímali a někteří skutečně nalezli odpovědi... před mnoha tisíci let. Archeologové objevili překvapující poznatky starodávných kultur. Tajemství dlouhověkosti bylo pečlivě chráněno a předávalo se z mistra na žáka, aby se nikdy neztratilo.

2. Starověký Řím (Ancient Rome)
Věčná je lidská touha po souladu se silami přírody, věčném životě, po kráse a vnitřní harmonii. A voda je zdrojem veškerého života. Staří Římané dobře znali její zázračnou moc. Ta touha je tak stará jako lidstvo samo - touha po souladu se silami přírody, věčném životě, po kráse a vnitřní harmonii. Voda je zdrojem veškerého života. Římané uměli s vodou zacházet přímo geniálně. Objevili a využívali její léčivé schopnosti. Bormio leží na starobylé římské cestě vedoucí přes italské Dolomity. Horká geotermální voda tu proudí pohořím už od samého počátku existence země. Římané začali tyto horké prameny, stejně jako všude po celé pravlasti, využívat před více než dvěma tisíciletími. Lidé se tu odpradávna koupali, relaxovali a léčili. V termálních lázních v Bormiu využívá doktorka Cinzia Fiorentiniová léčivé schopnosti vody už dvacet pět let. její program umí léčit např. pacientky s chronickou revmatickou artritýdou.

3. Starověká Čína (Ancient China)
V Číně objevili archeologové základy poznání dlouhého a zdravého života. První čínský císař chtěl ještě víc – chtěl žít navěky. Před dvěma tisíci dvěma sty lety byla sepsána první bible o zdravém životě. Čínská nauka o zdraví je založena na pozorování čchi – životních energií a jejich proudění v přírodě. Základní prvky – voda, země, kov, dřevo a oheň – na sebe navzájem působí. Kromě toho určují zdravotní stav člověka i vyváženost prvků jin a jang – lidé mají stejně jako skály dvě vlastnosti – ve stínu převládá chlad a vlhko a na slunci zase horko a sucho. Tato vyváženost se neustále proměňuje. Okamžik po okamžiku. Z čínského hlediska určuje interakce mezi jin a jang vnitřní harmonii a tudíž i zdravotní stav člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavé výprava ke kořenům tří zásadních léčebných směrů. Nutno podotknout, že se všechny vyvinuli ve zcela odlišné oblasti a byli na sobě naprosto nezávislé. Přesto je mnoho prvků spojuje. Je fascinující, že se spousta léčebných procedur úspěšně používá již přes 2 000 let. Indie je typická léčebnými oleji, Řím vodou, v Číně vládne Čchi, které se různými způsoby uvádí do opětovného pohybu. Ačkoli nevěřím vší té magii, kterou jsou mnohé procedury obalené, tak to nic neubírá na působivosti a především nesporných výsledcích. Nijak v mých očích žádný fungující léčebný směr nezavrhuji pouze proto, že pro něj v našem světě prozatím neexistuje vědecké vysvětlení a lidé k němu dospěli po mnoha stovkách až tisících let pokusů. Celkem se mi podařilo si pomocí dokumentu utvrdit a prohloubit některá přesvědčení a názory. Spousta informací mi do mého myšlenkového světa dokonale zapadla. Dokumentu bych vytkl pouze směšné ilustrační záběry minulosti. Jen okrajovou zmínku o tom, co všechno tak prasata kdysi v římských lázních prováděla a co byl jejich hlavní účel a také se s mými zájmy nesetkaly názory homosexuálního módního návrháře. Úplně jsem nepochopil, proč nám druhý díl nabídl tuhle módní vsuvku. Neviděl jsem v tom souvislost s léčitelstvím. Celkově forma mohla být určitě lepší. Každopádně informačně je dokument dostatečně plný a zajímavý. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Trošku sice tendenčně pojaté a rutinně vyrobené, leč subjektivně velmi zajímavé a pro neznalého i poučné nazírání do světa prastarých léčebných praktik, vnímajících člověka ne možná v souladu s posledními >vědeckými< poznatky, zato však pak jako BYTOST v její celosti a podstatě... >Příroda< je mocná čarodějka, že... Možná až nám všem bude v té naší moderní euroatlantické civilizaci zle... - - - - - (Poprvé viděno 6.3.2009 na ČT2, komentář zde jako první - 6.3.2009) ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama