Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stovky Čechů popravili zcela bez důvodu ještě před začátkem 2. světové války v době Velkého teroru na území Ruska a Ukrajiny. Dodnes u nás žijí jejich potomci a příbuzní, kteří se teprve po 70 letech dozvídají krutou pravdu.
Výjimečný dokument Televizního studia Ostrava odhaluje dosud neznámé popravy Čechů a československých občanů v období velkého teroru v letech 1937-1938 v Sovětském svazu. Mnozí tu žili a podnikali už od dob carského Ruska, jiní uvěřili v ideály nové společnosti a odjeli do Sovětského svazu za lepší budoucností, aby zde našli svou smrt. Leží v hromadných hrobech po celém bývalém Sovětském svazu - v Moskvě, Petrohradu, Lvově, Bykovni, Žitomiru.... Je mezi nimi mladík, který v r. 1937 jako jediný cizinec dobyl s ruskou expedicí Severní pól, nebo elitní důstojník, příbuzný biskupa Lobkowicze. V jediný den 28. 9. 1938 bylo popraveno 77 Čechů v ukrajinském Žitomiru, oficiálně kvůli špionážním kontaktům českého Sokola. Umírali ještě před začátkem 2. světové války, jejich rodiny se o tom dověděly až se značným časovým odstupem, mnohé neznají pravdu dodnes. Unikátní odhalení, svědectví a výpovědi nabízí dokument Mečislava Boráka, Lenky Polákové a Petry Všelichové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Matty 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá práce. Akorát si kladu otázku, jestlipak přinese odvaha tvůrců (o vítané téma v současném Rusku ani Ukrajině dozajista nejde) své ovoce. Skeptici tvrdívají, že lidé se z historie nepoučili a nepoučí. I kdyby měli pravdu, pro začátek není marné alespoň vědět. 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V rokoch 1937-1938 bolo v Sovietskom Zväze priamo na príkaz Stalina zabitých cca 1000 obyvateľov denne. Niet preto divu, že sa medzi nimi objavili aj československé občania. Dodnes sú zachované zoznamy, v ktorých stojí pre každú sovietsku republiku stanovené presné čísla, koľko ľudí sa má každý deň popraviť a koľko ich má byť deportovaných. Žiadne konkrétne mená, len čísla. Keďže šlo rádovo o tisíce ľudí, toľko nepriateľov strany nešlo na dennej báze nájsť, preto boli ľudia často vyberaní náhodným výberom. Diktátor tak len plnil svoje heslo: „Smrť vyrieši všetky problémy. Žiadny človek, žiadne problémy.“ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Rusové se k popravám 720 tisíc svých nevinných občanů (včetně ukrajinských) a za dalších statisíce v gulazích stále nepostavili čelem. Je to na okraji veřejného zájmu. V dokumentu zaznělo, že v Rusku byly dokonce soutěže na střílení lidí... ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Strhující vyprávění! Zásluhu na tom má hudba, střih a skvěle vybrané / seřazené rozhovory s potomky obětí a historiky. Neupadá se do nepříjemného slzopudného dojímání, ta krutá fakta jsou silná sama o sobě. Takové dokumenty se zatím v Česku jen tak nevidí. (Srovnejte například se zdlouhavě natočeným dokumentem o osudech vysokoškoláků po smrti Jana Opletala.) Člověk si tu může udělat obrázek o tehdejších poměrech a vlastně i o mentalitě východoevropanů. K nezaplacení! ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracovaný dokument kombinující historická fakta, ať už obecně známá či z novějších bádání, a konkrétní zkušenosti Čechů s hrůzným stalinistickým režimem. Vedle známějších informací (např. soutěžení o to, který okrsek popraví větší počet lidí) se objevují údaje o tom, že v době, kdy SSSR sliboval podporu Československu na obranu před nacistickým Německem (jeden den před podepsáním Mnichovské dohody), byly popravovány desítky a následně stovky Čechů. Vedle umělých špionážních obvinění byly k trestu smrti odsouzeni lidé za nepochopitelné činy jako cvičení v sokole či špatně zorané kolchozní pole. Výmluvné je také svědectví ruského historika, že současná ruská populace většinově glorifikuje komunistický režim: "Jsou tu dvě skupiny lidí - jedna nechce o vraždění ani přemýšlet, vůbec si ho připustit, zatímco jiná skupina obyvatel by byla schopna ho opět rozpoutat..." ()

Mrlah 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mě velice potěšil protože téma Stalinskych hrůzných zločinů proti lidskosti je nevím proč utajováno. Více takovýchto dokumentů. To že na konci války byly stovky čechů odvlečeny do SSSR a většina zemřela nebo byla popravena v Stalinskych gulagach ( koncentračních táborech) by bylo dobré taky připomenout nějakým podobným dokumentem. ()

Reklama

Reklama