Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film ze současnosti, v němž osudy deseti postav pohltí milostný vír... Tématem televizního filmu jsou nenaplněné či promarněné milenecké a manželské vztahy dnešních dnů. Jde o film povídkový: deset postav – deset milostných variací. Protagonisty jsou lidé současné vyšší střední třídy. Ti, kteří stačili vydělat nějaké větší peníze či je získali právě sňatkem a neumí je rozumně využít. Jsou-li muži, ženu pokládají za zaměnitelný majetek či, patří-li k opačnému pohlaví, muže za prostředek k zajištění bezstarostné existence. Povídky jsou navzájem provázány tak, jak je to v současné kinematografii moderní: postavy – v našem případě vždy jedna postava – přecházejí z jedné povídky do druhé, až se kruh uzavře. A právě na konci kruhu uvidíme opravdovou lásku, která bohužel už nemůže nic zachránit... Scénář televizního filmu napsala autorská dvojice Pavel Kohout a Jelena Mašínová, z jejíž scenáristické tvorby viděli diváci ČT např. seriál Konec velkých prázdnin, televizní film PF 77, televizní film Hodina pravdy či Hodina tance a lásky. Téma televizního filmu je parafrází divadelní hry rakouského dramatika Arthura Schnitzlera, která vznikla před sto lety a je u nás překládána jako „Rej" (Der Riegen). Jenže Schnitzler zakázal svou hru provozovat až do konce ochranné lhůty, tak ho trápily všemožné a opakované cenzorní zákazy. Poté, co lhůta uplynula, Pavel Kohout napsal jako poctu Schnitzlerovi divadelní hru „Arthurovo Bolero“ a právě podle ní vznikl dnes natočený film Deset způsobů lásky. Dnešní doba není tak prudérní a sex také není hlavním problémem hry: tedy vlastně ano, ale jen jako prostředek, s nímž lze dosáhnout nejrůznějších cílů. A ty cíle ukazují jednu tvář současné společnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

crozet 

všechny recenze uživatele

Hloupý a jednoduchý scénář, nemluvě o zcela nepochopitelném záměru dramaturgie ČT zahrnovat takový kousek do vysílání v neděli, 20:00 (tento fakt totiž bohužel velmi pravděpodobně spadá i do znalosti tvůrců). Nedovedu si představit psychologicky nevhodnější rozbourání posledních zbytečků bláhové domněnky, že víkend ještě nekončí a od brutality dalšího pracovního týdne člověka dělí ještě JEDEN VOLNÝ VEČER... Jinak pokud bych chtěl být spravedlivý, pochválím vedení herců a zvláště je samotné, kteří na sobě nechávají znát poctivý a výrazově jasný divadelní původ. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Já s tímhle filmem nemám větší problém. Bál jsem se přehnané romantiky, ale ona tam skoro žádná nebyla :-) Film je to smutný, ale pravdivý, současný a rozhodně zajímavý. Ano, hráli zde celkem neznámí aktéři, ale úroveň jejich výkonů nebyla vůbec špatná; tím bych chtěl pochválit režiséra Polesného za jeho práci s herci (samozřejmě přispěl i slušný scénář). Pokuď se někomu film nelíbil, nebo mu z něj nebylo "dobře", tak se mu ani nedivím; pravda (v tomto případě reálná současnost) vždy nemusí být příjemná...;-) ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jelikož byla v názvu láska, čekal jsem, že bude nějaká i ve filmu. Ale kdepak! Tady jen každý každým manipuluje a sex k tomu buď používá jako vhodnou páku nebo bere jako vítané odreagování. A často za něj musí platit. Pokud to mělo být nahlédnutí do vyšších kruhů, tak doufám, že už se podobným směrem nepodívám. Jedna hvězdička je za závěr, který mě dokázal z toho polospánku probudit. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dobře vedení mladí herci, promyšlené a řemeslně dobře režijně i scénáristicky zvládnuté jakobypovídkové drama na minimální ploše vypovídá mnohé o vnitřní prázdnotě života v tzv. celebritních rodinách polistopadového postkomunistického kapitalismu i těch, kdo se v nejrůznějších úlohách pohybují v jejich bezprostředním okolí. V mnohém tato látka připomíná deset let staré Zelenkovy KNOFLÍKÁŘE. Příběh měl spád, nepředstíral a nenudil. V pomyslné kategorii tzv. zeitstücků (v češtině našich předků časových příležitostných děl) se jedná po delší době opět o jeden z mála hvězdnějších okamžiků, za něž se naše hlavní televizní stanice nemusí v žádném případě stydět. A při jejichž zhlížení nehrozí divákovi nuda. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 8/10 Hudba 5/10 Efekty 5/10/// +zajímavé vztahy zajímavě propletené, moderní, netradiční -pro mě zatím neznámí herci, stále dokola jedno hudební téma/// Na začátku mě to až tolik neoslovilo, ale protože to jsou celkem jednoduché minipříběhy a kupodivu docela zajímavé, nakonec mě film zaujal. Konec byl dramatický a uzavřel kruh nejednoho osudu. Dá se na to podívat./// Celkem 60%/// ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama