Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film ze současnosti, v němž osudy deseti postav pohltí milostný vír... Tématem televizního filmu jsou nenaplněné či promarněné milenecké a manželské vztahy dnešních dnů. Jde o film povídkový: deset postav – deset milostných variací. Protagonisty jsou lidé současné vyšší střední třídy. Ti, kteří stačili vydělat nějaké větší peníze či je získali právě sňatkem a neumí je rozumně využít. Jsou-li muži, ženu pokládají za zaměnitelný majetek či, patří-li k opačnému pohlaví, muže za prostředek k zajištění bezstarostné existence. Povídky jsou navzájem provázány tak, jak je to v současné kinematografii moderní: postavy – v našem případě vždy jedna postava – přecházejí z jedné povídky do druhé, až se kruh uzavře. A právě na konci kruhu uvidíme opravdovou lásku, která bohužel už nemůže nic zachránit... Scénář televizního filmu napsala autorská dvojice Pavel Kohout a Jelena Mašínová, z jejíž scenáristické tvorby viděli diváci ČT např. seriál Konec velkých prázdnin, televizní film PF 77, televizní film Hodina pravdy či Hodina tance a lásky. Téma televizního filmu je parafrází divadelní hry rakouského dramatika Arthura Schnitzlera, která vznikla před sto lety a je u nás překládána jako „Rej" (Der Riegen). Jenže Schnitzler zakázal svou hru provozovat až do konce ochranné lhůty, tak ho trápily všemožné a opakované cenzorní zákazy. Poté, co lhůta uplynula, Pavel Kohout napsal jako poctu Schnitzlerovi divadelní hru „Arthurovo Bolero“ a právě podle ní vznikl dnes natočený film Deset způsobů lásky. Dnešní doba není tak prudérní a sex také není hlavním problémem hry: tedy vlastně ano, ale jen jako prostředek, s nímž lze dosáhnout nejrůznějších cílů. A ty cíle ukazují jednu tvář současné společnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

yarca 

všechny recenze uživatele

Vzpomněla jsem si na písničku „Johnny loves Jenny".  Zpívá se tam, že „Johny miluje Jenny, ale Jenny miluje Joa. A Joe chce Penny, ale Penny miluje Boa. Bo ještě není připravený, protože si chce jen nezávazně užívat ..." No, a o tomhle ten film je. A není to film veselý. Ale za mě slušný průměr. Minimálně. Jen tu lásku aby v něm člověk pohledal. Ale je tam. Nakonec tam je. Taková ta nezištná obyčejná neobyčejná láska. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nelpím na nahotě, ale co mě dokáže hodně zkazit dojem, jsou milostné scény, kdy jsou zůčastnění ve spodním prádle... Dá se to přece natočit i jinak. Na druhou stranu ve filmu o sexu ukázat všehovšudy jeden zadek (a ještě chlapa), je docela slabota. :-) Zatímco třeba vulgarismy se to tu jen hemží. Z mého pohledu jde jen o málo uvěřitelný a nepovedený pokus - přitom na tak atraktivní téma... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

S radostí občas nakouknu do života lidí, kteří mají jasno v tom, že prachy znamenají úplně VŠECHNO. Těmito "úspěšnými" lidmi zlehka pohrdám, ale přesto mne potěšila trocha upřímnosti u skvěle napsaného dialogu podnikatelky se studentem na téma zásadních bodů smlouvy o poskytování sexuálních služeb. Takže děkuji snímku za to, že jsem si zase jednou mohl prohlédnout zparchantělou část naší společnosti a nyní se rychle vracím do normálního života s jistotou, že mě nikdo nebude milovat jenom proto, že vlastním nedoceněnou sbírku hokejových kartiček. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jelikož byla v názvu láska, čekal jsem, že bude nějaká i ve filmu. Ale kdepak! Tady jen každý každým manipuluje a sex k tomu buď používá jako vhodnou páku nebo bere jako vítané odreagování. A často za něj musí platit. Pokud to mělo být nahlédnutí do vyšších kruhů, tak doufám, že už se podobným směrem nepodívám. Jedna hvězdička je za závěr, který mě dokázal z toho polospánku probudit. ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Polesný potvrdzuje po slušnom pokračovaní tretej série Nemocnice,že je zručný režisér. Aj keď niektoré motívy vo filme nie sú originálne /ukradnuté/ ako celok to funguje kompaktne. Je to skutočne svieži vánok do dnešnej českej tvorby. Celé dielo vhodne doplňujú málo výdaný herci ,čo je v tomto prípade veľkým trumfom.Motivovalo ich to ukázať sa vo svetle reflektorov dobrými výkonmi /Šplechtová,Černá ... / Propaguje sa tu nový druh umenia ,tzv. oblečená nahota ,že by novinka na trhu ??? Dobré bio v širšom kontexte to však je. Zaujímavý komentár od Sportovca... ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama