Reklama

Reklama

Cesta do středu Země

  • USA Journey to the Center of the Earth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na začátku filmu se seznamujeme s profesorem Lindenbrookem (James Mason), pracujícím na univerzitě v Edinburghu. Tomu se dostane do rukou neobvyklá hornina, pocházející z Islandu. V této hornině jsou vyryty značky, které používal vědec Arne Sacnussem. Ten se vydal na výpravu do středu Země a už se nevrátil. Profesor Lindenbrook se rozhodne vypravit v jeho stopách. Vezme s sebou i svoji dceru Jenny a jejího snoubence Aleca. Přidá se k nim i Carla Göteborgová, manželka zesnulého vědce Göteborga, který se pokusil Lindenbrookovi ukrást jeho výpravu. Byl však sám zabit hrabětem Sacnussemem, potomkem Arne Sacnussema ,jenž se rozhodl jít v jejich stopách a dobýt tak slávu a bohatství. Naše přátele rozhodně nečeká lehká cesta. Jestli se jim podaří úspěšně dokončit svoji výpravu a přežít všechna nebezpečí, to se dozvíte v tomto filmu, natočeném podle populárního románu Julese Verna. (Šimpy)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

sator 

všechny recenze uživatele

Uplkaný předobraz Indiana Jonese... Dimetrodon s kterým se hrdinové příběhu utkali, je rod vymřelého masožravého pelykosaura. Žil v období permu (mladší prvohory, asi před 280 až 265 miliony let). Jeho zvláštním znakem byla výrazná hřbetní plachta, sloužící zřejmě k termoregulaci nebo k vnitrodruhové signalizaci. Ve své době představoval nepochybně dominantního predátora, při délce 3,5 metru a hmotnosti asi 200 kg byl největším dravým tvorem svých ekosystémů. Ve filmu za skutečný exemplář zaskakovala zvětšený a domaskovaný Leguán nosorohý. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Poslední ze tří velkých amerických adaptací Julese Vernea 50.let - před tím 20 000 mil pod mořem a Cesta kolem světa za 80 dní. Na rozdíl od obou jmenovaných je Cesta do středu Země asi nejméně ambiciózní, ve své jednoduchosti možná až béčková. I když jistě ne rozpočtem, protože rozlehlé dekorace Atlantidy, houbového lesa a dalších prostředí jistě nebyly z nejlevnějších. Filmu dominuje fantasticky tísnivý soundtrack Bernarda Herrmanna (hlavně útoky ještěrek působí vážně démonicky). I přes svou délku Cesta do středu Země příjemně ubíhá, a občasné logické kotrmelce a naivní momenty se snadno odpustí. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Povedené zfilmování klasické Verneovky, která má stále co nabídnout. Dobrodružný snímek plný krásných triků (obří houby, ještěři, nitro sopečné jeskyně), se skvělým Jamesem Masonem, který jako roztěkaný profesor Lindenbrook vede svou expedici do nitra Země. Jeho postava je velmi zajímavá a pestrá - a stejně rychle jako se mění jeho názory, se mění i jeho nálady a chování. Takže během chvilky dokáže být z příjemného společníka protivným autoritativním mrzoutem a naopak. Jeden zajímavý charakter vedle druhého je i zbytek jeho týmu. První polovina filmu je spíše komorní, druhá pak vzrušující a napínavá, ale díky Masonovi i velmi vtipná. Např. když si Lindenbrook hraje na soudce a pak předává zbraň jako horký brambor ostatním členům výpravy, aby vykonali jeho rozsudek. Dodnes kvalitní a velmi zábavný film. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bohužel neznám knižní předlohu, ale jistě je skvělá jako většina Verneových knih. Nemohu tedy soudit, jak se filmová adaptace drží či nedrží románu, avšak jako film je Cesta do středu Země sympatická. Je samozřejmé, že se na snímku výrazně podepsal zub času, nejvíce v oblasti triků a prostředí, ovšem stále jde o příjemnou dobrodružnou sci-fi podívanou, ve které není nouze o sympatické herce, úsměvné scény, mírné napětí a romantiku. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Taká romantická dobrodružná pohádka, dosť naivné a pôsobiace miestami smiešne. Ale malo to aj svetlé stránky ako zobrazenie vyhasnutej sopky a pod. V tej dobe to bol určite parádny zážitok vidieť. No hodinu sa rozhodovať že pôjdu na dobrodružnú cestu a potom druhú hodinu skoro len ísť a zostupovať dole bolo dosť nuda. (2,5*) ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • Mnoho lidí v davových scénách byli studenti Edinburské univerzity. (Marek06)
  • Společnost Fox dala zelenou této velkorozpočtové produkci částečně díky úspěchu filmů 20 000 mil pod mořem (1954) a Cesta kolem světa za osmdesát dní (1956). Stejně jako v případě těchto předchozích filmů se ukázalo, že vysoké náklady byly dobrou investicí, která vyústila ve velký kasovní trhák. (Marek06)
  • Dimetrodonm se kterým se hrdinové příběhu utkali, je rod vymřelého masožravého pelykosaura. Žil v období permu (mladší prvohory, asi před 280 až 265 miliony let). Jeho zvláštním znakem byla výrazná hřbetní plachta, sloužící zřejmě k termoregulaci nebo k vnitrodruhové signalizaci. Ve své době představoval nepochybně dominantního predátora, při délce 3,5 metru a hmotnosti asi 200 kg byl největším dravým tvorem svých ekosystémů. Ve filmu za skutečný exemplář zaskakovala zvětšený a domaskovaný Leguán nosorohý. (sator)

Reklama

Reklama