Reklama

Reklama

Snímek Moneyball společnosti Columbia Pictures je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit nadějná očekávání, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku tohoto sportu. Na počátku sezóny v roce 2002 se Billy ocitá v zapeklité situaci: jeho špatně financovaný tým Oakland Athletics, zvaný též lidově A's, přišel o své nejlepší hráče (znovu), kteří se nechali zlákat velkými týmy (a s tím souvisejícími nemalými platy) a on je nucen dát svůj tým znovu do pořádku a zahájit sezónu s třetinou původního rozpočtu. V touze po vítězství se Billy rozhodne jít proti klasickým zvyklostem, které v baseballu platí. Zaměří se zcela mimo baseballová hřiště na zneuznané teorie Billyho Jamese a najme Petera Branda (Jonah Hill), inteligentního ekonoma, který vystudoval univerzitu v Yale. Společně se postaví selskému rozumu vyzbrojeni odhodláním vše přehodnotit a vybaveni počítačovou statistickou analýzou, kterou baseballová administrativa dlouhodobě ignoruje. Dospějí k neuvěřitelným závěrům a začnou najímat hráče, které zbytek baseballového světa považuje za příliš nevhodné, příliš staré, příliš nemocné nebo příliš problematické, kteří jsou ale současně všichni velmi nedocenění. Jak se Billy a Peter neúnavně tlačí kupředu, vzbudí jejich nové metody a pozoruhodná sestava outsiderů pozornost ostatních týmů, médií, fanoušků i hlavního manažera jejich vlastního týmu (Philip Seymour Hoffman), který odmítá spolupracovat. Tento experiment ale nakonec vede nejenom ke změnám v tom, jak se baseball hraje, ale také k výsledku, který Billymu definitivně otevře oči a posune ho na zcela novou úroveň. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (907)

Flynn 

všechny recenze uživatele

Krásné sportovní drama s pěknou, dalo by se říci, komorní atmosférou. Vyníkající herecké výkony a punc příběhu dle skutečné události dělají z tohoto kousku jeden z nejpovedenějších sportovních dramat za poslední roky. Pitt je skutečně výborný a dokonce i Jonah Hill, kterého moc nemusím, tady sedí jak pr. na hr. :o) Myslím, že tenhle film musí vtáhnout i úplné nefanoušky jakéhokoli sportu. Vyníkající... ()

asinus 

všechny recenze uživatele

Vysoustružený skvost na vcelku nezajímavé sportovní téma. Perfektní režie, vynikající herci a geniální dialogy dokáží stoprocentně vtáhnout i do příběhu, který sám o sobě ani zdaleka neuchvacuje. Ještě zmíním Wallyho Pfistera, ten si odpočinul od Nolanovek tím nejlepším způsobem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mam rad sportovni filmy natocene podle skutecne udalosti. Sice bych radeji uvital podobny film z hokeje ci fotbalu, protoze pravidla baseballu nechapu a uz se je ani ucit nebudu... Ale zajimave to bezesporu je, precizni rezie a opet vyborny Jonah Hill ve vedlejsi roli, ten se do roli ruznych asistentu narodil. Jinak to neni poprve, co mi Pitt v nekterych zaberech pripomina Redforda. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně výstižný název ... pro neobyčejné vyprávění ze zákulisí populárního amerického sportu. Neboť jeho středobodem je muž, který stojí v pozadí ... a poněkud nekonvenční (a pro jeho vlastní kariéru i značně riskantní) metoda výběru hráčů, kterou upřednostní, aby jeho tým udržel krok s těmi, jejichž rozpočty jsou jaksi mnohem velkorysejší. Dostane vás na svou stranu ... nejenom proto, že jeho příběh vychází ze skutečnosti. Brad Pitt (jakožto Billy Bean) je absolutně věrný své roli ... a baseballu - věříte mu každý pohled ...každé slovo ... každé gesto - a všechny scény prožíváte spolu s ním. Přesto ... ve svém důsledku - z mého ryze amatérského pohledu - se jedná i o určitou dehonestaci ... či degradaci sportu jako takového - nebo alespoň všeho, co by měl představovat. Neboť onen srdcím všech opravdových fanoušků drahý sport dávno zapomněl na čisté ideály, z nichž se kdysi zrodil a které věrně ctil. Dopustil, aby je nahradily show - a BYZNYS. Byznys, který jakožto neomezený vládce stojí na nejvyšším stupni vítězů ... a který hráče proměnil v pouhé žoldáky - nebo gladiátory. Protože v pomyslné aréně nebojují za své město a za svůj kraj jako správní patrioti, kteří vzešli z místního sportovního podhoubí, ale upíšou se - MUSÍ se upsat tomu, kdo si je koupí ... tomu, kdo dá víc. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Já teda baseballu moc nerozumím, což se určitě odráží v hodnocení, ale čekal bych alespon menší vysvětlení i pro úplné laiky. Takhle jsem vůbec nevěděl o co jde. Taky nebylo ani moc záběrů na skutečnou hru. Prostě jsem sledoval nějaký skvělý děj postavený nad hrou, kterou jsem nechápal a ani ji neviděl. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to jemný, elegantný a celkovo triumfálny film o téme, z ktorej som už bol unavený, a ktorá je podaná s umením a sviežosťou, ktorá je pozitívne vzrušujúca. 8/10 ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Moneyballu nemám co vytknout. Brad Pitt dvě hodiny utáhl s přehledem. A každá jednotlivá scéna měla sdělení a byla přesně vypointovaná, mířila a trefovala do černého. Snadněji polapitelný divák si přišel ve sportovních scénách podle šablony na své, ale náročnější určitě ocení, že vůbec nejde o baseball, ani o statistiku (i když to taky samozřejmě), ale o to, kolik jednoho člověka stojí úsilí a vnitřní rozervanosti, když chce přesvědčit lidi se zavřenýma očima, kteří ne a ne dát víčka od sebe, o tom, že není tma. Šupa. Jsem rád, že jsem na to vlítnul do kina. A že jsou zítra Oscaři, sázím na Moneyball po druhém shlédnutí jako na černého koně. Viděno po páté, pořád super a lepší a lepší. 2021: Pomalu se mi stává trvalkou :) Viděno snad už 8x. Vždycky o něco lepší. Neskutečná trefa do Brada Pitta v této roli. 2024: Bez chybičky. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu musím přiznat, že je mi svět baseballu na míle vzdálený. Přišla jsem s ním do styku pouze na střední škole a to jsme měly pravidla hry tak změněná, že o baseballu nemohla být ani řeč. Snímek Moneyball přináší zajímavý příběh o muži (potažmo dvou mužích), kteří společně dokázali, že svět sportu není pouze o vytrvalosti, nasazení a osobních výkonech. Když člověk do hry přizve matematické vědy, až by se sám divil, co všechno dokáží spočítat. Příběh mě zavedl do nového prostředí, které mi sice bylo neznámé, přesto mě velmi bavilo a udivovalo. Na druhou stranu musím přiznat, že jsem se občas ztrácela. Což bylo zapříčiněno mojí neznalostí baseballových týmů a jednotlivých hráčů. Chvílemi jsem neměla tušení, kdo byl v danou chvíli prodán do jiného týmu a kdo naopak koupen. I přes toto všechno mě neopustil pocit, že snímek je velmi zajímavý a poutavý. Bohatý výběr hereckého obsazení nepochybně také přispěl k dobrému výsledku. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Film který naprosto předčil už tak dost vysoké očekávání. Ukazuje se, že pod cokoliv se jako scénárista podepíše AAron Sorkin je skvělý filmový zážitek. Děj mě okamžitě chytil. O baseballu a jeho historii nevím téměř nic, ale vůbec mi to nepřekáželo. Je to prostě příběh životní epizody jednoho člověka. Skvělé dialogy, postupně a velmi chytře gradující příběh, skvěle a vkusně zachycené rodinné zázemí Billyho Beana. Mistrovsky zahrané jak Pittem v hlavní roli, tak zejména Hofmanem a Hillem. Líbila se mi i Kerris Dorsey jako Billova dcera. Nejlepší film loňského roku 2011 a doufám že posbírá co nejvíce oscarů. ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Sportovní filmy mi asi nic neříkají a kromě zajímavé myšlenky (vybrat hráče dle ekonomické statistiky) mi film nic nepřinesl. Děj byl zmatený a občas dost nudný. Snad mě i nakonec nejvíc pobavil zpěv dcerušky. ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Billy Beane, člověk, který stál v pozadí jedné z nejpůsobivějších šnůr v historii sportu. Človek, který odmítl akceptovat nadvládu mocných, operujících na základě silně disproporčně založeného financování severoamerickém sportu (nutno dodat, že se stále jedná o spravedlnější variantu, než je její evropský bratříček). Človek, který byl hluchý ke slovům nelze nebo nejde. Bezvýhradně přesvědčen o správnosti a funkčnosti své filosofie, ovlivnil vývoj profesionálního sportu a pohnul kostrou fundamentálních základů na nichž je sport postaven. Samotný film je za čtyři hvězdcičky, pátá je pak za muže, jehož činy a bezprecedentní víra ve zvolenou cestu pomohly úspěšně přenést profesionální sport do nového, "počítačového" století. Je to přesně takové, jaké byste to od potencionální oscarové štiky čekaly. Hluboké, nejen pro "sportovní" fajnšmejkry, s trochou zlaté pozlátka na závěr, bez očividné snahy zalíbit se všem za každou cenu. Navíc vedené citlivou režiserskou rukou, která přesně ví, co chce. Je nejvyšší čas, aby si Akademie uvědomila, jaká herecká esa stále čekají na nejvyšší filmovou poctu. Snad to letos vyjde, Brade ... ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem čekal víc. Pitt mi nijak zvlášť úchvatný nepřišel, já viděl průměrný rutinní výkon. A co je největší kaňkou, která kazí slušnou podívanou? Dle mě trochu přehnané tempo vyprávění. Čímž nemyslím obecně, protože stopáž se naopak docela vleče, ale v zásadnějších momentech a scénách. Já jsem fanoušek veškerého sportu, takže i v baseballu se solidně orientuju, ale přesto jsem měl leckdy co dělat, abych dokázal držet tempo a něco mi neuniklo (viz např. i můj oblíbený moment níže). A co tak teprve diváci, kteří té hře s pálkou, kde se jen běhá pořád dokola, nerozumí. Chtěl jsem dát o deset více, ale po zralé úvaze a mírném potlačení mé neskrývané slabosti ke sportovním snímkům- 70 %. Oblíbená část- hektika v den uzávěrky přestupů ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Sice jsem byl první polovinu docela dost mino, jak jsem nestíhal koho vyměňujou za koho a s kým ty hráče vymněňujou a vzhledem k tomu, že o baseballu toho vim opravdu velice málo, tak jsem se občas naprosto ztrácel. Nicméně i přes tyto nedostatky jsem měl na konci ten krásný mravenčivý pocit z krásného filmu. Je úžasný, že stále se najde někdo, kdo to nehraje pro peníze, ale pro pro pocit, že jste v tom co děláte dobří a ostatní vás za to uznávají. 85%. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Mohl to být hodně silný příběh, ale zpracování nějak pokulhávalo. Akčnost vyjádřena typickým filmovým klišé "mluvím a jím" či případná obměna "mluvím a piju". Bradovi to v těch šusťákách slušelo, takže nezáleží, co máš na sobě, ale jestli v tom umíš chodit. A moc pěkná písnička "The Show" od Lenky :-) ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Sportovní drama o tom, jak se jeden generální manažer pokusil změnit svět baseballu pomocí statistiky. Vnikl působivý film nahlížející do zákulisí baseballu. Je to film s výborným scénářem, film kde je vše na svém místě, režijně precizní a kde herecká skvadra v čele s výborným Bradem Pittem podává vynikající výkony. A přestože se to skoro vůbec neodehrává na hřišti, nýbrž v útrobách stadionu (toto prostředí filmu vytvořilo silnou atmosféru), jedná se o velmi emotivní sportovní dílo. Co může být ale mírným záporem filmu, ne každý fandí baseballu a má takovou znalost baseballové terminologie, 4 hvězdy. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

K filmu mě přivedla tahle recenze publikovaná na finančně-ekonomickém webu, tedy místě, kde by člověk doporučení na film moc nečekal. V kontextu příběhu, který se v Moneyballu odehrává, to ale zase takové překvapení není. "Manažery klubů by neměli dělat bývalí sportovci, jejichž jedinou kvalifikací je, že „rozumějí hře“. Na jejich místa patří ekonomové, kteří poznají, odkud se jim peníze nejlíp vrátí." S tím nelze než souhlasit, stačí se podívat na některé příklady z praxe (např. Kateřina Neumannová a MS v Liberci). Přestože o baseballu vím téměř kulový (jen na základce jsme párkrát hráli softball), tak jsem si film užil. Může za to především pozitivní atmosféra, která prostupuje téměř celý děj, a která vyplývá z toho, že se navzdory zažitým stereotypům vyplatilo zariskovat s přijetím netradiční metody sportovního managementu. Příjemný pocit z filmu potom dotváří věčně dobře naladěný Brad Pitt, který si jde neustále za svým a dočká se zasloužené (pravda, trochu hořkosladké) odměny. Nakonec musím pochválit hudbu, kde mě zaujala hlavně písnička od Pittovy filmové dcery. Když už jsem u tý hudby, tak musím říct, že Joea Satrianiho hrajícího tradiční předzápasovou hymnu jsem tu skutečně nečekal :D ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Filmy se sportovní tematikou mám ráda, i když třeba danému sportu, kterým se zabývají, zrovna moc nerozumím. Moneyball diváky láká na hvězdné herecké obsazení a celkem zajímavý námět inspirovaný skutečným životním příběhem baseballového hráče a manažera Billyho Beana. I přes nesporné kvality snímku se však musím přiznat, že jsem se poměrně často přistihla, jak koukám na hodinky s myšlenkou, kdy už bude konec. Možná by to bylo jiné při kratší stopáži, ale jistá si tím nejsem. Dokonce ani Brad Pitt mě svým hereckým projevem příliš neoslnil. (65%) ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Slova Brada Pitta o tom, že Moneyball není filmem o baseballu, nejsou tak úplně pravdivá. Moneyball je hlavně filmem o baseballu, ale zároveň vypráví příběh o odvaze měnit zaběhnutý řád. Bennet Miller ho režíruje prakticky dokumentárním stylem komplet s odtažitými pohledy kamery tu a tam proloženými archivními záběry. A Pitt to hraje skvěle. ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Aaron Sorkin chystá režijní debut

Aaron Sorkin chystá režijní debut

09.05.2016

Jen těžko byste v Hollywoodu hledali výraznějšího scenáristu, než je Aaron Sorkin. Autor Západního křídla a Newsroomu napsal i Moneyball nebo Stevea Jobse, hlavně má ale doma Oscara za Social Network… (více)

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

26.10.2012

Pořád není úplně jasné, jaký bude další režijní počin Christophera Nolana. Film Transcendence, o kterém je řeč, bude totiž „jenom“ produkovat (jak jinak, spolu se svou manželkou Emmou Thomas). Režii… (více)

Reklama

Reklama