Reklama

Reklama

Snímek Moneyball společnosti Columbia Pictures je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit nadějná očekávání, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku tohoto sportu. Na počátku sezóny v roce 2002 se Billy ocitá v zapeklité situaci: jeho špatně financovaný tým Oakland Athletics, zvaný též lidově A's, přišel o své nejlepší hráče (znovu), kteří se nechali zlákat velkými týmy (a s tím souvisejícími nemalými platy) a on je nucen dát svůj tým znovu do pořádku a zahájit sezónu s třetinou původního rozpočtu. V touze po vítězství se Billy rozhodne jít proti klasickým zvyklostem, které v baseballu platí. Zaměří se zcela mimo baseballová hřiště na zneuznané teorie Billyho Jamese a najme Petera Branda (Jonah Hill), inteligentního ekonoma, který vystudoval univerzitu v Yale. Společně se postaví selskému rozumu vyzbrojeni odhodláním vše přehodnotit a vybaveni počítačovou statistickou analýzou, kterou baseballová administrativa dlouhodobě ignoruje. Dospějí k neuvěřitelným závěrům a začnou najímat hráče, které zbytek baseballového světa považuje za příliš nevhodné, příliš staré, příliš nemocné nebo příliš problematické, kteří jsou ale současně všichni velmi nedocenění. Jak se Billy a Peter neúnavně tlačí kupředu, vzbudí jejich nové metody a pozoruhodná sestava outsiderů pozornost ostatních týmů, médií, fanoušků i hlavního manažera jejich vlastního týmu (Philip Seymour Hoffman), který odmítá spolupracovat. Tento experiment ale nakonec vede nejenom ke změnám v tom, jak se baseball hraje, ale také k výsledku, který Billymu definitivně otevře oči a posune ho na zcela novou úroveň. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (906)

kslaww 

všechny recenze uživatele

Film o tom že vše se točí kolem peněz i ve sportu. Dělat to pro radost a ne pro peníze, tak by to mělo být. ()

zubrik66 

všechny recenze uživatele

Takže ideme si poskladať výherný tím. Namiesto toho, aby sme sa šli pozrieť na zápasy si otvoríme tabuľky v exceli a ideme rátať percentá, až kým nemáme 100. Čísla sú bez emócii, nemajú farbu, stoja na druhe strane oproti pocitu zo športu. Avšak šport dneška už nie je len o tom vyhrať, ale je to o tom, kto viac zarobí... ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Nevím, kde začít. Film má rozhodně dobrá a zajímavý námět, ale jeho scénáristické a režijní zpracování jsou nejslabší částí tohoto filmu. Bradu Pittovi jsem jeho roli nevěřil, ale snažil se o to se prodat. Scénář má spoustu nezajímavých dialogů, které by ve filmu správně být neměli. Tempo je hodně pomalé. Myslím si, že kdyby Pitta vystřídal Kevin Costner a režii nějaký zkušený sportovní režisér, tak by film mohl dopadnout o dost lépe. Tohle je nezáživná a místy nudná slabota. Zkrátka je vidět, že režie se chopil Bennet Miller, protože tenhle film trpí stejnými problémy, jako Foxcatcher, což je ale o dost větší kravina. ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Výborní Pitt s Hillem a Sorkinův autorský rukopis je nepřehlédnutelný. Snad jen ke konci filmu mělo deset až patnáct minut záběrů skončit v koši střižny, jinak skvělá a emocionální jízda - a to o baseballu nevím (vlastně pořád) skoro nic. Věřte ale, že o baseball tady vlastně nakonec nejde. Kvalitativně srovnatelný snímek se sportovní tématikou mě napadá jediný, Jerry Maguire s Cruisem. 85 %. PS: Nechtělo se mi tomu věřit, ale tenhle film je - na rozdíl od mnoha jiných, které si na to jen hrají - opravdu prakticky slovo od slova podle skutečných událostí, a v pasáži z onoho památného rekordního utkání Áček jsou prostřihy na reálný historický footage materiál z tohoto zápasu, který lze najít i na You Tube, včetně toho nepravděpodobného vývoje skóre (!). ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Pokud to budu chtít shlédnout ještě někdy, musím si nastudovat, jaký je rozdíl mezi první a druhou metou a ještě několik dalších věcí. Pak snad mou pozornost nebude odvádět to, že polovině řečí v ukecaným filmu nerozumím ()

Rooseman 

všechny recenze uživatele

Hezký film. Atmosférický a musím říct, že velmi snadno stravitelný (teď hádám) i pro někoho, kdo sportu neholduje. Každopádně Brad Pitt byl skvělá volba, stejně jako námět filmu. Vybrat si tenhle příběh chtělo notnou dávku odvahy, ale vyplatilo se. A konečné titulky? Kdo by to nečekal. Rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

knihovna 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nudný film o sportu jemuž nerozumím. Což je samozřejmě moje chyba. V podstatě nám ten film říká, že statistika je to nejdůležitější a zbytek je na hovno. S tím si dovolím nesouhlasit. A to že to tomu Beanovi vyšlo, je spíš náhoda. Ale to sem asi nepatří, to je jenom můj názor. Jedna hvězda za P.S.Hoffmana. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Milujem športové drámy a budem to opakovať dokola. V tomto prípade šlo o dokonalý výber hercov a skvelé spracovanie. Je zas pravda, že film mal dve pasáže, ktoré mi prišli prázdne a zbytočne natiahnuté, čomu zodpovedá jedna hviezda dole, ale inak je to parádny príbeh. Brad zahraje úplne čokoľvek a dokázal to aj v Moneyballe, Jonah sadol do úlohy ako uliaty a vyhrať posledný zápas sezóny, hej to je sen každého. Kto videl Moneyball vyhral určite. Dobrá práca. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 7,6/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 94%, Audience Score - 86% | FDb.cz - 76.3% | Velmi dobré Drama z prostředí baseballu (což je náš velmi oblíbený sport) se skvělým Bradem Pittem (což je náš velmi oblíbený herec), které nemá potředu spěchat a pomalu line přes všechny své výborné i trošku nudnější části do finále. Navíc scénář je napsán velmi dobře a inteligentně (co také čekat od dvojice Sorkin + Zaillian) a jindy naprosto otravný herec Jonah Hill zde hraje svůj životní výkon. Jinak Robin Wright ve svém cameu nic moc, ale P. S. Hoffman a Ch. Pratt nestojí ani za řeč. A nebýt mírně přetohavaného konce a režisér by to utnul po tom osudném zápase (výhra, prohra - to je jedno), tak by se nám tento film přeci jen zamlouval o něco více a ještě trochu vyšperkovat basebollové zápasy ale i tak: originální, (ne)nudné, výborné... 75% ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Tak neskutečně nudnej (nekonecne porovnavani pindouru trenera a manazera), sablonovitej (manazer zacne socialne s tymem fungovat) a pitomej (o nicem) film jsem uz dlouho nevidel. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Rýdza scenáristická prácička na čele s hereckým machrom Pittom a prekvapivo neotravným Hillom, ktorá dokazuje, že športové drámy nemusia vždy pôsobiť tak stereotypne. Tešiť sa z výhry je bežnosť, ale zmieriť sa s prehrou a vyťažiť z nej možné maximum, to je umenie. Pre niekoho možno moc ukecané, pre mňa viac než uspokojivé... ale nie dokonalé ;). ()

Cermicek 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý. Fakt že jo! A překvapivě to neni primárně o "bejsbólu", páč by se tenhle příběh dal praktikovat na jakejkoliv jinej sport. Dobře napsaný, super topic a skvělý herecký výkony - o Breďákovi se nemusíme bavit, Hill ale překvapil (tentokrát dokázal ukázat i jinou polohu než tu z těch debilních komedií a to se dá ocenit). Přesto tomu na top pořád něco chybí. Takže jazýček na čtyrku nakonec přehoupne těch pár "Hollywoodskejch prvků", kterejch se toto jinak povedený drámo ze sportovního světa bohužel nevytříhalo. ()

elpin 

všechny recenze uživatele

Bez znalosti baseballu se v tom člověk trochu plácá ale jinak je to perfektní film o tom že pokud něco dělají všichni ještě to neznamená že to dělají nejlíp. ()

Dextwer 

všechny recenze uživatele

Natočený podle skutečného příběhu z baseballového prostředí, což se odráží i na mém hodnocení. Nejsem velkým fanouškem baseballu a tak mi některé souvislosti unikají. Každopádně zajímavé nahlednutí do fungování zákulisí nějvětší baseballové ligy světa. Plus dávám zpracování. Věřím, že pokud by se stejně dobře natočil např. film z hokejového prostředí, tak mé hodnocení bude diametrálně odlišné (vyšší). Zajímavosti: * Několika protagonistům filmu není baseball zcela cizí. Casey Bond strávil nějaký čas v organizaci Giants, Royce Clayton hrál 17 let v MLB a Stephen Bishop odehrál v 90. letech několik sezon, z nichž v jedné si zahrál i s Davidem Justicem, kterého ve filmu ztvárnil. Moje hodnocení: 65 % ()

Riverin 

všechny recenze uživatele

Na Moneyball som sa tešila naozaj dlho, takže keď som si ho púšťala mala som obavy či nebudem sklamaná. A nebola som. Spočiatku ma trochu vydesili všetky tie štatistiky a fakt, že o baseballe neviem v podstate nič, ale oplatilo sa vydržať, lebo z tohto filmu je jasný favorit roku. Skvelá pokojná réžia, hudba, scenár, všetko úžasné. A najúžasnejší bol, samozrejme, Mr. Pitt!! ()

situs 

všechny recenze uživatele

Typická oscarovka, dalo by se říct. Od námětu, přes zpracování, až po herecké výkony. Prostředí baseballu je zde v podstatě podružné, příběh by stejně dobře fungoval v jakémkoliv kolektivním sportu, točícím přiměřený balík peněz. Co však film staví nad ostatní snímky, je nepřibarvená pravdivost či reálnost chování jednotlivých postav, i když jde "jen" o "uhlazenou hollywoodskou reálnost" (vztah Billyho s dcerou atd.), což však není hanlivé označení, ale pouze forma jako taková. Síla filmu je spíše ve výpovědi, než v dlouhotrvajícím zážitku. ()

hejcoze 

všechny recenze uživatele

Sport nemiluji, ale filmy o sportu ano. Divná dichotomie, ale pořád. Špičkové herecké osazení, a skutečnými událostmi vedený příběh je skvělá kombinace. Mimochodem, kdo si po shlédnutí filmu nesednul k počítači a do YouTube nezadal "Hatteberg home run" a kouknul se jak to bylo ve skutečnosti? (Úplně stejně.) ()

Crybaby 

všechny recenze uživatele

Zo zaciatku dojmy ze sledujem film roka, ku koncu mam uz bohuzial dojem ze to bol film ktory bude patrit premna "len" do TOP15 r.2011. Neuveritelne kvalitny a silny film... ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Aaron Sorkin chystá režijní debut

Aaron Sorkin chystá režijní debut

09.05.2016

Jen těžko byste v Hollywoodu hledali výraznějšího scenáristu, než je Aaron Sorkin. Autor Západního křídla a Newsroomu napsal i Moneyball nebo Stevea Jobse, hlavně má ale doma Oscara za Social Network… (více)

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

26.10.2012

Pořád není úplně jasné, jaký bude další režijní počin Christophera Nolana. Film Transcendence, o kterém je řeč, bude totiž „jenom“ produkovat (jak jinak, spolu se svou manželkou Emmou Thomas). Režii… (více)

Vražedně pravdivý příběh Hilla a Franca

Vražedně pravdivý příběh Hilla a Franca

02.03.2012

Po oscarové nominaci si asi budeme muset zvyknout, že Jonah Hill už nebude hrát jen vulgární pitomce. Hned je tady další spolupráce s Bradem Pittem, která přinesla ovoce už v dramatu Moneyball. Pitt… (více)

Reklama

Reklama