Reklama

Reklama

Snímek Moneyball společnosti Columbia Pictures je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit nadějná očekávání, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku tohoto sportu. Na počátku sezóny v roce 2002 se Billy ocitá v zapeklité situaci: jeho špatně financovaný tým Oakland Athletics, zvaný též lidově A's, přišel o své nejlepší hráče (znovu), kteří se nechali zlákat velkými týmy (a s tím souvisejícími nemalými platy) a on je nucen dát svůj tým znovu do pořádku a zahájit sezónu s třetinou původního rozpočtu. V touze po vítězství se Billy rozhodne jít proti klasickým zvyklostem, které v baseballu platí. Zaměří se zcela mimo baseballová hřiště na zneuznané teorie Billyho Jamese a najme Petera Branda (Jonah Hill), inteligentního ekonoma, který vystudoval univerzitu v Yale. Společně se postaví selskému rozumu vyzbrojeni odhodláním vše přehodnotit a vybaveni počítačovou statistickou analýzou, kterou baseballová administrativa dlouhodobě ignoruje. Dospějí k neuvěřitelným závěrům a začnou najímat hráče, které zbytek baseballového světa považuje za příliš nevhodné, příliš staré, příliš nemocné nebo příliš problematické, kteří jsou ale současně všichni velmi nedocenění. Jak se Billy a Peter neúnavně tlačí kupředu, vzbudí jejich nové metody a pozoruhodná sestava outsiderů pozornost ostatních týmů, médií, fanoušků i hlavního manažera jejich vlastního týmu (Philip Seymour Hoffman), který odmítá spolupracovat. Tento experiment ale nakonec vede nejenom ke změnám v tom, jak se baseball hraje, ale také k výsledku, který Billymu definitivně otevře oči a posune ho na zcela novou úroveň. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (906)

MISSha 

všechny recenze uživatele

Sportovní filmy mám ráda, ale u tohohle jsem se nudila tak, jak u žádného filmu za poslední dobu. Skoro žádná hudba, nudný Pitt, přemrštěná stopáž a baseballem nezasvěcený divák se ztrácí ve smršti dialogů které nevysvětlují ale neohrabaně oznamují jakým směrem se snímek bude ubírat. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho nuda, pre niekoho skvelá baseballová záležitosť. Pesnička v podaní Pittovej dcéry sa nezabúda. Osobne filmy zo športového prostredia moc nemusím a ak sa ku mne dostanú, prejde väčšinou dosť času od ich premiéry. Tu som spravil výnimku kvôli Bradovi Pittovi. Je vidieť, že skvelé športové filmy sa dajú točiť. Tento je jedným z nich, hoci to zo začiatku vyzerá ako obvyklý klišovitý príbeh o chudákoch, čo všetko vyhrajú, príbeh podľa skutočnosti nasadil trochu inú nôtu. Skvelé načrtnutie pocitov a prežitkov postáv, výborné vtiahnutie do hry aj pre laikov a pritom dosť odborne, kvalitné herecké výkony a nápaditý scenár. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Přestože baseball bytostně nesnáším a jeho popularita za oceánem je pro mě vysloveně zas*aná záhada, Moneyball na mě silně zapůsobil a donutil mě dokonce o tom sportu více popřemýšlet. I když baseball je tady, jak ostatně čtu v každém druhém komentáři, jen povinným vedlejším motivem (navíc umocněným skutečnou událostí) na pozadí emotivního lidského příběhu s velkou myšlenkou, která nemá sama o sobě s odpalováním míčku vůbec nic společného. Je to vyprávění o ohromné síle a vůli jednotlivce, umocněné jednak přesnou a citlivou režií, a především vynikajícím Pittovým výkonem, který tentokráte v pohodě zastíní vše ostatní, co se ve filmu vyskytuje. A je to také drama ze skutečného života, o čemž svědčí absence oslavného happyendu na úkor civilního a citově působivého zakončení... Tohle se zkrátka povedlo:-) 4,5* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Film, který si užije našinec, neználek baseballu, i cukrovkář. Neboť tu jde především o finanční politiku a americká slaďárna se až do příště odkládá. Prim tu hrají konverzační ekvilibristiky, které jsem sice místy nestíhal, ale na oplátku mě dokázaly pobavit. Škoda jen, že lidé sedící za mnou se báli zasmát. Vždyť šlo o peníze jiných, ne vaše! Když už se díky scénáristovi nabízí přirovnání k Sociální síti, mé závěrečné resumé bude znít; užil jsem si filmy oba, ač o fuckbooku a baseballu toho dohromady vím asi tolik, kolik společného má homerun s Homerem Simpsonem. ()

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

How can you not be romantic about baseball? koukám se na tenhle film v pravidelných intervalech, a přesto, že jsem si myslela, že už to není možný, tak tenhle film je lepší s každým dalším zhlédnutím. 10 hvězd z 5, nejlepší film o baseballu, a co víc, nejlepší sportovní film všech dob. A scéna, kdy jde slyšet zvuk toho perfektního odpalu a začne hrát The mighty rio grande od This will destroy you... To jsou přesně ty filmový momenty, díky kterým je radost se k některým filmům vracet. A tenhle film jich má víc než jeden. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Robert Redford ... ehm ... Brad Pitt vo skvelej atypickej športovej dráme, kde minimum scén sa odohráva na ihrisku a hru zväčša sledujeme z prostredia záberov na televíziu a dominantou je zákulisie, taktiky a obchody. Toto točil režisér rutiny menom Capote? ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s televizní vizáží (Wallymu Pfisterovi udělení Oscara za kameru natolik stouplo do hlavy, že svou práci odflákl), tunami klišé a neuvěřitelně špatnými hereckými výkony (hlavně Philip Seymour Hoffman, Brad Pitt je jenom průměrný) a to nemluvím o písničce, kterou zpívá Pittova filmová dcera - hotové Falling Slowly... Vítězové a poražení a Vzpomínka na Titány zůstavají nadále vítězi v žánru sportovních filmů. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jeden by řekl, že se ve sportovních dramatech toho už moc víc vymyslet nedá. Moneyball mě přesvědčil, že dá. Jak samotným příběhem, tak myšlenkou, kterou se (velmi zdařile) snaží sdělit - že totiž peníze nejsou vždycky cílem, ale někdy spíše měřítkem, za co člověk stojí, když je kvůli němu někdo ochotný je zaplatit. A že někdy člověk může zvítězit i přesto, že utrpěl porážku. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Social Network v zeleném, není snad co vytknout. Bohužel většině nás téma Baseballu nic neříká. ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mě, jak může být film složený z dat a statistik tak emocionálně rezonující. Sorkin už klasicky boduje v dokazování toho, že téměř nikdy nezáleží na tématu, ale vždy na kvalitě zpracování. Ani technicky pak není co vytknout. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Dobrý film. Velmi dobrý film. Ani nevím, proč jen 3*, když minimálně porady, nábory a výměny hráčů zasluhují plný počet... Pitt je můj kůň a co se týče Jonaha Hilla, myslím, že se jedná o první film, kde mi neleze na nervy. (Poznámka: V budoucnu musím "Moneyball" zhlédnout znovu a udělený počet hvězd přehodnotit.) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Srovnání Moneyball se Social Network kupodivu není tak docela od věci... nicméně ve světě počítačových sítí se vyznám zhruba o milion procent lépe než ve světě baseballu, takže je jen logické že jsem si Fincherů film užil mnohem víc (a hlavně - je to film nepoměrně lepší). Tady se naštěstí moc nehraje na sportovní drama o divných lidech blbnoucích kvůli divné hře, ale jde spíš o ekonomické pozadí věci, což mimochodem nádherně ukazuje i to jak brutálně bizarní svět profesionálních sportů je, a jak brutálně moc tento svět przní původně idealistickou "sportovní myšlenku" a vůbec celý koncept fandění oblíbeným týmům. Ale stranou od poloretardovaných fanoušků - Moneyball je zábavný právě ve chvíli kdy celý sport zredukuje na soustavu rovnic a na pozici nejdůležitější postavy postaví nikoli nabušeného hráče, ale tlustého nerda (hraného přijemně civilním Jonahem Hillem - ve chvíli kdy se nesnaží dělat humory kupodivu není na přesdržku) a už kvůli takovému uchopení tématu si zaslouží pozornost i od lidí kterým baseball nic neříká. I když k nejlepším filmům roku rozhodně nepatří (ale holt oscarová akademie má tahle témata ráda, takže to nepochybně bude jeden z favoritů) 7/10 ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Film se všeho všudy třemi ženami, které se objeví na plátně z celých 133 min asi na minut 10 a člověk se potom pídí, proč tam vůbec byly. Minimálně jedna (exmanželka) tam působila jako prázdná pauza pro nádech před další sprškou baseballu. Dobře, film je o mužích a sportu. Ve zkratce o tom, jestli vyhrají nebo nevyhrají. Pak je mi ale záhadou, proč jsme z celé série zápasů viděli jako diváci pouze pár střípků (i dokumentárních), což např. mně vzrušení ze hry moc nepřineslo. Hm, tak to tedy asi bylo o jednom muži. Jenže o tom mi celý film řekl asi to, že má tvář Brada Pitta (dobrý tah pro uvíznutí v paměti), je to smolař (a nebo taky ne) a plive do kelímku. A tak snad jediné co si budu z filmu pamatovat a bude mi to vrtat hlavou je to - co a proč plivali (ano, bylo jich víc) muži do kelímků a zda to nějakým způsobem souvisí s baseballem!? ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Krásný a živý příběh.! musím to vidět ještě jednou. V tuhle chvíli jasných 80% Viděno podruhé. a zvedám hodnocení na 5*.! Tenhle film si to prostě zaslouží. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Otřesný film. Od Američanů pro Američany. Navíc nejsem fanouškem Oakland Athletics. To už jsou lepší Yankeeové z Bronxu, i když při svém nesrovnatelném finančním rozpočtu se už dlouho do Světové série nedostali. Chci vidět filmy o něčem, a ne kde se řeší věc, která mě zajímá asi tak, jako jaké zítra bude počasí v Oaklandu. Baseball mám rád, ale tohle se nedalo. 20% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

O té divné hře tenhle film naštěstí moc není, s gustem se spíše věnuje touze po vítězství. Dokonce si odpouští i klišé standardních sportovních filmů, tedy alespoň některá. Hoffmana je zde žalostně málo a připouštím, že kvůli němu jsem se na film dívala. ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Ja sportovni filmy moc nemusim, zvlast ne ty, kde se looseri vypracovavaji na mistry, ale tenhle byl tak nejak opravdovy a prost sladkobolnych proslovu, ze me docela chytil. Navic byl z vetsi casti o statistikach, financich a intuici nez o samotnem baseballu... a Brad byl proste uzasny! ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Lehce rozporuplné pocity ve mně vyvolal tento nejnovější počin B. Millera. Snad bych je popsal sportovní terminologií resp. slovy hlavního hrdiny. „Rekord sice padl, ale pohár zůstal nedobyt“. Nejsilnějším zážitkem bude Moneyball zřejmě pro ty z vás, kteří se o sport (né nutně baseball) zajímají pouze okrajově a k příběhu přistoupí spíše z „obyčejné“ lidské stránky, tedy jako (intimnímu) příběhu člověka s obrovskou touhou po osobním úspěchu, kterému se do cesty (po)staví zdánlivě nepřekonatelné překážky, je ochoten obětovat mnohé, nicméně to ještě nutně nemusí znamenat „jít přes mrtvoly“ a ukazuje (se), že i v tomto prostředí si člověk může zachovat svoji tvář. V(e) (nej)vyšším hodnocení mi (jako zarytému sportovci) brání a nedokážu to přejít resp. p(r)ominout bez povšimnutí, absence většího prostoru ve prospěch samotného sportovního klání. Přičemž argumenty typu „o sport jde až v druhé řadě“ neberu. Tak se měli tvůrci zaměřit, prostor (tu) rozhodně byl, jiným (nesportovním) směrem. Osobně dávám přednost např. Stoneovu resp. Al Pacinovu pojetí http://www.csfd.cz/film/8750-vitezove-a-porazeni/. Jednoduše potřebuju být neustále vtažen doprostřed toho všeho dění (cítit vůni přebytečného testosteronu, nasát vůni (z) propocených šaten…..) Byť přiznávám, srovnávat zrovna tyto dva snímky, není zcela fér. 80% za vkusně umírněného B. Pitta a absenci (tolik typických pro podobné tipy snímků) klišé, patosu a sentimentu (Sorkin umí, to bez debat). P.s. bez podrobných statistik, analýz… se (v současné době) žádný masový sport již neobejde, nicméně (a to mi na snímku vadí snad nejvíce) je potřeba také dodat, že ani bez kvalitního trenéra (v současné době navíc suplujícího i roli psychologa) podpořeného kvalitním scoutingem, velkou díru do světa neuděláte. Na tom (si) trvám. P.p.s. to uživ. Shadwell – je vidět, že nechodíš moc často na Letnou. Pokud se Ti (v tom zdejším chaosu na hřišti) podaří najít algoritmus, máš u mě pivko a klobásu zdarma. Frontu si ale musíš vystát sám. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Pevná ruka Aarona Sorkina je cítit z každé minuty tohoto malého filmového zázraku. Moneyball nejenže dokonale těží z hereckého umu Brada Pitta, zároveň se mu i daří prodat Jonaha Hilla jakožto velmi schopného dramatického herce, tedy všechna čest! Líbila se mi celá ta decentnost, zručná práce s klišé a absence vlezlého patosu, ke kterému většina sportovních filmů sklouzává. Moneyball vlastně ani není typický sportovní film (stejně jako Eastwoodův nedoceněný Invictus), neboť jednotlivá utkání zde nehrají prim a akorát jednou jedinkrát nějaký zápas nabírá na osudovosti (místo klišé se však dočkáváme precizně promyšleného závěru, který je hluboce lidský a nijak vykonstruovaný). Čeho si na Moneyballu nejvíce cením, je jeho přirozený hluboce lidský rozměr a spousta detailů, které dávají postavám život, a to díky vypilovanému scénáři, skvělým hercům a pevné režii Bennetta Millera. ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Aaron Sorkin chystá režijní debut

Aaron Sorkin chystá režijní debut

09.05.2016

Jen těžko byste v Hollywoodu hledali výraznějšího scenáristu, než je Aaron Sorkin. Autor Západního křídla a Newsroomu napsal i Moneyball nebo Stevea Jobse, hlavně má ale doma Oscara za Social Network… (více)

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

26.10.2012

Pořád není úplně jasné, jaký bude další režijní počin Christophera Nolana. Film Transcendence, o kterém je řeč, bude totiž „jenom“ produkovat (jak jinak, spolu se svou manželkou Emmou Thomas). Režii… (více)

Vražedně pravdivý příběh Hilla a Franca

Vražedně pravdivý příběh Hilla a Franca

02.03.2012

Po oscarové nominaci si asi budeme muset zvyknout, že Jonah Hill už nebude hrát jen vulgární pitomce. Hned je tady další spolupráce s Bradem Pittem, která přinesla ovoce už v dramatu Moneyball. Pitt… (více)

Reklama

Reklama