Reklama

Reklama

Snímek Moneyball společnosti Columbia Pictures je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit nadějná očekávání, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku tohoto sportu. Na počátku sezóny v roce 2002 se Billy ocitá v zapeklité situaci: jeho špatně financovaný tým Oakland Athletics, zvaný též lidově A's, přišel o své nejlepší hráče (znovu), kteří se nechali zlákat velkými týmy (a s tím souvisejícími nemalými platy) a on je nucen dát svůj tým znovu do pořádku a zahájit sezónu s třetinou původního rozpočtu. V touze po vítězství se Billy rozhodne jít proti klasickým zvyklostem, které v baseballu platí. Zaměří se zcela mimo baseballová hřiště na zneuznané teorie Billyho Jamese a najme Petera Branda (Jonah Hill), inteligentního ekonoma, který vystudoval univerzitu v Yale. Společně se postaví selskému rozumu vyzbrojeni odhodláním vše přehodnotit a vybaveni počítačovou statistickou analýzou, kterou baseballová administrativa dlouhodobě ignoruje. Dospějí k neuvěřitelným závěrům a začnou najímat hráče, které zbytek baseballového světa považuje za příliš nevhodné, příliš staré, příliš nemocné nebo příliš problematické, kteří jsou ale současně všichni velmi nedocenění. Jak se Billy a Peter neúnavně tlačí kupředu, vzbudí jejich nové metody a pozoruhodná sestava outsiderů pozornost ostatních týmů, médií, fanoušků i hlavního manažera jejich vlastního týmu (Philip Seymour Hoffman), který odmítá spolupracovat. Tento experiment ale nakonec vede nejenom ke změnám v tom, jak se baseball hraje, ale také k výsledku, který Billymu definitivně otevře oči a posune ho na zcela novou úroveň. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 50 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 75,6 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 110,2 mil. (NIRO)
  • Tým Oakland A's vytvořil nový rekord Americké ligy (Americká liga je jeden ze dvou týmů, který tvoří Národní ligu) s 20 výhrami po sobě. Vůbec nejvyšší rekord Národní ligy stále drží tým New York Giants s 26 výhrami, včetně jedné remízy, a to z roku 1916. Pokud nepočítáme remízy, rekord náleží týmu Chicago Clubs s 21 výhrami. (HellFire)
  • Ještě před začátkem natáčení byl kameraman Adam Kimmel v Connecticutu zatčen a obviněn ze sexuálního obtěžování a držení nedovolených zbraní a výbušnin. Nahradil jej Wally Pfister. (HellFire)
  • První film s baseballovou tematikou, nominovaný na Oscara za nejlepší film, od snímku Hřiště snů (1989). (ČSFD)
  • Billy Beane (Brad Pitt) je ve filmu zobrazen jako už dlouhou dobu rozvedený muž. Ve skutečnosti se stihl znovu oženit, ale scény s jeho druhou manželkou Tarou (Kathryn Morris) se do finálního sestřihu nevešly. Přesto po celou dobu ve filmu nosí snubní prsten. (ČSFD)
  • Brad Pitt chtěl zjistit, jaký Billy Bean doopravdy je, a na roli se připravoval i tím, že trávil hodně času v jeho kanceláři a tiše Billyho sledoval při práci a během konverzací s kolegy. (Michelle75)
  • Chris Pratt se ujal klíčové role Scotta Hatteberga i přesto, že s baseballem do té doby neměl nejmenší zkušenost. Kvůli natáčení musel shodit 14 kg a naučit se odpalovat levou rukou. (Michelle75)
  • Dvacátý zápas byl odehrán do detailu stejně jako ve skutečnosti. (Michelle75)
  • Ve skutečnosti se Peter Brand (Jonah Hill) jmenuje Paul DePodesta. Jméno ovšem bylo změněno na základě Paulovy stížnosti - podle něj byla postava napsána příliš jako "nerd". (Filty)
  • Hymnu Spojených států hraje na kytaru legendární rockový virtuos Joe Satriani. (wčelka)
  • Film je natočen podle skutečného příběhu bývalého nadějného hráče baseballu Billyho Beanea (Brad Pitt). Inspirace zčásti pochází také ze stejnojmenného románu Michaela Lewise. (Terva)
  • Několika protagonistům filmu není baseball zcela cizí. Casey Bond (Chad Bradford) strávil nějaký čas v organizaci Giants, Royce Clayton (Miguel Tejada) hrál 17 let v MLB a Stephen Bishop (Bob) odehrál v 90. letech několik sezon, z nichž v jedné si zahrál i s Davidem Justicem, kterého ve filmu ztvárnil. (žvanimírek)
  • Film se natáčel na celkem pěti různých baseballových hřištích: Dodger Stadium a Fenway Park, Blair Field na Kalifornské státní univerzitě v Long Beach a Stengel Field na Glendale Community College. Zlatým hřebem ovšem bylo natáčení na Oakland-Alameda County Coliseu, domovském hřišti Oakland A's a fotbalových Oakland Raiders. (Krouťák)
  • Ve filmu dostal roli i Bobby Kotick, přítel Bennetta Millera a ředitel studia Activision, které stojí za videoherní sérií "Call of Duty". Hraje Stephena Schotta, majitele klubu Oakland. (Decosta)
  • Natáčanie filmu bolo zahájené 12. júna 2010 a prebiehalo na viacerých miestach v Kalifornii, Arizone a Massachusetts. (MikaelSVK)

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Aaron Sorkin chystá režijní debut

Aaron Sorkin chystá režijní debut

09.05.2016

Jen těžko byste v Hollywoodu hledali výraznějšího scenáristu, než je Aaron Sorkin. Autor Západního křídla a Newsroomu napsal i Moneyball nebo Stevea Jobse, hlavně má ale doma Oscara za Social Network… (více)

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

26.10.2012

Pořád není úplně jasné, jaký bude další režijní počin Christophera Nolana. Film Transcendence, o kterém je řeč, bude totiž „jenom“ produkovat (jak jinak, spolu se svou manželkou Emmou Thomas). Režii… (více)

Reklama

Reklama