Reklama

Reklama

Z tvorby významného českého dramatika, spisovatele, režiséra a scenáristy Oldřicha Daňka vám dnes nabízíme další útržek z běhu času, jak sám dramatik řadu svých komorních her označuje. I on se opírá o dějinnou skutečnost. Aféra kadeře královny Bereniké se opravdu stala. A kdo ví, jestli ne právě tak, jak vám teď budeme vyprávět. Bylo to kolem roku dvoustého čtyřicátého před Kristem ve středomořském ráji helénské Alexandrie. Král Ptolemaios je právě na syrském tažení, královna Bereniké obětovala za jeho šťastný návrat bohyni lásky svou kadeř. O královský pár tu však nejde. Neboť našimi hrdiny jsou Klió, velekněžka chrámu bohyně lásky (J. Jirásková), nejslavnější básník těch dob Kallimachos (J. Adamíra), se kterým se Klió před třiceti lety rozešla, a astronom Konón (J. Vinklář). Kallimachos a Konón oslavují – Konón objevil nové souhvězdí, zatím pro ně nemá jméno. Do oslav vpadá rozhorlená Klió. Z chrámu se totiž ztratila královská obětina – Bereničina kadeř… (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Skvostná ukázka slovní ekvilibristiky, jaká se jen tak neslyší. Je to koncert pod taktovkou Oldřicha Daňka pro pětičlenný orchestr, v němž Jiří Adamíra hraje první housle a ostatní mu skvěle přihrávají. Je vzorovou ukázkou toho, jak lze i s minimálními prostředky docílit maximálního efektu. Škoda, že se v současné televizi nenašel žádný pokračovatel tohoto trendu. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo po čase zase pošušnáníčko, překvapuje mě, že jsem to již dříve neviděl. Nechápu, proč je záhlaví udeno, že jde o drama. Perfektní výstižný slovní šerm bez hluchých míst ne nepodobný anglickému suchému humoru. Hru považuji za velmi zdařilou konverzační komedii, kde pomalu každá druhá věta byla skvělá hláška. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Bohové zařídili, jak to zařídili a není na nás soudit jejich dílo…" Nebyli to bohové, nýbrž mistr Oldřich Daněk kdo "zařídil" že tahle konverzační televizní inscenace z prostředí starověkého Egypta inspirovaná skutečnými události (okolnosti spojené s pojmenováním nově objeveného souhvězdí podle ztracených kadeří královny Berniké) spatřila světlo světa. Dialogy mezi  básníkem Kallimachosem (Jiří Adamíra) a velekněžkou chrámu bohyně lásky Klio (Jiřina Jirásková) jsou plné ironických poznámek a bonmotů, které je radost poslouchat. Z dalších postav mě doslova nadchla Hana Maciuchová v roli kněžky, které to své mladistvé nadšení hraje ohromně přesvědčivě. Ta pátá hvězdička je tentokrát za mě dost její zásluha, ač pochvalu je zaslouží všichni herci a mistr Daněk především... ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Bohužel kolegyně BOBŠULE tu byla dřív a tam mi nezbývá než podepsat to, co píše ona: EXELENTNÍ a úžasné jak herecky tak scénáristicky (Odřich Daněk napsal nejen zmíněné "Španěly v Praze", ale i "Hříčky o královnách", které rovněž velmi doporučuji! Je strašná škoda, že speciálně J.Adamíra toho nezahrál v kině a v televizi víc - pamatuji se, jak v 70-tých letech se do Realitického divadla chodilo hlavně na něj a bylo skoro jedno v čem hrál... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokud se "umí" text na Daňkově úrovni a pokud k němu přistoupí adekvátní, tj. špičkoví herci, je umělecký zážitek ne náhodou, ale zákonitostí. Dvojlom Daňkova záběru, věrná reprodukce antické skutečnosti a její vyzařování do současnosti, je tu doveden k dokonalosti. Jestliže při pohledu na tuto duchovní pastvu něco zabolí, je to vědomí, že z protagonistů tohoto dramatického střípku-démantu dnes žije jediný: Jiřina Jirásková. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama