Reklama

Reklama

Watchmen

(seriál)
USA, 2008, 12x25–30 min

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Scénář:

Dave Gibbons
(další profese)

12 dílů kopírujících přesně 12 kapitol komiksu Alana Moorea. Jedná se o lehce rozpohybované obrázky z komiksů doprovázené hudbou a hlasem předčítajícím dialogové bubliny. (Ignus.cz)

Recenze (16)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Od dob ANIMATRIXU, který rozšiřoval fikční svět očekávaného blockbusteru MATRIX RELOADED, se stalo pravidlem, že k velkorozpočtové podívané bude připojeno animované "promo", jež vyjde jen několik dní před premiérou na DVD či Blue-Ray. Dočkal se ho VAN HELSING s LONDÝNSKOU MISÍ, která by se dala označit za prequel, i TEMNÝ RYTÍŘ s GOTHAM NIGHT, který byl pohledem z druhé strany - obyvatel Gothamu - na okřídleného netopýra jakožto mýtu a ikony._____ "WATCHMEN" jsou ale jiní, protože filmu nepředcházejí a ani nerozšiřují jeho fikční svět či ideové pozadí, a nejlépe 12-ti dílnou sérii vystihuje podtitul "Motion Comic". Zatímco knihy mají audiobooky, kdy nám hlas předčítá knihu, komiksy mají "motion comic", kdy sledujeme pohybující se obrázky (většinou postavy, jimž se neotvírají při mono/dialogu ústa, pochodují prostoru, ve kterém stoupá dým, prší či teče krev) a hlas nám předčítá bubliny. Chvíli trvá, než si člověk zvykne na to, že všechny postavy namluvil jeden člověk, který sttřídá výšky a hloubky i intonaci, ale namluvení je vysoce kvalitní. Navíc je tu ta možnost vypnout zvuk s hudbou a číst si bubliny sám, protože ty nechybí. Nepovažuji to ale za nejšťastnější řešení, protože buď každá postava měla mít svého dabéra a "Motion Comic" měl být bez bublin, či měla být zahrnuta možnost přečíst si film ve statické podobě jako komiks i s bublinami._____ Není se tak třeba bát toho, že vydání "WATCHMEN - MOTION COMIC" slouží k napakování peněženek producentů, protože čtenáři osvěžení před filmem přijde vhod a nečtenář nemusí obtížně shánět téměř vyprodaný komiks po všech čertech. Jen zamrzí absence textových dodatků "Under the Hood" a to, že se ve výsledku jedná o kompromis mezi audiobookem a rozpohybovanou knihou, kterou listuje někdo místo vás. Komu to vadí, ten si odečte z konečného hodnocení jednu hvězdičku. 9/10 ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Je trochu nefér srovnávat to se Snyderovou hranou verzí, ale upřímně, kdybych si měl vybrat mezi Zackovou vyleštěnou a myšlenkově vykleštěnou nudou, anebo šestihodinovou rozpohybovanou (a hlavně doslovnou) verzí Mooreova majstrštyku, je jasné, že bych se Matthew Goodeovi a jeho gay oblečku vysmál a šel si raději číst hýbající se bubliny. Motion Comic totiž nepostrádá atmosféru statického comicsu, má na takový projekt nečekaně dobrý soundtrack a místy citelně vyplouvají na povrch i emoce (věc, kterou Snyderův film nezná). Interní comicsovou vložku bych klidně vystřihl, absence Under the Hood zamrzí kvůli lehkému zploštění příběhu (rozsah několika dekád se vytrácí), ale i tak Watchmeni v téhle formě fungují, baví a zajímají. Pro ty s odporem k tištěnému slovu imho ideální. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Who watches the Watchmen? aneb brilantní přepis [v podstatě motion-comic, rozhlasová hra i animovaný seriál v jednom] revoluční grafické novely od britského vizionáře Alana Moora, která redefinovala chápání komiksového žánru jakožto brakové literatury a etablovala jej na plnohodnotné umělecké médium – paradoxně díky radikální a extrémně nekonformní dekonstrukci superhrdinskýho fenoménu, která ničí stanovené mýty i konvence prostřednictvím anti-žánrových anti-tezí a nuancí, ale i žánrových stereotypů. Ať už jde o to jak Alan Moore geniálně pracuje s meta-žánrovým konceptem [jde o provokativní politickou satiru, temnou noir detektivku ze starý školy, vědecko-fantastický supehrdinský spektákl, i hloubavý filozofický drama], revizionismem alternativní historie, fikčními prvky, mnohovrstevnatou komplexností příběhu [ať už jde o nelineární naraci či vnitřní monology], to vše v pomyslný tvůrčí synergii kreslíře Davea Gibbonse naprosto překonává všechny myslitelný i nemyslitelný standardy (nejenom) komiksové potažmo literární tvorby. Jedním slovem: nepřekonatelný! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nemám čo vytknúť. Komiks prevedený do animovanej podoby so všetkým čo k tomu patrí. Kto zbožňuje komiks, bude zbožňovať aj toto pozoruhodné 12 - dielne dielko. A ja na komiks nedám dopustiť. ()

nigga 

všechny recenze uživatele

U mě pořád vyhrává samotný tištěný komiks, který si můžete ohmatat a rozpohybovat po svém, jako rozpohybovaný tímto stylem už sice nemá takovou sílu (ale přiznávám spíš moje chyba, protože i knihu si radši sám přečtu, než jí poslouchat někým čtenou ve formě audiobooku), ale i tak je pořád předloha geniální a s přivřenýma očima dávám této verzi 80%, obzvlášť když tady nejde využít některé obrazové a stránkové hrátky. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Watchmen Motion Comic je seriál, které trpí mnoha nedostatky, a přesto je (podobně jako samotný hraný film) v rámci možností udělaný na slušné úrovni a neurazí. Podle titulků dělal animaci sám Dave Gibbons a jednotlivé obrázky jsou těm komiksovým skutečně velmi podobné, jenom je na nich bohužel vidět využití počítače místo ruky; jsou méně detailní a připomínají flash, což vážně nemusím (jednobarevné velké plochy a primitivní animace pohybu). Samotný komiks je ale kopírován velmi věrně a jednotlivá "políčka" jsou třeba zabrány ve větším detailu, aby se zvětšila dramatičnost apod. Kromě slabší animace je pro mě problém i zvuková stránka. Hudba je poměrně hezká a atmosferická, ale vše je čteno jediným vypravěčem, který sice odvedl skvělou práci, ale všechno pak působí tak nějak uměle. Jak jsem už na začátku naznačil celý tenhle seriál je kompromis a všechno je provedeno "tak napůl". I celkový výsledek je pak jaksi polovičatý a aspoň pro mě se atmosféra komiksu a seriálu vůbec nedá srovnat. Navíc jsou vynechány textové pasáže z konců kapitol (které nejsou nijak zásadní ale děj i postavy poměrně výrazně dokreslují). Mohlo to dopadnou mnohem hůř,ale mohlo to dopadnout i líp. Samotný film je kompromisem lepším a na plátně více fungujícím. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

V podstatě bez výrazných změn,doslova...rozhýbaný (+namluvený,ozvučený a ohudebněný) comics,který patří po právu k jedním (ne-li) nejvýznamnějším dílům v této oblasti,vůbec. Jen 2 věci mě trochu zaráží...proč to má bubliny,když dosud všechny motion comicsy které mám,jsou jen namluvené,ale chápu,autoři chtěli udělati naprosto přesnou (se vším všudy) poctu tomuto comicsu a proč mluví všechny postavy (i ženské,což je fakt někdy utrpení) jeden chlap???? To neměli peníze na herečku,která by mluvila zase všechny ženské postavy? Jako by jich tam bylo tolik. Je to škoda,páč to v tomto př.občas dosti snižuje zážitek až to ten příběh i zesměšňuje. Jinak samoz.,je to bomba! Jako předloha,která má přec jen výhodu v tom,že má ještě navíc ty doprovodné texty a nějaký chlápek se vám tam nepitvoří,jako Laurie Juspeczyková a její máti.:) Naštěstí se mu nejlépe vyvedl Rorschach,pro mě (i díky filmu) ta nejzásadnější,nejfascinovatější etc. postava z celého comicsu. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Rozpohybovaný obrázky geniálního komiksu rozdělený do 12 epizod podle jednotlivých kapitol. Pro fanoušky předlohy povinnost a pro ty, co komiks číst nechtějí, tak zajímavá alternativa (mimo hraný film, kde přece jen není úplně vše, byť adaptace je to výborná a žádný zásadní momenty nebo myšlenky v ní nechybí). Dojem kazí pouze audioknižní způsob vyprávění, kdy všechno vypráví jediný mužský hlas, což místy působí komicky. ()

MAJkLSON 

všechny recenze uživatele

Až po několika trailerech na filmové Watchmeny jsem se začal zajímat o původní komiks, jenže času na čtení a vůbec shánění papírové verze jsem bohužel neměl. Jednou jsem ale narazil na těchhle 12 dílů, kopírujících přesně 12 kapitol komiksu téměř vším. Jsou to vlastně obrázky přímo z papíru, jemž je vdechnut lehký pohyb a do pozadí zasazena hudba. Jsou zde i bubliny s textem, které předčítá jeden jediný člověk, což vůbec není nevýhodou. Je to prostě pocta komiksu, která mě totálně navnadila na Snyderův film. ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Dvanásťdielny miniseriál zložený z rozpohybovaných políčok pôvodného komiksu, pričom každý diel spracúva jednu kapitolu. Niektoré animácie sú celkom podarené, niektoré príliš prosté, všetky postavy (mužov aj ženy) tu dabuje jeden rozprávač, ktorý akurát trochu mení tón hlasu, zvuky a hudba sú ale výborné. Oproti komiksu je to presné (vynechaných je iba pár kreslených okienok), vypadli ale poznámky a úryvky na konci každej kapitoly, ktoré doplňovali príbehy hlavných a vedľajších postáv a celé to uceľovali. Napriek tomu ide o dobre odvedenú prácu, ktorá ako celok dáva zmysel a hoci priame čítanie komiksu neprekonáva, je aj tak jeho kvalitným spracovaním, zachováva celý jeho príbehový rozsah a ak sa človek nedostane ku komiksu, môže bez strachu siahnuť aj po tomto diele - akurát si musí zvyknúť na jeho netradičný štýl. ()

woo-hoo-hoo 

všechny recenze uživatele

Tak veľmi strhujúco odrozprávaný a odprezentovaný audio-vizuálny umelecký kus som nevidel, nepočul a nezažil ani v tých najbaladickejších, najstrašidelnejších a najdivotvornejších Slovenských národných povestiach ani v žiadom druhu mytológie o podsvetí s výnimkou Danteho Inferna. Konštantne nimi prestupuje atmosféra podobná praskaniu stromov v temnom lese za noci, kde sú jednotlivé vetvy bohatým prepojením viacvrstvových motívov, symbolov, filozofických konceptov a vyjadrení s expresívne-dramatickým soundtrackom podfarbujúcim dielo v pozadí. Watchmeni sú rozprávaním veľkého príbehu, sú vytím vlčej svorky na mesiac, sú naliehavým zdelením o existenciálnej potrebe zjednotenia ľudstva stigmatizovaného absenciou lásky a harmónie (možno k nej priradiť viacznačný symbol dokonale odladeného hodinového stroja ako manifestáciu fyzikálnej harmónie vesmíru bez schopnosti ľudstva naviazať na ňu v ríši psychickej). Optimizmus zabitý a zmočený v násilí, berúc na seba podobu žltého smajlíka s krvavou škvrnou (ako ďalší z ikonických symbolov Strážcov) alebo vo vtipe ktorému sa nikto nesmeje, volá po živote a mal by ustúpiť a prenechať miesto pozitívnej a všeuzdravujúcej sile viery a nádeje. Je tvor, ktorý má silu zničiť sám seba a zároveň neuveriteľný termodynamický zázrak fyziky (jedna z kľúčových meditácii Dr. Manhattana), hodný byť nositeľom života? Rorschach by v “krutom a nezvyčajnom” princípe contrapasso pošepkal chladné a mrazivé: “Nie” ()

Elegnor 

všechny recenze uživatele

Rozpohybovaná adaptace jinak výborného komiksu. Zachovává příběh i styl kresby, který mi přijde poněkud zastaralý, ale přesto jsem si na něj poměrně rychle zvykl. Textové bubliny mi připadají při pohybu obrazu trochu matoucí, navíc jsou všechny postavy namluveny tímtéž člověkem, což na mě, zvlášť u ženských rolí, působí velice nepříjemně. Zvuk jde sice vypnout, protože veškerý text se vyskytuje i v bublinách, ale pak se ztratí i hudba, která není nijak výrázná, ale k dílu se perfektně hodí. Komiksu bych dal přednost, ale při nedostatku času je i tohle zpracování dobrý zážitek. ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Jeden rozprávač hovorí fádnym hlasom všetky postavy, vrátane ženských. Farby sú ako CGA hry v roku 1988, viac ako 16 ich nie je :D V tomto spracovaní ma to nezaujalo. Spočiatku je to ako 1:1 predloha k filmu, ktorá film aj rozvíja.Neskôr už môžeme pozorovať odchýlky. Bavilo ma sledovať, čo celovečerný film zobrazil zaujímavejšie a čo bolo naopak lepšie podané v komixe. Na konci 4. časti o Dr. Manhattanovi je silný citát "The release of atomic power has changed everything except our way of thinking ... the solution to this problem lies in the heart of mankind. If only I had known, I should have become a watchmaker ~ Albert Einstein. (1945)” Ale práve posledné časti, ktoré sa venujú Dr. Manhattanovi sú dosť nezáživné. Celkovo si to žiada skrátenie a film by zasa potreboval doplnenie chýbajúcich, vysvetlujúcich častí. Pozrel som všetkých 12 častí, aby mi komix zodpovedal otázky, ktoré mi film zanechal v hlave a to sa mu podarilo. 3* ()

Reklama

Reklama