Reklama

Reklama

Návrat Růžového pantera

  • Velká Británie The Return of the Pink Panther (více)
Trailer

Obsahy(1)

Géniové světové komiky Blake Edwards a Peter Sellers se znovu setkávají ve filmu Návrat Růžového pantera. Diamant Růžový panter byl ukraden a zbyla po něm jediná stopa - bílá rukavice - poznávací znamení světově proslulého lupiče klenotů, který si říká Fantom (Christopher Plummer). Ten už je prý dávno v penzi, přesto se ale dostává na první místo seznamu podezřelých inspektora Clouseaua. Fantom chce ale své jméno očistit. Vydává se pátrat po skutečném zloději a zmatkaře Clouseaua zatím záměrně posílá čmuchat po špatné stopě. Vrchnímu inspektoru Dreyfusovi (Herbert Lom) už ale s šíleným podřízeným dochází trpělivost a v záchvatu zuřivosti se rozhodne Clouseaua zabít a jednou provždy se ho zbavit! (Cinemax)

(více)

Recenze (171)

Matty 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k názoru, jimiž je nakažena valná část zdejších komentářů - když není Sellers, není sranda. Kriminální sekvence jsou napínavé, i když poněkud zdlouhavé (už ta úvodní loupež), ale většina z nich se děje jaksi mimo postavu inspektora, jehož výstupy jsou tím pádem spíše autonomními komediálními skeči. Geniálními komediálními skeči, protože Sellers. Hodně pobavila konfrontace s otáčivými dveřmi a nemohl jsem se „vynaposlouchat“ jeho ďábelského francouzského přízvuku (měl by existovat zákon na ochranu Sellersova hlasu před dabingem). Musím při této příležitosti také vzít zpět tvrzení, že Edwards neumí režírovat – třeba s mizanscénou pracuje výtečně a je zábava sledovat už jenom to, jak dokáže rozestavit postavy do prostoru a pak s nimi hýbat. 75% Zajímavé komentáře: bloom, gabin(a) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zdařilý návrat. Ale nevím, zda nejsem sám, komu připadlo, že pokud není v záběru Peter Sellers, je to dost nuda... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Peter Sellers a inspektor Clouseau - jednak jde o Sellersovu určitě nejvydařenější a nejznámější roli, ale taky jde o sérii skvělých komedií, při nichž má divák často co dělat, aby neumřel smíchy. Návrat Růžového pantera je samozřejmě úžasná legrace, postavená hlavně na nešikovnosti hlavního hrdiny, jenž ale přes všechny trable vždy dokáže vyřešit případ mu svěřený. Jinak skutečně pozor na dabing - viz Oskarův příspěvek. Pokud jde o tu Fišerovu verzi, ta je naprosto skvělá a legendární, pro tu druhou verzi nenacházím slov. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bláznivej orientálnej idiote!“ Veľkolepý návrat. Edwards a Sellers si pri jednotke (1963) sadli, ale v dobe vzniku dvojky (1964) medzi nimi došlo k rozkolom. Štúdio trojku úspešnej série samozrejme chcelo, ale zrejme nemalo chuť riskovať napätú atmosféru na pľaci, z ktorej by mohlo vzísť všeličo (avšak ťažko niečo pekné), Edwardsa so Sellersom hodilo cez palubu, trojka (1968) vznikla bez ich účasti a v dobrom (?) šialeného Sellersa v nej nahradil „nijaký“ Alan Arkin. Jednalo sa o jedno z najkatastrofálnejších hereckých pre-obsadení v dejinách kinematografie, film nikoho nezaujímal a i s odstupom desaťročí je fakt veľmi, veľmi slabý. V r. 1975 však štúdio vyhodnotilo situáciu tak, že by rado sériu vrátilo naspäť ku koreňom, situácia sa medzičasom upokojila a tak na štvorku opäť najalo osvedčený pár Edwards/Sellers. Kriminálna linka ma absolútne nezaujímala a trvám si na tom, že vážni herci ako tu Christopher Plummer, v jednotke Niven a v trojke Arkin, sa do tejto série totálne nehodia. Ale inak určite jeden z najvydarenejších dielov série. Páni boli zjavne pri chuti a plnými dúškami si vychutnávali návrat. Za bežných okolností mi nepripadá vtipné, ak je v komédii postava prehnane zmätená, chaotická a roztržitá a neustále o niečo zakopáva a vráža do stien, ale Sellers to dokázal poňať tak realisticky, že je to vtipné i po desaťročiach. Scenár opäť do hry vracia legendárny diamant a neabsentujú ani obľúbené prepadové scény s nepredvídateľným komorníkom Catom a skvelé dialógy, hlášky a scény. Niekedy sa to darí skombinovať všetko dokopy, viď. pokec so slepým pouličným hudobníkom a jeho „opecou“ alebo „sledujte to auto“ (prípadne „Prepáčte, viete ako sa ide do tohto hotelu?“ – „Áno.“). Pozoruhodné z dramaturgického hľadiska na celej sérii je, ako boli tvorcovia (možno prinútení štúdiom?) ignorovať zásadné zvraty. Na konci jednotky Clouseau zjavne mieril za mreže, ale v dvojke bol znova normálny policajt v službe a na konci dvojky šéfinšpektor Dreyfus zjavne spáchal masovú vraždu (!), ale v štvorke stále bez problémov vykonáva svoje zamestnanie atď. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro tenhle dil plati prakticky to same co pro A Shot in the Dark, az na par detailu. Herbert Lom tu je jeste silenejsi, coz je plus. Pribeh je opet originalni, ale je tu krapet mene forku, nektere uz se opakujou a od zacatku je jasne, kdo diamant ukrad. Coz by se zdalo jako minus, ale ono to vlasne vubec nevadi. Takze jediny minus je, ze Littona nehraje Niven, ale dost nevyraznej Plummer, kteryho teda moc nemusim. Ale celkove se jedna opet o skvelou blaznivou komedii. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tenhle, v pořadí třetí díl, je velice povedený, až na přeobsazení sira Charlese Christopherem Plummerem (David Niven nechtěl vstoupit podruhé do stejné řeky), ale varuju: existují dvě verze dabingu, jedna dobrá, pražská se Stanislavem Fišerem, druhá naprosto HORRIBLE ;-) z Brna. Hnus! Hnus! Zachraň se kdo můžeš! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Bájný diamant byl ukraden. A sám lugašský král si zvolil vyšetřovatele - právě suspendovaného Clouseaua, který se zrovna zabýval potrestáním žebrajícího slepce, když mu za zády vykrádali banku. Clouseau je ale všem hlavně pro srandu a je to tak moc dobře, ať už dráždí svého rozzuřeného šéfa, opravuje telefén, nebo vysává hotelového papouška. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=uKAlC4Cvab4 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Určitě kvalitní pokračování, ale na dvojku to nemá. Další co mi moc nesedlo je přeobsazení sira Charlese Christopherem Plummerem. Dreyfussova scéna s revolverem a zapalovačem to je něco nezapomenutelného :-)))))).... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Pokud se mohu vyjádřit k prvním třem dílům, pak je tento film jistě nejvtipnější. Oproti prvnímu si však nedrží laťku a jako celistvý kus má výkyvy. První část je skutečně tou nejvtipnější. Inspektor Clouseau je zde ve své nejlepší (rozuměj nejmotornější) formě. Ta se však v druhé části mírně vytrácí. Co mi také vadí je nahrazení charismatického Davida Nivena Christoherem Plummerem. Chápu, že Niven neměl čas a natáčení se nemohl účastnit, ale proč jej nahradili o 20 let mladším necharismaťákem, který mu není ani trochu v ničem podobný? Dokonce se ani nesnažil podobně hrát. Škoda. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Pochopitelně nejlepší díl. Také díl, který (mám takový dojem) za komára vysílali nejčastěji. Nevím, jestli by mě to dnes tak bralo, ale je jako kluk jsem se tak smál, že mě z toho chytly ledviny a strávil jsem rok na různých vyšetřeních. Doktor Bapež říkal, že se mi ty svině málem utrhly, ale dodnes nechápu, co tím myslel. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zdařilý n(N)ávrat Růžového Pantera. Škoda, že zde Sira Charlese Lyttona už nehraje David Niven (ten byl prostě stylovější). Jinak je tu kompletní sestava v čele se skvělým Sellersem, Lomem a samozřejmě Kwoukem. Sice se mi ta scéna s téměř dokonale provedenou loupeží líbila, ale humoru na úkor stylizace do žánru krimi znatelně ubylo. Přesto se divák dočká jako vždy nadprůměrné zábavy. Dreyfus: "Žebrák patřil k tomu gangu, dělal jim očko." Clouseau: "Nemožné. Byl slepý. Jak může slepý muž dělat očko?" Dreyfus: "Jak může být idiot policistou?" Clouseau: "Jednoduše. Stačí jen podat přihlášku..." ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Když se mě kdokoliv zeptá kdo je Clouseau? Co odpovím? Zda geniální policista nebo nebo mimořádně infantintilní jedinec? Kdepak, odpovím, že to je člověk lépe řečeno postava, kterou mám rád a tak to zůstane navždy. Edwards a Sellers vytvořili něco vyjímečného a přeji pokusu S.Martina, aby mu nový pokus s Clouseaem vyšel, to je postava, která by měla být nesmrtelná... Pomsta R.P. do toho samo nepatří... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Od prvních minut šílenej nářez. Prvních 15 minut, kdy probíhá loupež diamantu, je v dnešní době bombastických akčních scén přeci jen poněkud pozvolný, ale jakmile se na scéně objeví Peter Sellers, nemá to chybu. To, že mluví jakýmsi pofidérním francouzským přízvukem, mě spíše vadilo, více se to hodí k trapnému "remaku" Steva Martina. Každopádně zapalovač v pistoli je legendární a jsou tu skvělé dlouhé záběry, mnoho gagů se odehraje v jedné dlouhé jízdě, což samozřejmě dává prostor Sellersové komediálnímu talentu. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Návrat k panterovské krimi linii, i když komediální stránka stejně drtivě vítězí. Máte pykoj? - Pykoj? - Co? - Řekl jste, jestli máme pykoj? - Já vím moc dobře, co jsem řekl. Řekl jsem - máte pykoj? - Myslíte, jestli máme pokoj? - To přesně říkám, vy hlupáku! Naprostá dokonalost. Ještě další díl je výborný, pak jde kvalita mírně dolů. Peter Sellers, PETER SELLERS! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je-li v záběru Clouseau, který právě něco neskutečně demoluje nebo nevědomky testuje, jak moc trpěliví jsou lidé kolem něj (velmi, velmi, velmi trpěliví), nemá ani tenhle Panter natočený po desetileté pauze chybičku. Můj problém ovšem přichází s Christopherem Plummerem, jindy sympaťákem, který se mi do role poděděné po Davidu Nivenovi prostě příliš nehodí. Je sice tím jediným, co můžu Návratu Růžového pantera vytknout, ale vzhledem k tomu, jak moc se jeho siru Littonovi film místy věnuje, je to docela podstatné. Ale co, i ten titulní diamant má vlastně malý kaz, že. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Návrat Ružového pantera" (The Return of the Pink Panther) je kriminálna komédia zo série filmov o parížskom inšpektorovi Jacquesovi Clouseauovi. Je to diel s poradovým číslom tri. Herec Peter Sellers opäť exceluje. Jeho postava dostáva v tomto snímku mnoho priestroru, ktorý patrične využíva. Hlavne vďaka hereckým kreáciam pána Sellersa sa z inšpektora Clousea stala nadčasová kultová filmová postava. Aj keď nepatrím ku nadšeným priaznivcom anglického humoru, tento film sa mi celkom páčil. Návrat svojrázneho detektíva Clousea a pátranie po najväčšom diamante sveta mi prišlo vhod. Pobavil som sa. *** ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Opoce, telefén a vlný pokoj. Geniální popleta Peter Sellers je zpět. Některé scény jsou až bizarně komické a musím uznat, že Peter Sellers se jako inspektor Clouseau zkrátka narodil. Na scénu se navíc vrací největší diamant světa. 80% ()

Reklama

Reklama