Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká televize – tvůrčí skupina Kratochvíl–Vaněk připravila do vysílání dva díly zamýšlené trilogie režiséra a scenáristy Bora Radojčiče „Rosa alchemica“ (Alchemická růže). Jak název prozrazuje, jedná se o hledání záhadných souvislostí mezi událostmi, navzájem vzdálenými v prostoru i čase. Autor čerpá z hluboké studnice lidských zkušeností s tajemnem, náhodou a úmyslnými intrikami. Pocit věčného spiknutí se střídá s pocitem nekonečné frašky a grotesky, která do sebe vtahuje a v sobě taví všechny lidské prohřešky na upřímnosti jako kupř. pokrytectví, ješitnost, zbabělost... doplňte si sami.
Radojčič je krutým kritikem soudobé morálky, a to zejména té naší, středoevropské. Na rozdíl od jiných, zdánlivě srovnatelných zábavných či satirických programů, jeho metafory čerpají z hluboké znalosti kulturních dějin lidstva. Tato znalost mu umožňuje srovnávat události, činy a chování lidí v různých dobách a situacích a výsledkem je neuvěřitelný pocit komického bludného kruhu, ve kterém se všichni pohybujeme s pocitem, že kráčíme rovnou za nosem.
Radojčič jako režisér mistrně zvládá generačně i profesionálně pestré herecké obsazení. V „Rose alchemice“ uvidíme Vladimíra Tausingera, Bohouška Klepla, Janu Bouškovou, Jana Krause, Tomáše Hanáka, Davida Vávru, Romana Skamene a další.
Podtituly:
Za jistých podmínek i ženatý železničář může sdílet lože se svobodným zednářem
Vzpomínky na budoucnost aneb jak se seznámili (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
roswelll DVD
13.10.2015
Libidor DVD
18.03.2009

Reklama

Reklama