Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o kouzelné podušce... Maryčka (Z. Slavíková) prožila celý svůj život v kouzelném lese. Její strýček vládce větru Větroš (M. Hornyš) se ji snaží chránit před zlými lidmi. Větroš zkouší vlastnosti lidí pomocí své kouzelné podušky. Kdo na podušce usíná s čistým svědomím, najde pod ní ráno minci. Do stejného lesa se dostane i poklad hledající tulák Lokýtek (S. Zindulka). Povede se přesvědčit Větroše o tom, že všichni lidé nejsou špatní? Pohádku natočil pro brněnské studio Pavel Rímský v roce 1976. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Až na úplný začátek a konec kulisovka, kde se objevuje mnoho známých motivů, seskládaných do psychologicky vymakaného příběhu, jaký se v pohádkách přeci jen nevidí zcela běžně. Klasickým motivem je artefakt sloužící jen dobrým lidem, stejně tak neobvyklé není vychování lidského dítěte lesními bytostmi. Zde se to spojuje do příběhu o starém potrestaném zlu a dobru, které je odměněno právě oním artefaktem a bílým králíkem. A pro všechny, kdo to nevěděli, stejně jako já, i Stanislav Zindulka byl někdy mladý. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Lepší tvrdá služba než měkká závěť.." ;) Žádná Naušika, to jen Highlander Zindulka hraje ulhance a ksindla tak důsledně, až mu to skoro uvěříte.. Kde nic tu nic, a tak v téhle fackovačce formy s obsahem zaujme snad jen mladičká Zuzana Slavíková.. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Začátek nabudil diváky, že se nebude jednat o studiovku, žel bohu jednalo se. Škoda. Celkem dvě scény na celou pohádku je trochu málo. Tím spíš, že je to dílo dlouhé, předlouhé, které doslova umoří. Není divu, když například v hostinci si patnáct minut postavy vyměňují polštáře. Stanislav Zindulka byl asi nejvýznamnější postavou celé pohádky a zdálo se mi, že se ve své roli jako ryba ve vodě moc necítí. Kdyby si to někdo nepřečetl v titulcích, tak mladá dívka byla dnes už známá Zuzana Slavíková a já ji absolutně nepoznal. Podivné je pak i chování dobra, které zastupuje Větroš. Nejprve zničí adoptivním rodičům chalupu a pak jim daruje polštář, který po vyspání ukrývá zlaťák. Tímhle tempem by si na nový barák vydělali za hodně dlouho. A to jen proto, že si o všech lidech myslí, že jsou zlí. Kdyby byla pohádka kratší, získala by spád a neviděli bychom pár hluchých míst. A závěr se pak ze studia přesouvá ven, zvláštní. ()

throwaway 

všechny recenze uživatele

Dobrá inscenace s dobrým obsazením. Jen mi přijde, že si to většina lidí pustí asi jenom kvůli Stanislavu Zindulkovi - který je samozřejmě výborný, ale tady nelze přehlédnout ani výkony Evy Hradilové, Pavla Kunerta, Maxmiliána Hornyše, Mojmíra Hegera a Jany Janovské. ()

Reklama

Reklama