Reklama

Reklama

Věda a la Hollywood

(seriál)
  • Česko Věda podle Hollywoodu (více)

Obsahy(1)

Americký čtyřdílný cyklus:  1. Námořní katastrofy.
Co všechno předcházelo úspěchu Titaniku, Dokonalé bouře či Dobrodružství Poseidonu aneb v hlavní roli špičková technika a technologie.
2. Automobilové honičky. Legendární scény Francouzské spojky, Bullittova případu či Nebezpečné rychlosti pohledem filmařů a fyziků.
To, co na filmových automobilových honičkách obdivují kluci už odmalička, jsou skoky. A když se snímek navíc odehrává v členitém San Francisku, je to velká podívaná, i kdyby šlo o sebehorší příběh. Auta zkrátka k radosti malých i velkých kluků krásně "létají". Problém je, když to tvůrci přeženou a nechají tímto způsobem rozpohybovat... třeba autobus. Jako například v "Nebezpečné rychlosti." Jak by to s autobusem dopadlo doopravdy, nebýt filmových triků? A jak přesný musel být Arnold Schwarzenegger v jedné z mnoha akčních scén filmu "Pravdivé lži"?
3. Úžasná vozidla. Od Jamese Bonda až po chytrá auta budoucnosti.
Ve filmech se to občas hemží tajnými superagenty a tvůrci jako by se předháněli, jaké nejpodivnější vynálezy jim vykouzlí ku pomoci. Nepřekonatelný je v tomto směru James Bond se svým dokonalým vozem, hodinkami, sbírkou falešných otisků prstů apod. To, co fascinovalo ještě před deseti lety, se dnes ovšem může zdát směšným. Přetrvají jen opravdu působivé kousky. Podíváme se proto nejen na ukázky ze starých dobrých Bondovek, z "Bourneova mýtu" či z "Minority Report", ale vyslechneme si také názor odborníků na to, zda jsou ony vynálezy jen ze světa fantazie nebo zda se dají použít v "běžném" životě.
4. Špioni a jejich vybavení aneb jak se sci-fi rychle stává realitou. S ukázkami z filmů Pravdivé lži, Minority Report, Já, robot a dalších.
V době, kdy za každým rohem může číhat policejní radar či kamera a kdy vám policie spočítá sebemenší hříšek, by se určitě leckomu hodilo mít takové superauto, jaké používá např. Will Smith coby detektiv ve filmu "Já, robot". Tohle vozítko totiž mluví, samo řídí, všechno si hlídá... Nebo takový Batmobil!
Bohužel, tak daleko ještě nejsme. Můžeme se jen opájet představou, jaké to asi jednou bude. Podle sci-fi filmů ale soudit nemůžeme, protože, jak nám vysvětlí odborníci, někdy na nás jejich tvůrci šijí pěknou fyzikální boudu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

S filmovými kouzly to máte jako s těmi iluzemi nejlepších kouzelníků. Je lepší nechat se "ošálit" a přemýšlet nad tím nebo je lepší to vidět pěkně postaru vše ukázané, vysvětlené a bez jakéhokoliv dalšího kouzla? Některé postupy jsou fajn a zajímavé, jiné zase kazí celkový pohled na film. Pro jinak nezúčastněného diváka to možná bude druhé objevení Ameriky:) ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

těch dílů by mohlo bý daleko více, viz. takové zbraně a střílení, výbuchy by zasloužily samostatnej díl, sci-fi filmy rovněž, hollywood holt stylizuje skoro všechno, na Titanicu nebylo ve skutečnosti holt tolik světýlek, nepotopil se za měsíční noci, Jack by tak dlouho asi nevydržel kecat s Rose na voru, automobilové honičky, zajímavé, ale přecijen příliš málo rozebíraných filmů, záběry se nám stále dokola opakují, těch dokumentů na téma film vs. realita bude možná více (na DIscovery Myth Busters....)...občas se zdá, že se tvůrci snažili, viz. taková Abbys, ryzí sci-fi, kdy tvůrci vycházejí z něčeho, co se trochu zkoumalo, ale moc daleko se to nedotáhlo (ačkoliv konec je trochu fantasy...ale přelomové ve své době), no, hodně pěkné je to o Francouzské spojce, koho by to napadlo, že by tomu vlaku nemoh stačit, no, napadá mě, o Hurt locker tam nic nebylo, jak dostal Oskara a vychvalovala se ta jeho autentičnost, jenže veteráni a profi pyrotechnici se zlobili, že to až tak dobré a věrohodné rozhodně není........hehe, je vtipné, jak všichni ti tvůrci modelů a triků vždycky nadávají na CGI (trošku je to připravuje o kšefty :), to jsem koukal nedávno i na dokument o natáčení Aliena prvního, kdy ti staří dobří modeláři nadávají na CGI. No, občas to člověk absolutně nepozná, že pomoh počítač, ale většinou bohužel ano, hehe, takovej Speed Racer, tam to dávalo smysl, ale stejně si dám raději něco syrovějšího, staršího...totiž, stále platí, že precizní modely, reálné záběry - viz. ten patent pro Rychle a zběsile, jsou prostě k nezaplacení, CGI může dopomoct, ale pořád to ještě neni tak hustý, aby se dalo všecko dělat na kompu a člověk rozdíl nepoznal, teda sakra, většina lidí to nepozná, né, mě CGI celkem vadí, když se toho generuje moc.....PS: Taky mě napadá, že leckdo si vychvaluje Vesmírnou odyseu pro svojí věrohodnost, ve vesmíru se tam nešíří zvuky (jako ve Star Wars, ehm...), umělá gravita tam není tak moc kůl jako ve většině sci-fi.....atd, jenže pro většinu diváků je to pekelná nuda, ikdyž to je asi více věcma :).... ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

První díl byl naprosto perfektní, ale potom? Na poslední díl už jsem se pro jistotu ani nedívala... Přece takovou nudou nezabiju celou hodinu! Asi mi zrovna dvaktát nesedl výběr filmů, které byly rozebírány... ()

unagi 

všechny recenze uživatele

Všetci dobre vieme, že čo vijde s holyvúdu treba brať s rezervou! Veď ide o pobavenie diváka a tam sa díva na zážitok pozorovateľa a nie aby to bolo normálne, ALE reálne! Najviac vyprodukovaných filmov je s tejto oblasti, preto sa vraví, že najväčšia kvalita pochádza s týchto končín.....keď to dáme percentuálne - 85 % sú úplne hovadné film, ktoré nestoja za opotrebovanie zreníc. S toho 10 %, dajme tomu normálne až výborné filmy a tých posledných 5 % sú špičky...absolútne celosvetové bomby .... tak si myslím, že holyvúd nie je na tom až tak výborne ako sa tvrdí a myslí (môj osobný názor). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze poslední díl, který je věnovaný špionáži a technologii s ní spojené. Nejde o to, jak filmová studia řeší trikovou stránku této produkce, nýbrž o to, jak si představují vývoj v příslušné branži, kdy ho dokumentaristé konfrontují se skutečností a zároveň popisují, jak se vývoj technologií v řemesle inspiruje představami z Hollywoodu. Zajímavé a zručně natočené. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama