Reklama

Reklama

Stalo se v Turíně

  • Itálie I compagni (více)
Trailer

Filmové drama natočené v roce 1963 v koprodukci Itálie, Francie a Jugoslávie. Skvěle obsazený film (Mastroianni, Salvatori, Blier, Girardotová) natočil slavný režisér Mario Monicelli a získal za něj nominaci na Oskara. (oficiální text distributora)

Recenze (50)

ozzman111 

všechny recenze uživatele

Sociálna dráma a humor, na prvé počutie dve rozdielne veci, ktoré dokonale skĺbil taliansky film, svojho času nominovaný na Oskara. Tragický koniec nevyvolá smútok. S odstupom času si budete prehrávať humorné postavy a situácie, do ktorých sa robotníci dostávajú. Niekedy som mal pocit, že pozerám staršiu českú komédiu z čias budovania socializmu a preto aj vo mne sociálna dráma už nerezonuje takým tónom ako pred zhliadnutím STALO SA V TURÍNE. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Co k tomuto snímku napsat. Nevím ani jak se ke mne dostal. Pod anglickým názvem The Organizer. Asi jsem si to spletl s něčím jiným. Ale zpočátku jsem vůbec nelitoval. Filmová pecka pro mne se držela hodně dlouho. Vše skvělé. Jak herci, tak i atmosféra, jenže pak to začalo ztrácet spád, snímek se dostává do víceméně nudných dialogů, a dokonce na delší dobu naprosto opouští hlavní linii. Což je velikánská škoda, protože měl u mne našlápnuto na rozhodně více bodů. Závěrečnou scénou se to celé jen přiblíží ostatním filmům na stejné téma. Kulka zasáhne člověka uprostřed davu, ne někoho v první řadě. Jak je to možné neví ani autor sám. Tím se stovka bodů rozpustila úplně a celý snímek si tak tak udržel naprosto obyčejný průměr. Přesto k němu přidávám desítku navíc, protože dojem byl obrovský a chvíli zůstal. ()

Jack.Pott 

všechny recenze uživatele

"Ale fabrika naní naše." "Jak to, že není naše! A kdo se tam dře 14 hodin den co den po celý svůj život?! Kdo tam nechává svůj pot a krev? Vy!!! tak si ji vezměte, ta fabrika je vaše! Obsaďte ji, máte na to právo! Kupředu! Kupředu!!!" Mario Monicelli realisticky - to znamená mimo jiné s humorem a poetikou - vykresluje zrod dělnického hnutí v Evropě, konkrétně v severní Itálii. Pro koho je sociální demokracie či socialismus synonymem pro nesmysl, měl by nahlédnout do továren raného kapitalismu. 14tihodinové těžké směny 6 dnů v týdnu, jedna půlhodinová pauza na oběd; když takhle člověk musí dřít od puberty prakticky až do smrti, aniž by důstojně zajistil vlastní rodinu, není divu, že mnoha usínajícím dělníkům sklouzne ruka do lisu. Pozoruhodně symbolickou postavou je gymnazijní profesor (Marcello Mastroianni), cestující ode města ke městu a kultivovaně burcující sedřené, vystrašené proletáře k sociálnímu boji. Jako Karel Marx, i on má vlastní rodinu, která je kdesi v pohodlí a bezpečí zajištěná. Možná i proto neohroženě popohání lid, aby šel přes vlastní mrtvoly. Těžko říci, zda mohla být historie jiná. ()

Delmondo 

všechny recenze uživatele

Soudruzi v Itálii se rozhodli stávkovat a vznikla z toho velmi dobrá komedie sice místy dramatická ale vtipná. Marcello jako profesor co vede dělníky ve stávce byl perfektní a Salvatori v roli drsoně taktéž. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Byl jsem opravdu velmi příjemně překvapen. Film ani chvíli nenudí, nechybí napětí ani humor a hlavně odráží realitu konce 19. století - z tohoto důvodu i velmi poučné a zajímavé. 80%. ()

nauru 

všechny recenze uživatele

Výtečný snímek. Chudoba versus bohatství. Vynikající scéna jak majitel na vozíku přizve ředitele na večírek a pak při pohledu na něj mu řekne, že není vhodně oblečen, ač na první pohled má oblek, ale zřejmě ne moc důstojný. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Slavné Italské kriminální drama z roku 1963 nominované na Oscara natočené v koprodukci Itálie, Francie a Jugoslávie. Skvěle obsazený film (Mastroianni, Salvatori, Blier, Girardotová ) natočil slavný režisér Mario Monicelli. Film je věnován vykreslení prostředí a atmosféry doby v příběhu o průkopnících dělnického hnutí. V severoitalském průmyslovém městě Turíně pracovníci textilní továrny na přelomu 19. a 20. století začínali bojovat za lepší pracovní podmínky ( např. zkrácení pracovní doby ) Socialisticky smýšlející profesor Sinigaglia jim pomáhá organizovat stávky a formovat činnost dělnického hnutí.. Nadčasový snímek i podívaná ***** ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Na groteskním i soucitném pohledu na turínský proletariát počátku 2O. století nenacházím chybu : scénář, mizanscéna, práce herců, evokace dobového prostředí.... Pamětníkovi nelze nevzpomenout tematicky blízké, ovšem pekelnější "Země zaslíbené" Andrzeje Wajdy. Zajímaly by mě okolnosti zrodu českého názvu - že by někdo svého času chtěl "Soudruhům" prospět tím, že veřejnosti zamlčí jejich ideologickou základnu (podobně jako v angloamerické distribuci ?) ? (Americké DVD nabízí mimo jiné bonusový rozhovor se sympatickým a duševně svěžím jednadevadesátníkem Monicellim. Byl natočen čtyři roky předtím, než údajně spáchal sebevraždu skokem z okna nemocnice, do níž byl dva dny předtím přijat pro rakovinu prostaty.) ()

Reklama

Reklama