Reklama

Reklama

La cripta e l'incubo

  • Španělsko La maldición de los Karnstein (více)

Obsahy(1)

Klasické dílo italského gotického hororu. Laura, dcera hraběte Karnsteina, trpí nočními můrami, které jsou následkem rodové kletby Sheeny Karnsteinové, kdysi odsouzené jako čarodějnice. Hrabě povolá svého studovaného přítele, restaurátora Klausena, aby mu pomohl rozluštit tajemství kletby. Vychovatelka Rovena mezitím přiměje Lauru, aby se zvláštním rituálem spojila se Sheenou. Jednoho dne poblíž zámku havaruje kočár a dosud osamělá Laura získá přítelkyni v půvabné Ljubě. (Mariin)

(více)

Recenze (9)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá italská škola 60's - to jest tento klasický gotický horor, ve kterém co se stanovení žánru, nechybí takřka nic, ze všech těch typických žánrových propriet (samotným základem je skutečně parádní ponuré nastavení - umístění - starý gotický hrad Balsorano, ten je opravdu naprosto skvělý - viz obrázek http://www.portaleabruzzo.com/AlbumFotografico/Castelli/balsorano%20-%20Castello%202.jpg. Dále to jsou všechny ty různé tajné chodby a zakázané krypty, svíčky, svícny, silné vizuální podtexty - různé noční můry, nechybí zde i prvky vampyrismu a čarodějnictví a lá "LA MASCHERA DEL DEMONIO" od Bavy.... atd). Film je atmosferický, strašidelný (hlavně zvuky jako bouřka nebo vítr), je tu skvělá práce s kontrasty světla a stínu, snímek má své dobré a chytré momenty, je zde i pár jemných šoků, v samotném příběhu je dokonce obsažen i lesbický úhel (horké ženy Ambesi & Davis), který je s ohledem na dobu, zpracován ještě velmi skromně a na spíše bázlivé úrovni, ale nepochybně tady je. Atraktivní obsazení - jemuž dominuje hostující Christopher Lee (typický aristokrat od pohledu), jeden z nejosobitějších (hlas) a nejcharismatičtějších (obličej) žánrových herců - průkopníků žánru, je už jen tou pomyslnou třešničkou na dortu. Co více si přát? Skutečně dobře natočený italsko-španělský obskurní horor, který sice nedosahuje kvalit nejlepších filmů od Maria Bavy, Antonia Margheritiho, či Riccarda Fredy, ale pokud jste fanoušek italských gotických hororů - herce Leea, nebo čistě jen fanoušek klasických literárních hororových předloh - jako v tomto případě známé Sheridan Le Fanu gotické novely "Carmilla" (1872) - zpracovaných a převedených na filmové plátno (osobně jsem viděl zatím jen tuto verzi), tak by se vám film měl líbit a zaujmout vás...Nejlepší momenty; rituál, polonahá Ambesi, oddělená ruka chromajzla použitá jako svícen. Podobné filmy; "Et mourir de plaisir", "Vampire Lovers", "La Novia Ensangrentada" nebo "Carmilla" (90). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Gothický horror, který by fanoušky žánru neměl zklamat. Stejně jako Karlos jsem si všiml jisté podobnosti s Bavovou Maskou démona, odhalil jsem i literární předlohu Carmilla, jejímž autorem je Sheridan Le Fanu (četl jsem, ale na tehdejší dobu zřejmě skandální lesbické scény mě nechaly naprosto chladným. V tomhle směru se doba posunula o notný kus dál. Literární Carmilla dokonce není ani příliš strašidelná.), avšak oproti předloze je film mnohem tajemnější. Na rozdíl od jiných mi chyběly mlha, hřbitov, pavučiny i vytí vlků, naopak mě potěšily jiné klasické znaky - úžasné interiéry, krby, svícny, netopýři, podzemní chodby, hrobka, kostlivec, bouře, větve stromů zmítající se ve větru, okna rozrážená prudkým vichrem a pohřební místnost ozařovaná blesky. Samozřejmě nezklamala ostře řezaná tvář Ch.Lee, který tentokrát nemá prodloužené špičáky, naopak se bojí, že je má jeho dcera... V závěru nebylo jednoznačně vysvětleno, jak to s Laurou ve skutečnosti bylo, což je škoda. Kromě krásných žen se mi líbily zkrvavený polštář, vzývání Satana a zvonící tulák... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Klasické dílo italského gotického hororu ("Krypta a noční můra"), vlastně černobílá variace na Carmillu. Dcera hraběte Karnsteina Laura trpí nočními můrami, které jsou následkem dávného prokletí mladé čarodějnice. Hrabě povolá svého studovaného přítele Klausena, aby mu pomohl zjistit více o Lauřině trápení. Jednoho dne poblíž zámku havaruje kočár a z něho vynesou mladou dívku Ljubu, jíž Karnsteinové nabídnou pobyt na zámku. V intencích tohoto žánru a v intencích 60. let tomuto filmu není prakticky co vytknout, snad jen to, že v inscenaci atmosféry a napětí jsou jisté rezervy (hudba, herci /zvláště Ursula Davisová je v roli "Carmily" úplně nijaká/, scény u kočáru, tajemno kolem nové návštěvnice apod.). Točeno na zámku Balsorano ve střední Itálii. Neprávem opomíjené dílo, dle mého názoru dosti zdařilé (přesněji 4,5). Mastrocinque o dva roky později natočil neméně povedený gotický horor "Un angelo per satana". ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je jednoznačně pětihvězdičková. Taková správně syrová, temná a nestrojená. Žádná umělá mlha nebo studiové exteriéry. Vše, co se má odehrávat venku se taky venku odehrává. K tomu navíc musíme přidat černobílou barvu (těžko říct, jak by tento snímek vyzněl, kdyby byl točen barevně), zvláštní ponurou hudbu a skvělou kameru. Atmošku jsem si tedy mimořádně užíval. Příběh je taková jakási průměrná upířina o rodinné kletbě. Nic zvláštního, několik děr. Film se velice volně inspiroval Carmillou. Nechybí ani lehký lesbický podtext. Hlavní hrdinky stráví většinu filmu v obětí nebo držíce se za ruce, několikrát to nemělo daleko k tomu, aby si daly pusu :-)) Výmluvná je taky scéna, kdy obě ruku v ruce odchází nocovat do ložnice jedné z nich :-) No takže celkově - skvělá atmoška, docela dobrá zábava, ale myslím, že z tématu se dalo dostat mnohem víc. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa tomuto snímku nedá uprieť tá správna gothic horror atmosféra a feeling, všetko ostatné tu akosi hapruje. Napínavých a strašidelných scén je tu poskromne, skôr sa tu len diskutuje a samotné finále, resp. koniec Zla tohoto filmu, je nemastné neslané. A ku (ne)kvalite filmu pomáhajú aj herci, čo je pri takom Leem nemilé prekvapenie. Dielo, ktoré možno mal dostať do rúk kvalifikovanejší tvorca. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Málo zámkov ma tendenciu zaujať ako práve tento. Ked bol snímaný v noci,bol na neho strašidelný pohlaď.Máme tu vyvolávanie ducha,Flashbacky na inkvizíciu a na proces s čarodejnicou a jej prekliatím.Potom sú tu studené a temné chodby osvietené len niekoľkými sviečkami a tak atmosféra tu bola dokonale hustá.Musím sa priznať že ženské postavy boli dokonalo zmyselné a krásne.Svietnik z odseknutéj ruky,tak to som ešte nevidel.Pár scén tu bolo nedomyslených.Atmosféra mrazivá,strašidelnosť ukážková,napätie silné,herci dokonalí len príbeh má par chybičiek a to hlavne v predvídateľnosti.Aj tak jeden z tých lepších Gotických hororov. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých b&w gothic chillers ma dosiaľ asi najviac zaujal tento snímok. Zvodná a hypnotická Ambesi, klasický príbeh, ktorý má svoju gotickú poetiku, ale nezabúda byť aj temným hororom a v závere dokáže aj prekvapiť. Krásne natočené(kontrast medzi svetlom a tmou, tiene), nádherný autentický zámok a príroda okolo, tvorcovia sa našťastie za každú cenu nesnažia o špeciálne efekty a pekne to držia v rovine hrozostrašnej atmosféry a príbehu, ktorý neservíruje všetko polopate. Trošku mi zasa škrípala tá 60s hudba, ale to už je rokom vzniku. Ale inak naozaj dobrý, atmosferický a parádne nakrútený snímok. ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu dokonalý gotický horror se vším všudy.Děj táhne a člověk je přímo vtáhnut do ponuré atmosféry strašidelného hradu,brrrrrrr,tam bych opravdu nechtěl být.Výborní herci,skvělá kamera,hudba,to vše dělá velmi impozantní a skvělý zážitek i po tolika letech. ()

G04T 

všechny recenze uživatele

Nechápu to hodnocení. Možná jsem jenom nebyl dobře naladěnej na tenhle film, ale mě to kurevsky nudilo. Sídlo nepůsobí vůbec strašidelně, postavy nedokázaly upoutat mou pozornost, příběh nezajímavej, celej tenhle film je jakoby se natočil za dva dny, herci jsou úplně otrávený, ta Laura nebo jak se jmenovala vůbec neumí hrát, to mě fakt sralo to její herectví. Když křičela hrůzou, to bylo tak trapný. Jedině v posledních 20+ minutách jsem se snad jednou lek a asi na chvíli to bylo napínavý. Jinak fakt bída. Gastaldi se tady scénaristicky nepředved, ještě horší je to s režisérem. Konec byl úplně dementní. Rozhodně nejhorší gotickej horor co jsem měl možnost vidět. ()

Reklama

Reklama