Reklama

Reklama

Wallander - Série 1 (2008) (série)


Na špatné stopě (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Sidetracked (více)
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, 2008, 1 h 29 min

Obsahy(1)

V sytě žlutém řepkovém poli se před Wallanderovýma očima upálí krásná patnáctiletá dívka. Brzy nato je otřesený inspektor povolán k novému případu. Bývalý politik byl na své soukromé pláži brutálně zavražděn sekerkou a částečně skalpován. Když podobný osud stihne i bohatého obchodníka s uměním, vše nasvědčuje tomu, že se jedná o činy vyšinutého sériového vraha. Wallander však stále nemůže dostat z hlavy záhadnou sebevraždu mladé dívky. Navíc, kromě rozchodu se ženou, musí řešit i komplikovaný vztah k otci malíři, u něhož se začíná projevovat zákeřná nevyléčitelná choroba. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

chozze008 

všechny recenze uživatele

Takže abych to zkrátil (ne to je takovej muj kec, tentokrat nic nebudu zkracovat). Takže koukám na seriál The Americans (3 díly) a furt si řikám je to dobré nebo ne? Potřebuju nějaké srovnání, tak zkusím toho slavného Wallandera. Nevím asi někdo v recenzích na Wallandera také zmínil Sherlocka takže se neubráním srovnání. Sherlock byl skvělej napadaly ho skvělé věci, byl promakanej a byly tam nečekané zvraty. Bohužel tak půlku novejch Sherlocků jsem už neviděl, protože Sherlock je hrozně ukecanej a ja už na to s titulema neměl. No a teď Wallander, uplnej opak, ten mi přišel zase hrozně zpomalenej. Nevím co na tom lidi tolik obdivují ale z principu nemám rád detektivky kdy divák pokud nepožil litr vodky ví dřív než slavnej detektiv, kdo je pachatel (v tomto případě z prostého důvodu, že se ani jiná postava nenabízí). Navíc Wallander vlastně na nic nepřijde, fatk na nic, je to jen obrázek za obrázkem jak se mu podsouvají řešení. Zkusim ještě jeden díl ale todle nebyl dobrej seriál pro srovnání, u mě vítězí The Americans. Jo a nevim proc se tu jak trubka namaham s odstavcema, kdyz mi to slavna CSFD stejne premele do jednoliteho textu ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

80% už len za tú obludnú a obludne vizuálne spracovanú úvodnú scénu v krásnom žltom poli. Identitu vraha zrejme odhalíte dávno pred Wallanderom, čo je alarmujúce mínus, ale ako úvod do univerza výborný rozjazd. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Film se dlouho jeví podprůměrný, co do tématu i způsobu vyprávění (ve stejný rok vzniklo Taken a rok předtím začal geniální tříseriový seriál Forbrydelsen, čímž se sdělení zdá pokryto mimo možnost je vylepšit), ovšem přednes (kamera) je tu od začátku výtečný, a i když střih a sklad záběrů se místy zdá samoúčelný a na efekt, v závěrečných cca deseti minutách se všechno pootočí podle nečekané osy a vydá rázem úplně jiný počet a smysl, a vybere jinou linii směřování - a poslední významotvorný nájezd kamerou by mohl být i za samostatnou hvězdu, kdybych byla méně rozvážná. Na pilot je to trochu hazard, ale jsem zvědavá, jak na takto rozehranou hru navazuje další snímek v řadě. *~ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Moc mě tenhle díl nechytil. Snaží se o jakousi atmosféru, Kenneth hraje skvěle, krajina, kamera fajné, ale nějak mne jak rodinné vztahy, tak otázka, kdo vraždí prominenty, míjely a nezajímaly. Případ je nakonec jasný, ale mám pocit, že sám Wallander k jeho vyřešení nijak nepřispěl, pokud tedy nepočítáme, že nejdůležitější informaci vytáhl z jednoho opilce. Jinak chodí okolo, má podezření, ale nikdy ho nenapadne tady něco prohledat, sem se kouknout, protože by asi měl hned jasno. Ani jako odsudek vyšší bohaté vrstvy to nefunguje, na to si seriál dává setsafra pozor, aby do něčeho náhodou netnul. Takže výsledek, jak se říká, nemastný, neslaný. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až na tu chujovinu s indiánskou symbolikou velmi slušně zpracované (byť ne zrovna nejoriginálnější) téma spiknutí mocných a jejich erotických dýchánků s omladinou. Úvodní scéna v poli výborná a tuplem pak Wallanderův plačtivý komentář:: "Ona se třásla! Bála se!"..."Koho?"...."Mě." Další neskutečný výkon předvedl Kenneth během osobního rozhovoru s profilovačem, s nímž si zašel na pivo "jen tak pokecat o rodině." Ta slza se zrodila profesionálním lusknutím prstu a přitom jste věřili, že jí plodila dlouhá léta bolesti. Branagh je prostě úžasný, a i když je čeština bohatý jazyk, začínají mi docházet superlativy. 80% ()

CSSML 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poctivá „whodunit“ detektivka. Kamera, nasvícení scén a podbarvením hudbou – vše výborné. Detektivova skepse pochopitelná a uvěřitelná. Zápletka je sice trochu okoukaná, ovšem o to více je třeba ocenit její napínavé převyprávění a zasazení všech kamínků na jejich místa v mozaice. Za dramatickou vsuvku s nemocným otcem si pátou hvězdičku zaslouží. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Nudnější a pomalejší tempo už to mít nemohlo. Motiv evidentní už od začátku a během vyšetřování jsem dvakrát upadla do kómatu. další díl už tedy nedám. 20% ()

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nikdo si nezaslouží zemřít... Oni ano!" A první film této kriminální skandinávsko-brtiské série si rozhodně zaslouží nadstandardní hodnocení. Poněkud psychologickou režii skvěle doplňuje kolorovaná kamera. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Kdysi mi nekdo rekl, ze tohle je předzvěst vsech poslednich skvelych severskych krimiserialu. Jestli ano, tak nasledovnici meli nastesti schopnost nejit ve stejnych slepejich. Hrozny dabing, hrozne dialogy, a po vsech strankach dost slaby. Dal jsem pouze 1.dil. ()

JB001 

všechny recenze uživatele

Když tou srovnám s tou hrůzou "Zrádci", co momentálně běží na ČT1, tak bych měl dát minimálně 5*, ale jinak první díl mne nadchl. Už jenom tím, že na drsném severu nebylo zataženo a kameraman to nepojal artově ()

Reklama

Reklama