Reklama

Reklama

Wallander - Série 1 (2008) (série)


Firewall (S01E02)

(epizoda)

Obsahy(1)

V opuštěném taxíku je nalezen ubodaný taxikář. Nedaleko místa činu jsou zadrženy dvě mladičké dívky. Starší z nich se k činu bez emocí přizná. Jako motiv uvede, že potřebovala nějaké peníze a dodá, že na ničem už nezáleží. Na náměstí leží u bankomatu mrtvý muž. Dívka z vazby uprchne a pozdějí je objevena mrtvá. Když za záhadných okolností zmízí z márnice i tělo muže od bankomatu, začíná Wallander tušit, že s kolegy úplnou náhodou narazili na temné spiknutí. V soukromém životě se detektiv, který se jen těžce vzpamatovává z rozchodu se ženou, na popud dcery seznámí s atraktivní Ellou, s níž prožívá šťastnější okamžiky. Je však možné, že i ona má své tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak akčné scény ozaj nepatria k veciam, ktoré tvorcovia Wallandera ovládajú, našťastie tento seriál nikdy nebol akčný, takže to zas až tak nevadí a tých pár akčnejších momentov, ktoré pôsobia skôr ako vystihnuté scény z Monty Python´s, nejako, snáď, pretrpíte. Tradične veľmi veľa tomu dáva skvelý, pochmúrny ústredný hrdina. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemůžu se posunout od hodnocení prvního dílu ani na jednu stranu. Kdyby logika spění byla celou dobu stejně neúprosná jako kamera a jako celkové zarámování a zacílení sdělení (lidskost-lidskost), bylo by to za plný počet. Ale kauzalita má nepříjemné mezery, váhavé momenty, kdy prostě víte, že by bylo pravděpodobnější, aby se děj ubíral jinudy, nebo cítíte, že co se zobrazuje, je příliš okatě, modelově nápovědná výseč, abyste nepřemýšleli nad dalšími přirozenými možnostmi. Proč Kurt při prohlídce bytu zavadí právě jen o tři věci, které později hrají roli, a jinak se po ničem ani nepodívá? Proč tohle - proč támhleto - proč ne to... člověka tyhle otázky napadají příliš často, než aby to nebylo rušivé a něco podstatného nevypovídalo o dotaženosti tvůrčího záměru. * Nicméně právě tomu záměru se zároveň nedá upřít odzbrojující bezelstnost tam, kde se týká bytí člověka ve společnosti, a také práce s kamerou je tu opravdu mistrovská - jako by film a příběh snímalo bdělé nervní zvíře pasoucí se na momentech neklidu. A opět je tu silný konec, nikoli pokud jde o rozuzlení zápletky (i když zrovna tady byla poutavá sama o sobě - člověk by vlastně zrovna chtěl, aby se jim to bylo povedlo - bankovní krize, kdy hrozil kolaps celého finančního systému, přišla jen o pět let později a kdoví, na jak dlouho byla utlumena, to téma vyhmátli skvěle), ale o ten povzdech a nepovznesený, bezradný morální komentář na adresu dnešní společnosti a soukromého i veřejného života jedince a jeho příliš vzdálených blízkých v ní - začíná to vypadat jako podpisová značka, ta závěrečná důvěrná seance syna s otcem, otce s dcerou a tak. Podívám se i na třetí snímek série, dál zaujatá - zvědavá na další závěr - další lucidní pozdrav smutného bojovníka se zlem okouzleného životem z uprostřed bitevního pole a na konci nějaké další etapy a uvědomění. *~ ()

Miagy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Firewall, kniha - Neviditeľný múr je takou mierne slabšou detektívnou časťou inak výborného seriálu a detektívnej série od Mankella. Z úcty k tomuto človeku dávam plné hodnotenie, pretože Branagh sa zhostil svojej úlohy výnimočne dobre. Firewall je akousi úvahou o modernej dobe, o zraniteľnosti ľudí a finančného sveta. Mankell sa pravdepodobne nikdy nestotožnil s prudkým nástupom moderných prvkov, a to dokázal scenárista aj režisér spolu s výbornými hercami preniesť do seriálu... ()

rashaverak 

všechny recenze uživatele

Krimi zalozena na nahodach a nesmyslech nemuze byt dobra. Dale obsahuje spoilery: Nahodou vyzvedne znasilnenou divku prave tento taxikar. Nahodou dostane jeden z akteru spiknuti na namesti mozkovou prihodu. Nahodou vypadne na policejni stanici system procez se odemknou cely. Nahodou narazi na seznamce na naseho detektiva. Nahodou netopiri sniper trefi po sluchu telefon. Nahodou detektiv zakopne o koberec, zrejme je to zakopavaci koberec a protoze divak je hnup je potreba mu to ukazat dvakrat. Nahodou nas pocitacovy vseznalek potrebuje s detektivem mluvit osobne pred jeho znamosti namisto pouziti telefonu. Nahodou je na miste vrah pri druhem prohledani bytu. Pan tatinek take pri vidine dcerusky na dozivoti v lochu po spachane vrazde nechce detektivovi ze zacatku sdelit polehcujici okolnost, bude lepsi pomlcet, preci to nevyzradime hned na zacatku, je potreba drzet napeti. Uteklo to sice rychle ale pokud se na to clovek podiva zpetne tak je to strasna blbost. A pointa se svetovou revoluci znicenim finacniho systemu, neni to ponekud velke sousto na maly lokalni serial? Pusobi to nemistne a pri nutnem zjednoduseni uplne dementne, zhruba jako by v Chaluparich demontovali kapitalistickou jadernou hlavici pro zachranu sveta. ()

Reklama

Reklama