Reklama

Reklama

Wallander - Série 4 (2016) (série)


Bílá lvice (S04E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The White Lioness (více)
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, 2016, 1 h 29 min

Obsahy(1)

Kurt Wallander je na policejním kongresu v Jihoafrické republice. Je požádán místní policií, aby navštívil muže, který ohlásil zmizení své manželky, a nyní viní policii z nečinnosti. Wallander neváhá a ihned navštíví nešťastného manžela na jeho farmě. Jedná se o švédský pár a policie doufá, že Wallander víceméně potvrdí jejich podezření. Pro ně je totiž manžel hlavním podezřelým. Ale Kurt se záhy pouští do vlastního vyšetřování, navzdory nelibosti místních úřadů. Najde mapu, kterou policii přehlédla, a podle které žena pravděpodobně omylem zajela na opuštěnou farmu, což se jí stalo osudné. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S jednou či dvěma ryzími výjimkami bylo v třech předchozích sériích železným pravidlem, že si absolutní hodnocení každý díl pokazil jen zbytečnými, podružnými lapsy v logice odvíjení příběhu (pasla jsem zpočátku komentáře k jednotlivým dílům, které to osvětlují blíž). Tady to ale vypadá, jako by to vzal do ruky někdo jiný, celkově ledabylejší, kdo se na předchozí práci jen svezl. Celá zápletka je především banálnější, povrchnější, přitom lacině exotická. A pokud jde o logiku, bylo mj. iritující, protože většinou nepodložené, že Wallander, který vždycky vyjel později nebo měl zádrhele jako cizinec a civilista, na určené místo srazu dorazil dlouho před místní policií a ještě toho hodně stihl, než přijel někdo další po něm. Příliš okatě vystupoval jako nedbalý mistr světa a vlastně to působilo trapně a nepřirozeně. Najednou jsme někde na úrovni německých televizních krimiseriálů pro důchodce, které potěší, že v Africe nemají lepší policii než u nás. K tomu je dobré zmínit základní pravidlo, na němž byl Wallander vybudován - že náhody, koincidence neexistují - všecho souvisí a vždycky zapadne na místo a něco osvětlí. Tady je ale zápletka postavená na té náhodě, že v místě konání konference, na niž byl Wallander pozván (což taky příliš neodpovídá jeho doavadní postavě) hovořit, dlouhodobě působí zrovna švédský pár, z něhož zrovna ona žena je právě v tu dobu zavražděna. A to se mi ani nechce unaveně podotýkat, že přesný motiv její vraždy a ostatně ani totožnost vraha se nikdo nepokusil divákovi objasnit. Hm. Škoda, Wallander je seriál, který by vlastně neměl skončit, měl by nás provázet dneškem jako zrcadlo a připomínka nezbytné lidskosti a důslednosti, chceme-li zůstat sami sebou a živí. Ale to by ho ještě musel dál točit někdo, kdo tomu sám pořád ještě rozumí. Tenhle díl byl dělaný narychlo, bez citu, líbivě, do prodeje. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kurt se ocitá v JARu a už to je problém - pořád spoustu světla a sluníčka. Člověk si hned uvědomí, že severská krimi bez severského klimatu prostě ztrácí čaro. No a případ se zvláštní politickou agitkou taky nenadchl. Nejslabší dílek... ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K této epizodě je sice možné mít řadu výhrad, ale ty by se měly týkat skutečných chyb tvůrců, je nešťastné pokud kritika pramení z nepozornosti diváka. Náhoda zde totiž ani zdaleka nehraje tak velkou roli, jakou jí přisuzuje jeden zdejší komentář. Wallander není požádán o spolupráci na případu švédského manželského páru který zde působí "zrovna" nějakou náhodou, ale zcela logicky jen a právě proto, že je Švéd. Kdyby byl zmiňovaný pár třeba z Itálie nebo Argentiny, na mezinárodní policejní konferenci by byl o pomoc zajisté požádán Ital nebo Argentinec. A že je titulní hrdina na místech kde dochází k dějovým zvratům dříve než místní policie? Opět zde nefigurují žádné "náhody", neboť se také nejedná o žádná "místa srazu", ale o lokality kam ho zavádí jeho vlastní linie vyšetřování (např. chybná mapka, kterou neměla místní policie k dispozici), jindy je na místo unesen pod hrozbou střelnou zbraní, každopádně on sám vždy až následně přivolá jihoafrické strážce zákona. Suma sumárum jsem já osobně byl s touto epizodou celkem spokojen. Co člověk to názor a pokud tu někdo udělí odpad, je to čistě jeho věc, ale je škoda za každou cenu hledat vši tam kde nejsou... ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Wallander v Afrike, to je snáď ešte horší nápad, ako Wallander v Lotyšsku (viď. legendárne zlá prostredná časť z tretej série). Plusom je snáď len to, že mu priradili černošskú parťáčku a všetci vieme, že walalnder lepšie funguje v tíme, než osamote. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama