Reklama

Reklama

Wallander - Série 4 (2016) (série)


Neklidný muž (S04E03)

(epizoda)
  • Velká Británie The Troubled Man (více)
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, 2016, 1 h 29 min

Obsahy(1)

Zranění, které Kurtovi Wallanderovi způsobili motorkáři, nebylo vážné. Vážné je to, co lékaři zjistili při vyšetření. Kurtovi se nepodařilo uniknout rodinné anamnéze. Ale tedˇ ještě není čas, musí vyřešit případ, který sahá hluboko do temné minulosti historie země i těch, kteří ji vytvářeli. Ztratil se Hákon, tchán jeho dcery a všichni žádají Kurta, aby ho co nejdříve našel. Ale to, co Wallander objeví při pátrání, mělo být dávno utopeno pod ledy studené války. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahuje spoilery. Musím dať 80%, ale nie za kriminálnu zápletku, ale za to, že toto je koniec. Po takto nastavenom a nakrútenom konci už proste nemôže prísť pokračovanie. Teda, môže. Možnože Kurt tesne pred plným prepuknutím choroby ešte dva tri prípady stihol vyriešiť, aspoň ako dajme tomu len konzultant. Ale také scenáre by už neboli moc o samotných prípadoch, ale o rozklade osobnosti jedného dobrého detektíva a ešte lepšieho človeka. Čo by mne osobne vôbec nevadilo, lebo, ruku na srdce, samotné kriminálne zápletky boli vo všetkých štyroch sériách tým slabším. Čo je u detektívneho/kriminálneho seriálu síce desivé skonštatovanie, ale je to tak. Našťastie ma zaujímal Wallander, jeho osobnosť, jeho charakter, jeho štýl vyšetrovania, jeho priatelia a rodina. TO bol Wallander. Nie kriminálne zápletky. Čiže ak by piata séria bola čo najviac o Wallanderovom súkromí, vôbec by som sa nehneval. Všetci však vieme, že nič také sa nestane a Branaghova séria sa Nepokojným mužom končí. Hoci seriálové spracovanie nie je až také vydarené, ako knižná predloha (ktorá bola ešte o dosť viac smutnejšia), stále je to dôstojné a nezaslúžene (no nevyhnutné) tragické zakončenie osudu jedného muža, ktorý "konečne" natrafil na súpera, nad ktorým nikdy nemôže vyhrať. Na súpera, ktorý ho bude najbližšie roky sužovať, trápiť, ničiť, ponižovať a postupne zabíjať, až jedného dňa príde definitívny, nemilosrdný a mimoriadne krutý osud. Pre chlapíka, ktorý celý život zasvätil pomoci obetiam. Čo myslím viac, než dostatočne vypovedá o brutalite sveta, v ktorom žijeme. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Násilně ukončený příběh Wallandera, je to hysterické, přemrštěné, zcela nevěrné původním sériím, i když se tu snažili na ně navázat... Kenneth Brannagh evidentně dokáže věrohodně a realisticky zahrát každou předepsanou sračku, ale takový rozjezd Alzheimera, aby se jim vešel do jednoho dílu a mohli Wallandera zaříznout, to muselo cukat koutky i jemu, když se na kopci svlíká z oblečení a háže ho po dceři, kterou nepoznává, když má výpadky a v policejní šatně neví, co se dělá s košilí, etc. Mám nějaké zkušenosti, vím, že i v nástupu takové nemoci je jistá křehká logika, kvůli níž je to snad ještě děsivější, tenhle pokus o znázornění spíš ukazoval na lobotomii tvůrce, ač Brannagh by si za to bravurní ztvárnění takových pitomostí zasloužil metál. Jeho herectví je zcela nezávislé na absurditě scénáře, on stejně zůstane životný, i když vám ta absurdita neunikne, po něm steče jako voda po peří. Celá poslední série je dost neslavná a takhle zfušovaný konec si Wallander nezasloužil. Ale asi je to v řádu věcí, ukazoval přece, v jak krutém a nespravedlivém světě žijeme ty své křehké životy a že naši lidskost pohání často právě bezmoc a zoufalství. Tak i já zamáčknu slzu dojetí a budu si připomínat všecko to dobré a lidské, co mi tenhle seriál poskytl, než přišla 4. série a zamordovala ho. *~ ()

Miagy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi sa mi páči "tronov" komentár a úplne s ním súhlasím. Nepokojný muž je úchvatná kniha, dosť depresívna, smutná a človek by ju nemal ani čítať ak nie je pripravený na to, že nie každý hrdina tu s nami bude naveky. Kniha je napísaná výborne, filmu chýbalo pár dôležitých pasáží. Pekná posledná bodka. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama