Reklama

Reklama

Wallander

(seriál)
  • Velká Británie Wallander (více)
Trailer 1
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, (2008–2016), 18 h 1 min (Minutáž: 88–94 min)

Předloha:

Henning Mankell (kniha)

Hrají:

Kenneth Branagh, Richard McCabe, Jeany Spark, Sarah Smart, Sadie Shimmin, Tom Hiddleston, Barnaby Kay, David Warner, Boel Marie Larsson, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Kurt Wallander (Kenneth Branagh) vede kriminalistické oddělení Ystadské policie. Jeho denní náplní je výslech podezřelých a vyšetřování vražd, ani po letech ale nedokáže ze své podstaty pochopit násilí, které ho stále obklopuje. Do svého zaměstnání je však maximálně ponořen, což v důsledku vede krom obdivuhodného nasazení a schopnosti empatie s oběťmi také k věčné únavě a faktu, že mimo práci nemá krom dospělé dcery nikoho; manželka ho opustila a na budování přátelských vztahů není čas.
Filmová série o třech devadesátiminutových dílech byla v roce 2008 natočena ve Švédsku podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella. Vzhledem k příznivému ohlasu kritiky i publika by v příštích letech mělo dojít k natočení dvou dalších třídílných sérií. (StarsFan)

(více)

Recenze (223)

jirkahodr 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem skvělé. Každý díl je dotažen do plných. Kenneth Branagh hraje absolutně skvěle. Tento seriál má jedinečnou atmosferu balancuje nad žánrem krimi thiller šmrncnutý psycho dramatem. Je to naprosto jedinečný koktejl. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Wallender není typický detektiv ze severské krimi. Nechlastá, je slušný ke kolegům, vychází s nadřízenými a dodržuje předpisy při vyšetřování. V devíti dílech vyřeší 9 případů, jednotlivé díly na sebe navazují jenom pokud jde o Wallanderův soukromý život, kterému je na můj vkus věnováno až příliš mnoho času. Problémy s otcem, dcerou, partnerkami... Wallander je velkej cíťa, neustále se něčím užírá a v těchto pasážích tempo jednotlivých dílů trochu upadá. Na druhou stranu vše ale zachraňují dobré kriminální příběhy, mrazivá severská atmosféra a skvělý Branagh v hlavní roli. ()

BigBrother 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi severské. Asi by se dalo říci "depresivní". Není v tom nic ulevujícího: jen bolest střídá další bolest, hrůza další hrůzu... Vyřešení případu neznamená žádné rozhřešení. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

1.sezóna - 95%, 2. sezóna - 95%, 3. sezóna - 80%, 4. sezóna - 1.díl - ten z Kapského kraje je zatím nejhorší díl ze všech - 20%, 2. díl - bohužel jen 60% a 3. díl - 70%. Velmi špatná závěrečná sezóna, původní švédské verzi nesahá ani ke kolenům. ()

meda2016 

všechny recenze uživatele

Vím, že přidávám. Stejně jako se snaží Wallander být poctivý ve svých pátráních a tuší, že mu to spíš uškodí než něco přinese, je takový i seriál. Tedy aspoń série co jsem viděl. Nejedná se jen o policejní pátrání, pocítíte i problém vyrovnat se s okonostmi a okolím, s kterým musí vyjít. A divák má své zkušenosti.. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke zdejšímu hodnocení velké zklamání. Vadila mi spousta klišé, ale především příšerné natahování děje - ten vztahující se pouze ke zločinu by vyšel tak na 20 minut, jenže my musíme sledovat spoustu zdržovacích záběrů a hlavně naprosto zbytečné "vedlejší linky" - vztah hrdiny a jeho otce, vztah hrdiny a jeho dcery atd. To je bohužel trend mnoha současných krimi-seriálů - osobní a rodinné problémy detektiva zabírají víc stopáže, než samotné vyšetřování. U detektivek mi vyhovuje soustředění na případ - detektiv komunikuje pouze s lidmi do zločinu zapletenými a svými kolegy, a hlavně: komunikuje s nimi pouze o případu. Když bych chtěl sledovat rodinná dramata (což moc nechci), určitě si je určitě najdu v lepším provedení, než představuje tento seriál. Ale když chci sledovat detektivku - vlastně se taky musím poohlédnout po něčem jiném, než je Wallander. ()

BoKo_CzT 

všechny recenze uživatele

Škandinávci sú posledné dve desaťročia jednoznačne na špičke detektívneho žánru. Toto je opäť jeden zo seriálov, ktorí (rovnako ako kniha) to dokazuje. Napriek tomu mám v tomto prípade malú výhradu v tvorbe osobnosti hlavného hrdinu. Ten život so slzou v oku a oceľovou guľou na každej nohe nie je celkom uveriteľný (ako ma presviedča aj moja najlepšia priateľka psychologička). Natočené je to však kvalitne, čo sa týka kamery z ruky, tak tú si proste hollywood vynútil a neostáva nám dospelým nič iné, než sa s tým zmieriť. Mládež to proste miluje. ()

PanJelen 

všechny recenze uživatele

Kurte, jsi v pohodě? Jasně že jsem, kde jste našli tu mrtvolu? odpoví značně unaveným hlasem detektiv. Opravdu? a nechceš si vzít dnes volno? Ne, jak říkám jsem v pohodě! znovu odpoví pobledlý detektiv roztřeseným hlasem, těsně před nervovým kolapsem. Policista Kurt Wallander, živej mrtvej, často páchnoucí, co skoro nespí, když už, tak zásadně ne ve své posteli, vyšetřuje ty nejodpornější zločiny a jeho osobní život připomíná antickou tragédii. S jedinou lidskou spojkou jeho dcerou, nemůže najít společnou řeč a kolegové v práci, co aspoň trochu předstírají že existují, ho berou jako asociálního robota, co pracuje až do vyčerpání sil. Není to akční hrdina, po pár metrech se zadýchá a má mnoho slabin, ale není to žádný blbec. Samotné vyšetřování a pátrání po zločincích nijak zvlášť nevybočuje od zaběhlých kolejí detektivního žánru, ale postava Kurta Wallandera, co skvěle hraje Kenneth Branagh, je tak naplněná marností a beznadějí, že jí musíte přát úspěch nebo rychlý konec, ať už se proboha netrápí. Hvězda navíc, čistě pro hlavního hrdinu. ()

pseudo 

všechny recenze uživatele

jednoznačných pět hvězdiček. potěšilo mě, že britská verze ponechala původní švédské reálie a přitom to ani netluče do očí a uší. jediný problém vidím v tom, že oproti švédskému zpracování jsou všechny ženské protagonistky neuvěřitelné krasavice. Lindu Wallander jsem si rozhodně nepředstavovala jako takovou sexbombu, ale spíš blíž její švédské verzi. no a když už i vedoucí motorestu, u kterého Wallander zastaví, by mohla z fleku dělat modelku, zdá se mi to přitažené za vlasy. příjemné překvapení bylo také v tom, jak to pěkně vodsejpá - dlužno dodat, že ačkoliv v rozvláčnosti je velká část kouzla Mankellových knih, filmu by neslušela a tvůrci seriálu si s předlohami výborně poradili. ()

Epco 

všechny recenze uživatele

Spočiatku mi Wallanderove pomalé tempo skôr prekážalo a samotná sociálna bezradnosť hlavného hrdinu ma riadne iritovala. S pribúdajúcimi minútami som však už aj ja mierne pribrzdený užívateľ prišiel na to že táto hra sa hrá ináč ako detektívky ktoré sú na mňa chrlené z iných ako Európskych zdrojov. Kurt Wallander je človek, ktorý bojuje, bojuje so zločinom, ale hlavne so svojím zmyslom pre zodpovednosť a so svojím životom. A kým boj so životom permanentne prehráva a pomaly dochádza už aj jemu že vlastne okrem práce žiaden život nemá. Tak boj so zločinom a svedomím bojuje z úpornosťou buldoga a často až za hranicu sebazničenia. Výborné detektívne príbehy, ktoré vďaka Švédskym exteriérom a uveriteľným zločinom a postupom pri ich vyšetrovaní sú aj našincom blízke. ()

pokoutnice 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná detektivka, s reálně působícími příběhy. Je fajn, když si tvůrci detektivních seriálů uvědomí, že řešení případů je týmová práce, postava jednoho detektiva génia vždy působí značně nevěrohodně. Narozdíl třeba od Sherlocka si Kenneth Branagh nekrade celý seriál pro sebe, dokonce si troufnu kacířsky tvrdit, že na něm seriál nestojí. Možná to tak cítím také proto, že jsem zcela nepochopila, z čeho má Kurt takovou depku a co konkrétně ho do ní dostává. Doufám, že mu tvůrci ve třetí sérii dopřejí trochu radosti ze života. ()

VanThomass 

všechny recenze uživatele

Wallander mi lákal už hodně dlouho. Když jsem k jeho zhlédnutí konečně dostal, potvrdilo se mi to, v co jsem doufal. Jedná se totiž o opravdu kvalitní kriminálku s charismatickým hlavním hrdinou, který není žádný superpolda, kterého nic nerozhází, ale normální přirozený člověk. Opravdu vřele doporučuji všem. ()

Hoffmanos 

všechny recenze uživatele

Už po pár dílech jsem si byl vědom, že tenhle nenápadný seriál pro mě představuje absolutní špičku mezi detektivkami, která se z pomyslného trůnu vysmívá vatou vycpaným TV kriminálkám. ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Na tehle seriál jsem se skutečně těšil, jelikož miluju severské státy. Buhužel mě seriál nijak nenadchnul. Nedokážu si představit, že takový detektiv jako ústřední hrdina, by týden vydržel na ulici. Pořád brečí, nad vším se nezdravě hluboce zamýšlí, chlastá pořád jenom alkohol a pravidelně usíná vožralej na křesle ve svém zatuchlém bytě. Vždyť ten by neprošel ani psychotestama. Dál to podle seriálu vypadalo, že v celém Švédsku slouží dohromady snad jen 10 policistů, protože na všechny výjezdy(i na nebezpečné pachatele!) jezdí wallander sám, a pak se na místě připodělá, když na něj jeden vytáhne pistoli. Je mi to líto, opravdu jsem chtěl, aby mě to bavilo, ale strašně mi tenhle amaterismus vadil. Kolektiv byli zombie, kteří spolu skoro vůbec nekomunikovali a vedoucí celého týmu na sebe klidně nechá od svého podřízeného křičet. Dvě hvězdy za krásnou švédskou krajinu. ()

jarynzlesa 

všechny recenze uživatele

Vynikající detektivní seriál odrážející severskou mentalitu. Kvalitní příběhy s méně sympatickým vyšetřovatelem - tak jak to u skandinávských krimi bývá. ()

tuctovychlap 

všechny recenze uživatele

aaaa...tiež bude mať 26 epizód ako henten Wallander z dvetisíc piateho..?:) začínam to sledovať, zatiaľ po troch epizódach na veľmi príjemných 80 %..(asi by som si mal strihnúť aj Wall2005, nech môžem porovnať..) ()

lajkus 

všechny recenze uživatele

Viděn 1. díl a nevim nevim.... Začátek byl dokonalý... Žluté pole a v něm samotná dívka utíkající s kanystrem benzínu a pak to co udělala WOW.... pak to ale příjde.... Wallander totiž nevyšetřuje, jen vždycky přijde na místo činu, položí tak zhruba 2 otázky dvoum svědkům a jde pryč, nevyšetřuje se, nezabývá se minulostí postav, možnými pachateli... Na pomoc má bandu anonymních trubek, co mu jen občas pokládaj otázky (aby děj odsípal) a ve výsledku dělaj taky prd... celý díl na mě nepůsobil jako epizoda TV filmu nebo seriálu, ale jen podivně sestříhané scénky, kde jich někdo polovinu vynechal a skáče se z místa na místo bez nějkého spojení, podivné je i to že v jedné scéně je jasně léto a v další stromy nemaj listy, přestože epizoda se odehrává během sotva týdne.... shrnutí?... neexistence postav, špatný střih, dialogy blbé a navíc hudba sic hezká ale neskutečně hlasitá a používaná při špatných příležitostech, kdy se ve skutečnosti na obrazovce nic neděje.... ty hvědy jsou za to že se vybralo dobré téma, a hlavní hrdina je mi svým vzhledem sympatický, plusem je i to, že to neni kopie amerických kriminálek nějaké město (ale jsou i lepší krimi seriály než tohle).... zkusim někdy druhou epizodu ale bojim se (tmy).... UPDATE: Dokoukány první tři díly a nic se od prvního nezměnilo... ()

Antiquus 

všechny recenze uživatele

Nechápu, kde to vzalo takové vysoké hodnocení. Branagh jako elitní dekektiv z oddělení vražd se chová jako pubertální školačka. O vyšetřování tam ani nejde, půlku díly si vystačí Branagh se svým brekotem sám. A nejde jen o brekot, ale i o jeho jednání. Když je takovej pacifista, tak co dělá s pistolí u policie a proč není u charity. Doufám, že takhle nevypadá švédská policie ve skutečnosti, to by byla teda velká bída. Některé zápletky napsaný úplně blbě, u toho zavražděnýho důchodce by napadlo i debila řešit napřed loupež a podívat se na kameru v bance, pak teprve řešit nějakého synka, co neměl důvod ho zabít. ()

Dixie_Cara 

všechny recenze uživatele

Kriminálka, která příjemně potěší a překvapí. Neuvidíme žádného ostrostřelce, který zabijí nepřátelé jak na běžícím pase a k tomu s rukama za zády ani žádného detektiva - kouzelníka, který odhalí vraha na základě špatně uvázaných tkaniček na botách oběti. Wallander nahlíží na vraždy, policejní práci a vlastně i na osobní život s pořádnou dávkou realna, která často v obdobných filmech či serálech chybí. Kenneth Branagh se navíc role zatrpklého, zdeptaného a v lecčems rozpolceného detektiva chopil s neskutečnou grácii, hereckým umem a hlavně s pořádnou dávkou uvěřitelnosti. Potěšil mě i formát série po třech dílech o hodině a půl. Tak nějak jsem z toho měl po úvodní vraždě vždycky pocit, že do konce dílu ještě přijde hodně zvratů a za pomocí parádní hudby stoupne napětí na maximum. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Angelina vystoupila z Orient expresu

Angelina vystoupila z Orient expresu

06.08.2016

Kenneth Branagh sice nevzkřísil novou sérii s Jackem Ryanem, Thor a Popelka ale vydělali takový balík, že si může dát pauzu u něčeho menšího. Jak možná víte, poslední dva roky strávil u čtvrté série… (více)

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

26.11.2013

Wallander je bezesporu jeden z nejlepších detektivních seriálů současnosti. Možná i proto, že se nejedná o tradiční seriál – každá ze tří dosavadních sérií obsahovala tři devadesátiminutové epizody,… (více)

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

22.07.2012

Doufejme, že ne komerčními výsledky nové ryanovky. Ale popořadě. Kenneth Branagh momentálně válí ve třetí sérii detektivního seriálu Wallander. Už se ale připravuje na další velký hollywoodský… (více)

Reklama

Reklama