Reklama

Reklama

Wallander

(seriál)
  • Velká Británie Wallander (více)
Trailer 1
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, (2008–2016), 18 h 1 min (Minutáž: 88–94 min)

Předloha:

Henning Mankell (kniha)

Hrají:

Kenneth Branagh, Richard McCabe, Jeany Spark, Sarah Smart, Sadie Shimmin, Tom Hiddleston, Barnaby Kay, David Warner, Boel Marie Larsson, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Kurt Wallander (Kenneth Branagh) vede kriminalistické oddělení Ystadské policie. Jeho denní náplní je výslech podezřelých a vyšetřování vražd, ani po letech ale nedokáže ze své podstaty pochopit násilí, které ho stále obklopuje. Do svého zaměstnání je však maximálně ponořen, což v důsledku vede krom obdivuhodného nasazení a schopnosti empatie s oběťmi také k věčné únavě a faktu, že mimo práci nemá krom dospělé dcery nikoho; manželka ho opustila a na budování přátelských vztahů není čas.
Filmová série o třech devadesátiminutových dílech byla v roce 2008 natočena ve Švédsku podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella. Vzhledem k příznivému ohlasu kritiky i publika by v příštích letech mělo dojít k natočení dvou dalších třídílných sérií. (StarsFan)

(více)

Recenze (223)

nunka 

všechny recenze uživatele

Mám rada postavu Wallandera, jeho smutné oči a vervu, s akou ide do prípadov. Čo diel, to nový prípad a viac vrások. Ostatné postavy sú v celom seriálovom kontexte vlastne nepodstatné. Ide o jedného "hrdinu" a jeho vnútorný svet. Preto aj krimi prípadom odpúšťam občasnú nelogickosť či náhodilosť. Podstatný je príjemný efekt, aký na mňa z toho celého dolieha. Určite vďaka geniálnej kamere, nádherným obrázkom a priam umeleckým záberom. Kamera dáva celému seriálu extra efektnosť, hudba správnu dávku melanchólie a kvalita celého seriálu lavíruje na vyváženosti prvkov - psychológia postavy, zaujímavosť prípadu a zápletka. Niečo sa vydarí viac, niečo menej. Je veľká škoda, že celková kvalita ide každým dielom nižšie. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

TOTALLY BEST OF KENNETH BRANAGH! Severská poetika, precíznosť, depresívnosť a atmosféra s britským zmyslom pre mnohovrstevnatosť a príchuťou suchého humoru. To je Wallander. Branagh je zvučné meno samo o sebe, no pre hlavnú úlohu je ako stvorený a postava Kurta Wallandera je mu napísaná priamo na telo. Pekelne brilantne vystavaný scenár prípadu od ktorého sa nedokážete odtrhnúť ani napriek miernej predvídateľnosti záverečného rozuzlenia. Jednoducho čistá práca. Mimochodom, potešil aj Hiddleston vo vedľajšej úlohe. Pilot: 95% 1. séria: Branagh hrá tak neskutočne prirodzene a ľudsky, že ma pri každej silnejšej scéne vždy totálne zloží a ja len v úžase zostávam civieť na obrazovku. rvá séria: 100%!!! Druhá séria: 100%!!! Tretia séria: 100%!!! ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Výborná série kriminálních příběhů, kde v roli policistů neuvidíte po zuby ozbrojené, svalnaté drsoně ani jasoně s kapacitou a výkonem mozku směle konkurujícími zařízením v NASA. Tyto příběhy ale mají jednu velkou výhodu, přibližují se postavě a práci policisty co nejblíže to jde. O to drsnější pak detektiv Wallander řeší případy. Přes zdánlivou obyčejnost si však Kurt Wallander rozhodně připíše dvě NEJ. V kategorii "nejubrečenější policista" prostě nemá konkurenci a taktéž bych ho ráda nominovala i do kategorie "policista s nejprotivnějším vyzváněním v mobilu". Stále však doufám, že bude plakat i zvonit v dalších příbězích, protože tohle je opravdu skvělé dílo. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělý evropský seriál, který ani nepošilhává po americké poetice, ale sebevědomě třímá prapor klasické detektivky. Kenneth Branagh je stejně dobrý detektiv jako Hamlet. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Kurt Wallander. Policista, který nedokáže vypnout a bere vše až příliš osobně. Nejvíce mi sedl "Firewall" (1x02), přičemž zbylé epizody jsou, co se kvality týče, až nezvykle vyrovnané a to i přes jejich rozdílné pojetí. Tak například "Na špatné stopě" je skvělým, možná až lehce hororovým úvodem do seriálu, "O krok pozadu" zase vyniká spíše po stránce emotivní, jež se naplno projeví především ve druhé polovině této epizody... První série: 80% (****,*****,****), druhá série: 80% (*****,****,****), třetí série: X%. Oblíbené postavy: Kurt Wallander, Magnus Martinsson, Linda Wallander, Nyberg. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, ale zase ani tak dobré, ako by som na základe hodnotenia a odporúčania očakával. Oceňujem predovšetkým atmosféru - špecificky severská, chladná a podmanivá. Páčilo sa mi aj to depresívnejšie vyznenie. No ale tie jednotlivé krimi príbehy boli zväčša šedivé a málo zaujímavé. Niektoré sa vydarili, to je pravda, ale niektoré ma skoro unudili. Navyše kriminálne vyšetrovanie ma často teda vážne prekvapilo svojou logikou. Napríklad v jednej časti spadla žena z lode, našli len jej ruku, nikde na lodi žiadne kamery samozrejme, ale Wallander zrazu presne vedel, odkiaľ z lode spadla, resp. bola sotená. A takýchto lapsusov tu je viac. Podobne aj v osobnom príbehu Wallandera - rozkúskované a chaotické. Raz žil so ženou, potom už zrazu nežil, to čo sa stalo medzi tým asi nebolo dôležité... Kvalitu to ale má, najmä po hereckej a technickej stránke, takže na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Hodnotit seriál již po 2 dílech je (možná) dosti předčasné, tentokráte mi to ale nedá. Po dlouhé době kvalitní Tv krimi seriál, na jehož pozdní večerní vysílací čas se rozhodně vyplatí počkat! Hodně myšlenek se mi honí hlavou, nicméně právě mé oči spočinuly na komentáři uživatelky StarsFan a ta to všechno napsala " za mě " . Tak pouze za sebe dodám... AMEN :o) p.s. možná časem dodám nějaký smysluplnější komentář či postřeh, možná taky ne :o) Silné 4*, tu 5- tou si ponechávám " v zásobě " na později...... ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou první řadu a na rozdíl od některých tedy nemám dojem, že bych viděla revoluční kriminálku. Má to atmosféru švédského maloměsta, takže spíš než britskou ponurost si představte chladnou melancholii. Na nějakých výstředních postavách to taky nestaví. Postava Wallandera je asi můj největší problém. Branagh je velmi dobrý, ale Kurt je prostě nudný patron, který se neustále tváří, jako by mu někdo sebral oblíbenou hračku. Navíc si v jednom kuse otvírá hubu na Magnuse, který se mu jen snaží pomoct. Z případů mě dostal hlavně ten třetí, který skvěle pracuje s emocemi. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Áno, ide o slávnu knižnú sériu. Áno, severské krimi je in. Lenže Wallender je stále "len" tv seriál. Snaha o osobitý vizuál, atmosféru i vykreslenie depresie je enormná (v štýle ZULU, SEDEM, INSOMNIA), ale vždy trochu zahapruje scenár (hlavné zápletky). Na televízny projekt samozrejme slušné... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Wallander" těží nejen z výborných hereckých výkonů (kromě K. Branagha vyčnívá především David Warner v roli Kurtova otce), ale především z výrazné atmosféry, jak je ostatně pro severské detektivky (ať už filmové či literární) typické. A britská koprodukce také rozhodně nebyla na škodu. Seriál se svým pojetím drží ducha knižní předlohy a při jeho sledování jsem si nemohl nevzpomenout nejen na romány H. Mankella, ale i Pera Wahlööa a Maj Sjöwallové (kteří Mankella ostatně svojí tvorbou znatelně ovlivnili), A. Indridasona nebo třeba Johna Harveyho či Reginalda Hilla. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Typický škandinávsky kriminálny seriál, ktorému chýba len máločo od dokonalosti. Výborne vybraný vyšetrovateľ, typický občasný problém s alkoholom, s rodinou, osobným životom a zanietenosť pre prácu. Najviac ale vychvaľujem scenár. Väčšina epizód je prepracovaná, zaujímavá a častokrát prekvapujúca. Dielko, ktoré stálo za to natočiť. Severskú atmosféru ani nie je nutné pripomínať, oni vedia, ako to robiť. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

1 séria ****, 2 séria **** a pol* Od Wallandera som vzhľadom na všetky ospevné recenzie očakával vysoko sofistikovanú detektívku starej školy. Po druhej sérii som trochu prekvapený, že takmer všetky prípadny obsahujú vždy jemnú nelogickosť, resp. chybičku krásy, niečo čo nesedí, ale paradoxne príbehy som si maximálne užil tak či tak. To je asi jediná kritika, ktorú ju Wallanderovi môžem napísať (teda okrem toho, že jeho tím pôsobí niekedy ako banda šaškov a na všetko je tam chudáčisko de facto sám:). To čo je najpodstatnejším faktorom, pre ktorý ma Wallander dostal je jeho "pozerateľnosť" a dva hlavné faktory - postava poctivého oddaného večne unaveného a frustrovaného Wallandera (skvelý presvedčivý Branagh!), ktorý akoby vypadol z filmu Oliviera Marchala a geniálna kamera, ktorá maximálne využíva krásy švédskeho prostredia a ktorá je vypiplaná do posledného detailu. Teším sa na tretiu sériu a na ďalšie čo snáď prídu. 3 séria slabšie **** - prvý diel výborný, zvyšné dva prekvapivo slabšie (na pomery Wallandera). Do príbehov sa vkráda povrchnosť, niekedy som mal pocit, že tvrocovia sa prioritne sústredili na vizuál (úplne geniálna kamera, tak ako v predchádzajúcich dieloch). To čo je však najdôležitejšie, je zachovaná "pozerateľnosť". Wallander ako postava sa naďalej vyvíja a Kenneth Branagh stále dokáže svojou charizmou potiahnuť celý dej. Čiže spokojnosť ostáva, aj napriek jemnému poklesu kvality, ďalšie diely si určite rád pozriem. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Opravdový emoce. Vypiplaný vizuál. Dokonale ponurá atmosféra. Řádně sešlej hrdina. Parádní zlosyni. Prostě pecka. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo, stárnoucí detektiv, všechno se hroutí a deprese klepe na dveře. Skutečně možná TEN nejlepší seriál. Kenneth Branagh. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Seriál s perfektní kamerou a hodně dobrými herci tady sklízí většinou jen pochvalné zmínky, takže pár kritických poznámek nejenomže mu neublíží, ale navíc se mezi těmi oslavnými ztratí. ____ Každý, kdo se rozhodne vydat do drsně ponurého světa detektiva Wallandera, musí počítat s tím, že uvidí: asi tak 10 000 záběrů na pole s různými rostlinami (i když moc hezky snímané) , přibližně 5 000 záběrů na Kennetha Branagha v autě (braného z různých úhlů), překvapivě hodně scén, kde se vyskytují vycpaná zvířata a v každém díle minimálně jednu scénu s brečícím hlavním detektivem a jednu, jak vyspává na různě nevhodném nábytku opici z červeného vína. _____Je tedy zjevné, že práce to pro něj není nejvhodnější a měl by se poohlédnout po něčem jiném, nejlépe v zemědělství nebo v lese, vzhledem k tomu, jak často se v takových prostředích pohybuje a hledá mrtvoly. Jenomže detektiv je po svém otci (který celý život maluje furt dokola jeden obraz) a změn se děsí. Navíc se děsí i života, protože jak jen může, prchá ze svého soukromí do práce. Takže nějakou romantickou linku není možné očekávat. _____ Samozřejmě musí divák přijmout hru, že Švédsko je jakási obskurní země, kde je každý druhý obyvatel sériový vrah s rafinovaným motivem a každý první obyvatel potenciální oběť zavražděná obzvlášť brutálním způsobem. Je to země šílenců a násilníků, kde hlavně mladé dívky nemůžou od života čekat nic lepšího než znásilnění. A to jen ty šťastnější, ty méně šťastné rovnou skončí rozsekané lodním šroubem. _____V poslední sérii mi chyběl Tom Hiddleston , a to přestože jeho hlavním úkolem v prvních dvou sériích bylo hrát motovidlo a hromosvod Wallanderových chmur a špatných nálad. Čekala jsem, že jejich vztah bude mít pointu, když mezi nimi vlastně bylo pouto /jakoby/otce s /jakoby/synem, kteří k sobě stále nemůžou najít cestu. Bohužel, Hiddleston se beze zmínky vypařil, a i když jeho úloha byla malá, citelně sérii scházela. _____ Wallander, přestože výtečně zahraný a natočený, je podle mě až toporný svou snahou ukázat, jak vše kolem je marné a děsuplné. A trochu logiky by mu taky neuškodilo. Například brilantnímu detektivovi Wallanderovi by už mělo dojít, že zavolat někam je rychlejší, než tam doběhnout. /23. 4. 14./ ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 1 = 24.10.2013, réžia slovenského znenia (STV pre RTVS 2013) = IVO TOMEČEK (1.11.2013) ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Detektivní seriál pro fajnšmekry. Vymakaný, vyhraný a vypiplaný po všech stránkách. Kenneth Branagh svou úlohu lidsky rozháraného policejního komisaře spíše žije než hraje. K tomu tolik nádherných záběrů na krajinu, až máte pocit, že je Švédsko nejkrásnější zemí na světě S nimi skvěle ladí působivá hudební složka. Co se týká samotných kriminálních případů, ty mají ve většině dílů zajímavé a přtom uvěřitelné záplety i rozuzlení. V každé řadě by se našla jedna epizoda, která mi sedla trochu méně, ale i ty hodnotím jako velmi dobré. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Zvyšuju na 5. Vynikající 1. díl 3. řady mě naprosto dostal, těším se na další. Skvělá je protagonistova nedokonalost, chyby, které dělá, často divák ví dřív než on... Prostě paráda. V první řadě musím vyzdvihnout autora předlohy - Henninga Mankella - který píše téměř geniální detektivky. Mimo sérii stojící Číňan stojí rozhodně za pozornost. (Chválit Branagha za úžasný herecký výkon snad ani není nutné - to je u herce jeho formátu vlastně samozřejmost.) // Atmosferická bomba. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Angelina vystoupila z Orient expresu

Angelina vystoupila z Orient expresu

06.08.2016

Kenneth Branagh sice nevzkřísil novou sérii s Jackem Ryanem, Thor a Popelka ale vydělali takový balík, že si může dát pauzu u něčeho menšího. Jak možná víte, poslední dva roky strávil u čtvrté série… (více)

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

26.11.2013

Wallander je bezesporu jeden z nejlepších detektivních seriálů současnosti. Možná i proto, že se nejedná o tradiční seriál – každá ze tří dosavadních sérií obsahovala tři devadesátiminutové epizody,… (více)

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

22.07.2012

Doufejme, že ne komerčními výsledky nové ryanovky. Ale popořadě. Kenneth Branagh momentálně válí ve třetí sérii detektivního seriálu Wallander. Už se ale připravuje na další velký hollywoodský… (více)

Reklama

Reklama