Reklama

Reklama

Wallander

(seriál)
  • Velká Británie Wallander (více)
Trailer 1
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, (2008–2016), 18 h 1 min (Minutáž: 88–94 min)

Předloha:

Henning Mankell (kniha)

Hrají:

Kenneth Branagh, Richard McCabe, Jeany Spark, Sarah Smart, Sadie Shimmin, Tom Hiddleston, Barnaby Kay, David Warner, Boel Marie Larsson, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Kurt Wallander (Kenneth Branagh) vede kriminalistické oddělení Ystadské policie. Jeho denní náplní je výslech podezřelých a vyšetřování vražd, ani po letech ale nedokáže ze své podstaty pochopit násilí, které ho stále obklopuje. Do svého zaměstnání je však maximálně ponořen, což v důsledku vede krom obdivuhodného nasazení a schopnosti empatie s oběťmi také k věčné únavě a faktu, že mimo práci nemá krom dospělé dcery nikoho; manželka ho opustila a na budování přátelských vztahů není čas.
Filmová série o třech devadesátiminutových dílech byla v roce 2008 natočena ve Švédsku podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella. Vzhledem k příznivému ohlasu kritiky i publika by v příštích letech mělo dojít k natočení dvou dalších třídílných sérií. (StarsFan)

(více)

Recenze (223)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zarostlý, nevyspalý a v permanentní depresi. Rezignoval na osobní život, zůstala mu jen práce. Tak působí ystadtský detektiv Kurt Wallander, který na jihu Švédska řeší ty nejbrutálnější zločiny. Hudba, atmosféra a neskutečný Branagh. Pro mě asi nejlepší krimi série vůbec. 100% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Wallander nie je Drsný Harry, ani Sherlock Holmes. Jedná sa o obyčajného policajta, ktorý má skôr ženskú emočnú výbavu. V prvej sérii sú dve časti z kategórie prekuknuteľná zápletka, no pri treťom diele sa dostavil pocit nečakaného. Ide o detektívnu záležitosť s filmovou minutážou, ktorá síce nie je ničím originálna, ani nemá výrazné postavy, ale inak spĺňa väčšinu predstáv o dobrom kriminálnom seriály. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Hodnotím po první sezóně, tedy třech dílech... a tady by možná nebylo na škodu to vzít postupně. První díl je skvělý, tak na 90%, Wallander je postava silná a dobře zahraná, celé to funguje jako detektivka i psychologický thriller. V druhém díle už je vidět silný posun hlavní postavy - někdo to nazývá vnitřním rozkladem, já že se z něj stává socka. 70%. V třetím díle už nefunguje vůbec nic. Hlavní postava není detektiv, ale zombík bez ničeho, policie není policie, ale jen banda kecálků, o detektivce se nedá ani mluvit. Ano, mohl to být účel, ale že by platilo "účel světí prostředky"? Kvůli vývoji (a mě nelibému) hlavní postavy zničit celé schéma, porušit všechny pravidla policejní práce a stejně skončit dobře... nechci, děkuji. 30%. Celkem tedy tři hvězdičky. Změna po druhé sezóně... Ne a ne a ne. Tohle prostě nefunguje. Pomalé tempo, nefungující postavy (krom vždy jednoho naoko dobrého postoje hlavní postavy) a bohužel pokračování těch odporností z třetího dílu první sezóny. Asi jsem viděl jiný seriál než ostatní. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Já ti nevím, Karle. Ze svaté trojice Sherlock, Wallander, Luther mi vylézá tahle severština jako slabší, odstrkovaný bratříček. Přestože Branagh se snaží hrát jako o život, jeho postava je nakonec na seriálu to nejméně zajímavé. Luther i Sherlock jsou brilantní mozky a je radost je sledovat při práci. Ve Fryově archetypální klasifikaci by představovali vyšší mimetický mód, tedy člověka se schopnostmi přesahující běžný průměr, ale podléhajícího vlivu společnosti a s tragickými vlastnostmi (u Sherlocka jeho neschopnost socializovat se, u Luthera nutnost dělat zlé činy pro větší dobro). Wallander však ztělesňuje nižší mimetický mód - obyčejného člověka, který dělá svoji práci. Branaghův hrdina nemá hi-tech hračky z CSI ani vybroušené uvažování doylovského typu, vlastně jeho nejvýznačnější vlastností je, že málo mluví a topí se v permanentní depresi. Nové informace o jeho případu se zpravidla objevují nikoli kauzuálními souvislostmi (hrdina na něco přijde, což ho přivede k další stopě...), ale zpravidla tím, že zločinec něco nového provede, zatímco Wallander neví, jak se hnout z místa a uchlastává se v depce. Má to samozřejmě i světlejší stránky (pochmurné ladění není úplně od věci, případy jsou docela zajímavé), ale jako úplná hitparáda se mi to nejeví. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Díly z první série byly trochu nesourodé a trochu obtížněji jsem se do nich vžíval, neřešilo se tolik vnitřních démonů ale i přesto to byla vynikající série. Druhá série je o poznání lepší, více se zabýváme Wallenderovou psychikou a jednotlivé díly jsou podány lépe. Je obdivuhodné, že se tvůrci pustili do seriálu s chutí zabývat se komplikovanou osobností hlavního hrdiny a zároven natočit vynikající krimi filmy. A to že všech šest dílů nenudí je důkazem toho, že práci dělají velmi dobře. Krásné studené prostředí Švédska dodává exteriérům na vážnosti a skoro až intimnosti v kraji okolo Ystadu. Jedinou výtku bych možná směřoval k někdy moc brzy odhalenému charakteru vraha (nebo spíš téměř odhalenému), osobně mám rád když si zločinec s policisty hraje, ale v hodinu a půl dlouhé stopáži asi mému přání nemůže být vyhověno. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Duch Svatý nejvyšší seriálové trojice BBC. Oproti zbylým dvěma sériím možná není Wallander tak zábavný, napínavý a celkově vtahující, ale právě v něm žije ten duch správné kriminálky. Co víc, Švédské kořeny mu na krk věší tolik surovosti a deprese, že z něj šedivá atmosféra severského maloměsta přímo sálá a spolu s přenádherným obrazem i vtahující hudbou dokáže pohltit i přes jakési odosobnění hrdiny. To probíhá přesně po vzoru krimi minulého století: již zmíněné maloměsto s hromadou sériových a různě vyšinutých vrahů a především pak Wallanderovou uzavřenou povahou. Fakt, že se jedná o knižní adaptaci mu na jedné straně ubírá překombinovanými zápletkami a pozorností pouze a jedině na titulní postavu. Na stranu druhou z něj však vždy do konce dotažené opakující se téma beznaděje mezi britskými sourozenci činí unikát. Amen. ()

PAGE 

všechny recenze uživatele

Nemám slov!!! Zřejmě nejlepší krimi seriál co jsem viděl ( na stejnou úroveň bych řadil ještě seriál Hlavní podezřelý). Třetí část One Step Behind je naprosto famozní. Herectví Kennetha Branagha v tomto seriálu nejlepší co jsem u něj viděl a kamera absolutně excelentní. Pravý opak amerických stupidních seriálů, pomalé tempo, vykreslení postav, dlouhé záběry, nádherná práce kameramana, detaily, napětí, výborná hudba, prostě filmový zážitek. Jen doufám, že přibudou další díly a moc se na ně těším. Neuvěřitelná věc 4.řada právě běží na STV 2, ještě ji neviděli ani v Británii a USA a na Slovensku běží se slovenským dabingem. Zatím jsem viděl první dva díly a jsou opět skvělé!!! 1.řada 100% 2.řada 100% 3.řada 90% 4.řada 90% ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh je jako Wallender výborný, divák mu tu únavu a flustraci věří do poslední vrásky. Wallender není typický drsňácký detektiv s absencí osobního života. Snaží se žít "normálně", ale lidi jsou prostě svině a nedovolí mu to. Dokonce dojde i na slzy. Atmosféra tohoto seriálu je stejně úžasná jako Kenneth, ty záběry na švédskou krajinu jsou lahůdka. Takže pokud si myslíte, že váš život stojí za ho*no, podívejte se na Wallendera, zvedne vám to náladu. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pecka s Kurtem. Maximální Branagh, zajímavý případy, civilní pojetí, atmosféra. Prostě výborná krimi - když už koukáte na seriál na chatě na mini tv s příšernym signálem, značí to velmi dobrou zápletku sledovaného :-D .... Po shlédnutí dalších dílů prostě musim dát plnej kotel. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Horší přebarvenou, přeefektovanou a přeafektovanou pitomost jsem snad ještě neviděl, alespoň co se detektivek týče. Ačkoli jsem měl ty nejlepší úmysly, do druhé poloviny seriálu jsem se už nedovedl vrátit. I tak mám potíže obraz masochistického periodicky kničícího Branaghova policajta vymazat z paměti. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

K tomuto serialu sa mi tazko pise komentar... ide o to, ze sa nepovazujem za velkeho fanusika policajnych kriminalok... Dalsia vec je ta, ze serial toceny takymto stylom, ze kazda jedna cast je vlastne samostatny celok a aj keby som nevidel celu predoslu seriu nenarobilo by to velku skodu, ma u mna male minusy. Ide o to, ze v podstate sa cely koncept stale opakuje... stane sa vrazda --- pride Kurt --- vypocuva svedkov --- nieco sa udeje v jeho sukromnom zivote --- velky zvrat v podobe jasnej stopy --- Kurt ide po zlocincovi. Takze takato koncepcia ma prilis nebere a preto som trosku kriticky. Kazdopadne na druhej strane treba povedat jednu dolezitu vec... Kenneth Branagh je pan herec a skutocne sa pre herectvo narodil. Ulohu Wallandera stvarnuje na 110% a celkovo sa serialu po hereckej stranke neda vytnut ani "ň". Dalej by som chcel pochvalit scenar jednotlivych dielov... niektore boli lepsie a niektore slabsie, ale vzdy dokazal niecim prekvapit a taktiez malokedy sa dal predvidat skutocny vrah, čo je pri takomto style kriminaliek dost podstatna vec. Takze v konecnom dosledku som bol nadmieru spokojny a vzhladom na to, ze niesom fanusik tohto subzanru hodnotim a ocenujem najvyssie ako to ide. Zaverom este chcem podakovat uzivatelovi "manonfire" za tip na tento serial a za trpezlivost, ktoru so mnou mal pri jeho pozerani :))) ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Dobré detektivky. A také mini-sondy do duše člověka, který si neví rady sám se sebou. Krásně natočené, výborná kamera, hudba, herecké výkony...i zápletky jsou dobře vymyšlené. Jen mne příšerně vytáčí, jak amatérsky si někdy Wallander jako policajt počíná. Ponechme stranou, že tak labilní a nevyrovnaný člověk by snad neměl vybalovat ani banány v Lidlu...natož dělat u policie. Hodně mě na Wallanderovi - policajtovi štve jak hrozně pomalu reaguje, nezajistí ochranu důležitých svědků (kteří mu logicky dost často chcípají), nemá připravenou zbraň když jde do akce, nezajistí zbraň pachateli (a ten člověk se mu následně zastřelí...). Chodí do terénu bez průkazu a občas i s pistolí bez nábojů (WTF)...chodí s rozpřaženýma rukama směrem k pachateli, který na něj míří zbraní. Toto může dělat jen dement!:-) P.S Díl z Rigy byl v porovnání s ostatními strašný...scénáristé si ukrojili trochu moc velký krajíc. Měli by se držet Švědska...to jim šlo:-) ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

S Wallanderem jsem se dlouho míjela, ale nakonec se mi přeci jen dostal do hledáčku - a musím říct, že nelituji. Výborně vystavěné příběhy, včetně vkusně a citlivě zakomponovaného soukromí. Zaujala mě hlavně ta jeho všudepřítomná nechuť vůbec být detektivem. On tu práci v podstatě nenávidí, každý den s ní chce seknout, jak moc ho ničí a drtí, ale vždy se jako na potvoru:) objeví nový případ a on do toho zase spadne - a samozřejmě to excelentně vyřeší. Také je zajímavé, že ač vlastně není žádný drsňák, do nebezpečných situací se vrhá po hlavě, jako by mu zcela chyběl pud sebezáchovy. Ale kdybych si přeci jen musela vybrat - a měla možnost vidět nové díly buď Wallandera, nebo Detektiva Varga Veuma, zvolila bych pro mě osobně daleko víc charismatičtějšího a živočišnějšího Varga Veuma. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obyčejnej chlap na hraně padesátky obklopen peklem.Tak jako my všichni,jen on to má tak nějak z první ruky a hraje ho Branagh!! A atmosféra (i díky skvělé hudbě) tak hutná ,že kdyby ještě o fous hustší, mé zaťaté prsty by došli nejedné úhony.- To celé naprostá špička TV tvorby,kdy spíše drama než krimi (zápletky jsou jasné už v půlce,ale toho kalu kterým se Wallander musí přebrodit než nastane jakés takés finále...) a je jen dobře ,že tentokrát ne HBO. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

1. série se rozjíždí (hlavně první díl je takové severské klišé), ale 2. a 3. série už je nádherná. Výtky mám vždy k dílům, které se neodehrávali ve Švédsku. Poslední série se rozjíždí slabším dílem z Jižní Afriky, další má slabší detektivní linii a v posledním dílu je detektivní linie upozaděna s ohledem na nemoc hlavního hrdiny, ale zase stojí za to a je dle mě kvalitním zakončením celého seriálu (tedy doufám, že už nebudou na něj navazovat). Kenneth Branagh mě konečně dostal jako herec. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Angelina vystoupila z Orient expresu

Angelina vystoupila z Orient expresu

06.08.2016

Kenneth Branagh sice nevzkřísil novou sérii s Jackem Ryanem, Thor a Popelka ale vydělali takový balík, že si může dát pauzu u něčeho menšího. Jak možná víte, poslední dva roky strávil u čtvrté série… (více)

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

26.11.2013

Wallander je bezesporu jeden z nejlepších detektivních seriálů současnosti. Možná i proto, že se nejedná o tradiční seriál – každá ze tří dosavadních sérií obsahovala tři devadesátiminutové epizody,… (více)

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

22.07.2012

Doufejme, že ne komerčními výsledky nové ryanovky. Ale popořadě. Kenneth Branagh momentálně válí ve třetí sérii detektivního seriálu Wallander. Už se ale připravuje na další velký hollywoodský… (více)

Reklama

Reklama