Reklama

Reklama

Wallander

(seriál)
  • Velká Británie Wallander (více)
Trailer 1
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, (2008–2016), 18 h 1 min (Minutáž: 88–94 min)

Předloha:

Henning Mankell (kniha)

Hrají:

Kenneth Branagh, Richard McCabe, Jeany Spark, Sarah Smart, Sadie Shimmin, Tom Hiddleston, Barnaby Kay, David Warner, Boel Marie Larsson, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Kurt Wallander (Kenneth Branagh) vede kriminalistické oddělení Ystadské policie. Jeho denní náplní je výslech podezřelých a vyšetřování vražd, ani po letech ale nedokáže ze své podstaty pochopit násilí, které ho stále obklopuje. Do svého zaměstnání je však maximálně ponořen, což v důsledku vede krom obdivuhodného nasazení a schopnosti empatie s oběťmi také k věčné únavě a faktu, že mimo práci nemá krom dospělé dcery nikoho; manželka ho opustila a na budování přátelských vztahů není čas.
Filmová série o třech devadesátiminutových dílech byla v roce 2008 natočena ve Švédsku podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella. Vzhledem k příznivému ohlasu kritiky i publika by v příštích letech mělo dojít k natočení dvou dalších třídílných sérií. (StarsFan)

(více)

Recenze (223)

sulimo 

všechny recenze uživatele

TA ATMOSFÉRA je brutus. Vraždy jsou navíc naprosto originální, jediné, co mě tam občas štve jsou Kurtova soukromá trable, ale i tak je to mazec. Chci do Švédska!!!.....a klidně, ať mě tam zavraždí, to nějak přežiju. ()

spygirl 

všechny recenze uživatele

Někdy dost překombinované a je tam těch "náhod" až hodně, ale jinak poutavé, skvělá kamera... často fakt radost pohledět... Wallander sympaťák, i když občas mám pocit, že tak citlivý muž by tuto práci neměl dělat. :-) ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Kurt Wallander je asi ta nejdepresivnější a nejsmutnější postava detektiva, která kdy spatřila obrazovku nebo plátno. Zajímavé je, že se už jedná asi o 3 adaptaci knižní detektivní série, kterou nejprve logicky zfilmovali Švédi jako filmy a pak následně jako seriál, aby se na to vrhli Britové. Musím pochválit, že se nerozhodli přenést děj do Británie, ale nechali ho stále ve Švédsku ve městečku Ystad, kde se natáčelo a natáčeli se i předchozí adaptace. Dokonce se ve stejné oblasti pohybovaly najednou 2 filmařské týmy točící právě osudy detektiva Wallandera. Jak britský, tak švédský. Ale působí malinko úsměvně, když všechny postavy hovoři anglicky, ale čtou si švédské noviny, nebo když píší email, tak nahlas předčítají text v angličtině, aby byl pak záběr na obrazovku s textem ve švédštině. Nicméně zpět k postavě Wallandera. Někoho tak unaveného a zničeného životem jste asi ještě neviděli. Kurt má rozpadlé manželství, těžké vztahy s otcem a v rámci případů mu umírá celkem dost velký okruh přátel, spolupracovníků nebo očitých svědků a to většinou přímo před jeho očima a pozůstalí si na něm vybíjejí zlost. Zkrátka jeho práce ho ničí, ale je to skoro to jediné co má, takže se jí věnuje v podstatě nepřetržitě. Není proto divu, že svoje pocity pak utápí v alkoholu, zanedbává hygienu a jeho fyzický a duševní stav není nejlepší. Většinu lidí by už tohle dohnalo k sebevraždě. To vše v naprostém brilantním hereckém podání Kennetha Brannagha, kdy mu uvěříte každou emoci. Season 1: Sidetracked: Úžasně natočená a hned šokující scéna, kdy se před Wallanderem upálí v poli řepky mladá dívka. Jsou zde vysoce kontrastní barvy, takže sytě žlutá pole a sytě modrá obloha evokují švédké národní barvy. Stejná žlutomodrá je pak používána i v úvodních titulcích. Firewall: Napínavý příběh, kdy člověk netuší, kam ho to zavede, ale vyústění mi přišlo přehnané. Globální kyberterorismus s cílem uvrhnout svět do chaosu se do takového prostředí moc nehodí. One Step Behind: Opět poctivá detektivka, kdy se nám Kurt propadá do stále větších depresí, jelikož zde je případ trochu osobnější, než jiné. Season 2: Faceless Killers: Tentokrát ožehavá otázka přistěhovalectví z arabských zemí. Seriál se s tím vyrovnává vkusně a Wallander zde zpraví jeden čin, který ho uvrhne do těžké deprese. The Man Who Smiled: Wallander tentokrát zpočátku uprchl na pár měsíců do klidu, aby se srovnal, ale žádost o pomoc od přítele, kterou nejprve odmítne, ale tragédio ho donutí se jí ujmout ho pomalu vrací zpět. The Fifth Woman: Pěkně vygradované a při emociálním závěru se konečně pro Kurta trochu blýská na lepší časy. Všechny díly jsou velmi nádherně nasnímány. Kamera zabírá záběry pěkné, ale zároveň trochu temné a tajemné krajiny jižního Švédska. A vše podepřeno velmi tklivou melancholickou hudbou. Nemůřu se dočkat 3. série, která se právě natáčí. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, jestli ta melancholická, šedá, ponurá, místy až temná nálada zrcadlí skutečné poměry dnešního Švédska. Nevím, ale myslím si, že na tom něco bude. Přitom dneska kdekdo glorifikuje švédský model sociálního státu jakožto úžasnou a následováníhodnou záležitost. Ona to zase asi taková idylka nebude. Ale k věci; Wallander je krimi seriál, jaký jsem už dlouho neviděl (z filmové produkce dá vzpomenout na Nolanovu Insomnii, první díl Millénia či dokonce Sedm). Je až surově realistický a přirozený. Pravda, druhý díl první série nebyl zrovna tím, co bych si pod těmito adjektivy představoval, ale myslím, že zbytek tomu odpovídá. To platí nejen pro samotné příběhy nebo chování postav, ale také pro úžasně civilní herecký projev Kennetha Branagha. PS: Příznivcům Wallandera doporučuji podobně laděnou britskou minisérii Luther. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Další malé prožité peklo u tohohle neskutečně depresivní seriálu. Strašně jsem si to oblíbil a zhltnul jedním dechem. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Je to velmi příjemné, baví mě hlavní představitel, i tempo jakým série běží. Bohužel v příbězích a především pak v postupu vyšetřování jsou obrovské faktické chyby, které nelze jen tak přehlédnout a ignorovat. Chápu, že je to v rámci gradace děje, ale přesto. Ale i tak doporučuju, je to poctivá detektivka. Třetí série je bezesporu nejlepší, především intermezzo v Rize se opravdu povedlo. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

V té zaplavě kriminálek z poslední doby se Wallander rozhodně neztratí. Naopak, spíše ční. A to hlavně díky výkonu Kennetha - o tom nemám nejmenší pochyby. Zajímavé by pro mě bylo srovnání se švédským originálem z roku 2005 - jak moc se v UK inspirovali. _ No a když pak člověk vidí úroveň té Česko-Slovenské kriminálky z poslední doby, tak mu je do breku. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Spicka sveho zanru. Hlavni hrdina neumi vypnout, ma sve demony, presto je to jedna z nejsympatictejsich postav detektivu / krimilaistu, ke ktere je velmi lehke nalezt si cestu. Skvele pripady/zapletky, napeti a atmosfera. Povinnost fanousku krimi... ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Tak jakpak to zhodnotit. Jako detektivka je to chaotické, dost často výrazně úřaduje náhoda. Detektiv občas o stopy doslova zakopává, nebo mu obrazně řečeno padají z nebe, což s postupujícími díly docela irituje. Navíc jakmile si zvyknete, že v seriálu vždy i zdánlivě nesouvisející případy nakonec vedou k jednomu cíli, začne to být nuda. Dále detektiv téměř v každém díle dokazuje, že je v podstatě kretén, který by u policie tak maximálně obouval auta za špatné parkování (esencí jeho debility je rižský díl). Má ale štěstí, že v Ystadu je zřejmě podmínkou pro přijetí ke kriminálce co nejnižší IQ. Jeho kolegové jsou proto ještě větší hovada než on, pročež dokud jim neřekne jak, tak svojí práci dělají hůř, než slovutný putimský vachmajstr ze Švejka (viz "orgánová" epizoda). Lepší vyšetřovací práce už je k vidění i ve starých dobrých akčních Profesionálech. Inu, jako detektivka tedy naprd. A nyní blíže k samotné postavě Kurta Wallandera. No, v podstatě se všude jen tak nepříliš invenčně producíruje, kouká unaveně do krajiny, nechá si trpně nadávat od pozůstalých, rodiny, občas i kolegů. Je ubrečenou, vyčerpanou, neoholenou troskou zničenou svou prací, na vyšetřovatele vražd absolutně se nehodící. Sám Osud mu hází pod nohy jeden klacek za druhým. Dobrý ne? Jo, bylo by. Jenže byť autoři evidentně strašně moc moc chtěli, tak tu Kurtovu depku, bolest a posedlost do seriálu nedostali. Taky jak by mohli, když do každého dílu (zejména konce bývají perly) fláknou tolik laciného patosu a ještě lacinějších klišé rekvizit - umírající postřelený expolda z posledních sil mačkající spoušť ("Jsem zpátky?" "Jo, jsi zpátky"), dopadená vražedkyně zastřelivší se Kurtovi v náručí... no chce to holt velké balení papírových kapesníčků na každý díl. Nebo jeden hodně velký a bytelný pytlík. Zkrátka byl-li záměr autorů předvést nám v Kurtovi švédského Gregoryho House - kriminalistu, tak se jim to silně nepovedlo, neb výsledek je ohromná, nefungující a strašně málo uvěřitelná křeč. Tak, a pokud někdo dočetl až sem, tak mu zřejmě vrtá hlavou, proč jsem se tedy vlastně díval na celý seriál. Mno, kromě skvělého Kennetha Branagha, který i z tak mizerně napsané postavy vytřískává více, než bych považoval za myslitelné maximum, to zřejmě bude syndrom slaného preclíku v čokoládě - člověk sice nadává, jakej je to humus, ale nakonec to stejně sežere, protože mu to nějakým podivně zvrhlým způsobem chutná. Já jsem to fakt dokoukal!! P.S.: Ale hořící labutě byly fajn. P.P.S.: A abych jen nenadával, soundtrack je vynikající. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

První, co mě zarazilo - že se to odehrává ve Švédsku, jsou tam švédské texty, reálie, všechno... ale mluví se tam anglicky? E? Ok, s tím můžu žít, ale nadšenej nejsu. Tom Hiddleston aka kudrnáč mlady péro hošánek mě zarazil, že vypadá kudrnatě, ale to jen tak pro zajímavost. Teď k Wallanderovi samotnymu. Kenneth Branagh je myslím solidní herec a není v podstatě nic, co by mi na něm vadilo. Akorát ty děje. V prvním díle to bylo silně předvídatelné, v druhym trošku míň, ale nakonec taky. Jinak napětí jsem u toho žádné nepociťoval, což není moc dobrá vizitka. Holt okopírovat severskou atmosféru není jen tak, že. Ten třetí díl byl ale krásná ukázka ideálně depresivní filmařiny. Všechno se sere a co se nesere, stejně neni vesely. Dokonce se to vyvrbí dost překvapivě a tím si mě asi Wallander docela získal. V druhé sérii si mě Wallander získal ještě víc. Musim si nasypat na hlavu a říct, že atmosféra teda hustá často je. Děkuji. Pěkně pochmurně se nám to vyvíjí i ve třetí sérii, která je asi nejlepší a člověk z ní má zákonitě pocit, že ten jeho osobní život stojí za hovno. V profesním životě to zas má tak, že sice všechno vyřeší, ale ty oběti a další mrtví mu na náladě nepřidaj. A čtvrtá zas trochu upadá - sice africkej díl dobry, ale ten druhej, s motorkářema nic moc. A jak se zpívá v té písničce: "Tak jdeme do finále, poslední tóny zní..." a my jsme u posledního dílu. A ten se vydařil, hlavně tím, že z Wallandera nedělá borce, kterej za život vyřeší 300 tisíc případů, ale raději má dá pořádnej důvod, proč s jeho prací skončit. Paráda. Tenhle seriál mě nakonec příjemně překvapil a určitě stojí za pozornost... ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Kvalitní krimi podívaná. Případy jsou vcelku standardní, kladem je jejich uvěřitelnost respektive trefený balanc mezi atraktivností a nepřitažeností za vlasy. Wallander se od ostatních detektivek odlišuje zejména plnohodnotným vizuálem, kde byl plně zhodnocen potenciál švédské krajiny. Dalším kladem je naprosto precizně zahraná hlavní role, postavě Wallendera rozměry vážně nechybí, má charakter i lidskou tvář. Ke pozvolně dávkovanému budování tuhé a hrubě depresivní atmosféry přispívá minimalistický ale parádní soundtrack od stejného skladatele který se podílel na hudebním doprovodu pro neméně kvalitní The Shadow Line. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další povedená detektivní série z britských ostrovů, navíc podle severské předlohy, takže toto spojení je na světě asi to vůbec nejlepší a zároveň fungující tak, jak má. BBC opět potvrdilo kvality, Švédi potvrdili kvality a litovat snad lze jen toho, že není víc dílů, románů má Mankell v zásobě dost a diváci by se jistě také nezlobili. Pokud jde o seriál je hodně psychologický, depresivní, bohatý na ponuré detektivní zápletky, vynikající případy vražd a také skvělá hudba. Kenneth Brannagh je samozřejmě prvkem sám o sobě - odborník na Shakespeara, který má jako vedlejšák učení v Bradavicích, tady podává svůj nejlepší výkon, to se nebojím tvrdit, neboť to tak nejspíš opravdu je. Věčně unavený, ospalý, smutný a neoholený s tím nejprotivnějším vyzváněním na světě o kterém můžu říct, že je to to jediné, co mě na celém seriálu vyloženě sere. Jinak i já musím zmínit Lokiho, tedy Toma Hiddlestona, u kterého mě mrzí, že se objevil jen v první sérii, rozhodně by si zasloužil víc prostoru. Jako celek je Wallander další působivou detektivkou a pro mě s (opět) stoupající kvalitou jednotlivých epizod a sérií, kde za nejlepší považuji třetí, poslední řadu. 85%. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Absolutní zjevení pokud jde o žánr krimi-seriálu. Dlouho předtím jsem si lámala hlavu, jestli je ještě možné natočit v tomhle oboru něco nezaměnitelného a tohle je zřejmě odpověď. (I když je asi paradoxní, že mezi vší tou sériovou výrobou tenhle poklad ční taky tím, že nikoho neutluče nespočtem pokračování - díky za to!). Tradičně se předpokládá, že divák chce vidět akci, tady si přijde na své ten, kdo chce především VIDĚT. Přesto dynamika nechybí, jen všechno je jaksi uměřenější a doplněné překvapivě vytříbeným vizuálnem s prostorem pro emoce, ticho, vítr, krajinu... O co volnější tempo, o to lépe umožňuje uvědomit si konečně pozapomínaný detail, že všechny kriminálky jsou především příběhy o smrti a smrt je SMRT. Definitivní, krutá, důstojná, opředená spoustou strachů i zvláštními reakcemi živých. Téměř každý díl disponuje silou severských ság, ale taky uvěřitelností, lidskostí a pokorou. Dost mě těší i to, že sám Wallander není prvoplánově líbivá ústřední postava - což ještě víc umocňuje skvělý herecký výkon hlavního představitele. ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Já už k minisériím od BBC nemám co říct. To je prostě to nejlepší z kriminálek hozený do pár dílů. zatím mám zhlédnutou první sérii ( 3 díly ) a jsem nadmíru spokojen. Všechny díly by mohli být v kině jako celovečerní filmy. Plný počet nedávám z toho důvodu, že si nechávám rezervu na další tři díly a hlavně druhý díl není nic extra. Ale i tak se jedná o famózní čistokrevnou kriminálku s úžasnými herci a skvělým scénářem. Wallander na první pohled vypadá jako průměrná kriminálka, ale věřte že jde o mnohem víc. Celý film si zakládá na překvapení a nečekaným zvratům v průběhu dílů. A další plus je, že se nebojí kontroverzních smrtí (minispoiler) jako je například upálení 16ti leté holky. Prostě BBC umí a vše co jsem od nich shlédl je zatím úžasné. Toto nedosahuje kvalit Luthera a Good Copa ale rozhodně to stojí za shlédnutí. Na poslední díl jsem koukal s otevřenou pusou a vůbec jsem nedýchal jak jsem byl napjatý jak to všechno skončí. Doufám, že druhá série půjde po stopách té první a já budu moct hodnocení zvýšit na plný počet. Jinak kdo má možnost podívejte se na to v originále. Český dabing stojí za hovno. Jako vždy. Ale když neseženete originál, tak se hold s dabingem musíte smířit a po chvíli vám to už tolik vadit nebude. Dá se to přežít. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Bezchybná atmosférická detektivka, která zhmotňuje to nejlepší z trochu vyhypovaného žánru severské krimi. Kenneth Branagh v roli totálně oddaného a trochu vyhořelého Wallandera předvádí absolutní herectví, které patří k tomu nejlepšímu, co kdy na TV obrazovkách proběhlo. Kamera vykresluje neskutečně nádherné obrázky, střihači volí pomalé a hutné tempo a netradiční hudba podporuje hustou atmosféru, která se jen tak nevidí. Wallander je komplexní zážitek, škoda slov, to se musí vidět. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Všudypřítomný módní nihilismus a svižné tempo, v jádru jde jen o převyprávění základních žánrových klišé, zápletky jsou dopředu odhadnutelné. V hojné míře se nám dostává podmračených nebes a zlověstně se vlnících pšeničných klasů. Nemohu si odpustit citaci ze Sedláčkova Největšího z Čechů: "Točte živly a vražte to tam, to dodá filmu emoce..." ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Díky, Ozo, díky ! Pozdě ale přece. Konečně jsem shlédl první díly tohoto nevšedního seriálu a hle: je z toho rozhodně jedna z nejlepších TV sériích, co jsem viděl. Až se vzpamatuju, nepíšu něco víc... ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Angelina vystoupila z Orient expresu

Angelina vystoupila z Orient expresu

06.08.2016

Kenneth Branagh sice nevzkřísil novou sérii s Jackem Ryanem, Thor a Popelka ale vydělali takový balík, že si může dát pauzu u něčeho menšího. Jak možná víte, poslední dva roky strávil u čtvrté série… (více)

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

26.11.2013

Wallander je bezesporu jeden z nejlepších detektivních seriálů současnosti. Možná i proto, že se nejedná o tradiční seriál – každá ze tří dosavadních sérií obsahovala tři devadesátiminutové epizody,… (více)

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

22.07.2012

Doufejme, že ne komerčními výsledky nové ryanovky. Ale popořadě. Kenneth Branagh momentálně válí ve třetí sérii detektivního seriálu Wallander. Už se ale připravuje na další velký hollywoodský… (více)

Reklama

Reklama