Reklama

Reklama

Wallander

(seriál)
  • Velká Británie Wallander (více)
Trailer 2
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, (2008–2016), 18 h 1 min (Minutáž: 88–94 min)

Předloha:

Henning Mankell (kniha)

Hrají:

Kenneth Branagh, Richard McCabe, Jeany Spark, Sarah Smart, Sadie Shimmin, Tom Hiddleston, Barnaby Kay, David Warner, Boel Marie Larsson, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Kurt Wallander (Kenneth Branagh) vede kriminalistické oddělení Ystadské policie. Jeho denní náplní je výslech podezřelých a vyšetřování vražd, ani po letech ale nedokáže ze své podstaty pochopit násilí, které ho stále obklopuje. Do svého zaměstnání je však maximálně ponořen, což v důsledku vede krom obdivuhodného nasazení a schopnosti empatie s oběťmi také k věčné únavě a faktu, že mimo práci nemá krom dospělé dcery nikoho; manželka ho opustila a na budování přátelských vztahů není čas.
Filmová série o třech devadesátiminutových dílech byla v roce 2008 natočena ve Švédsku podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella. Vzhledem k příznivému ohlasu kritiky i publika by v příštích letech mělo dojít k natočení dvou dalších třídílných sérií. (StarsFan)

(více)

Recenze (223)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Úspěch detektivky spočívá v osobnosti slídila. Vždyť * co si budeme vykládat * ty případy bývají často na jedno brdo. Colombo má hnusný baloňák, šilhá, neustále se vrací a žvaní o imaginární manželce, Profesionálové jezdí jako blázni a nosí kalhoty do zvonu, Hercule Poirot se chová jako buzna a knír si maže kdo-ví-čím. Mulder se Scullyovou furt čmuchají někde venku. Wallander - brečí. Jeho život je na hovno, spí zásadně v křesle [do 3. série ho v posteli neuvidíte], žena mu utekla a pokaždé, když vidí mrtvolu [2-3x za epizodu; v mnoha případech někdo chcípne nebo dostane kladivem do hlavy díky jeho botě], Branaghovi vlhnou oči a nepokrytě fňuká. Bergman se tam na severu nezapře ani v detektivce. Polidštěný vyšetřovatel je oproti nad-postavám z jiných sérií příjemná změna. Sama o sobě by ale ze seroše hit neudělala. Ani Wallanderovy zápletky totiž přes ten kopírák nejsou. Skvěle napsané, nechávají i zkušené diváky tápat a do posledních minut dráždí podobně jako iritující vyzvánění Wallanderova Ericssona. Každý druhý díl na úrovni plnohodnotného celovečeráku. Závěrečnou 4. sérii, jejíž natáčení se plánuje na léto 2014 [Branagh se v rámci vyšetřování náramně rád prochází mezi fotogenickými obilnými lány], si neplánuji nechat ujít. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Kriminálny seriál s tak vysokým hodnotením a pozitívnymi ohlasmi, nuž veľmi som sa na Wallandera tešila. A aké obrovské bolo moje sklamanie, keď do poslednej epizódy som nepochopila, prečo je to hodnotenie až také vysoké?! Čím si to vlastne táto absolútne priemerná kriminálka zaslúžila?! Jednotlivé prípady síce môžu pôsobiť zaujímavo, ale spôsob ich podanie a ich vyšetrovanie je uspávankou. Mala som vôbec problém dopozerať jednotlivé diely na prvý krát, a pokiaľ som sa k nim musela vrátiť, chvíľu mi trvalo spomenúť si, o čom ten diel vlastne bol, nehovoriac že rozuzlenie by bolo takmer vždy ukradnuté. Hlavný hrdina je vskutku ľudský a Kenneth Branagh ho hrá výborne, ale Wallander je neznesiteľne ťažkopádny a mala som celý čas dojem, že u polície takýto človek nemá čo robiť, nakoľko je nebezpečný pre seba aj svojich kolegov. Taktika zákrokov akoby ani neexistovala, zákonnosť získavania dôkazov nehrala žiadnu rolu a vyšetrovanie prebiehalo len náhodilo. Postava Wallandra obsadila všetok priestor, chýbala akákoľvek výraznejšia vedľajšia postava, všetci ostatní mi tam prišli len na to, aby tam Wallander nebol sám. Na ňom stojí a padá celý úspech a pokiaľ vás nezaujme, tak ako mňa, je ten seriál stratený. Zrejme stačí niečo nazvať "severské krimi" a hneď všetci z toho padnú na zadok. Ja si teda musím priznať, že tento žáner, ak je Wallander jeho prototypom, nie je nič pre mňa. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

18.1 2016 - Dobré zpracování námětu děj prostý zapracování prvků které by měly posadit diváka na zádel a aby mu spadla čelist.22.2.2016 tak jsem viděla poslední pátý díl a je mi smutno.Fakt seveřani umí.Mankell toho s Wallanderem napsal víc ale těhle 5 částí je asi všechno co podle něj natočili.Slovák Rúfus je vynikající dabér a Wallander mu to asi dal "vyžrat"Opravdu mě bude scházet.Knihy nejsou ono.Jen těžko se můžeme dostat pod mkůži severské krajině když jsme tam nkdy nebyli a představovat si tam děj knihy kterou právě čteme. ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

V poslední době si nemohu nevšimnout, že švédské detektivky patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy z tohoto žánru viděl. Tolik chladu a přitom tak moc citu... ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že epizodu "Dogs of Riga" jsem i četl, líbí se mi, že se povedlo děj stlačit do 90 minut a nepůsobí zkratkovitě. Což předpokládám, že platí pro všechny díly. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Charismatické obsazení a podmanivá atmosféra, to jsou dvě hlavní devizy Wallandera. Jak jinak bych mohl propadnout příběhu nepříliš bystrého workoholika s rodinnými problémy z Ystadtu? P.S. Na tomhle seriálu mě baví taky to, že v každém díle má divák dostatek informací, aby případ vyřešil sám, a pak jen tiše trpěl, než to dojde i hlavnímu hrdinovi. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Nechtěla jsem na to koukat, protože jsem si říkala, kdo si má k tělu (a do hlavy) zbytečně pouštět deprese. Ale stejně jsem začala. Značka BBC je pro mě něco jako smetana pro kocoura :))) No a nakonec mě to nijak nedeprimovalo, nechala jsem všechnu tu tíhu a zmar a chmur chudáku Kurtovi na hřbetě a užívala jsem si BBC kvalitu. Líbilo se mi na tom všechno, herci, kamera, hudba, vizuální obrazy, příběhy... prostě všechno to tvoří vynikající celek. Osobně bych oželela linii Kurt - jeho otec, ale uvědomuju si, proč to tam bylo a že to mnoho lidí asi hodně oslovilo. Mimochodem u 2/3 jsem se už musela smát, protože jsem si uvědomila, že Kurt spí zásadně na židlích a křeslech:)) Pět hvězd dávám jenom tomu, co ve mě vzbudí nějakou silnější emoci, nebo tapjuplné zachvění či něco takového, což se ale při filmu typu Wallander hned tak nestává (možná zafungoval nějaký můj antidepresivní štít :)) a tak dávám čtyři hvězdy, ale opravdu hodně silné čtyři hvězdy. ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

velice dobré 4/5* ..sice nevěřím že v tak malém městečku jako je Ystad se dějí takové až přehnané věci ..vraždy no dobrá, ale ty obchodníci s orgány, IT revolucionáři atd. to už je moc.. ale přesto je to velice citlivé co se Wallandera/Branagha týče.. i docela slušné dialogy a sympatické symbolické náznaky v ději se tam najdou.. a další série jsou přehnanější a přehnanější.. ()

sestrad 

všechny recenze uživatele

Miluju mnohé severské detektivky a tamní krajiny, čili toho druhého je ve filmu víc než dost. Opěvovalné Branaghovo herectví mě tady teda dost vytáčelo (hlavně v první sérii) protože na mě teda působilo jako přehrávání. Ovšem zato co záběr kamery, to umělecká fotka chytlavě pochmurné krajiny a speciální cenu bych udělila za fotogeničnost silnic. ()

Isobell 

všechny recenze uživatele

1x01 - One Step Behind (Na spatne stope) 1x02 - Firewall 1x03 - Sidetracked (O krok pozadu) 2x01 - Faceless Killers (Anonymni zabijaci) 2x02 - The Man Who Smiled (Muz, ktery se usmival) 2x03 - The Fifth Woman (Pata zena ) 3x01 - An Event in Autumn (Podzimni udalost) 3x02 - The Dogs of Riga (Mrtvi ve clunu) 3x03 - Before the Frost (Nez prijde mraz) ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Wallander je prací zničený muž, výborně zahraný Branaghem. Příjemně pomalé až depresivní tempo snímkům sluší, švédské reálie také, jen to chce tu správnou náladu... ()

bidja 

všechny recenze uživatele

Nesmírně lidské, depresivní a celkově dobře provedené. 3 díl 1 série je hodně depresivní. jak odlišné od ostatní produkce. těším na druhou serii. Druhá série též vynikající. ()

crozet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezvyklé zpracování klasického televizního žánru, ve kterém v jeho dějinách promluvili natolik odlišní performeři jako Andy Dalziel, Schimi z Duisburgu nebo major Kalaš. No a teď to máme okořeněné kamerovými filtry, poutavou výtvarnou stránkou a severošvédskými reáliemi. Ta deprese a bezvýchodnost je sice prvoplánová, uměle konstantní a navíc docela otravná, ale spolu se všemi ostatními prostředky vytváří konzistentní celek, doklad řemeslné bezvadnosti a racionality. A vůbec - je to přece televize.. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

A to jsem si vždycky myslela, že na kriminální série nejsem. Ale Wallander mě dostal, stejně jako předloha - kriminálky Henninga Mankella. Jedinečná atmosféra, takhle vypadá seriál (či spíše na sebe navazující televizní filmy), kterému vlastně nic nemůžete vytknout a upřímně ani nechcete. 100% ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Slušná alternativa pro všechny, kteří si doma chtějí zavést atmosféru z klubu anonymních alkoholiků. Uměle cynického a vůbec jakéhokoli zavedeně vzorového detektiva bych nevyžadoval, nemám žádné striktní nároky a jako nepravidelný kulisový divák oceňuji snahu škálu detektivních modelů obohatit a oslovit tím právě netradiční obecenstvo, nicméně zde se tento charakterově inovativní přístup zvrhl v každým osobnějším výjevem předvídatelnější citové porno a duševní sebeobnažování. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Severské temne ladené kriminálky v poslednom desaťročí zažívajú obrovské úspechy - akési zlaté roky -, či už na poli seriálovom alebo filmovom (vychádzajúc a ťažiac pochopiteľne najmä z toho, aký "boom" odštartovali severské kriminálky v knižnom svete), to je vec nespochybniteľná. Osobne si severskú kinematografiu užívam pomerne hojne a veľkými dúškami, teší ma každý ďalší vydarený projekt, ku ktorému sa dostanem (a že ich je neúrekom). Wallander podľa predlohy Henninga Mankella bol v tomto smere akiste jedným z priekopníkov (hoci ide o koprodukciu britsko-švédsku), to sa musí nechať, avšak mám za to, že sa kvalitatívne ani zďaleka nemôže rovnať takým seriálovým klenotom, akými sú napríklad Bron či Forbrydelsen. Osobne sa totiž nemôžem stotožniť s tu prevládajúcim úzusom, ktorý túto minisériu (na môj vkus až prehnane) vychvaľuje takpovediac do nebies. Áno, Kenneth Branagh bol úžasný, vyhoreného vyšetrovateľa topiaceho sa v sračkách (rozumej životnej kríze) zahral priam na výbornú, o tom žiadna (a veľká poklona za takéto stvárnenie, ostatne tento herec to má v malíčku prakticky všade, kde sa zjaví), ale to je skrátka samo o sebe na fungujúci počin stále žalostne málo. Prúserom na tomto seriáli totiž je niečo celkom iné, no svojim spôsobom pri kriminálkach to najpodstatnejšie vôbec. Mám tým na mysli žalostnú priehľadnosť a predvídateľnosť jednotlivých epizód, kedy páchateľa dokážete poľahky odhadnúť zhruba už v polovici jednotlivých dielov, kedy Kurt ešte len začína s vyšetrovaním. A to je veru setsakramentský problém! Priamym dôsledkom totižto je, že akékoľvek napätie či prekvapivosť vyšumí kade-ľahšie, nakoľko nie je, čo by vás na danom rozuzlení mohlo zaskočiť. Žiadna originalita či premyslené a zauzlené prípady, skrátka nanajvýš priemerná tuctovka (čo sa pri severských kriminálkach skutočne moc nehodí). Zamrzeli ma navyše ešte aj nepekné scenáristické "barličky" a nelogickosti, ktorých bolo v mnou videnej prvej sérii skutočne požehnane, obzvlášť v druhom a treťom dieli (prvý ešte ako-tak mal relatívne slušnú úroveň, hoc bol tiež prudko predvídateľný). Čiže nech sa Kenneth a kolektív snažia akokoľvek, nech je psychológia a uveriteľnosť jeho postavy zmáknutá hocako prvotriedne, bez prepracovanejšej obsahovej stránky to v detektívnom žánri skrátka fungovať nemôže. Za mňa teda - vzhľadom na vložené nádeje a očakávania, ktoré som do projektu skrz pochvalné hodnotenia vkladal -, vo výsledku vcelku nepríjemná studená sprcha. Namiesto ďalšej série sa radšej poohliadnem asi po niečom inom, čo mi dokáže pokazenú chuť napraviť. 65% ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Prvni serie vyborna, tak jsem zvedav na druhou. Je jen skoda, ze to davaji v nedeli pozde vecer, ale co cekat od CT :(. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Angelina vystoupila z Orient expresu

Angelina vystoupila z Orient expresu

06.08.2016

Kenneth Branagh sice nevzkřísil novou sérii s Jackem Ryanem, Thor a Popelka ale vydělali takový balík, že si může dát pauzu u něčeho menšího. Jak možná víte, poslední dva roky strávil u čtvrté série… (více)

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

26.11.2013

Wallander je bezesporu jeden z nejlepších detektivních seriálů současnosti. Možná i proto, že se nejedná o tradiční seriál – každá ze tří dosavadních sérií obsahovala tři devadesátiminutové epizody,… (více)

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

22.07.2012

Doufejme, že ne komerčními výsledky nové ryanovky. Ale popořadě. Kenneth Branagh momentálně válí ve třetí sérii detektivního seriálu Wallander. Už se ale připravuje na další velký hollywoodský… (více)

Reklama

Reklama