Reklama

Reklama

Wallander

(seriál)
  • Velká Británie Wallander (více)
Trailer 3
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, (2008–2016), 18 h 1 min (Minutáž: 88–94 min)

Předloha:

Henning Mankell (kniha)

Hrají:

Kenneth Branagh, Richard McCabe, Jeany Spark, Sarah Smart, Sadie Shimmin, Tom Hiddleston, Barnaby Kay, David Warner, Boel Marie Larsson, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Kurt Wallander (Kenneth Branagh) vede kriminalistické oddělení Ystadské policie. Jeho denní náplní je výslech podezřelých a vyšetřování vražd, ani po letech ale nedokáže ze své podstaty pochopit násilí, které ho stále obklopuje. Do svého zaměstnání je však maximálně ponořen, což v důsledku vede krom obdivuhodného nasazení a schopnosti empatie s oběťmi také k věčné únavě a faktu, že mimo práci nemá krom dospělé dcery nikoho; manželka ho opustila a na budování přátelských vztahů není čas.
Filmová série o třech devadesátiminutových dílech byla v roce 2008 natočena ve Švédsku podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella. Vzhledem k příznivému ohlasu kritiky i publika by v příštích letech mělo dojít k natočení dvou dalších třídílných sérií. (StarsFan)

(více)

Recenze (223)

Milwa 

všechny recenze uživatele

Další ze série kvalitních kousků BBC. Výborní herci, skvělá filmařina a temné švédské detektivní příběhy, to je recept na výbornou pokoukanou! ()

Tred2 

všechny recenze uživatele

Když jsem do šel do Wallandera, tak jsem čekal něco jako "severského Luthera". Ale faktem je, že Wallander je úplně jiné kafé. Je to hlavně o tom, co z hlavního hrdiny jeho práce udělala, co z něj nechala. Není to s pozlátkem jak bývá zvykem z Ameriky, kde v každé scéně jsou všichni znovu perfektně nalíčení. Nechce vás to uchlácholit složitými úvahami a super vychytávkami. Spoléha to čistě na příběh, na dlouhé depresivní zaběry podpořené skvělou kamerou i hudbou, a hlavně vedené naprosto dokonalým Kennethem Branaghem. Pro mě to má podobný "závěr" jako Luther. Kdybych to hodnotil pouze z pohledu psychologického drama hlavního hrdiny, šel bych do plného počtu bez váhání. Vezmu-li to komplexně s tím, že je to i krimi, tak bohužel nemůžu. Hlavně kvůli 3. sérii, ze které jsem tak trochu cítil snahu hrocení situace, pro posílení dojmu.. prostě ten klasický patos jako je všude jinde, možná ne tak okatě, ale bylo to tam. Každopádně tyhle "britské" krimi jsou v dnešní době seriálová špička. 85% ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

Zatím na mě Wallander zanechal hodně silný dojem. Stejně jako kolega Luther je mnohem osobnější než ten nejslavnější - Sherlock. Ale na druhou stranu je mnohem "normálnější", nepotýká se s nejvytříbenějšími kriminálními mozky světa, zato má ale hodně soukromých problémů. Hned první díl nasadil laťku hodně vysoko, BBC kriminální minisérie zkrátka umí a tahle je pro mě po první sérii úplně srovnatelná jako Luther. ()

Mona-Lisa 

všechny recenze uživatele

1.série: I přes úzkost, která mě pohltí po každém díle, se usmívám a smekám před BBC. Ledové ale přesto ne bez-emoční. Kde dialogy neřeknou vše, mezery doplní vždy "řezavá" hudba a ve své poklidnosti znepokojující - roztěkané záběry krajiny z aut. I když na Sherlocka nedám dopustit, tento pán je mi bližší a sympatičtější. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Průměrný detektivní seriál se zajímavými, avšak přehnaně nerealistickými a nepříliš složitými zápletkami. Skoro všechny karty vsadil na na psychologizaci hlavního charakteru. Sleduje se zpočátku příjemně. Původně sympatická, svérázná, morálně zdatná, mírně samotářská postava hlavního hrdiny však vbrzku začne být svými slabošskými náladami, vyhnanými do extrému pro vzbuzení soucitu s kontrastem „padavky v každém z nás“, neústupně protivná. Až si říkám, aby to zmatené koktání Kennethu Branaghovi nezůstalo… V každém díle se mu něco strašlivého přihodí, následuje lavina utěšování a nekonečného dotazování, zda je chudinka v pořádku a je-li si jist, že „to zvládne“. Psychologické schema se díl co díl autisticky opakuje, takže to, co na začátku působí jako lákavě zčeřená hladina stojaté vody, začne být naopak srdceryvně na obtíž. Do popředí vystoupí samotný děj, jemuž však nebyla ve scénáři věnována taková pozornost, aby se mohl stát nosnou konstrukcí per se, navíc je schematizován obdobně repetitivně. Někde v půlce druhé série se tak vynořuje váhání, zda ve sledování vůbec pokračovat. Hudební doprovod kvalitou předčí obvyklou úroveň podobné produkce. ()

ladno 

všechny recenze uživatele

Úžasný kriminálny seriál, ktorý je reálnejší než čokoľvek iné z daného žánru. Ani napriek tomu, že diel trvá pol druha hodiny, nenudí a diváka úplne vtiahne do príbehu. Podarila sa tu excelentná kombinácia - na začiatku bola drsná severská krimi predloha a keď ju dostali do rúk tvorcovia z BBC, premenili ju na úžasný seriál s výbornou hudbou, kamerou, hutnou atmosférou. Bezchybne hrajúci Kenneth Branagh je čerešnička na torte, neviem si ani predstaviť lepšiu voľbu ústrednej postavy. 1. séria: 95%, pár bodov uberám iba kvôli slabšiemu prvému dielu. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Je to špatná detektivka, která se bere moc vážně, a která se až příliš okatě snaží na diváka zapůsobit. Během těch pár dílů mi navíc začal být Kurt Wallender naprosto nesympatický, a jeho jednání mne štvalo do všech detailů. Co já vím, možná to byl záměr. Ale vznikne tím u diváka jistá lhostejnost k tomu, co se vlastně stane dál. Musím ale říct, že se mi poměrně líbila hudba, umělecká kamera taky měla svoje "světlá" místa, ale nejvíc se mi líbil Magnus Martinsson. Tak hvězdičky za něj ;-) ()

elCarmichael 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem čekal na dobře natočený krimi seriál a je tady. Výborně zpracované knihy mého oblíbeného autora detektivek Henninga Mankella v čele s Kennethem Branaghem. ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Není většího potěšení než sledovat jak stárnoucí a unavený detektiv čelí denně světu, kterému už nerozumí a nechápe ho a to za asistence hutné atmosféry zadumaného Švédska i jakési nedefinovatelné pomalosti. Rozervaný navenek i uvnitř, v pracovním životě i osobním - Wallander coby synonymum smutného obrazu dnešní společnosti. Herecky je to, na seriál, na opravdu luxusní úrovni, Kenneth Branagh vdechnul svému Wallanderovi neskutečný rozměr. Geniální. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Policajt, ktorý ťažko nesie bremeno svojho povolania.. úloha ako ušitá na mieru Kennetha Branagha. Zaujímavý detektívny seriál, ktorý prináša okrem dejovej linky aj myšlienkovú nadstavbu. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděla takhle depresivní seriál a upřímně po tom ani netoužím. Severské i částečně severské kriminálky mají své chladné a temné kouzlo, které zde stříkalo proudem. Případy zajímavé a Kurt Wallander místy sympatický a nesympatický, ale vždy skvělý. ()

fraktal 

všechny recenze uživatele

Vyborny a v tomto zanru asi pomerne vyjimecny, moderni detektivni serial, ktery si uzijete (zadna extra klise, jak je znate z Holywoodu). Skepticky doufajici, pupkaty a vecne unaveny - presto proste zamilovanihodny Branaght a jeho steneci pohled. Podle mne pomerne pravdive pojate vypraveni o probuzeni se ze socialniho snu 60.tych let. Tato postmoderni deziluze se do znacne miry promita do cele serie. Krom toho na televizni produkci velmi dobre remeslne zpracovany (BBC) - moderni digitalni kamera (zamlzene obrazy, snimani pres prekazky, roztresene sceny atp). Navic svedsko a jeho atmosfera, design i krajna... "Listen to the room. Of course, not to the room, but..." ()

lxbch 

všechny recenze uživatele

Branagh je Wallander, to je nabíledni. Vysoce přesvědčivý herecký výkon, ba koncert. Od první chvíle prostě víte, že Wallander je policajt s krachujícím manželstvím, který v práci pomalu i přespává, přestože jej právě ta práce ubíjí. Po čertech dobrá kriminálka s nádhernými obrazy a nádechem severu. ()

NightPorter 

všechny recenze uživatele

Všichni už tu výkon Branagha víceméně kvalitně popsali, takže já bych jen vyzdvihl naprosto úžasnou pochmurnou atmosféru srovnatelnou s málokterejma detektivkama, skvěle vybranou hudbu, zvlášt tu, co začíná hrát těsně před koncem epizody a úvodní titulkovou samozřejmě taky, dostane vás okamžitě do tý nálady. Jo a Kurtovo vyzvánění. Nějak se mi ta sekvence klesajících tónů zaryla hluboko do paměti, stejně jako ta povalená flaška od vína, nad kterou ho to vyzvánění dycky vzbudí. ()

Whannell 

všechny recenze uživatele

Tak zaprvé. Wallander není originální ani kdovíjak scénaristicky úchvatný a kdo hledá supr-čupr-cool a vtipného detektiva, může tenhle seriál ignorovat a jít k nějakému tomu svému Sherlockovi. TOHLE je melancholický, ponurý a atmosférický seriál s detektivem, který není ani geniální, ani ftipný a jednotlivé postavy jsou tu vykresleny jako LIDÉ, a to obyčejní, protože Mankell ani režiséři nemají potřeby honit si triko nad kriminálními superhrdiny. Kurt Wallander je vnitřně nakřáplý detektiv, kterému záleží na dvou věcech - na jeho práci a na dceři. Každý díl je tak trochu psychologické drama a pokaždé se k Wallanderovi dostáváme trochu blíž. Kenneth Branagh geniální. Hudba víc než to. Nejlepší detektivní seriál, co v současnosti existuje - 85%. EDIT Objevil jsem Luthera. Druhej nejlepší. ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Pecka! Málem jsem tenhle skvost minul, ale shodou náhod a zdejšímu vynikajícímu hodnocení jsem se k němu naštěstí dostal. Kurt Wallander je totiž ten typ policajta, který se svým reálným uchopením dostane hluboko pod kůži. Je to chlapík ve středních letech, okopávaný nástrahami své práce a života ze všech stran a přesto je neuvěřitelně nad věcí, což spoustě seriálovým a filmovým detektivům často chybí. Obsazení Kennetha Branagha se zde povedlo na jedničku, je vidět, že pro tragické hrdiny má jako expert na Shakespeara ty nejlepší předpoklady. Co se týče detektivních zápletek, ty jsou občas výborné (druhá série), občas trošku nedotažené (třetí série), ve výsledku však vždy nadstandardní. Může za to i oceňovaná knižní série Henninga Mankella, i když jsou v seriálu jednotlivé případy upraveny jak příběhově, tak i v pořadí ve kterém původně vyšly knižně. Nevadí, i tak vše působí nenásilně a konzistentně. Zásadní pro mne je melancholická nálada, hutná až mrazivá atmosféra krajiny jižního Švédska. Detektivka se tak často mění v sociálně psychologickou sondu mezilidských vztahů, což je v tomto případě zcela na místě. Wallander mne prostě dostal, kéž by všechny severské detektivky byly takto vyvážené a občas netrpěly až úsměvnou překombinovaností.... ()

sackrebleu 

všechny recenze uživatele

Dokonalé. Vynikajúce príbehy a hlavne postava Kurta Wallandera v porovnaní priam neskutočného Kennetha Branagha. V porovnaní s napríklad geniálnym Sherlockom mi tento vlastne úplne obyčajný detektív s úplne obyčajnými starosťami a problémami sadol oveľa viac. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Angelina vystoupila z Orient expresu

Angelina vystoupila z Orient expresu

06.08.2016

Kenneth Branagh sice nevzkřísil novou sérii s Jackem Ryanem, Thor a Popelka ale vydělali takový balík, že si může dát pauzu u něčeho menšího. Jak možná víte, poslední dva roky strávil u čtvrté série… (více)

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

26.11.2013

Wallander je bezesporu jeden z nejlepších detektivních seriálů současnosti. Možná i proto, že se nejedná o tradiční seriál – každá ze tří dosavadních sérií obsahovala tři devadesátiminutové epizody,… (více)

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

22.07.2012

Doufejme, že ne komerčními výsledky nové ryanovky. Ale popořadě. Kenneth Branagh momentálně válí ve třetí sérii detektivního seriálu Wallander. Už se ale připravuje na další velký hollywoodský… (více)

Reklama

Reklama