Reklama

Reklama

Wallander

(seriál)
  • Velká Británie Wallander (více)
Trailer 2
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, (2008–2016), 18 h 1 min (Minutáž: 88–94 min)

Předloha:

Henning Mankell (kniha)

Hrají:

Kenneth Branagh, Richard McCabe, Jeany Spark, Sarah Smart, Sadie Shimmin, Tom Hiddleston, Barnaby Kay, David Warner, Boel Marie Larsson, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Kurt Wallander (Kenneth Branagh) vede kriminalistické oddělení Ystadské policie. Jeho denní náplní je výslech podezřelých a vyšetřování vražd, ani po letech ale nedokáže ze své podstaty pochopit násilí, které ho stále obklopuje. Do svého zaměstnání je však maximálně ponořen, což v důsledku vede krom obdivuhodného nasazení a schopnosti empatie s oběťmi také k věčné únavě a faktu, že mimo práci nemá krom dospělé dcery nikoho; manželka ho opustila a na budování přátelských vztahů není čas.
Filmová série o třech devadesátiminutových dílech byla v roce 2008 natočena ve Švédsku podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella. Vzhledem k příznivému ohlasu kritiky i publika by v příštích letech mělo dojít k natočení dvou dalších třídílných sérií. (StarsFan)

(více)

Recenze (223)

me_george 

všechny recenze uživatele

Výborné. Přesný opak moderních rychlých a akčních amerických detektivek. Zde jsou ve středu zájmu lidé a jejich prožívání a atmosféra, která je obklopuje. S tím souvisí pomalé tempo, aby člověk mohl do hlav postav řádně proniknout a tu lehce depresivní a melancholickou atmosféru si mohl užívat :-) V podstatě přesně to, co bych očekával od britsko - švédské koprodukce. Podrobnosti si přečtěte v komentářích ostatních uživatelů (např. StarsFan), nemá cenu opakovat již napsané. Pokud vás přesně tohle taky baví a působí na vás, nenechte si ujít. Jen doporučuji neodpískat to po prvním díle, tento druh seriálu chce čas a klid. ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Parádna kriminálka! Vo Švédsku majú pre kvalitné sociálno-detektívne príbehy koniec-koncov solídnu tradíciiu, napr. vynikajúce romány o zločine manželského dua Maj Sjöwallová & Per Wahlöö. Wallander v tejto tradícii kvalitne pokračuje a stáva sa tak viac ako dôstojným nástupcom Martina Becka (hrdinu príbehov práve od spomenutej dvojice autorov). O skvelom stvárnení hlavnej postavy v podaní K.Branagha tu už bolo popísané dosť, mňa len teší, že Európa dokáže proti vyblýskaným, ale povrchným a vyprázdneným americkým kriminálkam typu CSI postaviť krimiseriál takéhoto kalibru. ()

minima 

všechny recenze uživatele

Nepropadla jsem Wallanderovi zcela. Nevím ale, co bych mu vytkla. Výborné úvodní titulky. Neuvěřitelně uvěřitelně zahraný hlavní hrdina (Branagh předvádí dle mého naprosto perfektní výkon). Nádherná kamera (právě za tu a jedině za ni je poslední hvězdička). Zajímavé zápletky. Ačkoliv jsem z nějakého důvodu měla u prvního dílu neustále pocit, že už jsem to někde viděla a věděla jsem, co se bude dít (a ono se opravdu dělo). To mi ze zážitku trochu ubralo (přišlo mi to utahané). Následující díly mi to ale vynahradili mnohonásobně. Rozhodně stojí za 5. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Seriál byl natočen podle detektivek Henninga Mankella. Hlavní postavu hraje Kenneth Branagh a to je zcela zásadní - jeho pojetí chybujícího, stárnoucího a osamělého komisaře je dokonalá. Společně s kvalitním scénářem zasluhuje plný počet. ()

Loreleis 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů vůbec. Všechno je 100% - kamera, příběhy i herecké výkony, všechno v absolutním souladu. A ty nádherné krajinné scenérie, na ty člověk jen tak nezapomene. Přemýšlím, jestli je něco, co by se dalo autorům vytknout, ale vůbec nic mě nenapadá. Postava Wallandera je tak uvěřitelná a dokonale prokreslená. Prostě lahůdka od úvodní písně až po závěrečné titulky. ()

MeGab 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus se seriál až příliš prvoplánovitě snaží zaujmout brutalitou. Jsou mi milejší detektivní příběhy, v nichž vyšetřovatel přijde už k mrtvému tělu. Nepotřebuju vidět, jak je někdo zabíjen, mrzačen apod. ()

zubrik66 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ som videl dve časti. Je to skôr 3,5 ako plné 4. Z kníh je Wallander skôr rozumnejším vyšetrovateľom, lenže to sa už do telky nehodí a tak musí Kenneth musí hrať vyšetrovateľa, ktorý spáva na okrsku... ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Donedávna byl pro mne Branagh člověkem, který je sice dobrým hercem, ale jenž se nastálo zasekl u Shakespeara a libuje si v teatrálnosti a v tématech nepříliš souvisejících s dnešní dobou. Wallander moje mínění hodně změnil. Kriminalista Wallander je v Kennethově podání ne-hrdinou, není to žádný génius, je to člověk s chybami, na jejichž skrývání ani nemá sílu, chyby dělá i během vyšetřování, ale taky je to někdo, komu jde o spravedlnost a o svou práci natolik, že u něj každou chvíli čekáme fyzické i nervové zhroucení. Navenek drsný muž, kterému na světě zůstala už jen milovaná dcera a jenž se nestydí za soucit a slzy. A je zahraný tak fantasticky, že zápletky jeho případů poněkud pozbývají na zajímavosti i napětí (někdy děj chvílemi i nudí) - taková je to Kenneth-one-man-show. Wallanderovi věříme všechno, i to, že mu nedělá problém usnout vyčerpáním na gauči takřka v téže pozici, v jaké na něm byla předtím nalezena mrtvola... V podtextu toho všeho je skryta jedna zásadní myšlenka: zabíjení je zlá věc a vyšetřování vražd opravdu není žádná zábava! Znělka ani hudba celkově mne nezaujaly, zato kameraman si v každém díle říká o nobelovku. Překvapil naturalizmus v zobrazení obětí vražd - na ty tváře opravdu není hezký pohled. Po čtyřech dílech dávám silné čtyři hvězdy... a nevylučují, že po shlédnutí poslední série půjdu výš. Edit: Ne, nejdu. Další díly byly postupně čím dál rozplízlejší a vyšetřování případů nepřehledné a nahodilé. A už mi šlo na nervy, že skoro v každém díle kvůli Wallanderově liknavosti někdo natáhne brka. I tak ale jde pořád o lahůdkový seriál po stránce vizuální a herecké - a jeho závěr jaksi cynicky potvrzuje, že i kriminalista je jen člověk. ()

mirkath1 

všechny recenze uživatele

Tak nějak-nevím,ale ti lidé se tam snad ani v jenom dílu neusmějí-studení jak psí čumák :( Chápu, že tam moc důvodů k smích není, ale vůbec nic na odlehčení té hrůzy? Nekoukejte na to večer, lidi jsou schopni hrozných věcí :( budete v depce jako já. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Je to rozhodně netuctový seriál, s vynikajícími hereckými výkony (předevšîm Branagh samozrejmě) - jak je to nakonec u severské kinematografie posledních let běžné. Jen mám pocit, že tentokrát zašli autoři ve vykreslení hlavního hrdiny přece jen trochu daleko. Ta psychická asociální troska je zahraná tak dobře a přesvědčivě, že je dost těžké uvěřit, že je to taky špičkovej vyšetřovatel na vraždách. To mi trochu rušilo celkový dojem - jinak dobrý. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené , na pomezí krimi a psychologického thrilleru . Pozvolné tempo , velice hustá atmosféra a civilně zahrané postavy . To vše je skvělé , ale i tak to nezakryje fakt že mne to místy nudilo . Nemluvě o tom že příběhy jsou dost jednoduché a jejich vyřešení se zbytečně protahuje . Kdybych neviděl spoustu jiných britských kriminálek s posledních let , možná že bych byl nadčen . Jasně ten kdo je odkojen amer. kriminálkama ten jistě kňučí blahem , ale podle mne to mezi ostatními brit. kriminálkama nikterak neoslňuje . ()

patsandor 

všechny recenze uživatele

BBC se opět trefila do černého. Jeden z mála seriálů, kde televizní zpracování dosahuje kvalit knižní předlohy. Viděny tři série. ()

Kokos 

všechny recenze uživatele

Projekt vynikající svou jedinečnou atmosférou, kdy se kameramanovi podařilo přenést na diváka ultimátní melancholii severského prostředí beze zbytku. Drama obstarává hlavně osobní linka komisaře Wallandera, kterého perfektně zahrál Kenneth Brannagh. Pravda, detektivní linky nejsou ničím výjimečné, nicméně mé napětí udržely. Ale nejnosnější motiv (a podle mě to byl záměr tvůrců) byl vývoj charakteru smutného komisaře Wallandera se všemi jeho silnými i slabými stránkami, kterého člověk prostě musí mít rád a zároveň mu je ho líto, protože je to dobrý člověk, co se snaží dělat svou práci tak dobře, jak jen umí a kterému štěstí v životě moc nepřeje. Seriál jsem viděl opakovaně a pokaždé mě bavil - což se mi u mnoha audiovizuálních projektů neděje. ()

Callie 

všechny recenze uživatele

Great, great ... nádherná kamera, skvělý Kenneth Branagh, po dlouhé době vyjímečné detektivky. Pomale tempo , které vůbec nevadí, depka s osamoceného života, všechno bezvadně čitelné. MŃam ()

Zirael 

všechny recenze uživatele

Je to takový kriminální seriál jinak. Naprosto postrádá super úžasný laboratoře a počítačové rekonstrukce. Je to v podstatě taková one-man show depresisty Kennetha Brenagha, který všechno vyřeší díky buňkám šedé kůry mozkové. Každý záběr kamery by se dal zarámovat a pověsit na zeď. Plné hodnocení ale dát nemůžu, protože mi některé díly přijdou poněkud zdlouhavé. ()

Muso 

všechny recenze uživatele

Tak toto Vám na pozitívnej nálade rozhodne nepridá. Zrejme ten najťažší a najdepresívnejší seriálový skvost, aký som mal možnosť zatiaľ pozerať. Všetky 3 série mám za sebou a v hlave mi ešte hučí spev čajok a vyzváňanie Wallanderovho mobilu, ktoré bolo tak otravné, že to určite nebola náhoda. Rozhodne nečakajte žiadne povrchné, sto krát omleté zápletky, ale ani žiadneho super hrdinu na strane zákona, ktorý vyrieši všetky zločiny ľavou zadnou. Wallander chybuje, viac než by bolo vhodné a nedokáže všetkým pomôcť, napriek tomu si ho musíte obľúbiť, pretože vždy robí, čo je v jeho silách a nielen vďaka Kennethovi Branghovi mu to veríte. Čo sa týka filmárskeho umenia, ťažko niečo vytknúť. Ako celok pôsobí W. veľmi kompaktne, niektoré nezapadajúce detaily v kľude prehliadam, a na záver už len toľko, že netreba sa báť ani českého dabingu. Jednu sériu som videl aj v dabingu a užíval som si to rovnako! 90% jak vyšitých :) ()

angeline 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má se severskou atmosférou společnou pouze dobrou kameru. Branagh je nepřesvědčivý bez špetky charismatu a stopy po herectví, režie rozvleklá, scénář bez vtipu a bystrého přesahu. Přes mrtvoly se nedaří budovat žádné drama, ani přesvědčivé rodinné vztahy. Namísto toho je Wallander koncentrovaná nuda, kterou ještě ironicky podtrhuje hudba, které se daří ničit poslední naději na dramatické momenty. Není důvod se dívat na špatnou předělávku, když jsou k dispozici výborné originály jako je Bron|Broen, nebo Forbrydelsen. (Spoiler) Body za skrytý komediální potenciál: "policisté" váhají zda uškvařená dívka v trafostanici byla sebevražda a zda mají snad místo označit jako místo činu. Branagh předstírá psaní emailu ve švédštině. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Angelina vystoupila z Orient expresu

Angelina vystoupila z Orient expresu

06.08.2016

Kenneth Branagh sice nevzkřísil novou sérii s Jackem Ryanem, Thor a Popelka ale vydělali takový balík, že si může dát pauzu u něčeho menšího. Jak možná víte, poslední dva roky strávil u čtvrté série… (více)

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

26.11.2013

Wallander je bezesporu jeden z nejlepších detektivních seriálů současnosti. Možná i proto, že se nejedná o tradiční seriál – každá ze tří dosavadních sérií obsahovala tři devadesátiminutové epizody,… (více)

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

22.07.2012

Doufejme, že ne komerčními výsledky nové ryanovky. Ale popořadě. Kenneth Branagh momentálně válí ve třetí sérii detektivního seriálu Wallander. Už se ale připravuje na další velký hollywoodský… (více)

Reklama

Reklama