Reklama

Reklama

Wallander

(seriál)
  • Velká Británie Wallander (více)
Trailer 2
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, (2008–2016), 18 h 1 min (Minutáž: 88–94 min)

Předloha:

Henning Mankell (kniha)

Hrají:

Kenneth Branagh, Richard McCabe, Jeany Spark, Sarah Smart, Sadie Shimmin, Tom Hiddleston, Barnaby Kay, David Warner, Boel Marie Larsson, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Kurt Wallander (Kenneth Branagh) vede kriminalistické oddělení Ystadské policie. Jeho denní náplní je výslech podezřelých a vyšetřování vražd, ani po letech ale nedokáže ze své podstaty pochopit násilí, které ho stále obklopuje. Do svého zaměstnání je však maximálně ponořen, což v důsledku vede krom obdivuhodného nasazení a schopnosti empatie s oběťmi také k věčné únavě a faktu, že mimo práci nemá krom dospělé dcery nikoho; manželka ho opustila a na budování přátelských vztahů není čas.
Filmová série o třech devadesátiminutových dílech byla v roce 2008 natočena ve Švédsku podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella. Vzhledem k příznivému ohlasu kritiky i publika by v příštích letech mělo dojít k natočení dvou dalších třídílných sérií. (StarsFan)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (223)

fmash 

všechny recenze uživatele

Horší přebarvenou, přeefektovanou a přeafektovanou pitomost jsem snad ještě neviděl, alespoň co se detektivek týče. Ačkoli jsem měl ty nejlepší úmysly, do druhé poloviny seriálu jsem se už nedovedl vrátit. I tak mám potíže obraz masochistického periodicky kničícího Branaghova policajta vymazat z paměti. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Kvalitní krimi podívaná. Případy jsou vcelku standardní, kladem je jejich uvěřitelnost respektive trefený balanc mezi atraktivností a nepřitažeností za vlasy. Wallander se od ostatních detektivek odlišuje zejména plnohodnotným vizuálem, kde byl plně zhodnocen potenciál švédské krajiny. Dalším kladem je naprosto precizně zahraná hlavní role, postavě Wallendera rozměry vážně nechybí, má charakter i lidskou tvář. Ke pozvolně dávkovanému budování tuhé a hrubě depresivní atmosféry přispívá minimalistický ale parádní soundtrack od stejného skladatele který se podílel na hudebním doprovodu pro neméně kvalitní The Shadow Line. ()

Reklama

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

K tomuto serialu sa mi tazko pise komentar... ide o to, ze sa nepovazujem za velkeho fanusika policajnych kriminalok... Dalsia vec je ta, ze serial toceny takymto stylom, ze kazda jedna cast je vlastne samostatny celok a aj keby som nevidel celu predoslu seriu nenarobilo by to velku skodu, ma u mna male minusy. Ide o to, ze v podstate sa cely koncept stale opakuje... stane sa vrazda --- pride Kurt --- vypocuva svedkov --- nieco sa udeje v jeho sukromnom zivote --- velky zvrat v podobe jasnej stopy --- Kurt ide po zlocincovi. Takze takato koncepcia ma prilis nebere a preto som trosku kriticky. Kazdopadne na druhej strane treba povedat jednu dolezitu vec... Kenneth Branagh je pan herec a skutocne sa pre herectvo narodil. Ulohu Wallandera stvarnuje na 110% a celkovo sa serialu po hereckej stranke neda vytnut ani "ň". Dalej by som chcel pochvalit scenar jednotlivych dielov... niektore boli lepsie a niektore slabsie, ale vzdy dokazal niecim prekvapit a taktiez malokedy sa dal predvidat skutocny vrah, čo je pri takomto style kriminaliek dost podstatna vec. Takze v konecnom dosledku som bol nadmieru spokojny a vzhladom na to, ze niesom fanusik tohto subzanru hodnotim a ocenujem najvyssie ako to ide. Zaverom este chcem podakovat uzivatelovi "manonfire" za tip na tento serial a za trpezlivost, ktoru so mnou mal pri jeho pozerani :))) ()

erased 

všechny recenze uživatele

Duch Svatý nejvyšší seriálové trojice BBC. Oproti zbylým dvěma sériím možná není Wallander tak zábavný, napínavý a celkově vtahující, ale právě v něm žije ten duch správné kriminálky. Co víc, Švédské kořeny mu na krk věší tolik surovosti a deprese, že z něj šedivá atmosféra severského maloměsta přímo sálá a spolu s přenádherným obrazem i vtahující hudbou dokáže pohltit i přes jakési odosobnění hrdiny. To probíhá přesně po vzoru krimi minulého století: již zmíněné maloměsto s hromadou sériových a různě vyšinutých vrahů a především pak Wallanderovou uzavřenou povahou. Fakt, že se jedná o knižní adaptaci mu na jedné straně ubírá překombinovanými zápletkami a pozorností pouze a jedině na titulní postavu. Na stranu druhou z něj však vždy do konce dotažené opakující se téma beznaděje mezi britskými sourozenci činí unikát. Amen. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Absolutní zjevení pokud jde o žánr krimi-seriálu. Dlouho předtím jsem si lámala hlavu, jestli je ještě možné natočit v tomhle oboru něco nezaměnitelného a tohle je zřejmě odpověď. (I když je asi paradoxní, že mezi vší tou sériovou výrobou tenhle poklad ční taky tím, že nikoho neutluče nespočtem pokračování - díky za to!). Tradičně se předpokládá, že divák chce vidět akci, tady si přijde na své ten, kdo chce především VIDĚT. Přesto dynamika nechybí, jen všechno je jaksi uměřenější a doplněné překvapivě vytříbeným vizuálnem s prostorem pro emoce, ticho, vítr, krajinu... O co volnější tempo, o to lépe umožňuje uvědomit si konečně pozapomínaný detail, že všechny kriminálky jsou především příběhy o smrti a smrt je SMRT. Definitivní, krutá, důstojná, opředená spoustou strachů i zvláštními reakcemi živých. Téměř každý díl disponuje silou severských ság, ale taky uvěřitelností, lidskostí a pokorou. Dost mě těší i to, že sám Wallander není prvoplánově líbivá ústřední postava - což ještě víc umocňuje skvělý herecký výkon hlavního představitele. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (7)

  • Závěrečná přestřelka v 3. epizodě 2. série s názvem „The Dogs of Riga“, po které policisté nechají ležet na zemi svého mrtvého kolegu (Artūrs Skrastiņš), se odehrává před zdí, na které je nasprejovaný lotyšský nápis: „Savāc aiz sevis!“, což v překladu znamená: „Sesbírej po sobě odpadky!“. (Ezis)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Angelina vystoupila z Orient expresu

Angelina vystoupila z Orient expresu

06.08.2016

Kenneth Branagh sice nevzkřísil novou sérii s Jackem Ryanem, Thor a Popelka ale vydělali takový balík, že si může dát pauzu u něčeho menšího. Jak možná víte, poslední dva roky strávil u čtvrté série… (více)

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

26.11.2013

Wallander je bezesporu jeden z nejlepších detektivních seriálů současnosti. Možná i proto, že se nejedná o tradiční seriál – každá ze tří dosavadních sérií obsahovala tři devadesátiminutové epizody,… (více)

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

22.07.2012

Doufejme, že ne komerčními výsledky nové ryanovky. Ale popořadě. Kenneth Branagh momentálně válí ve třetí sérii detektivního seriálu Wallander. Už se ale připravuje na další velký hollywoodský… (více)

Reklama

Reklama