Reklama

Reklama

Roger Greenberg je ztělesněním „pana zbytečného", inteligentního čtyřicátníka, který žije ve snech zpackaného života a věčného nicnedělání. Kdysi opustil slibně se rozjíždějící rockovou kapelu a odjel do New Yorku za „kariérou" pokrývače a současným psychickým zhroucením. Po letech se vrací do L.A., aby pohlídal dům úspěšného bratra, a v setkání s bratrovou osobní asistentkou Florence se možná skrývá i sebekritické prozření. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (73)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Roger Greenberg je ve svý bizarnosti úchvatná postava. Ano, i on je, ač línej jak veš, věčně ve vzpomínkách na rádobyzašlouslávu, partnerky, co si ho nepamatují, a kamarády, co nikdy neměl, pevně sám sebou. Dychtí po životě, ale jistotu vidí v "teď zrovna nic". Jak na první pohled působí zoufale, tak na druhý půvabně (stejně jako Ben), jak tuší, ale neví, jak se bojí, jak si dodává odvahu a zas jí odhazuje. Přese všechno ale dává nemocnému psovi pravidelně a prefikaně prášky a nezapomene, kde má koho vyzvednout. Moje sklenka s jednouzačas bublinkama (a podiv nad tou bídou = 51%?). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Hurt people hurt people.“ Greenberg je příjemný jako osina v zadku (tedy jako většina Baumbachových hrdinů). Sebestředný, posedlý kontrolou, netrpělivý, nespolečenský, s občasnými výbuchy vzteku. Teprve postupně zjišťujeme důvody a začínáme jej chápat, snad s ním dokonce empatizovat. Stejně jako vůči okolnímu světu mnohem otevřenější Florence, která se zdá být v pohodě, jenže není. Skoro nikdo není. Ani pes jménem Mahler, díky kterému se ústřední dvojice seznámí a vůči kterému jsou ve filmu všichni vnímavější a soucitnější než vůči libovolnému člověku. Prostě žádná feel good romantická komedie o chybujícím hrdinovi, který pochopí a prozře, ale ironický, nikoho neomlouvající portrét nešťastného člověka, který teskní za promarněným mládím a hledá náplň existence a spřízněnou duši, s níž by si rozuměl alespoň tak jako se svým kamarádem Ivanem (Rhys Ifans v jedné z mála normálních rolí). Komunikace je kamenem úrazu. Postavy se navzájem neposlouchají, každý myslí jen na sebe a říká si své (film končí nadějně v okamžiku, kdy se jedna z postav chystá vyslechnout jinou, byť jen ze záznamníku). Nedokážou sladit své rytmy. Na Baumbachovi oceňuji hlavně odstup, který si dokáže zachovat od protagonistů svých příběhů (zde tomu možná pomohla skutečnost, že příběh spolu s ním napsala Jennifer Jason Leigh). Netlačí nás do toho, abychom je měli rádi, nebojí se ambivalence a trapnosti. Dialogům s chytrým nenuceným humorem a mnoha mimoděk pronesenými výroky, na které myslíte ještě dlouho po zhlédnutí („nobody cares if I get up in the morning“), je podřízena režie s přesně načasovanými střihy, kompozicemi vypovídajícími o vztazích mezi hrdiny a tempem vyprávění sladěným s životním tempem postav. Noah Baumbach je výborný režisér i scenárista, jenom to v Greenbergovi – oproti víc „hip“ Frances Ha – nemá potřebu dávat okatě najevo, což je mi sympatické. 75% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ben Stiller se trošku uklidnil a v tomhle filmu si zahrál brutálního suchara, kterej ke konci trošku ožije a s ním ožije i celý film. Nicméně musím říct, že tohle americký nezávislý drámo mě docela bavilo. Postavy byly zajímavý, děj docela ubíhal a ke konci se to i docela slušně rozjelo. U Bena Stillera je tenhle komorní film ale spíš překvapením, protože na ně nejsem moc zvyklej. Buď to jsou komedie, někdy dobrý, jindy horší, ale tohle je regulérní příběh ze života. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Woody Allenovsky neurotický hlavní hrdina, podaný tentokrát bez Allenovského nadhledu a humoru... Subjektivně mi postava Rogera Greenberga byla tak nesympatická, že jsem měl problémy dokoukat celý film, nakonec jsem ale vydržel do konce a přesto si nejsem zcela jist, zda byl Greenberg film geniální, nebo spíš nepovedený...co bylo záměrem tvůrců či spíše jen nezamýšleným vedlejším efektem... Každopádně Ben Stiller part dramaticky míněné role zvládl bravurně... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Stiller si opet po case dokazuje, ze je kvalitni dramatickej herec, coz samozrejme neni a jelikoz vyfas postavu ztroskotance a kretena, ve vysledku furt jen blbe cumi a obcas zacne rvat. Proste zadny zabavny hovado, tohle je fakt cistokrevny drama. No a aby toho nebylo malo, mame tu druhou postavu, asi 25 letou holku, ktera se chova jak krava, v podani docela pekny Gerwig. No a z obcasnym spestrenim ze strany Ifanse se tu furt motaj, jednu chvily jsou na sebe mily, pak se zas hadaj, trapi se, film se silene vlece, absolutne nic se nedeje, chybi jakejkoliv pribeh i nejakej smysl toho vseho, clovek se pritom o postavach nic moc nedozvi a najednou je konec. Nebo teda konec, najednou je film useklej bez nejaky pointy nebo konce, proste neschopnej reziser, nicmene oproti jeho minuly sracce Svatba podle Margot je tohle solidni pokrok a ty 3* to da. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nuda a Stiller šlápnul timhle filmem hodně vedlě. To, že umí solidně zahrát i charakterní roli, to už ukázal, tak nevim proč se cpal do tohohle dramatu, který nemá žádnej pořádnej cíl, žádnej pořádnej stěžejní příběh a komediální talent Stillera tu je využitej na 0%, v podstatě to nemá co říct příběhem a ani nic, čim by to dokázalo zabavit. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Existenciální drama, řešící otázky nezaměstnanosti a bezstarostného života bez práce. Greenberg rozhodně není novým Lesterem, na jeho obranu je však nutno podotknout, že se o to ani nesnaží, i když mnoho diváků tvrdí opak. Ben Stiller si s vážnou rolí poradil bez sebemenších potíží (stejně jako jeho kolegové v podobných rolích - Jim Carrey, Will Ferrell...), škoda že všechno tohle musím psát ke zhola průměrnému filmu, který krom vážného Stillera nenabídne vůbec nic. Ben se do své role ponořil překvapivě hluboko, shodil kvůli ní až nezdravé množství váhy, ale není mu to moc platné. Pokud by si měl člověk film pro něco pamatovat, tak právě pro Bena Stillera. Jenomže na Greenberga se vzpomínat nebude. Tentokrát americký nezávislý film šlápnul vedle. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z králů vypečených taškařic posledních patnácti let (ač by pořádný hit sakra potřeboval) se uklidnil a znovu dokázal, že zvládá i vážnější party. Jenže režie není zrovna nápaditá a scénář rozhodně není nějaké vrcholné dílo, chybí výraznější scény a po vyběhnutí závěrečných titulků začneme velmi rychle zapomínat. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Ben Stiller trochu jinak, tak jak ho neznám. Tedy nudně. Ne, že by mě to nebavilo, ale je to opravdu slabota. Vlastně ono mě to nebavilo. Tak nevím, co to tady plácám. Prostě to shrnu, nedívejte se na to! ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

" Môže bazén pretiecť ? Uži si dovolenku ! Fuck You ! " Krásne ! Greenbergova postava sa mi páčila veľmi , pretože nechcel robiť nič a nič ne - robenie ( teraz si dajte ukazováčik a palec do tvaru " o " a ľahko napriamte a oddeľte asi tak na centimeter od seba ) je takto blízko k osvieteniu . Ale je to taký divný filmík pre mňa , lebo Ben Stiller hral postavičku , ktorá sa mi páčila a môj obľúbenec Rhys Ifans hral týpka , ktorý sa mal akoby každú chvíľu pred ním posrať , alebo akoby prinajmenšom chodil po klincoch ! Som presvedčený , že veľa ľudˇom toto nesekne . Pre mňa to však bol určitým spôsobom taký mini balzám na dušu . Už len kôli Florence . Rozhodne taká malá bombička príjemná na daždˇom urevanú nedeľu na ostrovoch Spojeného Kráľovstva ! ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nejspíše moc nepotěší fanoušky Bena Stillera – komika, neboť jeho komediální talent je zde využit velmi sporadicky. Greenberg je především dramatem točícím se kolem jedné psychicky nestabilní persóny, která má problémy jednat v souladu s běžnými společenskými předpoklady. Filmu chybí výraznější a ucelenější dějová linie a celé vyprávění prakticky funguje na principu nahodilosti a epizodičnosti. Jednotlivé epizodky pak stmeluje romantická dějová linie mezi titulním Greenbergem a zaměstnankyní jeho bratra, kterému se má starat o dům a o psa. Vedle precizního výkonu Bena Stillera (nejedná se o jeho první dramatickou roli) a Rhyse Ifanse mě na celém filmu zaujal poněkud agresivní přístup k filmovému střihu, kdy jsou jednotlivé scény ukončovány dříve, než by divák čekal, následkem čehož zůstávají některé akce nedořečené, avšak jejich výsledek pak bývá nepřímo objasněn prostřednictvím scény následující. Tomuto filmu není prakticky co vytknout, technicky je dobře zvládnutý, civilní herecké výkony v některých momentech doslova nadchnou, scénář je dobře vykonstruovaný, tematizuje všednost a oplývá dobrými dialogy, avšak díky velmi pomalému tempu a absenci sekundární dějové linie, která by vyplňovala hlušší místa, Greenberg míst sklouzává k nudě a v rámci indie tvorby vlastně nepřináší nic nového. Pokud bych se měl znovu podívat na nějaký film, ve kterém člen komediálního uskupení Frat Pack (Ben Stiller, Owen Wilson, Luke Wilson, Steve Carell, Vince Vaughn, Jack Black, Will Ferrell) koketuje s dramatickou tvorbou, napodruhé bych se raději vrátil ke snímku Dan in Real Life se Stevem Carell, který je přeci jen zábavnější. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Keď sa spoja Noah Baumbach s Gretou Gerwig, môžeme počítať s dobrým filmom. A "Greenberg", ktorý skutočne odzrkadľuje osobnosti oboch. Nebudem už ani hovoriť, že Greta je úžasná, lebo to môžem hovoriť donekonečna. Osobne mám vždy pocit, že keď sa dostane do nejakej postavy, tak si ju vie podľa seba prispôsobiť a dať jej svoju vlastnú osobnosť. A nikde to nie je vidno lepšie, ako keď hovorí Benovi Stillerovi svoj zážitok s kamoškou, kde sa rozhodli správať trošku inak ako normálne. Spôsob, akým to hovorí pôsobí, ako keby skutočne taký zážitok mala a teraz si naňho spomínala a rozprávala nám ho všetkým. A to je podľa mňa tak skvelé, že o chvíľu som sa na tom smial tiež. Ben Stiller je tiež super a osobne mám pocit, že je to opäť film, ktorý nenadchne divákov, ktorí čakajú bežnú americkú komédiu. Má to dobré momentky, má to srdce, má to dobre napísané dialógy a atmosféru, ktorá funguje. Osobne by som si vedel predstaviť sa s Florence stretnúť, porozprávať sa s ňou a byť veľmi spokojný. Funguje veľmi dobre. A vo všetkých scénkach mám pocit, že tomu dáva emočne svoje maximum a vie sama, čím by si jej postava prešla. Je to skutočne zvládnuté. Možno by som chcel iba aby mal film lepší spád, a aby jeho vedľajšie postavy fungovali lepšie. Inak som zhodnotil, že tento film mi vynikajúco ukazuje, aký je rozdiel medzi Gretou Gerwig a Juno Temple. Kým jedna dokáže byť sympatická v každom filme, z druhej neustále mám pocit, že je to "bad girl". Rozhodne si myslím, že film stojí za pozornosť. Hodnotenie: B+ ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Bohužel každý zná Bena Stillera jen z komedií a ve vážné roli si ho nedokáže vůbec představit. Byl to i můj případ... Myslím si, že svou roli zvládl velmi dobře i když zezačátku jsem se také úsměvům nevyvaroval... - 65% ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pěknej kokůtek tenhle Roger Greenberg, ale upřímně, kdo z nás často nesmýšlí stejně jako on? Greenberg, kterej se jednoho dne psychicky zhroutil, se snaží vrátit do života a normálně fungovat, tím 'normálně fungovat' je v jeho případě myšleno to, že prostě každá jeho věta bude končit slovosletem "fuck this shit", nestará se o svoje okolí, nestará se, co si o něm kdo myslí, naopak se stará o věci, o které mu nakonec vlastně až tak nejde. Jen se snaží dodat svému žití a bytí nějakej smysluplnější důvod... Skvělá sebereflexe normálního čtyřicátníka, kterej nežije život tak, jak si většinová společnost představuje, a asi právě tím mi je, přestože je to takovej shithead, vlastně hrozně sympatickej. Ben zase jednou v civilní roli a zase jednou prokazuje jak skvělým dokáže být hercem. Perfektní film, na kterej (aspoň podle místního nízkého hodnocení) bude většinová společnost nahlížet asi tak, jako většinová společnost ve světě Rogera Greenberga nahlíží na něj. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Ne příliš divácká melancholie čtyřicátníka Greenberga. Stillerovi toto vystřízlivění velmi sedlo. Na tom Baumbachovi něco je. Škoda, že film s největší pravděpodobností vejde v zapomnění. 80% ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Florence says: HURT PEOPLE HURT PEOPLE. I say: modelový príklad, ako divákovi naservírovať dve frustrované a tým iritujúce postavy, pričom jedna sa životne môže nájsť, druhá je bez akejkoľvek šance. A spolu? LEN na plátne. Hviezdičky za objav s krásnymi iniciálmi, GG. ()

st.ranger 

všechny recenze uživatele

Nehorázně nudný film téměř o ničem, bez nějakého vývoje nebo pointy. Ben Stiller se po mnoho komediálních rolí ujímá vážné, ve stylu Billa Murrayho nebo Jima Carreyho, ale zvolil si tu nejhorší a nejméně zajímavou roli. ()

Reklama

Reklama