Reklama

Reklama

Norské dřevo

  • Japonsko Noruwei no mori (více)
Trailer 3

Filmová podoba knižního bestselleru Haruki Murakamiho vypráví stejně jako kniha příběh o nostalgii lásky, ztrátě a probouzející se sexualitě. Děj se odehrává na konci 60. let v Japonsku na pozadí studentských bouří. Toru Watanabe je tichý a uzavřený vysokoškolák, který se v Tokiu znovu potkává s křehkou Naoko, přítelkyní z dětství. Jejich vztah se postupně prohlubuje, zároveň je ale vystaven rostoucímu tlaku minulosti, kterou poznamenala tragédie jejich společného přítele. Během divokých nočních večírků, na které Torua bere jeho kamarád Nagasawa, potká Toru impulzivní mladou ženou jménem Midori. Ta mu razantně vstoupí do života a Toru Watanabe se ocitá v situaci, kdy si musí vybrat mezi dvěma ženami, mezi vášní a svými principy, mezi budoucností a minulostí. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

dedekvo

dedekvo (hodnocení, recenze)

xkefa: naprostý souhlas. Pokud někod četl knížku, film se mu určitě nelíbil a ten kdo jí nečeetl to je moc zmatené, málo vysvětlené, scénář je horznej. Je těžký adaptovat knihu do filmu ale tohle je opravdu omyl.

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Pro mně je o běhání murakamiho nejlepší kniha. Souhlas, je to takový správný nenamistrovaný borec, kterej jim do toho určitě panovačně nekecal.

Flipper

Flipper (hodnocení, recenze)

MaxFriik: Presne ako ti napisal Rosomak. Tym že Murakami urobil plno poznamok znamena, že s filmom isto nebol spokojný. Tlak štrúdií a biznisu ho však prinútil cúvnuť a dopadlo to ako to dopadlo. Kto pozna Murakamiho povahu (najlepšie s knihy o čem mluvim když mluvim o behani) vie, že by sa do krvi nebil, kvôli každemu detailu.. což je škoda. Pravý zamer Norskeho dreva preto zostava v knižnej podobe.
 
Ešte k Sharlay: ORLY takže mi zle vnímame. Tak poďme kúsok po kúsku:
 
Začiatok kde vidíme hlavné trio je kratky prekratučký kde si nikto nevytvorí žiadny vzťah k žiadnej postave. Potom nezmyselný 3 minútový záber ako sa Kizuki dusi vyfukovymi splodinami aby ukazali: niekto sa zabil ok pochopil som. V knihe sa o tom dozvieme len s rozpravania načo to znásilňovať? Potom univerzita kde sa postavy začnu miešať, a Toru preživa všetky vzťahy chladne ani studene pivo. Potom sa objaví Naoko a rekacia taká ista chlad. Tu sa plodí ta veľká láska? Prosimvás... tá vzrastá s každým listom, ktoré su hlbšie a intimnejšie - no divák s nich dostane ledva 1/16. Sem tam dáky útržok až som sa čudoval prečo vôbec Naoko Toru miluje. Kamera Naoko ukazuje len ako psychicky nestabilnú mrchu s premenlivými náladami, kde sa ten pocit s ublíženej, rozrušenej ženy uplne stráca. Ok niekoho stratila tak jej môžme tolerovať všetko. Fakt som si tieto jej excesy predstavoval miernejšie...
Keby sme sa aspoň vyhrali s filmárčinou.. Naoko počuje hlasy... kurnik veď už na základke FAMu učia, že ak chcem aby divak niečo s postavou citil.. musi vnimať podobne ako ta postava. Počuli ste hlasy, cítili hystériu, preživali smútok? Houby. Taktisto chladný Toru. jeden kamenný xsicht od začiatku. Ok niekto môže oponovať, že v Japonsku sa emocie takto neprejavuju. Povedať to o filme, kde sa plače skoro stale je viac než absurdné. jedinej postave ktorej som uveril je Nagasava priateľka Hazumi, kde v správaní a vyjadrovani vidno VŠETKO čo nevidno v hlavných postavách. To je však malá útecha. Keby ku koncu pán s Radioheadu čo robil hudbu, nerozladil orchester a nepočuli by sme srdcervúce zvuky pôsobili by aj útesové tiché vreštiace zábery prvoplánovo. --O: ako donutiť divakou niečo citiť? A: Ukazovať im plačúcich ľudi od začiatku do konca... BZZZT wrong takto to nejde.
 
POdobne je to s posteľovými scenami - začiatok zvdychy vzdychy a ku koncu výkrik. Kto videl aspoň jedno Japonské porno vie, že Japonky vzdychajú podobne akoby plakali. Preto som mal problem rozoznať, či konečný vzlyk (3 x podobne! hanba)  je vyjadrenim bolesti, alebo vyvrcholením.. a pritom všetko sexuálne pôsobí lacne, prelacne. V dvojhodinovej stopáži Toru ošuká všetko ženské a pôsobí ako plodný hřebec a kurevník, než ako ustráchaný chlapec s internátu. Potom ako mám uveriť, že mu je ľúto keď mu jedna s jeho dievčat zomrela? aha on ju miloval... no ukazene to bolo viac než slabo..
 
Sumar sumarum pokašľalo sa toho veľa, podarilo sa minimálne. Niežeby som krvopotne obhajoval knihu, ale nech sa na tento film vyjadri niekto kto nečital knihu. Bude mať v hlave toľko otáznikov ako mal Hádankar v Batmanovi.

MaxFriik

MaxFriik (hodnocení, recenze)

Jelikož to bylo natáčeno pod přísným dohledem Murakamiho, tak si myslím, že to tady nepochopil někdo jiný. :)
 
A chci se zeptat (omlouvám se, jestli už to tady padlo), nevíte, zda a popř. kdy má tenhle film vyjít na blu-ray?

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

Hrome, to ten film vážně na všechny působí tak, že ho zatracují? Vždyť je to geniální. Mezi řádky (respektive obrazy a scénami) toho bylo až až. Stačí jen správně vnímat a přemýšlet.

 (hodnocení, recenze)

Jirka_Šč: kniha je skvela, ale film je ztráta času i té stokoruny. ten, kdo to točil ,knihu evidentně nepochopil. ve filmu jsou jen samotná slova z knihy, nikoli to, co se skrývá mezi řádky...

Jirka_Šč

Jirka_Šč (hodnocení, recenze)

Kniha se mi velmi líbila. Dokonce se už díky ní začínám trochu orientovat v traileru :).

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

xkefa: to muselo být fakt hrozné, když tě to i donutilo se registrovat na CSFD...

 (hodnocení, recenze)

Nejhorší fílm, co jsem kdy viděl! Nuda, nuda a zase jenom nuda. Ztráta času. Nedoporučuji :-)

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

To se odehrává v 60. letech, to ještě čipy nebyly vynalezeny, FYI

levente

levente (hodnocení, recenze)

Murakamiho nejjednodušší a taky asi nejpovedenější kniha na plátně?! Podle traileru to vypadá, že průzračnost a temnost příběhu vyměnili za film pro fanoušky Stmívání...

Tsuki

Tsuki (hodnocení, recenze)

Dadel: Já jsem zastánce spisovnější formy v překladech - ať už se jedná o titulky nebo knihy :) Nemyslím tím samozřejmě úplnou hyperspisovnost, ale normální spisovnost, tak jak ji vídám obecně v titulcích v kině. Tady mi už frekvence takových výrazů přišla přehnaná - Krom toho, říct třeba zrovna "to je blbý" by možná ještě šlo u kluka, ale zkrátka u Midori mi to nesedělo, i když je to taková holka od rány. Stejně tak, jak bylo její "gomenne" přeložené v titulcích "sorry". To mi zkrátka přišlo moc. Slovo gomenne je v japonštině spíš takové holčičí "promiň". Obecně tedy rozhodně nemluvila nějakou nespisovnou nebo hrubou/klukovskou japonštinou, jakou můžeme vídat jinde. Už jen proto mi zrovna překlad toho, co říkala, přišel dost mimo... Aspoň takhle to vidím já. Překlad titulků se mi prostě nelíbil a to mi nikdo nemůže rozmluvit.

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Tsuki: k těm titulkům - já si nemyslím, že titulky k filmům musejí být nutně hyperspisovné, zvlášť když se na plátně neformálně baví dva mladí lidé:) "To je blbý" mi připadá mnohem přirozenější než "to je blbé":)

Marllone

Marllone (hodnocení, recenze)

Haruki Murakamiho upřímně nesnáším, ovšem tento film se mi líbil - pokud vezmu v potaz, že jde o šedesátá léta, a že zřejmě již samotný autor předlohy se nebál povrchních postav. Aspoň to tak vypadalo. Už se těším, až si pohodnotím :)

Mizzy

Mizzy (hodnocení, recenze)

Hmm, těším se..:) Murakami je můj obrovský oblíbenec a strašně jsem si přála, aby se někdo odvažil NW zfilmovat..ha, snad to vyšlo ;-)

Tsuki

Tsuki (hodnocení, recenze)

No, film bude určitě bez "chyb". :) Na text distributora ať nikdo moc nehledí, podle mého názoru je ten od Zízy daleko lepší. Přinejmenším je vidět, že to psal někdo, kdo aspoň ví o čem je řeč ;)

TMaR

TMaR (hodnocení, recenze)

Jj, zní sice velice DRAMATICKY, ale s Norským dřevem to moc společnýho nemá:D

TMaR

TMaR (hodnocení, recenze)

Nechci rýpat, ale není ten obsah trošku špatně? Teda četla už jsem to už docela dávno, ale "vzpomene si na svou první lásku Naoko (rinko kikuchi), která teď chodí s jeho nejlepším přítelem kizukim" mi trochu nesedí:D

Zíza

Zíza (hodnocení, recenze)

No, jestli se mi to bude hodně líbit... taky taky půjdu ještě v klídku v únoru :-)

Zíza

Zíza (hodnocení, recenze)

No, já když jsem si tam byla, tak pro mě zbylo nejlepší místo taky sedadlo 17, ale aspoň řada 10...

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Včera už nebylo volné skoro nic, ale třeba do předprodeje byla uvolněna jen část sálu, nevím. Nakonec mám řadu 5 sedadlo 17 (skoro na kraji). Ale lepší než nic.)

Tsuki

Tsuki (hodnocení, recenze)

S tou předpremiérou si to chce určitě pospíšit. Už před pár dny tam byla zabraná všechna nejlepší místa, jak mi ukazovala pokladní Lucerny...

Reklama

Reklama