Reklama

Reklama

Norské dřevo

  • Japonsko Noruwei no mori (více)
Trailer 3

Filmová podoba knižního bestselleru Haruki Murakamiho vypráví stejně jako kniha příběh o nostalgii lásky, ztrátě a probouzející se sexualitě. Děj se odehrává na konci 60. let v Japonsku na pozadí studentských bouří. Toru Watanabe je tichý a uzavřený vysokoškolák, který se v Tokiu znovu potkává s křehkou Naoko, přítelkyní z dětství. Jejich vztah se postupně prohlubuje, zároveň je ale vystaven rostoucímu tlaku minulosti, kterou poznamenala tragédie jejich společného přítele. Během divokých nočních večírků, na které Torua bere jeho kamarád Nagasawa, potká Toru impulzivní mladou ženou jménem Midori. Ta mu razantně vstoupí do života a Toru Watanabe se ocitá v situaci, kdy si musí vybrat mezi dvěma ženami, mezi vášní a svými principy, mezi budoucností a minulostí. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

slatkac

slatkac (hodnocení, recenze)

V Ostravě se dá koupit všechno. Drogy a zbraně na ulici nejsou problém.

Tsuki

Tsuki (hodnocení, recenze)

Yatta! Tak v Ostravě jsem nakonec pořídila - už mám taky svoje dvd :) Snad se konečně podívám na Norské dřevo v klidu. Kino Lucerna mě tehdy vážně zklamalo.

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Zas von se jako v kině i v tom filmu dost probírá sex tak by to mohlo zabodovat.

Tsuki

Tsuki (hodnocení, recenze)

ElrondBig: Hm, být v Praze asi někdy není moc výhodné :) Ale příští týden se snad podívám v Ostravě.

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Dnes jsem byl zas v levnejch knihách a maj tam toho mraky, plný výlohy....

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

Na ulozto se to dá stáhnout... Když už to jinak nepůjde sehnat, tak je to poslední alternativa. Bohužel.

Tsuki

Tsuki (hodnocení, recenze)

ElrondBig: Hm, tak to jsi nejspíš kupoval právě včas :) V Praze to vypadá zabitě. Ještě se za pár týdnů dostanu do Ostravy, ale to už možná bude taky pozdě :(

Tsuki

Tsuki (hodnocení, recenze)

Grr, když jsem se konečně dostala do Levných knih, zjistila jsem, že už to mají snad všude vyprodané. Není to už ani na Národní, ani na Spálené, ani na Jidřišské a dokonce ani na Andělu, kde údajně měli těch kusů nejvíc. Bylo mi řečeno, že ještě v neděli tam měli tři kusy, teď už ale nic. :(

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Už to maj v levnejch knihách za kilo.  Film docela v pohodě. Kniha je samozřejmě lepší ale zas ty japonský reálie si člověk filmem ujasní.

Tsuki

Tsuki (hodnocení, recenze)

Dadel: Haha :D Já to ani jinak nemyslela. Za co mě máš? Spíš jsem čekala nějaké upřesnění (žánr?) No, co třeba tohle: http://www.csfd.cz/film/278452-chonmage-purin/ Omlouvám se za svou vysazenost na japonské filmy, ale tenhle se mi vážně líbil a myslím, že by se mohl líbit více lidem ;)

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Tsuki: Já vím, že už bylo po 22. hodině, ale měl jsem samozřejmě na mysli nějaký pěkný film. Co taky jiného, když jsme na filmové databázi? :)

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Tsuki: njn, nějaké rozptýlení bych uvítal. Nevíš o něčem?:-)

slatkac

slatkac (hodnocení, recenze)

Nehoblovaná fošna z norského dřeva prohozená oknem z třetího patra nabere rychlost ůtočící vosy.

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

Tak jsem si Murakamiho knižní předlohu přečetl a přiznám, že je to silná kniha, a že film (přirozeně) trochu zaostává. Nicméně je to pořád skvělá podívaná.

dienle

dienle (hodnocení, recenze)

GRAClE: Také jsem si ty scény propojila, ale nevím, jestli to tak tvůrci zamýšleli ...

Flipper

Flipper (hodnocení, recenze)

Sharlay: čitaj čitaj norske drevo som prečítal za dva dni (rekord bol pri hon na ovcu - den aj niečo)

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

Flipper: Takové věci můžeš říkat skoro o každé adaptaci a stejně to bude pravda jen částečně. Přečtu si knihu a pak se o tom pobavíme znovu.

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

Možná je potřeba se nad filmem zmyslet i jinak, než jako nad knižní adaptací. Vždyť kniha a film, to jsou dva úplně různé kódy! Co funguje v jednom, nemusí fungovat v druhém, snad pouze syžet... Z takového hlediska mohu jako člověk, který knihu nečetl říct jenom to, že film je ve výsledku téměř monumentálním dílem, který může Hung Tranovi leckterý režisér tiše závidět. Není to odfláklá práce.

Evulina

Evulina (hodnocení, recenze)

Jim_Beam: Povedám tak, ja som osobne bola z filmového prevedenia vážne sklamaná, v porovnaní s knižnými postavami mi filmové prišli ako vysaté zo všetkej životnosti! Ako len šupka z banána, nič len skice! A to isté s dejovou líniou a povyberanými linkami... nie, že niektoré boli plne odfláknuté, iné boli zase v kontexte plne nedôležité, lebo boli zase len tak chabým náčrtom... Nemôžem si pomôcť a odosobniť sa od môjho knižného dojmu... keby som možno videla len film, možno by som ho i označila za niečo podarené, ale takto nie!

Jim_Beam

Jim_Beam (hodnocení, recenze)

Evulina: Dovolím si nesouhlasit. Kniha je kniha, je lepší než film a mám ji mnohem raději, nicméně i film se povedl a rozhodně bych nesouhlasil, že je chladnej, naopak, myslím, že pokud jde o atmosféru, byla převedena poměrně přesvědčivě. Dovedl bych si představit, že by šel film udělat lépe, zvlášť pokud jde o některý dějový linky, ale i přesto patří filmové Norského dřevo mezi ty lepší filmové adaptace.

Evulina

Evulina (hodnocení, recenze)

Áááách, ako ma len naštvali! Takto mi veľmi-preveľmi skaziť dojem z knihy...! Radšej rýchlo zabudnúť na prenevydarené filmové prevedenie. Až sa nestačím čudovať a môj momentálne zakrslý rozum zastáva, ako mohol scenáristicky a režijne byť tak krásne charakterovo, vzťahovo, dialógovo, atmosfericky vykreslený príbeh tak nehorázne zhužvaný do jednej nemej, strohej, chladnej gundže, kde pomocná barlička všadeprítomného sexu poslúžila ako šparátko slonovi! Čítať medzi riadkami?! Choďte s tým kdesi, vysali život z mojich knižných hrdinov, to sa nerobí, to sa nerobí...!

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

dedekvo: Knihu jsem sice nečetl, ale mohu naprosto vědomě říct, že film není zmatený, míra vysvětlenosti je jen těžko odhadnutelná (nicméně nic nevysvětlitelného jsem ve filmu nenašel) a scénář je naprosto v pořádku. Ve výsledku je to skvělý film.

GRAClE

GRAClE (hodnocení, recenze)

Spojitost nohou oběšené Naoko a nohou Reiko po pohlavním styku je záměrná?

Tsuki

Tsuki (hodnocení, recenze)

Jak někdo může říct, že kdo četl knihu, tomu se film stoprocentně nemohl líbit? Já četla knihu a uznávám, že je lepší než film. To ale neznamená, že se mi film nelíbil. Právě naopak.

Reklama

Reklama