Reklama

Reklama

Cesta

Obsahy(1)

Americký fotograf Luke přijíždí do Maroka, aby uprostřed exotické krajiny a lidí prazvláštních obyčejů zapomněl na svou lásku, která mu zemřela v náručí. Od počátku vnímá odlišnosti zdejší kultury plné tabu a náboženských předsudků, které jsou pro člověka vychovaného západní civilizací jen těžko pochopitelné. Kouzlo krajiny i svérázné povahy zdejších lidí mu však okamžitě učarují. Zasvěcenou průvodkyní se mu stane krásná marocká dívka Zahrad, se kterou se náhodně seznámí. Ta mu chce ukázat všechny půvaby své země, proto jej vyzve k cestě do pohoří Atlasu, z jehož vrcholků lze údajně pozorovat nejkrásnější východ slunce na světě. Zprvu romantická vyjížďka se však změní v noční můru, když v horských stráních objeví tajemné chodby, v jejichž temných zákoutích se skrývá děsivé tajemství. Luke začíná tušit, že nejkrásnější východ slunce by pro leckoho mohl být také tím posledním. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nezažil film, kterej by mě tak vostře vochcal, jako to udělal tenhle. Normálně si ze mě udělal dobrý den a já proti tomu nezmohl vůbec nic. No podívejte se sami a řekněte mi, že tohle není divnej film. Prakticky proti němu nic nemám, jen se mně moc nelíbili herecký výkony, ale dalo se to přežít, ten zbytek, to je prostě něco neskutečnýho, občas tvrdím, že mi z filmu vyležou oči z ďůlku, ale abych mohl koukat na film, tak si je zase nasadim, tady si je dlouho nenasadim, pač tady jsem fakt nečekal, že tvůrci vylezou s něčím tak vostrým. Divný ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Po smrti svojej družky odchádza Američan Luke do afrického Maroka. Začína spoznávať túto exotickú krajinu. Naráža na veľké kultúrne rozdiely a silné náboženské predsudky. Vyzerá to ako filmový bedeker o Maroku pre západných turistov. Dosť nuda. Takmer až po hodine sa to trocha rozbehne a na koniec to vyústi do ponaučenia, že civilizovaný človek by sa mal tejto moslimskej krajine zďaleka vyhýbať. Zákerné mohamedánske opice sú velice nebezpečné. ** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem začal film sledovat se zájmem, protože mě zaujal zajímavý obsah na obalu DVD a také zmínka o scenerii pohoří krásného Atlasu. Avšak sotva jsem se stačil naladit na vlnu příběhu o nějakém možném tajemství z exotického prostředí nebo mysteria, tak se během postupnosti děje iluzívnost nadšení z filmu nějak vytratila už po několika detailech. Děj mi začal připadat povrchní, spíše se rozbíhal do zvláštní konstrukce jakéhosi poznávání místního folklóru tradic a historie, ve kterém probíhá banální seznamovací dialog, v kterém to naivitou skřípe až běda. Také se nelze zbavit dojmů, že podobné téma příběhu už jsem viděl asi v nějakém filmu. Pravda, efektivní záblesky foťáku přerušující tmu jsou neobyčejně působivé, ale to je tak vše. Nehodlám se tu ovšem pouštět do detailů, ale možná, že někdo ve filmu najde zalíbení v pochmurně napjaté atmosféře stylizované do podoby jakéhosi neznámého tajemství. Takže v úhrnu slabé dvě hvězdičky. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Cestopisný dokument o Maroku s výchovným ponaučením. Krásná kamera, úžasné scenérie, magická hudba. Příběh Luka se jemně odsypává jako písek v poušti, vše je poklidné, příjemné, barevné, až na pár drobných nepříjemností s místními. Luk je ale důvěřivý - nevěř cizí ženské!, je zvědavý - nelez, kam nemáš!, a proto zaplatí. Chudinky Maročané se také musejí nějak živit! A vůbec, stejně v tom maj prsty západní imperialisti, takže copak. Poslední čtvrtina se mění v čistokrevný horror, i když bloudění tunely má také své. V momentě, kdy už asi mnohý divák tuší, ten trumbera neví nic. Nu, do Maroka snad raději jen s Kamerou na cestách... ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Rozjezd filmu byl tedy řádně dlouhý, trval přibližně 50 minut. Za tu dobu se nás tvůrci zřejmě snažili seznámit s místním obyvatelstvem a jeho zvyky a já celou dobu přemýšlel, co z toho vyleze. Nakonec na posledních 40 minut z toho byl dobrý thriler, i když tato část filmu byla dost předvídatelná a nějaké velké překvapení z toho nebylo. Ale celkově na jedno podívání to nebylo špatný. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Cesta (2007) aneb cestováním ku zdraví (doslovně). Na konci filmu si řeknete, že půlku tajných odhalení jste tušili už v průběhu filmu...je to pravda, odhadnout se dá mnohem víc. Prvek překvapení tedy není kdo (to zjistíte už na začátku), ale proč (to vám docvakne až na konci). A to "proč" není tak špatné. Obchod je obchod, obětování jiných pro záchranu druhých je hodně dobrý business. Zvlášť, když to druhé číslo je vyšší. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

No tak v první řadě musím říct,že film má opravdu pomalej rozjezd.Skoro 60 minut sledujeme pozvolné seznamování s marockou kulturou, a krajinou,která má určitě svoji krásu a má co nabídnout.Samozdřejmě nás příběh seznámí s ústřední trojicí,kde mezi fotografem Lukem a místní dívkou Zahrad jakoby pozvolna přeskakovala jiskra a málem se schylovalo k prach sprostý romanťárně.Za tuhle první,delší část bych dal 2 hvězdy.Ale asi chápu jakej měl tvůrce úmysl,protože druhá(kratší) část filmu hraje zase na úplně jinou notu.Výletem na Atlas se vše mění a film pomalu začne nabírat na obrátkách.Dočkáme se docela hustý atmosféry s "překvapujícím" koncem.A to je právě ono.Tvůrce nás hodinu táhá za nos aby posléze odbočil do úplně jinýho žánru a tím diváka chtěl šokovat.Nutno dodat,že odbočení to bylo určitě příjemný,ale originality to moc nepobralo.Kolikrát už jsme tohle viděli.Takže následný,šokující odhalení pointy celýho filmu se nekonalo.Tuhle část bych hodnotil slabšíma 4 hvězdama.Takže když to spojím v celek tak mi z toho vyjde průměrná zábava,která rozhodně nenadchne ani neurazí.Na filmu oceňuji krásný záběry na zdejší krajinu,zajímavou marockou hudbu a když jde do tuhýho-tak i zvukový doprovod,kterej dodává na atmosféře.Mínusy jsou dlouhý(hodinový rozjezd) a neoriginální pointa.Pro zpestření čtvrtečního odpoledne zcela dostačující. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Prvú hodinu sa film tvári ako turistický sprievodca po Maroku. Divák v podstate len spoznáva mentalitu ľudí a krajinu a nevie, čo od filmu čakať. V druhej polke sa film síce trochu rozbehne, ale je to len zdĺhavé blúdenie po úzkych chodbách v skalách s predvídateľným koncom. Suma sumárum, keď budem chcieť vidieť film o Maroku, tak skúsim dokument a keď budem chcieť vidieť dobrý thriller, skúsim nejaký iný film. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Přemýšlel jsem o 4* ale bohužel. Tohle je prostě film kde předpovím každou minutu dopředu(a to se mi nestává). Děsně předvídatelnej film s výborným Dorffem, nevím proč do toho lezl, přeci jen má na víc. Nicméně hudba, kamera, prostředí je dokonalé. Ale jak jsem řekl nedokážu dát víc, Heller neměl koule nato udělat nějakej twist. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Průměrný thriller o nástrahách, které v Maroku čekají na bílé cizince. Nedostatek lidských orgánů k transplantaci je všeobecný problém po celém světě a tak se není čemu divit, že se je někdo pokouší získat nelegální cestou. V dnešní době to není nic překvapivého a tohle téma už bylo mnohokrát náplní nějrůznějších filmů. Děj se moc vlekl, atmosféra místy hodně nudná, herecké výkony mě moc nepřesvědčili a jediné co stojí opravdu za to je pěkná herečka. Prostě průměr se vším všudy. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

( POZOR !! OBSAHUJE SPOILERY !! ) "Jeho smrt zas vrátí život mnoha jiným lidem.. Tvoje taky !!" K velmi zvláštnímu snímku mladého britského režiséra Marka Hellera The Passage, který český distributor typicky naprosto zhovadile vypustil na tuzemský trh s ekvivalentním českým názvem Cesta, odpovědného člověka bych kopal špičatou botou do prdele celou cestu z Prahy až do Rabatu, jsem přistupoval prost byť jediné informace týkající se obsahu, což se nakonec ukázalo jako velké plus, protože pokud snímku lze něco jako prvotině vyčíst, pak jistě jeho předvídatelnost, především tedy v té jeho finální části !! Jako největší lákadlo na mě působila dvě jména mých oblíbenců, totiž Stephena Dorffa a Brita Neila Jacksona, bývalého amatérského šampiona v boxu, herce a scénáristy, který má vlastně i celý tento působivý nízkorozpočtový snímek na svědomí, když k němu napsal scénář, režii svěřil svému dlouholetému kamarádovi Hellerovi a nakonec ho se svojí společností Paper Dragon Productions, která silně podporuje začínající tvůrce, i produkoval, za což byli všichni tvůrci nakonec odměněni, když byla Cesta oceněna hned na několika filmových festivalech !! Skutečnost, že se Jackson silně inspiroval jinými slavnějšími kousky jako Turistas či Hostel, a bere si tedy na paškál téma velmi výnosného obchodu s lidskými orgány, vlastně neinformovaný divák takřka tři čtvrtě hodiny nemá moc šanci odhadnout, protože pouze sleduje Dorffova Luka, který po smrti své přítelkyně odjíždí s Jacksonovým Adamem do světa, aby zapomněl, jak po boku tajemné krásky Zahry v podání herecky nevýrazné Sarai Givaty poznává krásy Maroka.. Celou dobu má však divák silně vtíravý a znepokojivý pocit, že se něco musí zákonitě podělat, což se taky nakonec stane, když se dvojice rozhodne přespat v chatrči jednoho známého v horách, tam Luke totiž objeví spletitou síť chodeb, která skrývá děsivé tajemství, a za takové poznání musí zákonitě zaplatit, ačkoliv on by zřejmě zaplatil v naturáliích tak jako tak, kdyby měl tvrdší spánek !! Rozhodně si nemyslím, jak jsem se tu v jednom z komentářů dočetl, že by Maročané s osamělými naivními cizinci hráli nějakou bizarní naháněnou ve sklepeních, toho bychom byli nejspíš ušetřeni, kdyby se Luke nevzbudil, protože Neil Jackson se rozhodně neměl v úmyslu vydat ve stopách již zmiňovaných brutálních gorefestů, The Passage rozhodně spíš platí za film, který vám zůstane v hlavě, aniž by chtěl něčím přehnaným šokovat.. Ani s koncem nemám zásadní problém, když tvůrci vlastně ukazují střet dvou světů, dvou kultur a dvou přesvědčení, a tak i ty nepochopitelné a do poslední chvíle nevěřící Adamovy pohledy přesně zapadají do celkového rámce filmu, který v úplném závěru servíruje ještě další paradoxní zjištění, které mě osobně prostě oslovilo !! Jim Denault se svojí kamerou vesměs odvádí skvělý kus práce, krásné záběry na pohoří Atlasu navozují potřebnou atmosféru bezvýchodnosti a ta lehce hororová pasáž, kdy se Luke se svíčkami a foťákem snaží neztratit v tunelech mě hodně bavila, zde s minimálními prostředky bez jakékoliv pomoci hudby, která se mimochodem Timu Williamsovi hodně povedla, dokáže hodně potrápit nervy a ta lekačka se Zahrou byla skvostná.. Na druhou stranu mi právě ten nějaký šokující moment, u něhož by mi spadla brada, prostě docela fatálně chyběl, prostě se z toho dalo vymačkat mnohem víc, jen na to prostě Mark Heller neměl koule, nebo dostatek talentu.. Nicméně za trapných pět mega se chlapcům podařilo natočit hodně slušný biják, kurevsky divný, budiž, ale opravdu slušný, a o tom si mnozí jiní mohou nechat jen zdát, on si taky Stephen Dorff, přestože se sympaticky objevuje i v ohromné spoustě nízkorozpočtových záležitostí či klipů, protože prostě, jak sám prohlašuje, nezapomněl, odkud sám kdysi přišel, svoje projekty vybírá !! () (méně) (více)

Damiel 

všechny recenze uživatele

20 % - První půlka nuda, jak hraný dokument propagující krásy Maroka. Pak půlhodinka tmy, potom "překvapivá" pointa. Hrozné herecké výkony, strašný scénář. Kdo chce vidět film kategorie C, tohle je učebnicový příklad. ()

Patw 

všechny recenze uživatele

Film není špatný. Končí to docela zajímavě, čekal jsem jiný konec, ale to myslím každý. Ono to vlastně celé vypadá že konec scénáře byl otevřený, protože asi scénáristé nevěděli jak film zavřít - no povedlo se jim to. Film není špatný, ale má pomalý rozjezd, a konec je trochu ukvapený, a možná i trochu bez vysvětlení... asi čekali že natočí pokračování. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Rozjezd filmu je zbytečně protahován. Samotná cesta v tajných tunelech už začíná být napínavější, ale závěr filmu je bohužel zase až moc předvídatelný. Herecké výkony nejsou také nijak oslnivé, tak to alepoň zachrání pohled na krásy Maroka. ()

Džef! 

všechny recenze uživatele

naprosto velká kupa hnoje, která sice nesmrdí, ale najdete v ní úplně vše. Najdete tam amatérské záběry, akční scény, temné scény a je tam i trochu toho lékařství. Chyběl tomu příběh, role byly slabé. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

rozhodne som čakal od filmu viacej. Dlhá predohra budila zdanie, že skôr puojde o romancu .. dosť nudnu v suchom marockom kraji. Akurát divná tlmivá hudba vzbudzovala predtuchu niečoho nedobrého. Druhá polovička upadla do podpriemeru hororovych scenárov. ked k tomu pridám nevýrazne výkony neznamych tuctových hercov .. mno ... Film rozhodne nepodporí sympaie k arabskemu svetu, skôr. naopak. Rozhodne by som nesiel do maroka ci arabskeho sveta zaháňať spomienky za stratou svojej frajerky. Nórsko moja studenkavá zelená krajina, kde sme všetci Európnia !!!! a nie kukat po nejakych hlinených na seba nalepenych suchyych chatrciach na úbočí, kde sa pije ten odporny čaj a na trznici lietaju v prachu muchy. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Prvních 40 minut jsme měla dojem, že nás film teprve uvádí do děje a teprve později se dozvídáme, že děj už se odehrává a věci, zdánlivě spolu nesouvisející, v závěru filmu do sebe dokonale zapadají a vykreslí tu systematičnost od samého počátku. Dříve tušené se stává realitou. ()

artemis2 

všechny recenze uživatele

Nečítala som komentáre pred pozeraním tohto filmu, takže som asi polku filmu čakala čo z toho vylezie a čo z toho nakoniec vyliezlo bola teda dosť drsná záležitosť! Obyčajne nemám s týmto problém, ale v tomto prípade pozerať ten záver sama, v nočných hodinách a po tme asi nebol najlepší nápad. Film má síce svoje klady, ako napr. gradujúce napätie, ale je zároveň akýsi nevyrovnaný a celkovo ostáva v radoch priemernosti. P.S. Posledná scéna filmu celému jeho záveru dáva celkom zaujímavý rozmer... ()

Reklama

Reklama