Reklama

Reklama

Květinový most

Německo / Rumunsko, 2008, 87 min

Obsahy(1)

Statek v Moldavsku bez vodovodu a vlastní mechanizace obývají otec, syn a dvě dcery. Práci na poli, na zahradě a péči o zvířata musejí obstarat sami, stejně jako domácí práce. Děti navíc pravidelně docházejí přes kopce do školy. Jejich matka pracuje ve vzdálené Itálii, kde pro rodinu vydělává peníze. Spojnicí mezi matkou a zbytkem rodiny je pošta, kudy chodí dopisy od dětí a zpět se vrací balíčky s dárky, nejčastěji se semeny květin, která vytvářejí komunikační platformu pro děti a jejich matku. Poetický film o každodenním životě skromných lidí s velmi nízkým životním standardem, kteří prožívají pocity štěstí a smutku bez přílišných výkyvů, ukazuje svět v ryzí podobě smíření člověka a přírody. Těžká práce a nemnoho zábavy možná přináší skličující pocit prázdnoty do dětského světa, kam ale na druhou stranu nedostatek peněz nepřináší videohry či jiné módní výstřelky. Blízkost jednotlivých členů rodiny je zde silnější než jinde, což pomáhá částečně nahradit absenci matky. Film tak ukazuje mimo jiné i to, že otec může být kvalitním pečovatelem, láskyplným a starostlivým. Dokument získal řadu cen na světových festivalech. (Jeden svět)

(více)

Recenze (8)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,V MESTÁCH SA VŠETKO RÝCHLO MENÍ, ZATO NA DEDINE OSTALO VŠETKO PO STAROM. ROVNAKÁ KRAJINA, ROVNAKÁ DOBA..." __ Dávam plný počet, aj keď nie všetko tu bolo dokonalé. Dokonca by som povedal, že aj keď sa jedná o dokument, forma tu zvíťazila nad obsahom. Famózna kamera nám počas celej doby predostiera nádherné zábery ,,ešte stále divokej" krajiny v jej čarokrásnej malebnosti i monumentálnosti zároveň. Na vysokej úrovni je tiež strih. Samotnému príbehu ťažko sa prebíjajúcej rodiny väčšinou svedčia tiché zábery doháňajúce ju občas skoro až k meditácii, pretože veľa rozhovorov medzi rodinou, resp. výrokov otca mi prišlo veľmi strojených, až nechýbalo veľa aby pripomenuli pár replík z ,,Farmár hľadá ženu" (božechráň!). Rovnako tak mi chýbala nejaká idea (prečo Kvetinový most?), ktorá by všetko zjednotila a nebola by to len séria obrázkov, ktorá môže trvať 15 minút, ale aj dve hodiny. Život tejto rodiny je pritom zaujímavý od začiatku do konca, behom hodiny a pol nestačíte ani len mrknúť. (37. hodnotenie, 7. komentár k filmu) ()

lskala 

všechny recenze uživatele

Moldavský/Rumunský venkov má své kouzlo. Pro člověka z velkoměsta to musí znamenat obrovský šok, protože se vrátí o několik desetiletí zpět. Sám mám kamaráda z Rumunského Banátu (Gernik) a ten mi řekl, že jim elektřinu zavedli až v roce 1994!!! Dokážete si to představit? Nemít po revoluci video, pračku, ledničku, hi-fi věž?! 95% - 5***** ()

HouseMK 

všechny recenze uživatele

Tak nějak podivně nahraný dokument o čem vlastně? Vpodstatě jediný, kdo mluví na kameru, je otec, děti před kamerou "jen tak blbnou", těžko říct proč. Jejich názory by mě zajímaly. Většinou se všichni snaží ignorovat kameru, jako by tam nebyla, ikdyž je jasné, že se záběr musel chvíli připravovat a stativ stojí uprostřed místnosti. Divný. Ze snímku si odnesu alespoň obrázek Moldavského venkova, či spíše jen jedné neúplné domácnosti, která to rozhodně nemá lehké, ale také netrpí úplnou bídou a nedostatkem. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Hm, tak som sa vrátil v čase do svojho ranného detstva.. Ale títo ľudia to majú o dosť ťažšie. Život päťdesiatnika s tromi deťmi na moldavských kopaniciach a bez manželky, ktorá maká v Taliansku aby mali peniaze na školu a opravu domu. Dnešných rozmaznaných puberťákov by som tam poslal aspoň na pol roka.. This is life ()

Firko 

všechny recenze uživatele

Tak to bola naadhera! taketo dokumenty milujem! su tak realne, zive, bez pretvarky...proste ste tam s nimi aj vy. doslova! fakt uzasny obraz kazdodennej reality na konci sveta... ()

Související novinky

Oceněné filmy z Jihlavy k vidění zdarma

Oceněné filmy z Jihlavy k vidění zdarma

21.10.2009

Od 21. do 26. října budou na www.docalliancefilms.com zdarma k vidění filmy oceněné na MFDF Jihlava 2008: nejlepší český dokument Ivetka a hora režiséra Víta Janečka, jihlavskými diváky a evropským… (více)

Reklama

Reklama