Reklama

Reklama

Zločin à la Neapol

  • Itálie Giallo napoletano (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pouliční hráč na mandolínu Raffaele Capece má spatit dluh jako důsledek hráčské vášně svého otce. Hraje tedy serenády pod okny, avšak jednoho dne objeví mrtvolu. Aby se nezapletl se zákonem, podnikne pátrání na vlastní pěst. (oficiální text distributora)

Recenze (45)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdysi už viděný film, který jsem si nyní připoměl a který mi udělal radost. Velmi solidní kriminální komedie plná černého humoru, ironické nadsázky a slušných dialogů. Navíc je velmi dobře obsazená, Marcello Mastroianni je výborný charakterní herec s charismatem a Ornella Muti v 70. letech na plátně zářila díky svému půvabu. Není to až tak skvělá herečka, ale v jejím případě stačí ve filmu prostě jen být a mužská část publika jihne. Pokud jde o klasickou krásu, asi bych dal přednost Catherine Deneuve, ale pokud jde o smyslnost, ty hluboké oči Ornelly Muti spolehlivě vítězí. Film má funkční scénář a dobře napsané postavy. Funguje jednak jako detektivka, jednak jako veselohra a má i zajímavou pointu. Celkový dojem: 75 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zločin a lá Neapol si vyžaduje oddýchnutého diváka, pretože Sergio Corbucci režijne zamiešal do jedného filmu naraz kriminálku so zložitou zápletkou, príbeh fyzicky postihnutého profesora mandolíny, ktorý ťahá z malérov svojho tatka, všetko prehrávajúceho v hazardných hrách, odvalenú taliansku deštrukčnú bláznivinu, milostný príbeh aj nejednoznačnú hru s policajtom, ktorý síce všade je, no tvári sa ako prísny neschopák a predsa vie oveľa viac. Vyznať sa v tejto mäteži je preto naozaj len pre oddýchnutých. No netreba skláňať hlavy, výsledok umne balansuje na lane a neskĺzava ani do jednej z uvedených polôh. Vyvážená skvelá práca a vďaka spomenutým namiešaným rôznorodým žánrom aj netradičný, no dobre pozerateľný film. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi to přišlo poněkud prostoduché, ale postupně si mě to získalo. Jednak je to vážně strašná sranda a jednak to má výtečné obsazení - Mastroianni výborný jako vždy a Ornella Muti - zde ve svých oslnivých 23 letech - mě naprosto uchvátila a okouzlila. Svého času to skutečně byla neobyčejná krásná žena. Celkově jsem rád, že jsem to mohl vidět, i když ten scénář je skutečně jedna velká italská šílenost. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Bonusovej film z výzvy od uživatele G04T. Musím se přiznat, že chvilku mi trvalo než jsem přišel tomuto snímku na chuť, ale jakmile se ( po pár minutách )stalo tak jsem si ho užíval. Film má řádně zamotanou kriminální zápletku a zároveň nepokulhává ( narozdíl od Raffaele Capece )ani po komediální stránce. Je to hodně netradiční mix, kterej ale kupodivu funguje. Všemu vévodí sympaťák Marcello Mastroianni a třešničkou je krásná Ornella Muti. Která sice ani zdaleka nepředvedla takovej hereckej výkon jako M. Mastroianni, ale zatraceně dobře se na ni kouká. Pochválit musím i hudební stránku filmu. Moc se mi do snímku nechtělo. O to víc jsem nadšenej. PS : Co ale nechápu je giallo uvedené u tagů. Jestli je tohle giallo tak já se dám na modlení. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Marcello Mastroianni v pro něj trochu netypické roli jako lehce uťápnutý pouliční hráč na mandolínu Raffaele Capece dostávající se do problémů díky hráčské vášni jeho otce. Snímek funguje jako napínavá krimi a zároveň jako výborná černohumorná komedie. Parádní herecké výkony v čele s již zmiňovaným M.M., brilantně napsané a následně zahrané dialogy, skvělým způsobem vystavěná atmosféra, povedený hudební doprovod a jako třešínka na dortu uhrančivá kráska Ornella Muti. Pohodový snímek na So večer s notnou dávkou humoru, nic víc nic míň. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Kukadla Ornelly Muti a nohy Zeudi Araya Cristaldi. Dva důvody, pro které stojí tenhle flák vidět. Ženám musí stačit kulhající Mastroianni. Nic moc dalšího, čím by tahle typicky italská (hodně se mluví rukama a řve), ale na můj vkus málo crazy, komedie táhla, není. Ke třem z okna vyhozeným hvězdám se nakonec přikláním i díky skvělému českému dabingu a v úvodu nezmíněným nohám Ornelly Muti, teď jsem si totiž připomněl lehkým erotičnem prodchnutou noční scénu z bytu mrtvého trpaslíka.. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná místy moc bláznivé, možná v některých scéných zbytečně přehrávané, celkově ale překvapivě dobrá mysteriózně kriminální "komedie" se stárnoucím Marcellem Mastroiannim, mladičkým ale už oplácaným Renatem Pozzetttim a svůdnou femme fatale Ornellou Muti. Když k tomu přidáte prostředí Neapole, skvělý původní dabing z Barrandova s nálepkou výroby odpovídající roku mého narození (úžasný Moravec, Brousek, hodně dobrý Schánilec, ve vedlejších rolích Prachar, Větrovec, Kopřiva či Stašová), a originální placka z Levných knih za sedm kaček, nemůžete minout. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vlastně jediné, co mě zaujalo, tak to, jak dobře hraje Mastroianni svého méněcenného kripla, který ale není blbý, ba právě naopak. Jen nechápe, co se to kolem něho najednou děje. Tam se na tom kontrastu dalo docela hodně vytřískat, jenže mi humor zde přijde moc umírněný - chtělo to buď pořádnou crazy parodii, nebo naopak vážněji laděný příběh se sem tam humornými prvky, které by jej odlehčovaly - a děj velmi, velmi rozvláčný a ty dvě hodiny si to prostě pozornost neudrží. Přitom pár scén je tam povedených, na Ornellu se dobře dívá, ačkoliv ukáže jen nohy (ne, tentokrát se nesvlékne), ale je to žel málo. Stejně jako hlavní postava není pořádně využita ani postava komisaře (Pozzetto) a vlastně ani dirigenta. Zůstalo to podle mne viset někde v půlce u všech atributů a dorazila to délka filmu. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film s kriminální zápletkou, ve kterém Marcello Mastroianni doslova exceluje. Nicméně na filmu již zapracoval zub času a celkový dojem je spíše takový prkený, ale rozhodně ne špatný. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Jestli nemá něco chybu tak určitě tenhle skvost! Už dlouho jsem se tak od duše nezasmál jako u této záležitosti ze které Itálie stříká na sto honů. Marcello Mastroianni naprosto strhne svým vtipným , energickým a velmi vkusným výkonem. Ornella nádherná , Pozzetto jako vždy skvělý. Corbucci byl prostě nadžánrový režisér který dokázal propojit nemyslitelné. Opravdu vynikající práce a pro mne velký zážitek. P.S. hudební mág Ortolani jakoby chvílemi fušoval do řemesla božským Kraftwerk. Ale to mi vůbec nevadí:-) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Vynikající detektivka - nevšední - ve které se některým situacím zasmějete. Má úžasný překvapivý konec ! Výborné a velmi kvalitní herecké obsazení. Marcello Mastroianni - tentokrát nikoliv jako známý playboy, ale ustrašený a zakřiknutý mandolinový hudebník. Vřele doporučuji : dívejte se ! ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Je vždycky příjemné, znenadání objevit nějaký dosud neviděný film s Marcello Mastroiannim; naposledy to byly dva pětihvězdové filmy, už ze závěru jeho herecké kariery: Přerušený krok čápa a Včelař. A ta kariera je skutečně famózní. Mnohokrát jsem se divil, proč ho "draftovali" do role, v níž přece nemůže obstát. Ale obstál vždycky - pokud mu to nezkazil jinojazyčný dabing, jako zde. Tolik proměn neprodělal dosud snad žádný člověk/herec. Někde a někdy by stálo za to se zamyslet, proč nás herci typu Jeana Marais, Yves Montanda nebo právě Marcella Mastroianniho tak berou. Určitě je do toho nějak zapleteno lacanovské stádium zrcadla, co ale skutečně odráží? ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna ten, koho by mohl zklamat snímek s Mastroiannim, Muti a Pozzettem v hlavních rolích. Tohle je ale navíc opravdu skvěle "koukatelné", nejen pro příznivce italské kinematografie. Snímek s detektivní zápletkou, krásnou ženu a dobrým humorem. Zajímavé jsou vcelku nezvyklé role Pozzetta i Mastroianniho. Jelikož detektiv byl spíš bázlivý než drsňák z Neapole, mohl ho zahrát a také výborně zahrál právě Pozzetto. V roli po obrně kulhajícím hráči na mandolínu, bych dokázal vidět někoho jiného než Mastroianniho, ale zahrál také dobře. Moc se mi líbil Peppino De Filippo jako otec (Natale Capece) a dialogy, mezi ním a synem Raffaelem (M.M.) jsou povedené. Celý film příjemně ubíhá až do závěru pro někoho šťastnějšího, pro někoho méně. Vždyť šlo přeci o "cinquanta milioni di franchi svizzero". ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Sergio Corbucci /Suda a Licha, Vamos a Matar, Companeros/ natocil vybornu detektivku, ktora opat tak trochu suvisi s Giallom /talianska detektiva, v ktorej ide o dost brutalne vrazdy, strasidelnu atmosferu a detektivku/. mastroianni /Manzelstvi po Italsku, La Notte/ sa zhostil roly vyborne, tempo od zaciatku strhne a nepusti, dialogy na urovni. maximalne som si vychutnal destrukciu izby, a nasli sa aj akcnejsie pasaze /parkovanie auta v obchode/. 80 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Netradiční detektivka prošpikovaná napětím, tajemnem, ironií, černým humorem a cynickým nadhledem. A to vše doprovázeno půvabnou hrou na mandolínu. Hlavní hrdina, profesor hry na mandolínu Raffaele Capece (dobrý Marcello Mastroianni), je ušláplý človíček s obrnou, kterého neustále sráží nezodpovědné gamblérství jeho otce (Peppino De Filippo). Jedna taková situace ho zaplétá do neuvěřitelné smyčky zločinů staré vraždy, vydírání, nových vražd, mizení lidí a krásných žen, jako Lucia (Ornella Muti) a Elizabeth (Zeudi Araya Cristaldi). Ze strachu před vězením a bláznivých vyděračů a ze zvědavé touhy a okouzlení krásných žen, se vydává nezadržitelně po stopě až nečekaně přijde k rozuzlení i bohatství. Další zajímavé postavy: dirigent Navarro (Michel Piccoli), jehož starý zločin vyprovokoval zločiny nové a policejní inspektor (Renato Pozzetto), který spíše jen přihlíží, ale zároveň je u všeho. Příjemně pobaví. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Připadal jsem si jako Neruda při Cimrmanově Němém Bobši.Scénarista asi každý den jako rozcvičku před psaním šňupal z toho medailonku s koksem, co si s ním ve filmu Zeudi Araya sladí sexuální život. Marcello nasadil submisivní kukuč, ale ani ten nezastře, že nemá co hrát, protože ho Corbucci nutí do polohy italského Luďka Soboty. Holt pohádky o tom, jak outsider ke štěstí přišel, se točí všude. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Až na předfinále které by spíše odpovídalo antické tragedii, dobrá zábava a dívat se Ornelle do očí také stojí za to... ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu má sednout divák, který především hledá komedii, a třeba k tomu nevadí kriminální/mysteriózní zápletka. Příběh je dobrý, no a Mastroianni tady zase se vyřádil. Velmi dobře vykreslená postava. 4/5 ()

Reklama

Reklama