Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sleep Dealer je označení pro dělníka v daleké budoucnosti, kde se pracuje napojením vlastního nervového systému na celosvětovou informační síť. Impulzy vysílané tělem jsou přijímány roboty, kteří vykonávají konkrétní manuální úkony. Memo je mladík, který žije s rodiči na venkově v Santa Ana del Río v mexickém státě Oaxaca. Je pohlcen moderními technologiemi a sní o místu sleep dealera v továrně na severu země. Podomácku sestrojené rádio způsobí katastrofu a Memo se musí vydat na cestu. V Tijuaně potkává atraktivní novinářku Luz, která ho uvede do vysněného světa. V kontextu mexické kinematografie nejde o ojedinělý počin. Již několik let lze sledovat návrat k populárním žánrům, jako jsou horory, zápasnické filmy nebo právě sci-fi. [FebioFest 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

verbal 

všechny recenze uživatele

Mexický kontribut k Matricím a Jeníkům Pamětníkům. Originální první polovina varovně zvedá prst nad dopady technologického pokroku, aby jste ve druhé zjistili, že je to pouze prostředníček a ten plný pytel filozofických zvratků vás obohatí asi jako Uran 235. Film pouze unyle demonstruje, že mexičtí vesničané jsou stejní přizdisráči jako za časů, kdy k nim ještě jezdíval strýček Calvera na dovolenou All-Inclusive. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když jsem zjistil, že existuje nějaký mexický sci-fi, okamžitě jsem zpozorněl. Sleep Dealer si prostě koledoval o to, abych se na něj podíval. Během sledování mě hodně zaujal námět, který je v seznamu těch totálně neotřelých. Na druhou stranu mě naštvalo množství odfláklých a evidentně levných momentů ve filmu, kterým dominovaly digitální efekty jak z nějakého intra počítačové hry z roku 1996. Postavy to také nijak nezachránili a tak jediné, co si tenhle film udržel, je opravdu akorát ten nápad. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Sleep Dealer nabízí nepříjemnou vizi světa, v němž bohaté země (zde USA) odčerpávají z těch chudších pracovní sílu i přírodní bohatství (vodu). Žárlivě střeží své bohatství a sebemenší náznak vzdoru či jen možnosti jeho existence v okamžení zprovodí ze světa a ještě se chlubí budováním míru. "Přípojky", rozhraní mezi stroji a člověkem, umožňují, abychom větě vyřčená nejvedlejší postavou: "Konečně má Amerika, co vždycky, zaměstnance bez zaměstnanců," přiřkli hodnotu logická 1. Tak, stroje se ovládají na dálku, z mexických "továren", ta "lůza" zůstává se svými problémy pěkně doma, za neprodyšnou hranicí. Co oči nevidí, to srdce nebolí. Oddramatizováním filmu dosahuje Sleep Dealer ve svých vrcholných okamžicích až hypnotického odcizení, které snad může být vlastní lidem vytrženým ze svých životů, se vzpomínkami na Truenode, webu pro sdílení zážitků, moři nezájmu, duším v pracovní době vyrvaným z těl a nacpaných do strojů, dočasně nalézajícím štěstí jen v ženské/mužské náruči. Pohledy za hranici, kde je to zdánlivě stejné, zastavený čas s dívkou, strnulé pohyby v továrně a bytí ve stroji se mi líbilo... Žel, oddramatizování je nedůsledné a zápletka spočívající v (očekáváném a proto těžko považovatelném za SPOILER) vzepření se systému poněkud neuspokojivě naivní, naštěstí zakončení akcí pojatou "neakčně", tedy vhodně odpovídajícím způsobem pro neosobní boji bezpilotních letounů "na dálkové ovládání", mi přišlo poměrně svěží. Klika, že hrdinové zvolili techniku k dosažení svých cílů, jinak bych vyznění filmu vnímal jako luddistickou oslavu předindustriální éry plné opravdovosti a štěstí. Film z tohoto záměru přesto lehce podezřívám a hodnocením strhávám především za úvodní otravné dialogy, kterými příliš papírově duní moudrost stáří či hloupost pojídačů americké popkultury. Tomuto filmu sluší mlčení. Nesluší mu předžvýkání a tím změlčení všech myšlenek tak, aby "to došlo každému". ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Určitě nejoriginálnější počin, co jsem v poslední době viděl. Navíc na režisérský ( celovečerní ) debut to není vůbec špatný - takže palec nahoru a snad uvidíme od pana Rivery něco dalšího - 65%. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Občasná pohádkově naivní optika a nízkorozpočtové ztvárnění mohou být některými považovány za negativa, mně osobně však jejich symbióza se seriózními tématy a silnými sociálně-kritickými tendencemi jistým způsobem okouzlila, což vyústilo v poměrně osvěžující divácký zážitek. Jistě, fikční svět má své mezery, stejně tak i scénář, navíc se při odhlédnutí od hi-tech prvků ve své podstatě vlastně jedná o další (poměrně běžnou) romanci, ale ne každá moralizující pohádka o klukovi, co šel do světa a štěstí tam nakonec našel, přeci nemusí být z produkce studia Disney, plná zpívajících zvířat a chytlavých songů. Tentokrát svou šanci dostali i Mexičani, zlo není jasně vyhraněné a personifikované a místo jednoduchého moralizování se zde dočkáváme orwellovské antiutopie. Na debut velmi povedené. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

A jéje, další romanťárna, tentokrát zabalená do sci-fi obalu. Ten nepostrádá některé (dů)vtipné nápady, moc jich ale není a celkově je to dost nuda. A co se oné romantiky týká, tak tam mě zase urputně denervoval představitel hlavní role, který je prvoplánově nesympatický a k tomu vůbec neumí hrát. 45% ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Pěkný nápad a zajímavá "vize" technicko-vykořisťovatelské budoucnosti. Alex Rivera si vystačí s málem a ve svém debutu odvedl velmi dobrou práci. Chybí tomu sice nějaká větší pointa, dobrý leit-motiv, ale jako vstup do světa kinematografie režiséra úctyhodné a pokud bude Alex pokračovat v tomhle stylu, může to dotáhnout daleko. ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Pribeh, ktery ma spoustu nelogickych trhlin, nicmene s originalnim napadem a velmi dobrymi hereckymi vykony, to vse doprovazi podmaniva hudba... Je nadmiru jasne, ze v hollywoodskych pomerech by z toho byl trhak...ale i takto klobouk dolu. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Největším problémem tohoto filmu je pro mě jeho polovičatost. Pořád jsem si při sledování říkala, že ta atmosféra, podpořená autentickým mexickým prostředím je slušná, ale já bych klidně ještě přitvrdila. Nebo, že by to jako nevábná futuristická vize mohlo být ještě o něco naléhavější. Jako nápad je to sice celkem originální (až na ty matrixovské přípojky do těla), slabší triky mi taky nevadily (přeci jenom nemůžu v tomhle ohledu od mexického filmu čekat zázraky), ale scénáristicky mi to přišlo docela slabé a potencionální mrazivost celého snímku poněkud snižoval mírně patetický příběh hlavního hrdiny. Což je škoda, mohlo to být o moc lepší scifi. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nápad hodně zajímavý, ale naprosto nevyužitý. On z toho ve finále vypadne takový jednoduchý filmeček (s nějakou tou romantikou), který se zdráhá cokoli pořádně rozebrat, nastolit nějaký pořádný konflikt a udělat z toho filmu něco víc. Takhle to sice nebylo špatné, herecky je to zvládnuté slušně a i ta kamera ujde (ačkoli místy působí amatérsky, nemůžu si pomoct), vizuál je sice už na první pohled laciný, ale má pár dobrých nápadů (a i tak zde pro mě není stěžejním prvkem - navíc je to mexický film, nemůžu chtít efekty jak od Marvelu...). Pak je to teda docela utahané, ale nejhorší na tom filmu je ten promrhaný potenciál. Podobně jako třeba u Final Cut - tak zajímavý nápad, tak zajímavý svět - a v případě Sleep Dealera se to odváží jen na nějakou jednoduchou zápletku s romantikou. Ona to je vlastně tak trochu pohádka, no :-) Sice filmařsky celkem dobře zmáknutá, ale s nevyužitým potenciál (dneska na takové filmy mám evidentně štěstí...) a přehnaným počtem patetických scén. Škoda. Lepší 2* ()

DarkDemon 

všechny recenze uživatele

Moje zatím nejlepší zkušenost s mexickou kinematografií - ta se doposud omezovala jen na pár filmů o drogové problematice nebo mnou silně opovrhované perverzní telenovely. Příběh „chudého“ venkovana jenž si svá největší „bohatství“ uvědomí až daleko od domova musí zapůsobit snad na každého. Na pozadí futuristického příběhu se odehrává všední drama ... boje mezi odlišnými kulturami, obavami z globalizace, vykořisťování chudých i jejich utrpení z odloučení od blízkých při cestě za výdělkem. Zajímavý námět, (pro nás) exotické prostředí a menší důraz na vyumělkované efekty dávají vyniknout příběhu. Stějně jako KatushkaK (dík za skvělé titulky) se už těším na další dílko Alexe Rivery. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý originálny nápad, lacné spracovanie, celkom priemerný herci ale podmanivá hudba a pozoruhodný podnet na spracovanie si zaslúži určité uznanie. Nízko rozpočtové mexicko-americké sci-fi ktoré ma zaujalo (a to si cením). ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Pokud ve mě tenhle film vyvolal nějaký pocit tak znechucením přetechnizovaného sveta ve kterém se příběh odehrává. Opravdu bych se moc nechtěl dožít doby kdy budete připojení na počítač a ovládat stroje přes půl planety bez jakéhokoli svědomí ze svých činů. Tím na mě tento film opravdu zapůsobil. Po technické stránce už ale na tak dobré pozici není, triky jsou jednim slovem dost špatné. Tvůrci, ale spíše kladou důraz na emoční stránku než technickou, takže je vše v nejlepším pořádku. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Chudé a zaostalé Mexiko potkává v této sociální sci-fi virtuální realitu, která slouží jako další nástroj vykořisťování a otrocké práce... Jedná se o koncept, který je společně s krásnou Leonor Varelou hlavní devizou tohoto snímku, který se však ani po formální stránce a jistě i při velmi malém rozpočtu nemá za co stydět... ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Jak to dopadne když smícháte Johny Mnemonica s Amores Perros? Zajímavý film, zpočátku docela nacpaný nápady, kde nevíte, co se z toho vyklube a ke konci trochu nudí. Leonor Varela má taky pořád šmrnc, takže mexická sci-fi určitě stojí za pozornost. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Kyberpunková vize důsledků globalizace. Díky příběhu nepůsobí jako prvoplánová agitka (na rozdíl od např. Fast Food Nation). Triky sice odpovídají nízkému rozpočtu, ale nijak výrazně mě nerušily. Jen konec je na můj vkus trochu moc v hurá stylu. ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*SPAVÁ CHOROBA* Film, ktorý síce zožal niekoľko úspechov na filmových festivaloch, ale ktorý akosi neponúka to, čo sa od neho očakáva. Zobrazuje svet blízkej budúcnosti a zameriava sa na pravdepodobne najnižšiu spoločenskú vrstvu, a to nájomných robotníkov, ktorí vykonávajú svoju prácu bez toho, aby museli opustiť svoje pracovisko. Od filmu som očakával kritiku pretechnizovaného sveta, odsúdenie nenásytných korporácií využívajúcich lacnú pracovnú silu z Mexika, poukázanie na problémy, ktoré prítomnosť implantátov, resp. vylepšovanie ľudského tela môže prinášať, zobrazenie nemožnosti žiť jednoduchý život na vidieku a nutnosti prispôsobovať sa svetu, v ktorom je technika prítomná v našom každodennom živote... očakával som čokoľvek s vyššie spomenutého a možno aj niečo iné, keďže námet je zdrojom neuveriteľných možností, akým smerom sa vydať. Lenže jediné čo film ponúka je nudné zobrazenie života vidiečana, ktorý odmietajúc múdrosti svojho otca úzko spätého s prírodou, sa rozhodne žiť v meste a pracovať ako nájomný robotník, len aby nakoniec zistil, že zmysluplné je len to, čo opustil. Film nekladie otázky (a preto ani nehľadá odpovede), neskúma, nepátra, len pomaly plynie. A pán herec Peña (predstaviteľ hlavného hrdinu Mema) už dúfam nikdy neuspeje v žiadnom castingu. Verdikt v 1 vete: Sci-fi s veľmi vetchou a nedotiahnutou víziou budúcnosti. 22.09.2010 ()

Sandeagle 

všechny recenze uživatele

Není to špatné a ze začátku mi vadil jazyk, na který nejsem u filmu zvyklý. Nakonec se z toho ale vyklubala moc příjemná oddechová záležitost. ()

Reklama

Reklama