Reklama

Reklama

Velká žranice

  • Francie La Grande Bouffe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři nejlepší přátelé – pilot Marcello (Mastroianni), šéfkuchař Ugo (Tognazzi), televizní pracovník Michel (Piccoli) a soudce Philippe (Noiret) – se společně vydávají na prodloužený víkend, který má být jejich posledním. Ve starém domě na okraji Paříže se přátelé začínají oddávat zatvrzelé, divoké a sebezničující žranici. Přidá se k nim místní učitelka Andréa, přítulná žena obdařená štědrými tělesnými proporcemi. Události rychle kulminují... Podle Ferreriho je film křivým zrcadlem, nastaveným moderní konzumní společnosti, dle jeho kritiků jen samoúčelnou provokací a oslavou kultu hnusu a estetiky ohavnosti, zatímco jiní ho označují za apokalyptickou vizi konce „přežraného" lidstva. (Česká televize)

(více)

Recenze (192)

PSyk 

všechny recenze uživatele

Netradiční řešení, jak se zbavit krizí středních věků. Avšak nečekaně ploché, popisné a s (většinou) marnou snahou o humor. Těžko mohou parodovat (nahlížet s odstupem) dekadenci tvůrci, kteří jsou v ní namočeni takřka až po uši. Bylo by zajímavé, co by s námětem udělali třeba Coeni nebo Oldřich Lipský. ()

Dixie_Cara 

všechny recenze uživatele

Perfektní alegorie na téma jak zvráceně a šíleně společnost funguje, jenž je ukázána na příkladu Dionýsovského člověka. Vlastně je to spíše o dosažení té vrcholné slasti. Ale zatímco na začátku jde jen o veselé hýření a ukojení svých tužeb, najednou se film změní a místo radosti přichází jakási trpná nutnost jíst dál... ()

Rogerone 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s tím, že se film nesnaží nic zdělit. Už jen jeho námět je poselství. Krása tohohle filmu je že vám buďto bude připadat odporný, nebo vám z něj vyhládne. Pokud se vám stane to druhé, tak dostanete unikátní možnost přehodnotit vaše návyky, či naopak to pobrat hedonisticky a rozhodnout se stejně jako postavy filmu. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to jako samoúčelná uchýlárna, která nakonec nemá vlastně ani co říct, což je škoda, protože nápad je nevídaného druhu. ()

Elibu 

všechny recenze uživatele

Neni to pro kazdeho. Kazdopadne nezapomenutelny a na tehdejsi dobu kontroverzni snimek se skvelym obsazenim. Nevite, zda se chcete smat, brecet nebo zvracet. ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Určitě velmi známá až kultovní záležitost, která, jak jsem si přečetl, budí rozporuplné reakce. Shodneme se asi na tom, že jsou tam občas lehce nechutné chvíle, je to velmi provokativní snímek a snaží se nám něco říct o stavu společnosti. Na druhou stranu se také musím připojit k těm, co říkají, že vysvětlení a "provedení" příběhem je poněkud slabší až chybějící, ale upřímně mi to zas tolik nevadilo. Prostě se jedlo, souložilo a konverzovalo a všechen děj jednoduše vyvrcholil. Dle mého se určitě někdy podívám znovu, protože na tento snímek se musí pohlížet vzhledem k rozdílným kvalitám individuálně. 80%! ()

___Tuco 

všechny recenze uživatele

Ve své době musel film šokovat, dnes už svou lehkou nevhutností jen pobaví , doporučuji film shlédnout po vlasním přejedení, případně během eště neco přikusovat. Strach ze smrti, chut na jídlo a na ženy a radost z vaření, navíc herecké umění je zde rozvinuto o zvuky zažívacího traktu - tj. prdění. ()

morasten 

všechny recenze uživatele

Nejlepší tragikomedie, tedy aspoň dle mě. Nevidím v tom kritiku společnosti ani obraz zhýralé společnosti jak někteří psali. Parta znějakýchdůvodu nešťastných mužů se rozhodne ukončit život při neskvělejších činnostech v životě – žraní a sex. Kdo bych chtěl umřít na kolenou s růžencem v ruce, ať se na tenhle film nekouká, stejně s velkou pravděpodobností bude umírat pokálený a pomočený a strkat jídlo do pusy mu budou pečovatelky. Tihle chlápkové si to užili ještě docela na úrovni, v krásné vile s orientálním interiérem, ne v ponuré nemocnici, k tomu jim dělala společnost krásná a macatá Andrea a ne protivná sestřička nebo ošetřovatelka. Je už nebavila ta trapná realita, tak si to hezky urychli, já bych to taky brala, jenom mít na tu spoustu jídla:) a nějakou lepší vilku. Absolutně v tom nevidím symboliku prasácké, nadržené a umaštěné společnosti, je to jen film o mužích, které už nebavil život ale před koncem si to chtěli pořádně užít. Jen Marcello si to měl rozmyslet trochu dřív. Film je sice vtipný až do konce, ale na konci se člověk spíš pousměje melancholicky nebo se zasměje v nucené křeči, kdežto na začátku ještě přemýšlíte o tom, jestli to opravdu udělají, jestli jenom někdo z nich, všichni nebo nikdo, ještě v člověku ta naděje vytváří pozitivní dojem z průběhu filmu. Divák se ale musí smířit s tím, že nelze žrát a š.kat věčně, prostě se „to“ musí stát. A tak to celé zesmutní a vy se stejně zasmějete nad masem na stromě a nad pudingem ve tvaru prsou. ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Krásná obžaloba společnosti. Skupinka lidí se rozhodne spáchat sebevraždu přežráním. Mám dojem, že se zde ukázala nadčasovost. Adi to tak režisér nemyslel, ale já v tom vidímkrizi konzumu. rozhodli se přejíst, tedy plýtváním dospět až k zániku. Dost mi to rezonuje s dnešní společností. Jo a mimochodem postavy mají stejná křestní jména jako herci. ()

Jester_X 

všechny recenze uživatele

Drsný odraz reality uzamčený do jednoho domu. Zvrhlost konzumního světa v celé své kráse. Skupina přátel vlastně nedělala nic, co by nebylo běžné i ve venkovním světě. A přeci jen, každý umřel až v důsledku dotčení jeho duše, jeho ega. K tomu navíc zajímavý způsob zpracování, originální námět a nezapomenutelné užití femme fatale, zde situované až do jakési role "bohyně hojnosti". Hercům jsem věřil každý pohyb a každé slovo. Mimo hlavního motivu navíc lze najít ve filmu i další náměty k zamyšlení. Nezbývá než hodnotit plným počtem. ()

ciapok 

všechny recenze uživatele

k pochopeniu mi možno chýbajú pohnútky doby, v ktorej vznikal, pokiaľ sa jednalo o protest, či výsmech, neviem, iste by sa našlo viac odkazov na konzumnú spoločnosť, prebytok v "civilizovanom" svete, zvrhlosť, dekadenciu, ... neviem. Čo je ale univerzálne a ozaj silné v tomto filme, je motivácia a odhodlanie postáv - to sa v "súčasnej" kinematografii zúfalo nedarí. Samozrejme vysoká herecká liga, ktorá k tomu prispela, vytvára vcelku desivé a temné prostredie (aj tragikomické) odhodlanej a vykonanej spoločnej samovraždy. Jedinečný film. ()

Související novinky

12. Seminář archivniho filmu: Marco Ferreri

12. Seminář archivniho filmu: Marco Ferreri

17.04.2010

12. ročník tradiční akce proběhne v Uh. Hradišti 7. - 9. května a přiblíží u nás až na výjimky vesměs neznámou tvorbu slavného italského režiséra Marca Ferreriho, který v mnoha ohledech bořil… (více)

Reklama

Reklama