Reklama

Reklama

Velká žranice

  • Francie La Grande Bouffe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři nejlepší přátelé – pilot Marcello (Mastroianni), šéfkuchař Ugo (Tognazzi), televizní pracovník Michel (Piccoli) a soudce Philippe (Noiret) – se společně vydávají na prodloužený víkend, který má být jejich posledním. Ve starém domě na okraji Paříže se přátelé začínají oddávat zatvrzelé, divoké a sebezničující žranici. Přidá se k nim místní učitelka Andréa, přítulná žena obdařená štědrými tělesnými proporcemi. Události rychle kulminují... Podle Ferreriho je film křivým zrcadlem, nastaveným moderní konzumní společnosti, dle jeho kritiků jen samoúčelnou provokací a oslavou kultu hnusu a estetiky ohavnosti, zatímco jiní ho označují za apokalyptickou vizi konce „přežraného" lidstva. (Česká televize)

(více)

Recenze (192)

Akaja 

všechny recenze uživatele

Hodně zavádějící popis na čsfd - Drama/Komedie? Hmmm. Na film jsem se dlouho těšila, protože mi bylo to jméno povědomé, herecké obsazení bylo hvězdné a hlavně jsem toužila po exkurzu do minulosti. Ještě při úvodních titulcích jsem se divila, jaktože film nedávali dřív v televizi, třeba aspoň na ČT2, když je to taková evropská klasika. No, nebyla. Film začal nabírat na obrátkách až poté, co jsme se "zbavili" lehkých dam a začalo jít konečně o něco jiného než prachsprosté orgie. Pak už se dalo jen napjatě pozorovat, jestli a jak se někomu podaří přežrat se k smrti a nad čím ještě kroutit hlavou. Nejvíc mě překvapila Andrea. Učitelka jedna. To bych chtěla vidět, jak vypadal její osobní život do doby, než potkala tuhle znuděnou čtyřku. ()

Martensson35 

všechny recenze uživatele

Naprostá dekadentní zvrácenost, která strčí do kapsy všechny filmy Saschy Cohena. Samo o sobě je to vlastně příběhově vyprázdněná povídka o 4 lidech snažících se užrat k smrti a patrně tak vyřešit prázdnotu vlastního světa pomocí jakési poetičnosti okamžiku, tvořeném hromadou jídla a vilnými ženami. To co drží pozornost diváka je bizardnost situace a hlavně když vidí persony francouzského a italského filmu dělat takové prasárny. No, bylo to zajímavé. Aspoň, že Mastroianni projevil snahu zdrhout. ()

Taffey 

všechny recenze uživatele

Velice kontroverzní film, který jistě mnozí nepochopí a bude je nudit. U těchto filmů je podstatné, zda se divák naladí na stejnou vlnu s protagonisty. Stejný divák bude dnes sedět bez hnutí zažrán do filmu, aby se u něj zítra k smrti unudil a opačně. Já jsem film viděl dvakrát a vždy to byl ten první případ. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

V časoch, keď ešte v rebríčku ČSFD nedominoval Borat, filmári točili aj inteligentné kritiky spoločnosti. Proti čomu protestuje táto trojica? To sa síce nedozvieme, ale ako výtvarný počin - všetka česť. ()

godspeed 

všechny recenze uživatele

nečekaně dekadentní a odvážné!!! opravdová perla evropské kinematografie. nicméně pro ty, co potřebují děj pěkně polopaticky a se všemi detaily to není. ()

Uesbe 

všechny recenze uživatele

veľmi dobré, ani nie prehnané...a predovšetkým vizionárske. Keby tento dej ukázali v súčasnosti, nikto by ani brvou nepohol....aspoň moja generácia je na takéto existenciálne extrémizmy a kopy jedla zvyknutá. autor musel byť nozaj odvážny, nie kvôli surovosti a naturálnosti, to bolo na tom vtipné, ale kvôli nakrúcaniu štvornásobnej samovraždy. A súhlasím s Pohrobkom.....a mám pocit, že tvorcovia South parku tento film videli ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Tohle mi nic neříká, název obsahuje vše podstatné, jinak bez nápadu, kdyby to aspoň mělo rozumnou stopáž. Snad jen Noiret je trošku zajímavá postava. ()

Anopheles89 

všechny recenze uživatele

Tedy, zajímavá záležitost. Ani jsem nepočítal s tím, že to někdy uvidím, i když jsem o filmu věděl. Tak nějak jsem tušil, že nebudu nikdy natolik motivován, abych si to cíleně stáhl. Ovšem po zjištění, že to poběží na Artu jsem se i díky takové podivné náladě způsobené několika stresujícími okolnosmi, jednou nepříjemnosti, kterou jsem si sám způsobil svojí blbostí a srabáctvím, povánočnímu odporu k čemukoliv jedlému a k dovršení všeho i odcházející chřipkou, rozhodl, že nastal nejlepší čas pro vánoční sebevraždu žrádlem. Jsem relativně otrlý jedinec, jako ostatně většina mojí generace, takže spíš než samotné nechuťárny, z nichž bych vypíchnul hlavně druhou smrt za zvuku útrobních plynů a třetí smrt paštikou/orgasmus učitelkou, mi byla na celém tomhle zvláštním paskvilu umění a dekadence nepříjemná ta základní myšlenka dobrovolného odchodu lidí, kterým nic nechybí, snad kromě chuti k životu. Volba umírání za tak trýznivých a nedůstojných podmínek je taky docela nehezká představa. Atmosféra výrazně zhoustne, když už jsou jen dva a učitelka a člověk z toho má konečně tak nepříjemný pocit, který očekával. Tady chápu odpady i vynášení do nebes. Sám za sebe ale myslím, že autor nechtěl nijak zvlášť nastavit zrcadlo konzumem zhýralému světu, ani natočit samoúčelnou prasárnu. Možná chtěl jen divákovi poskytnout trochu zamyšlení nad hnusem (hlavě tím v hlavách postav), nebo zkrátka zprostředkovat tu krajně nereálnou situaci, kdy se chce někdo odpravit žrádlem a ještě si u toho dopřát něco dalších prasárniček. Zkoušet to ve skutečnosti se nikomu asi moc chtít nebude, tak si to zkusme představit... Ovšem těžko říct, co měl režisér na mysli. Z hlediska "koukatelnosti," se ale jedná o docela zábavnou záležitost a rozhodně je to působivé, ať už si pod tím kdokoliv představí cokoliv. ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Krásně zvrácené dílo, tahle Velká žranice. Dekadentně naturalistická tragikomedie ukazuje, že jako sebedestrukce se dá zvolit i způsob užrání se. Čtyři mistři hereckého řemesla ukazují naprosto syrovým způsobem, jak se ze začátku s noblesou, ale postupem času už na prasáka, dokáží odkráglovat. Po prvním shlédnutí jsem dal tři hvězdy, ale postupem času zvedám na čtyři. Opravdu to má něco do sebe. Ideální pustit před vánočními svátky, aby člověk moc nepřibral. Ale vězte, že film není jen o žrádle. ()

Ewík 

všechny recenze uživatele

11.03.2022: Zajímavý experiment, zajímavý způsob sebevraždy...během gastronomického semináře. Umím si představit, že to takhle fungovalo i na hradech nebo hostinách v minulosti (možná i v současnosti, kdo ví)...ujíst se k smrti. Neumím si to tedy vůbec představit, ale asi i proto je to pro mě zajímavé. A v jedné z hlavních rolí učitelka...jojo, ty jsou nelepší... / Francouzi jsou hodně ujetí...ale tak nějak jinak než Španělé nebo jiné národy...tak doopravdy do hloubky, až do morku a prohnile. Napadá mě v této souvislosti tvorba markýze de Sade a životní styl Ludvíka XIV. nebo filmy Haute tension, Martyrs (to je vytvořeno i s Kanadou), Trouble Every Day, À l'intérieur... Dobře, tak jsem zatížená na horory...ovšem i ty francouzské jsou velmi svérázné - a rozhodně se nebojí jít do morku čehokoli - myšlenek i těla. Zajímavý národ. A rozhodně si umí užívat - jestli se to dá ještě nazývat užíváním. Nebo se spíš nebojí experimentovat. // Il faut manger! ()

soldiersn 

všechny recenze uživatele

Jídlo… Ne! Spousta jídla, alkoholu, polygamního sexu, polemizování nad otázkou bytí, atp. To vše zakončené brutálním „užráním“ protagonistů. Musím uznat, že po dlouhé době jsem našel film, který ukojil mé perverzní požadavky, takže si jdu okamžitě přehodnotit svou TOP10. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Nu, taky jsem si říkal onehdá, že už nikdá nepojím skývy vezdejší.. ale časy i rozhodnutí holt se mění... Líbí se mi, jak film hodnotí v komentáří uživatel Oskar a přidávám se k němu... ()

HrochOch 

všechny recenze uživatele

Hm..tak oproti třeba Salu, je to takový příjemně jemně dekadentní, místy až kakadentní snímek. (Hovno kontroverze, jak všichni tvrdili..fajn dovča, hlad a chtíč na 135 minut). Doceňuji skorem doslovné vyjádření houstnutí vzduchu při erotických scénách. Za vrcholně úpadkové považuji Marccelovo osahávání dvou zvrhle odlišných zadnic. (Tfuj, takhle pomatené vjemy, jednou rukou drtit kámen a druhou těsto hnísti) Kromě doporučení pro potenciální diváky :nekoukat před výplatou, vyžaduje zásobu jídla!, stačí snad už jen dodat, že patrně z tohoto snímku se vyronilo rčení "Dobrého po málu". ()

DaleCoper 

všechny recenze uživatele

Užrat se k smrti nemusí být rozhodně o nic příjemnější smrt než umřít hlady. Líbil se mi ten kontrast duchovních věcí a těch největších přízemností. Zajímavé podobenství a kultovní film. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jééééééééé, chtěl bych být u té žranice. Ale jako film mne to zase tak nebralo. Nijak zvláště jsem se nebavil pro zdlouhavé sekvence, kde se nic nedělo a že jich bylo dost. Ovšem také měl filmek své světlé okamžiky, ponejvíce asi herce. 2012090712252/12400 ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch šílených filmů, o kterých ani po mnoha (velmi mnoha) letech dumání a nemnoha reprízách vůbec netuším, jaké stanovisko zaujmout. Jde o geniální hyperbolu poživačného principu, který je jedním ze stavebních prvků životního stylu ovlivněného lety přídělů na potraviny a utahováním opasků ve velké části Evropy? Nebo je to bohapusté rouhání, nebo nějaké velkolepé poselství? Skvělí herci spojovaní vesměs s inteligentními, neřku-li intelektuálními výkony... a žrádlo, které hraje zásadní roli. Co s tím? Vidět a snažit se zapomenout. A nebýt schopen zapomenout. Jedno je jisté. Užrat se k smrti je prostě geniální nápad leda tak ve filmu. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Starý velký dům s velkou zahradou, staré auto, spousta jídla, nahé ženy, takže se buď šlóchá nebo jí. Přežrat se a zemřít, to je oč tu běží. Phillipe Noiret pak na konec dostane nějaký růžový pudink ve tvaru dvou prsou. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Na to, jak je to monotéma svazující, tak film (hlavně v prvních dvou třetinách) neskutečně šlape. Hrozně dlouho jsem se na něj chystal a moc se mi do něj nechtělo, ale bylo to moc fajn. Trošku s nepochopením čtu komentáře, které postrádají message. Proč? Vždyť to děláme všichni a taky žádnou message nepředáváme. ()

Související novinky

12. Seminář archivniho filmu: Marco Ferreri

12. Seminář archivniho filmu: Marco Ferreri

17.04.2010

12. ročník tradiční akce proběhne v Uh. Hradišti 7. - 9. května a přiblíží u nás až na výjimky vesměs neznámou tvorbu slavného italského režiséra Marca Ferreriho, který v mnoha ohledech bořil… (více)

Reklama

Reklama