Reklama

Reklama

Občan Havel přikuluje

  • Slovensko Občan Havel přikuluje
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrci dokumentu Občan Havel přikuluje Jan a Adam Novákovi se vracejí do minulosti, aby ilustrovali, jak vznikla slavná hra Audience. Zároveň uvádějí diváka do paradoxů podivného světa československé normalizace. V roce 1974 sháněl dramatik Václav Havel razítko do občanky, aby ho Husákovo StB nemohlo obvinit z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Havel to nakonec vyřešil tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Bylo mu osmatřicet let a téměř rok tam ve sklepě válel sudy piva značky Krakonoš. Bral za to 1700 korun měsíčně, ovšem větší odměnou mu byly nové zkušenosti a jiný způsob psaní, na který tam přišel. Film ukazuje prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Václava Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje i okolnosti slavného undergroundového záznamu hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejším mediálním světě – například Jiřina Bohdalová se ubránila tlaku, aby Havla denuncovala v televizi tím, že si od lékařky kamarádky nechala naříznout spodní ret, aby jí opuchla tvář… Dokument také uvádí podstatnou část Audience ve formě archivní koláže sestřihané z fotografií a zvukových i obrazových nahrávek z jejích nejrůznějších představení po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (93)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Takové poctivé, chlapské, frajerské, ale moc jsem se toho nedozvěděl. Snesl bych dalších 20 minut hutnějších informací. V zásadě je celá optika na tu dobu strašně přednastavená. Kdyby člověk nevěděl, o co disidentům šlo, tak to z filmu nepozná. Je to hlavně taková hra na četníky a lupiče, nebo spíš exhibice klackování. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ten správný dokument o Václavu Havlovi, po kterém vám zůstane v ústech přesně ta správná pachuť. Tak je to všechno na hovno? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Občan Havel přikuluje, vybavím si dva momenty. Šikana Havla od StBáků a vyprávění býválých StBáků v duchu "my nic, to oni". To je totiž přesný na tyhlety fízlovský rudý zmrdy, alibismus a bagatelzování svých prasáren. Ještě jedna věc mě zaráží i tady na CSFD. Nevadí mě politická kritika Václava Havla, sám mám k jeho polistopadové politice některé větší nebo menší výhrady. Ale to co se tady dočítám, "mercedes, prominent, jiní musí pracovat......" A co vy ?? Vy co jste zažili komunismus, když vedete takovýhle řeči, že jste před rokem 89 neukázali stejnou odvahu jakou máte v roce 2009 na CSFD. A Vám co jste ho nezažili - gratuluju a važte si toho, že můžete psát veřejně své názory, aniž by jste obávali perzekuce a mocenské šikany za případné "nesprávné" názory, protože to nebylo v naší zemi vždycky samozřejmostí. Škoda, že je tento dokumentární film složen víceméně z různých historek a nemá alespoň trošku nějakou časovou posloupnost, příběh nebo pointu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obecně dávám za Václava Havla 5 hvězd, za Jana Nováka rovněž 5 hvězd, ale nezlobte se na mne, pánové, i když vás mám oba velmi rád, tenhle dokument byl víceméně nudný a stereotypní... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(CINEMA MUNDI 2010) Nebylo by fér vytýkat Novákovým, že se chtějí svézt na vlně havlománie, kterou vyvolal hojně navštěvovaný a kritikou dobře přijímaný Kouteckého OBČAN HAVEL, když o ex-prezidentovi natočili už předtím jeden dokument (OBČAN HAVEL JEDE NA DOVOLENOU) a názvem chtěli akorát zachovat značku. Nominace na Českého lva v kategorie Nejlepší dokument je ale dána havlománií, protože jinak si nemůžu vysvětlit probojování do výsledné trojice, když jde o dokument nepříjemně televizní (detaily tváří v kině vzbuzují nevolnost, ani nemusí člověk pracovat v pivovaru), informačně nepřínosný. Stejně jako u výletu na dovolenou bude nejlepší si neustále připomínat název (podtitul), který jasně dává najevo, že se dočkáme řady více-méně zábavných historek s dopředu určenou optikou nahlížení, v rámci které nemá co dělat (sebe)kritika ani snaha o komplexní vylíčení nálady či doby, která je zploštěna do povídání a vzpomínek svou černobílosti zdaleka nevypovídající o šedi normalizačního období. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno dost nuda. Nic moc jsme se nedozvěděli krom toho jak Václav Havel pracoval, aniž by musel, že Lanďák je větší hovado, než jsme čekali a že i Havel umí říct sprosté slovo, ale stydí se u toho. Bohužel, jsou mezi námi i lidé jako uživatel BradleyT, kteří věří jakémukoliv blábolu. Bohužel jsou mezi námi blbci. Bože, jakkoliv v tebe nevěřím, dej, aby blbci už nedostali šanci. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tak Nováci si přičudlili... °-/.. . . . Směšné? Smutné? Nudné? Otravné? . . . Další zbytečnost parazitující na tématu "Havel" a víc zas nic... Jedna hvězda za vlastně ani nevím co. Asi za to kouzlo nechtěného některých >nosných< informací zde prezentovaných, spoluvytvářejících lidový havlovský mýtus... Hnus. . . . Ani se neptám za rozpočet tohoto homevidea a z jakých zdrojů (jo, jasně, jak jinak S.F.Č.R.P.P.R.Č.K. a Ú.P.S.T.R.) byla vyplacena ta parta Havlových kamarádů, spolukuliče a fízláky ejhle nevyjímaje. Tak si hezky poplácali a konečně si někteří klucí mohli taky povolit opasky, že... Jen aby vám hrdinové nové doby nevylezlo taky nějaký to střívko... %-] - - - P.S. Haha, Hartl stylizující se do role trpícího disidenta, co "...leta nemohl v televizi a nic..." - a ty sračky v jeho předpřevratové filmografii jsou co? 8-o . . . A ta Juřina, jujujuju, tak doufám že si dneska mastí pysky tou svou "Koňskou mastí" 8-D . . . Šaškárna na havlát... - - - P.P.S. Ta původní >La-Hv-ovská< "Audience" byla skvělá. Jojo, je to tak dávno... - - - P.P.P.S. Mertu mám rád. Dodnes. Furt. - - - P.P.P.P.S. Ano, je to všecko na hovno! Podílel se a zbohatl na tom i ten pokrytecky adorovaný Havel. Amen. - - - - - (Poprvé viděno 30.3.2011 na >Nova(cké) Cinema< co na to má, hodnocení 716., komentář zde přikulený jako jednašedesátý - 30.3.2011) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Václav Havel je člověk, který si zaslouží, aby se o něm točily dokumenty. Bohužel, tenhle byl nudný, místy ta hudba (teda, jestli se dá říkat hudba tomu, když pár lidí dělá "hu" nebo tam vyluzují všelijaké zvuky) mě dost štvala. Kdybych nevěděl, kdo je Havel a co udělal, tak by mé hodnocení bylo ještě nižší. Nicméně, já to vím. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Když se na začátku objevil titulek, že vznik filmu podpořil Ústav pro výzkum totalitních režimů, otřásla jsem se hrůzou. Ale nakonec to šlo. Historky jsou to moc zajímavé a vtipné, pokud je těm, kdo je vyprávějí zrovna rozumět, což není úplně vždycky. Ale zůstává to jen u těch historek a u "estébáka" trapně mezi dveřma. Nejvíc mě naštvalo to omílání pointy Audience v závěru filmu. Ne proto, že by to byl spoiler, ani proto, že by mi vadil ten vulgarismus, ale proto, že jsem to chtěla po projekci slavnostně vybalit sama. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Samo o sobě by to asi byl zajímavý dokument, problém tkví v tom, že většina informací je již známá z jiných projektů, takže to chvílemi malinko přežvykuje na místě. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 1/10 Hudba 1/10 Prostředí 1/10/// +pár známých tváří -výpovědní hodnota nula, nudné to bylo, nezajímavé/// Jak já jsem se tady trápil. Úplně zbytečný film, který se snaží poukázat na dobu kdy Václav Havel ještě nebyl prezidentem. Nebýt tu těch pár zajímavějších monologů pronášejících známými herci poslal bych ten film do odpadu. Co mi tímhle chtěl kdo říct si mohu jen domýšlet./// Celkem 16%/// ()

kingik 

všechny recenze uživatele

O tom, jakých krutých křivd se totalitní režim dopustil na lidech, bylo napsáno a vysloveno dost a dost. A proto tenhle dokument nepřichází s ničím novým, ale s fakty, která jsou dobře známa. To, že Havel dělal nějakou chvilku v pivovaru jen aby měl povinný "štempl" v občance, fakt nepovažuji za zajímavé. Stejně se tam nepředřel a navíc hodně se tam chlastalo. O této ponižující životní etapě (být Havlem) bych spíše pomlčel než se s ní chlubil. Odpůrci režimu to neměli snadné, to přece každý ví, tak proč o tom točit dokument, jehož výpovědní hodnota je nízká. Kdyby se aspoň tvůrci pokusili o nějakou kontroverzi, ale kdepak. Havel je zde líčen jako polobůh bez slabin a to je asi tak všechno. Pod kůži tenhle dokument nevleze a Jiřina Bohdalová svým účinkováním to celé zachránila. Jinak je to celé celkem nudné a stereotypní. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Promo trutnovského pivovaru zkřížené s dokumentem o vzniku Havlovy Audience, k tomu pár dobových historek více či méně souvisejících. Obávám se, že pokud by člověk o té době a konkrétních lidech spoustu věcí už nevěděl, tak je z tohoto filmu nepochopí. Což prostě není vizitka dobrého dokumentu (50%, o třetí hvězdičku se zasloužila jen Jiřina Bohdalová). ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Za nejcennější (a nejvýmluvnější) pokládám alibistické vytáčky a mlžení bývalých příslušníků StB. Svině zůstane sviní a hňup zůstane hňupem. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dokument, který především osvětluje vznik Havlovy aktovky "Audience" se nese v podobném duchu jako předchozí dokument "Občan Václav Havel jede na dovolenou". Autoři téma zkoumají z mnoha stran a v podstatě nijak výrazně neprosazují nějaký "kanonizovaný" výklad. Spíše nekomentovaně konfrontují jednotlivé názory, postřehy, postoje a přinášejí řadu drobných střípků výpovědí jednotlivých aktérů. To, že se dokument točí kolem jediné divadelní hry je také zřejmě důvodem toho, že zde na CSFD mnoho lidí mluví o nudě a o "informační jalovosti". Člověk totiž musí nejprve znát samotnou Audienci, aby mohl dokument dostatečně docenit. Celkový dojem: 75% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

No áno, Vašek Láhev je zase za anjelika prenasledovaného, ale našťastie dokument nie je len o ňom a hlavne veľa toho tu vypovedaného je pravdivého, netvárme sa, že tu Štb neexistovala. A jej prisluhovači ostali nepotrestaní a berú ešte aj výsluhové dôchodky. Aj v tomto dokumente sa objaví jeden eštebák z Trutnova, ktorý sa ešte chváli, že zarábal krásnych 3860 korún, keď bežný človek nemal ani polovicu... ()

Reklama

Reklama