Reklama

Reklama

Občan Havel přikuluje

  • Slovensko Občan Havel přikuluje
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrci dokumentu Občan Havel přikuluje Jan a Adam Novákovi se vracejí do minulosti, aby ilustrovali, jak vznikla slavná hra Audience. Zároveň uvádějí diváka do paradoxů podivného světa československé normalizace. V roce 1974 sháněl dramatik Václav Havel razítko do občanky, aby ho Husákovo StB nemohlo obvinit z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Havel to nakonec vyřešil tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Bylo mu osmatřicet let a téměř rok tam ve sklepě válel sudy piva značky Krakonoš. Bral za to 1700 korun měsíčně, ovšem větší odměnou mu byly nové zkušenosti a jiný způsob psaní, na který tam přišel. Film ukazuje prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Václava Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje i okolnosti slavného undergroundového záznamu hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejším mediálním světě – například Jiřina Bohdalová se ubránila tlaku, aby Havla denuncovala v televizi tím, že si od lékařky kamarádky nechala naříznout spodní ret, aby jí opuchla tvář… Dokument také uvádí podstatnou část Audience ve formě archivní koláže sestřihané z fotografií a zvukových i obrazových nahrávek z jejích nejrůznějších představení po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (93)

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

O Václavu Havlovi vznikly v poslední době hned tři dokumenty, nebo možná dokonce čtyři? Nic proti, ale nestačilo by to? Už vzhledem k tomu, že tyhle dokumenty vlastně o Havlovi jako osobnosti nic moc neříkají. Nikde jsem se nedoslechl žádný jeho světonázor, nic o vnitřních stavech duše, nějaké sebekritické sebezhodnocení uplynulých let... Spíše jde o oslavné pandány, a to mne na těchto snímcích štve nejvíc, protože čtyři dokumenty v řadě za sebou, to už vypadá jak agitace za dob komančů, kdy se podobně natáčely oslavné dokumenty o Klémovi a Husákovi a kdovíkom ještě. Podobně tento dokument, který se věnuje tomu, jak občan Havel kdysi manuálně pracoval... Každý, kdo někdy manuálně pracoval, si řekne, no a co? Makal stejně jen pár dní a pak zase filozofoval ve svém luxusním bytě nebo zahraničním autě, jež tehdy měl, díky podpoře ze zahraničí (že mu to nezabavili, co?). Pro pivaře je dokument zajímavý vhledem do dění uvnitř pivovaru. Celkově mi však důvod natočení tohoto snímku uniká. Nedává totiž prostor druhé straně. Jsou v naší republice tací, kteří za komančů taky byli pronásledovaní, ale navíc měli o hodně těžší kriminál a manuálně nejen pracovali, ale se i fyzicky a zdravotně odrovnali. Někteří odpůrci režimu byli popraveni. Sám netuším, kdo má, a kdo nemá pravdu, ale tenhle dokument mi prostě přijde jako neskutečné adorování a v tom případě i neskutečné tlachání o ničem. Zvlášť když tvůrci dokumentu bývalého prezidenta Václava Havla nutí, aby třikrát, čtyřikrát opakoval větu z konce své divadelní hry Aduience: "Je to všechno na hovno." Už napodruhé to i Havlovi evidentně přijde trapné. Dal bych jednu hvězdičku aspoň za ty vhledy do chodu pivovaru, ale nejsu pivař. :-) ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokument moc nového nepřináší. Havel je tam spíše zainteresován jako jeden z účastníků a celý dokument je o lidech kolem něj. Není zde však nic extra překvapujícího, co by vyrazilo dech......4/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mám Havla rád a na tom se asi nikdy nic nezmění. Docela rád jsem poslouchal, jak on, ale i ostatní vzpomínali. Tohle je vlastně dokument o tom, jak vznikala hra "Audience" a já díky němu dostal chuť si hru zase jednou po delší době pustit. Dokument není nijak skvělý, ale jeho sledování mě bavilo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Adorační, nepříliš objevné, ale milé... 1) "Akční film o lásce k pivu" je přefouklý dokument o okolnostech vzniku Audience. V této souvislosti by mu nejspíš velmi prospělo seškrtání tak o dvacet minut. Záběry z uvádění hry v zahraničí mně nic zajímavého neřekly._____ 2) Těžko mít tvůrcům za zlé, že ve snímku téměř nevystupují postavy z druhé strany barikády. Pár záběrů na podnikového donašeče či nemastné neslané vyprávění příslušníků STB moc parády nenadělá. Chápu však, že najít někoho, kdo bude mluvit otevřeně a upřímně o své práci pro režim a bude mít co chytrého říci, je obtížné. Vlastně i těch pár malých rybek asi nebylo jednoduché získat._____ 3) Nejlepší na filmu je pan Havel. Je milé opět pohledět do tváře někomu jinému, než arogantním politickým tlamám dnešní doby, které se tak rády předvádějí a vzájemně denunciují. Na rozdíl od nich je radost pana Havla poslouchat. Nemusíte s ním ve všem souhlasit, zejména jeho konání v politice může vzbuzovat diskusi, ale jeho slova jsou jako intelektuální pohlazení; dávají na vědomí, že shodou historických okolností jsme nějakou dobu za panovníka měli nejenom (všeho)schopné (nesporně chytré) ekonomy, ale že v Havlově osobě zavítala na Hrad i moudrost a lidskost._____ 4) Film dokumentuje švejkovskou povahu Čechů, kterou v poslední době tak pěkně ztělesnil Jára da Cimrman. V Rusku, v Číně i v jiných despociích by se s disidentskou šlechtou hrádečkovského typu nijak nemazlili. Mercedesem do práce z vlastního venkovského sídla? V Rusku během Říjnové revoluce většinu kostelů srovnali se zemí, inteligenci postříleli a své odpůrce pronásledovali mnoho desítek let po celém světě. Naštěstí Gottwald, Husák a spol., ač komunisté, byli především švejkovští Češi a podle toho vypadal i jejich režim (se vší úctou k padlým a pronásledovaným). ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Lehký nadprůměr sestávající ze zajímavého panoptika lidiček. Dost mě ale rušila občas špatná srozumitelnost a to nejen u Landovskýho, u kterýho je to skoro pravidlo :-) ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Retrospektivní koláž vyprávění spolupracovníků z pivovaru i kamarádů z branže včetně příspěvků samotného Havla. Řeč je samozřejmě také o Havlově rané jednoaktovce Audience, absurdním dramatu, v kterém přikulovač a též literát Vaněk nese značné autobiografické rysy s Havlem. ~ Nudné a poměrně stereotypní, avšak jako doklad praktik tehdejší doby přínosné. Občan Havel je díky atraktivitě materiálu samozřejmě o mnoho lepší. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Zajimavy, ale nic moc vypovidajici. Resp. mluvi se tam dost, ale zajimavyho zas tak moc nezazni. A chybi tomu vetsi ucelenost. Ale zajimavy. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nebyt to dokument o Havlovi, dam odpad. Ja jsem se nedozvedel za tech 72 minut vubec nic noveho. Spatne odvedena prace! ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Podobně jako předchozí novákovská havlovina štěpný námět přizabitý neexistující vypravěčskou koncepcí, rozpačitým střihem, necitlivým užitím hudby, nanicovatou kamerou (mj. neustálé variace detail fousaté mluvící hlavy – větší detail – ještě větší detail vytvářejí falešné dramatické akcenty bez jakéhokoli vztahu k obsahu výpovědi aneb tak to vypadá, když kameramana při rozhovoru svrbí ruka na transfokátoru a ve střižně není čím prostříhávat). Darmo mluvit. Nicméně to, co se říká (a možná ještě víc v některých bonusových rozhovorech na DVD než v samotném „hlavním programu“), v sobě má velký kus ducha doby, žel asi čitelný spíš pro pamětníky než pro mladší ročníky, které by se s tou dobou chtěly seznámit. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"A nebuďte smutnej...Já nejsem smutný..." :D Velmi příjemný a vcelku autentický dokument z období vzniku legendární inscenace Václava Havla Audience. Kromě úryvků ze samotné hry (viz zajímavé prokládání autentické nahrávky Landovský/Havel se čtením hry, při němž postavu Vaňka mluví Jan Hartl, který ji měl v 70 letech natajno zkoušet s Pavlem Landovským) si lze poslechnout i řadu zajímavých svědectví o době, kdy Havel pracoval v trutnovském pivovaru (včetně vzpomínek několika lidí, kteří se s ním zde v té době potkávali a taky několika estébáků). ()

Frankooo

všechny recenze uživatele

paascha:''BradleyT je blbeček'' - Asi,jinak si to neumim vysvetlit....nebo je to zaprisahlej komunista coz je jeste horsi... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument se je nutno - ještě více než na Občana Havla (bez přívlastku) - dívat vlastníma očima. Nejde o to, že by něco podsouval, ale předkládá informace ke zpracování divákem. To je klad. Těch informací je bohužel málo, to je zápor. Tedy nízké hodnocení nikoliv kvůli komukoliv, kdo mi je nesympatický, ale kvůli nízké užitné hodnotě. PS: Toto není diskuze, tak prosím aspoň ty inteligentnější o zdrženlivost v reakcích na něco jiného, než film samotný. :-) ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Krátká epizoda z normalizačního života Václava Havla, kdy pracoval v pivovaru a sepsal hru Audience. V dokumentu není moc informací, jde spíše o vzpomínky Havlových kamarádů, spolupracovníků a dalších na tehdejší časy, na práci na hře a problémy s tím spojenými. Nejvíce je nutné ocenit zařazení vzpomínek bývalých fízlů. Člověk tak může zjistit, že hlavním důvodem pro práci u StB nebylo zrůdné přesvědčení, ale prostá nenažranost v podobě snahy o získání dvojnásobného platu, než měli ostatní... jak nadčasové. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Zajímavější než Občan Havel, neboť zde se nezabývá autor politickou dráhou Václava Havla, nýbrž tomu, co jí předcházelo. Práce v pivovaru a vzpomínání na ni je pohodově stráveným časem, který opět ukazuje Havla v nejlepším světle, ovšem to se dalo čekat. Přikulující Havel je příjemný společník a pokud máte za sebou Občana Havla, radím shlédnout i tuto zajímavější variantu Havlova "životopisu". ()

Reklama

Reklama