Reklama

Reklama

Občan Havel přikuluje

  • Slovensko Občan Havel přikuluje
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrci dokumentu Občan Havel přikuluje Jan a Adam Novákovi se vracejí do minulosti, aby ilustrovali, jak vznikla slavná hra Audience. Zároveň uvádějí diváka do paradoxů podivného světa československé normalizace. V roce 1974 sháněl dramatik Václav Havel razítko do občanky, aby ho Husákovo StB nemohlo obvinit z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Havel to nakonec vyřešil tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Bylo mu osmatřicet let a téměř rok tam ve sklepě válel sudy piva značky Krakonoš. Bral za to 1700 korun měsíčně, ovšem větší odměnou mu byly nové zkušenosti a jiný způsob psaní, na který tam přišel. Film ukazuje prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Václava Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje i okolnosti slavného undergroundového záznamu hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejším mediálním světě – například Jiřina Bohdalová se ubránila tlaku, aby Havla denuncovala v televizi tím, že si od lékařky kamarádky nechala naříznout spodní ret, aby jí opuchla tvář… Dokument také uvádí podstatnou část Audience ve formě archivní koláže sestřihané z fotografií a zvukových i obrazových nahrávek z jejích nejrůznějších představení po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (93)

rekkky 

všechny recenze uživatele

Je to všechno (wait for it) na hovno :D poslední věta mě dostala :D jak se u toho pán prezident tvářil :D Historka o stopaři má taky své kouzlo :D ... takový "Normální" chlapík :) Je to všechno ... ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Pre moju lásku k pivu, aj tomu Trutnovskému....Och čapovaný Krakonoš! jedna hviezda navyše. Je fajn, že si niekto spomenul na pôsobenie pána Havla (R.I.P. mr. president) aj v tejto oblasti z ktorej vznikla moja obľúbená "absurditka" Audience. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Takový milý malý dokument. Není na tom nic super zvláštního, ale hezky to plyne a myslím, že to podává celkem dobrý obraz o absurdnosti té doby. ()

amyth odpad!

všechny recenze uživatele

Stačí napsat, že byl natočen další odpad o této IKONĚ. Je to výsměch pracujím lidem, dílko oslavující člověka který "odpracoval" pár týdnů v pivovaru - a to prosím za celý život - hlavně, že bylo razítko aby nebyl příživník. To že tam imrvére jen chlastali už je taktně opomenuto.. Pseudohumanista Havel - po Gottwaldovi druhý prezident obhajující vrahy a zloděje, který se nebál veřejně tuto podporu prezentovat nebo je dokonce omilostnit. ()

alpeew 

všechny recenze uživatele

Vtipný pohled jakoby mimo scénu natáčení hry Audience, přičemž jen pozorní a zasvěcení diváci pochopí, že o tu zas až tak nejde. A soudě dle hodnocení zde, pochopily to jen starší a zkušenější, a prosím aby napříště takovéto dokumenty o té děsné době, co naštěstí před 20 lety skončila, hodnotily jen starší ročníky. Mládež to už pochopit nemůže. Nevím zda naštěstí či naneštěstí. Z mého pohledu - kdy jsem pana Havla měla tu neuvěřitelnou čest poznat osobně - vítám každé zpracování jeho vzpomínek a pohledů na svět kolem nás. Na tohle se nesmí zapomenout nikdy... ()

Venak odpad!

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mi teda bylo špatně už po první minutě v kině jsem si musel zapnout písničky do sluchátek a dát si šlofíka jinak bych musel běžet směrem k záchodu.... Nechápu jak někdo může tomuto filmu dát lepší hodnocení než "odpad!".... Lituju toho dne kdy jsem vstoupil do kina se školou za předpokladu, že se na to alespoň půjde koukat... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Občan Havel jednoznačně doplácí na svou nejednoznačnost a takovou rozlítanost, jiné slovo mě momentálně nenapadá. Není totiž zcela jasné, co nám vlastně chce ukázat. Povětšinou se věnuje období, kdy Havel pracuje v pivovaru. Ale rozhovory s disidenty jsou jakoby nějakými bonusy, neboť ti nemají s pivovarem nic společného a ani jejich vyprávění se toho netýká. A netýká se ani hry Audience, která je též jedním z témat dokumentu. Zkrátka, témat je mnoho a tak se přeskakuje od jednoho k druhému. A ještě mi tak úplně není jasné, kde „udělali soudruzi chybu", protože z úst Václava Havla zaznělo, že pracovat nemusel, dostával peníze ze zahraničí za hry, ale sám si práci najít chtěl. Tedy něco zcela jiného, než tvrdí oficiální text distributora. Také nevím, kde vzal distributor informaci, že uvidíme zvukové či obrazové nahrávky z rlzných představení celého světa. Bylo nám představeno jedno a to v němčině. Navíc ne vše zůstává vysvětleno. Kupříkladu Pavel Landovský řekl: „Dostával jsem prachy zvenku." Za co je dostával? Od koho? Podle něj to je v pořádku, protože za peníze konal podvratnou činnost. Závěrem mě dostal Ivan Jirous, který jediný bez skrupulí řekl na plnou pusu: „Jestliže někdo tvrdí, že Václav neměl touhu po moci, tak já tvrdím, že ji měl." Tedy zcela něco jiného, než Havel sám o sobě mnohokrát říkal a co o něm říkali jiní. Každopádně ta neucelenost a nejednotnost v tématu dokumentu škodí. ()

BradleyT

všechny recenze uživatele

Opět ukázána andělská tvářička pana Havla, přitom málokdo ví, že to byli ve skutečnosti komunisti, co ho dosadili do funkce prezidenta. Škoda, že tolik lidí bezhlavě věří každé kravině co dávají v kině nebo v televizi. Možná si zkuste přečíst http://www.szcpv.szm.sk/06/pravda.html alespoň pár slov. K filmu samotnému bych snad jen řekl, že podobných dokumentů by mohlo vzniknout tisíce o jiných obětích zrůdného komunistického režimu, kteří by si to zasloužili mnohem víc. A teď pravdoláskaři - jen do mě! (naštěstí soudě, podle hodnocení nejsem sám ;-) ) ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

"Pokračování" Občana Havla s doplňkem "přikuluje" mě už tolik nezaujal. Bylo to celkem o ničem. Myslím si, že se autoři chtěli jenom svézt na úspěchu dokumentárního filmu Občan Havel. ()

mokrasek 

všechny recenze uživatele

Už se nemá cenu přít o to, zda V.H. tehdy vyhandloval moc za nepotrestání zla. Jako prezidenta si ho člověk z morálního hlediska mohl určitým způsobem vážit, což už se ale nedá v žádném případě prohlásit o jeho následovníkovi V.K. ()

Reklama

Reklama