Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí učitel Spyros (Marcello Mastroianni) se na stará kolena zcela oddal svému velkému koníčku - včelařství. Jako každé jaro se i nyní vydává na cestu za nejrůznějšími včelaři celého Řecka. Teď se však nachází v poněkud jiné životní situaci než obvykle: žena se mu odstěhovala za synem do města a dcera se nedávno vdala... (Pohrobek)

(více)

Recenze (29)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Režijně naprosto extrémně zvládnutý film Theodorose Angelopoulose s hvězdou Marcellem Mastroannim. Nečtěte zde uvedený obsah, o tom to vůbec není. Hudba Eleni Karaindrou je velmi vkusná. Obsah prostý. Spiros je včelař, cestuje s dodávkou plnou včelích úlů z místa na místo, aby stihl tu správnou dobu pro včely. Potkává šlapku, holku z ulice. Jeho tak pomrdaný život se velmi změní ale svému stáří nedoveme nikdo utéct. Vynikající záležitost se skvělou kamerou pro náročné diváky. Tak dobrý film jako tohle z řecké kinematografie jsou pouze Nevěsty ale to je úplně jiné téma. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Už dlho som nevidel film podobných kvalít a ďakujem náhode, že som naň narazil. Marcello Mastroianni ( asi vzdialený brat Juraja Kukuru - ale iba formou ) , aplikoval do filmu vynikajúci posun hlavného protagonistu. Scenár je síce majstrovský , ale aj dosť minimalistický a tiché miesta by nemuseli pri voľbe " random " herca dopadnúť podobne dobre a zrejme by nestačila ani technická škrupina. Epická rovina pojednáva o neľahkej perióde miznúcej obsažnosti strárnuceho človeka pedagóga - odchod z jeho pomerov a nástup na bezcieľnu cestu ponúka výborný posun zo sociálno dramatického zázemia k road moovie o Tarkovského kvalitách. ()

MaxipesFik 

všechny recenze uživatele

Je jen málo tak smutných filmů: Ultimo Tango a Parigi, Dolce Vita, La Grande bouffe. Provokativní hypotéza: post-antickým kulturám tato nálada vychází skvěle. ()

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Velmi neinspirativní film. Nesympatický hlavní hrdina je do sebe propadlý strýc, který neví co se sebou ani s lidmi kolem, s nikým se moc nebaví a neprožívá o mnoho víc než neurčitou smutnou prázdnotu. Dá se říct, že dvě hodiny pozorujeme putující živou mrtvolu - taková zombie road-movie. Co se charakteristiky herecké postavy týče souhlasím s Hrabovo. Ono je vlastně vůbec zahaleno v naprosté mlze z jakého důvodu se co děje a proč se kdo chová jak se chová. Snímek tak působí jako velká meditativní cochcárna, což je zklamání. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

První mé setkání s řeckým režisérem Angelopoulosem, kterého bych nazval řeckým Tarkovským. Určitě najdeme v tomto filmu podobný rukopis, ať již to jsou dlouhé nájezdy kamery, minimum střihu, symbolika.. Včelař je o cestě.. cestě životem, o stáří a bilancování. Včelař střídá melancholické a filosofické formy, nikam nespěchá. Včelař se ohlíží za svým životem, ale střetává se zároveň s mladou a živočišnou dívkou, která chce žít tady a teď a neplánovat, neohlížet se. Právě tohle dilema, kam se dál vydat, postava skvěle ztvárněná Mastroiannim řeší.. a nepotřebuje k tomu příliš slov a přehnané emoce. ()

caba 

všechny recenze uživatele

Nechápu takové vysoké hodnocení,byla to příšerná nuda. Hnusné prostředí,počasí a hledání smyslu života bez mluvení.Jen Mastroianni zaslouží ohodnotit. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Snímka gréckeho režiséra Theodorosa Angelopoulosa z roku 1986 sleduje príbeh Spyra (Marcello Mastroianni), starnúceho včelára, od ktorého postupne odišla rodina, cestujúceho za inými včelármi a úľmi po celom Grécku. Jedného dňa mu do nákladného auta nastúpi mladá žena (Nadia Mourouzi), snáď sezónna či "sociálna" pracovníčka, ktorá ho z nejakého dôvodu nechce opustiť a cestuje spolu s ním. O čom však v skutočnosti je Angelopoulosov film? Čo sa snaží divákovi povedať? Kto na to prišiel, nech dá vedieť na príslušných miestach, pretože podstata tohto počinu buď: a) je veľmi ťažko čitateľná, alebo b) neexistuje. Dve hodiny minutáže totiž po príbehovej stránke neponúkajú prakticky nič, čo by mohlo byť pre diváka záživnejšie. Hlavná postava v podaní Mastroianniho sa celý čas tvári, ako keby mu uleteli včely (pun intended), Mourouzi sa objavuje prakticky odnikiaľ, nehovoriac o tom, že pôsobí maximálne nepríjemne. Ak bolo Angelopoulosovou snahou vykresliť prostredníctvom obrazov vnútorné prežívanie postáv či zobraziť ich pocity, tak potom vo tomto smere zlyháva. Z filmu cítiť asi toľko emócií, ako keby človek sledoval schnúť farbu na stene. Dokonca možno ešte menej. Snímka však predsa len dokáže v divákovi čosi vyvolať. Akési "road movie" poňatie cestovania po odpudzujúco vyzerajúcom Grécku, v ktorom v tomto prípade navyše nevidieť snáď ani jediný lúč slnka, je geniálne na privodenie nielen sezónnej depresie. O Melissokomos je jedným z tých filmov, pri ktorých divák skôr či neskôr zistí, že čas, ktorý trvajú, mohol využiť zmysluplnejšie - sledovaním inej snímky či schnúcej farby na stene, alebo ničnerobením. Po vizuálnej stránke ide o neatraktívny počin, ponúkajúci plochý príbeh, v ktorom sa prakticky nič (zmysluplné) nedeje. Angelopoulosovo dielo od toho, aby bolo úplným "prepadákom", zachraňuje síce nepríjemná, ale atraktívne naho vyzerajúca Nadia Mourouzi. Teraz ma, prosím, ospravedlňte. Idem z frustrácie, spôsobenej týmto umeleckým "zážitkom", poprevracať zopár včelích úľov. ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele

Film byl anoncován jako herecký koncert M.Mastroinanniho v hlavní roli příběhu o starém bilancujícím muži. Vynikajících výkonů tohoto herce jsme zažili mnoho, tento mezi ně ale rozhodně nepatří. Mastroianni po celý film vystačí s jediným výrazem podmračeného posmutnělého chlápka, který upírá pohled téměř neustále někam dolů. Údajně vášnivé scény pak odehraje zády ke kameře a oblečen. Film má ambice, které se nenaplnily, do značné míry díky režii. Velké zklamání. ()

ta*jemna* 

všechny recenze uživatele

Silný kafe, silná atmosféra...každopádně se mi zadařilo "přečíst to" až na druhý pokus. Tento film není pro každýho...a pro ostatní v tom správným rozpoložení...Na poprvé jsem ho div nevyhodila jako nekoukatelný a na podruhé mi to všechno, všecičko docvaklo a uzemnilo...Marcello a Nadia a rychle jedoucí vlak, který nezastavíš...No a nakonec - nemám taky někdy chuť rozbít a rozprášit to "svoje" včelstvo"? Jen si nejsem jistá, zda je to řešení... Jen ta "erotická" scéna v kině nebyla povedená a vůbec mi do toho filmu nezapadla, ale těch pár minut se to dá vydržet a film se za tu trpělivost odmění těm, komu je určen... ()

Reklama

Reklama