Reklama

Reklama

Strážci - Watchmen: Příběhy Černé lodě

  • USA Tales of the Black Freighter
Trailer

Animovaný příběh podle fiktivního komixu "Marooned", který si čte chlapec v komixu Watchmen, o námořníkovi, jehož loď je přepadena Černým škunerem a on jediný přežije na opuštěném ostrově. Jeho jediným cílem se stane varování rodného města… (xxvasa)

Recenze (120)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Animované Černé Lodi nejde upřít sílu horrorového příběhu jakoby napsaného za časů E. A. Poea - tu ovšem měla i předloha, kterou byli prokládáni "románoví" Watchmeni. Ony vlastně vůbec všechny novátorské kroky, které tvůrci pohyblivé verze při vytváření svého dítka podnikli, připadají mým očím v nejlepším případě jako úkroky stranou. Obzvlášť markantní je to u odkazů na Rorschacha a jeho masku, a následně u ostatních menších změn příběhu, které díky jeho krátkosti vypadají větší než jsou. Bohužel mi hlas ani jiné atributy pana Butlera neježí chlupy (anžto je pro mě stále jen dalším přeceňovaným chlapíkem, který se líbí producentům) ani ve mně neburcují nějaké emoce, takže nový rozměr zážitku ze známého díla mi tentokrát přesun mezi médii nepřinesl. To může být jen můj osobní problém, zvlášť když oceňuji atmosférickou hudbu a skandování pirátských duší. Jenže pokud vás comics sevře svojí ďábelskou silou, kdy tak jako čtenář u trafiky nemůžete dospat dne, kdy má přijít další pokračování, a filmem se narozdíl od důvěrně známé šílené jízdy na žralokovi prokoukáte v podstatě bez zaujetí, a žádné emoce se nedostaví ani v závěru, který někteří géniové mezi námi označují jako předvídatelný, a který vás na papíře nepěkně zaskočil, zůstane vám k hodnocení jen necelou půlhodinu trvající mladší bratr jednoho z dílů Animatrixu, který je zajímavý jen svým soustředěním na explicitní brutalitu... A dobrému řemeslu bez čehokoliv dalšího navíc se zkrátka obvykle nedává víc než 70%, zvlášť když Příběhy Černé Lodě jako samostatné dílko nemají ve světě animáků šanci vklínit se mezi nejvyšší ligu. Je to příjemný bonus k velkým Watchmenům, ale ne k těm filmovým, protože do nich by se nehodil. A o výsledku souboje statických snímků z papírových stránek a pohyblivých obrázků téhož už jsem mluvil. Takže končíme na šedesátce a už se myslím nikdy nepotkáme. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nechápal význam Príbehov Čiernej lode v rámci komiksu Watchmen a neviem si celkom dobre predstaviť ani funkčné vloženie tohto kraťasu v rozkúskovanej podobe do filmu... ale ako samostatná prehliadka výbornej animácie, pochmúrnosti, brutality a šialenstva je to vynikajúca záležitosť. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Butler má neskutečné charisma i v pozici ‚audio‘, ale zbytek je nezajímavá historka, která evidentně může fungovat jako ‚vyplňovací vata‘ komiks v komiksu, ale ne jako samostatný kousek. Na to mi přeci jenom chybí propracovanější animace a příběh, který by více vtáhnul. Dvojnásobná stopáž by tomu prospěla. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Tržby za predaj DVD v USA $4,062,807 //počet predaných kusov 230,818║ Graficky a obsahovo ohromujúce, odzbrojujúce, šokujúce, len to chcelo troška málo viac šokovať záverom, ináč dosť veľké prekvapenie. /80%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Vynikající bokovka, které narozdíl od podobně laděné konkurence (Riddick: Temná hrozba) nechybí tah na bránu a působivá (leč předvídatelná pointa). Mírně pohádkové, ale s tak temným xichtem, že by se klepali strachy nejen Piráti z Karibiku, ale i bratři Grimmové. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Alex Tse, Zack Snyder .. Oh, there is no heaven, captain. Believe me, sir. I would know by now. ___ Hustá animace, výborná hudba a jeden příběh zatemnění lidské mysli, kterou zradí šlechetné úmysly. Doufám, že to do DC verze Zack Snyder nastříhá a proloží s dějem chytře jako v comicsu, takhle bez kontextu nemá parafrázní příběh z Watchmenů až takovou sílu. ___ Nastříháno až do Ultimate Cut verze. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Zatímco jiné blockbustery přicházejí s animovanými filmy, které mají propagovat hlavní titul a které rozšiřují jeho fikční svět či rozvíjí jeho téma, WATCHMEN - STRÁŽCI na to jdou zcela jinak a "jen" samostatně vydávají to, co již bylo v komiksu, jen se to nevlezlo do filmu. TALES OF THE BLACK FREIGHTER je komiks v komiksu, jenž si čte mladý černošský kluk u stánku v New Yorku a jenž je alegorickou paralelou toho, co se odehrává s postavami v hlavním vyprávění. Jako samostatné brakové pirátské čtivo moc neobostojí, i když je filmovější než některé věrné komiksové hrané adaptace, ale důmyslně a důsledně nastříhané do filmu by tenhle atmosferický animák s burácivým hlasem Gerarda Butlera mohla být něčím víc. Ne nadarmo se mezi kapitolami v komiksu cituje Nietzsche a ne nadarmo postavy propadají do propasti a jejich osudy odráží příběh poblouzněného kapitána snažícího se zachránit svou rodinu a své město, ať již vidíme podobnost se Sůvou II (analogický obraz s pojídáním masa), Rorschachem (na živu ho pohání také jen jedna věc: přijít všemu na kloub), Dr. Manhattanem ("dobrovolné vyhnanství" na Marsu) či Adrianem Veidtem (snaha o záchranu mnoha, i když se jde přes mrtvoly, a ušlechtilý plán v rukách šílence). Takhle odkaz na Rorschachovu masku, jejíž nestálou podobu připomene z námořníků vyteklá krev, vyznívá pro nezasvěcené do prázdna. 9/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

Watchmen Alana Moorea sú asi jeden z najdôležitejších komiksov vôbec. Ide zároveň aj o veľmi komplikovaný a na pozornosť náročný komiks. Jedným (ale zďaleka nie jediným) dôvodom je, že obsahuje komiks v komikse. Komiks o temnej Čiernej lodi, ktorá prenasleduje hlavného hrdinu. Tento komiks s hlavným dejom teoreticky nijako nesúvisel, ale nebol by to Moore, aby bola pravda napokon iná. Tak či onak, Čierna loď sa do filmového spracovania Zacka Snydera z roku 2009 nedostala (ak nepočítame cameo predavača novín a mladíka, ktorý si v Mooreovom komikse daný komiks čítal). V rovnakom roku však bola sfilmovaná ako animovaný kraťas. A je to kraťas temný, brutálny, odporný, ale tiež silný a uveriteľný. Nebudete z neho môcť spustiť oči. Palec hore za intenzívny hlasový prejav Geralda Butlera z predchádzajúceho Snyderovho hitu 300. A nie, nepotrebujete k jeho pochopeniu čítať Watchmen. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle se moc nepovedlo. Absolutne totiz netusim, co to ma spolecnyho s Watchmenama. Cely je to jen jednoducha historka o silenym kapitanovi plujicim na voru sestavenym z mrtvol za zachranou manzelky a dcer. Je sice fajn, ze je to cely radne drsny, temny a krvavy, ale neustale se jen mluvi a nezachrani to ani charismatickej hlas Butlera. Navic konec je fakt lehce odhadnutelnej a animace nijak neoslni. Nicmene tech 20 minut se u toho zabavit da. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Silné, díky rodinným hodnotám možná až trochu lacinně-vděčné téma, ale atmosféra je těžká a hutná od prvních sekund. Temnota tímto vedlejším projektem prostupuje znatelně, ale přesto si myslím, že brutalita místy hraničí až se samoúčelností, navíc mě osobně nějak rozmrzela nulová spojitost s filmovými Strážci, ale to už je jen vina nevhodných osobních očekávání... 7/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tradice českého animovaného filmu vychází z hravé poetiky, jakou k nám vnesl Trnka s Týrlovou na jedné a Karel Zeman na druhé straně. Hororové experimenty byly řídké a nasměrované spíš do baladické zádumčivé polohy. Příběhy Černé lodě na to jdou úplně jinak, jsou až extrémně expresivní, plné zloby, nenávisti, krve a temnoty. Jsou o lidském zoufalství muže, kterému vyvraždili všechny přátele a blízké a na cestě na pomstou ho provází jen mrtví společníci a vlastní myšlenky, které se v touze po pomstě vymkly zdravému rozumu. Beru to jako samostatný filmík, který si nespojuji s komiksem. I tak je navýsost zajímavý, i když také morbidní. Celkový dojem: 80 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Butler svojim hlasom zvečnil ďalší príbeh, tentokrát určite najmenej rovnako krvavý ako jeho predošlé spojenie so Snyderom - '300'. Nadšenie z filmových Watchmenov mi stihlo v hlave dostatočne utíchnuť aby som tomuto filmu nedal vysoké hodnotenie len z dočasného ošialenia. A musím povedať, že práve tento kraťas sa stal ďalšou pozvánkou a dôvodom, prečo sa zamerať aj na comicsové, či animovanie prevedenie predlohy týchto hrdinov. 80%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Problém tohohle filmečku je, že je naprosto zbytečný. Viděl jsem ho, když jsem se koukal na Watchmen Ultimate Cut, kam byl zařazen čistě jen proto, že se pirátský příběh vyskytuje i v komiksu. Jinak tam ale nemá žádnou funkci. Když se od toho oprostim a zkusím ho zhodnotit samostatně, tak se jedná o zajímavý příběh s překvapivou pointou, ale je to jen taková jednohubka, na kterou divák rychle zapomene. Jasně, že je to dobře naanimované a obsahuje to pořádnou dávku násilí a šokující obrazy (nejlepší jsou krabi vylézající z těla mrtvého námořníka), ale jako celek je to zbytečný film. Jak řekl ten černošský kluk ve Strážcích: Vždyť ta hloupost nedává smysl:) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo dost šílené psycho. PŘÍBĚHY ČERNÉHO ŠKUNERU mi dokonce místy připomínaly některou Lovecraftovu tvorbu. Animace byla taky hodně povedená. "Hrubě jsem vytrhával své muže z věčného spánku a ukládal je do postele, kterou jsem připravil..." ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

A já si stejně pořád myslím, že Příběhy Černé lodě měly být zasazeny do filmu stejně jako v knize. Alespoň pro nějaké speciální vydání. No co, i tak je ten příběh skvělý. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Impozantní ve své dekadenci. Temný Butlerův over-voice, atmosferická hudba a vydařená kresba se slévají v jeden čermočerný, tíživý celek a daří se jim vytvářet bezútěšnou náladu, která zapůsobí mnohem víc než příběh samotný. Jsem zvědavý, jak (jestli vůbec) se to podaří zakompnovat do filmové podoby Watchmenů. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Výborný zákusek k Watchmenům v podobě animovaného komiksu v komiksu. Je to náležitě temný, atmosféra by se dala krájet a děti by se u toho posrali strachy. Hlas Gerarda Butlera tomu taky hodně přidává a useknutejma časti těla se tu taky nešetří. Velká spokojenost a zde v komentářích zmíněného prostříhání s filmem bych se taky nebránil. Vypadalo by to určitě zajímavě ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl jednu odebrat, protože se to přeci jen tváří jako lepší pesimistická vsuvka příběhu Strážců... Nakonec ale musím dát hvězd pět, protože právě ony černé myšlenky, táhnoucí se neúprosně celým dějem, dělají z tohoto animáku něco víc. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Toto patrí k Watchmenom??? Nič prekvapivé i keď dosť od veci. Škoda znova tej istej animácie akú má asi každý krátky počin k nejakému filmu. Chcel by som už konečne niečo iné... ()

Reklama

Reklama