Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pochmurný příběh z Toskánska z období předfašistické éry ve třicátých letech minulého století. Psychiatr Dr. Bonaccorsi (Marcello Mastroianni) se snaží najít zárodek šílenství lidí. Je posedlý myšlenkou, že blázny se stanou ti, kteří stráví dlouhou dobu v kontaktu s nemocným. Navíc doktor ukájí svou sexuální posedlost nejen s manželkou Carlou (Barbara Bouchet), ale také s manželkou ředitele nemocnice Francescou (Lucia Bosé) i oddanou zdravotní sestrou Biancou (Marthe Keller). Jeho zaběhlý systém se mění s příchodem Anny (Françoise Fabian), praktikantky psychiatra, která nesouhlasí s jeho teorií o původu šílenství. (Hennes)

(více)

Recenze (3)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Podmanivá Morriconeho hudba, ještě více podbarvuje atmosféru psychitrické léčebny. Mastroianni ve výborném hereckém výkonu a navíc doplněn množstvím krásek italského filmu sedmdesátých let. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Maloco filmov ma tak podmanivu atmosferu z cvokhausov ako tento. Mastroianni je posadnuty tym, ze zosaleju aj normalni ludia, ktori su v dlhodobom kontakte s blaznami. Tuna sa blazon berie v zlom slova zymysle, alo clovek, ktory prekrocil bezpecne mantinely. Tie ja pevne poznam a neprekrocim ich : 70 % ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Film, natočený s elegancí a noblesou, vrhá rozčarovaný pohled na deviantní svět duševních vad v historickém prostředí fašistické Itálie 30. let  minulého století, Mimořádně syrové a realistické (a proto někdy nepříjemné) obrazy a situace - pacienti z domova pro duševně choré jsou často zobrazováni nazí (muži i ženy), násilničtí a agresivní, s výrazně zvýrazněnými primitivními sexuálními pudy a jejich křikem, který se často a krutě ozývá mezi zdmi ústavu, což od prvních minut vyvolává pocit hlubokého znepokojení. Devianti jsou zavíráni, dokonce i lesbismus je považován za formu schizofrenie... Žádná příjemná podívaná, ale hluboký zážitek, ()

Reklama

Reklama