Reklama

Reklama

Drogy a mozek

(seriál)
všechny plakáty
Francie, 2005, 5x50 min

Obsahy(1)

To, že droga začíná účinkovat, poznáte snadno. Mozek vám najednou zamrzne a nervová soustava naopak zrychlí o stovky procent. Jak je to ale možné? Jak je možné, že se někdo může stát na droze závislým? A proč je pak tak nesnadné se z chapadel drogové závislosti vymanit?

Francouzští dokumentaristé to vědí. Například heroin svým způsobem "unese" naše přirozené receptory a neurony zaplaví doslova kaskádami dopaminu. A s různými, na první pohled ne zcela pochopitelnými obměnami fungují i ostatní opiáty. Přesto s sebou narkotika přinášejí i jistá pozitiva. Ačkoli se to může zdát neuvěřitelné, bez studia drog, a zdaleka nejen těch tvrdých, a jejich účinků, by dnes naše poznání o mozkových funkcích stálo o hodných pár kroků pozadu. A dokonce bychom neznali mnoho léků na nejrůznější lidské nemoci. Poslední výzkumy například ukazují, že s pomocí konopných produktů obsahujících psychoaktivní chemickou látku tetrahydrocannabinol, marihuanové THC, bude možné v budoucnu léčit obezitu nebo mentální anorexii. A proti Alzheimerově chorobě prý zase zázračně účinkují pilulky s nikotinem. Blíží se snad den, kdy se drogy stanou nejlepším přítelem člověka? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

whack 

všechny recenze uživatele

Je naozaj tragické, že zvieratá sú kvôli týmto feťákom dennodenne legálne mučené v laboratóriách. Namiesto toho, aby ich nechali skapať, im dokazujú beštialitami na zvieratách, aké sú len tie drogy zlé - nonsens. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Mezi námi feťáky si můžeme zcela upřímně říct, že tento dokument rozebral 5 skupin nejoblíbenějších drog docela podrobně. Kdo hledal čistě něco ve smyslu, neberte drogy jsou špatné, tak by měl hledat znovu a především jinde. Zde jsou drogy rozebíráný pouze z toho vědeckého hlediska, a to konkrétně jejich působení na lidský mozek. To, že poškozují i další orgány je fajn, ale to zde nikoho netrápí, tudíž to zde nikdo ani neřeší. Já osobně to hodnotím velmi pozitivně. Měl jsem zde možnost srovnat si moje poznatky z drog s poznatky vědeckými a musím říct, že se absolutně nelišily, i když jsem si některé z nich až do tohoto dokumentu ani příliš neuvědomoval. Navíc jsem se dozvěděl o dosud a možná i nikdy mnou netestovaných drogách spoustu informací i zajímavostí. Dokument pro názornější vysvětlení působení drog využívá velmi pěkných animací, které pochopí snad každý. Pěkné. * * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kouřící zvířata jsou kouzelná. Osobně nechápu proč si kuřáci kvůli stimulaci či uklidnění ničí zdraví.V první, experimentální fázi závislosti má uživatel mnohem bohatšá sny, nápady, vše mu jdenajednou lehce. Není těžké utajit před okolím, že drogy bere. |Droga mu ještě nedá najevo žádné negativní účinky. . V druhé fázy tzv. víkendovém braní už se projevuje závislost, potřeba více peněz . Noví přátelé jsou narkomani, čas organizuje podle drogy, nespavost, nechut k jídlu, bolest celého těla, deprese. Další fáze každodenní užívání finančná problémy, krádeže, prostituce, sociálně vyloučen. Poslední fáze končí smrtí předávkováním. Vybavuje si příjemný pocit po první dávce , chce ho navodit znovu, ale už to nejde. Když drogu nesežene zimnice, agresivita, vyčerpání, halucinace ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

"Zažívané stavy navozují pocit, jako kdyby člověk náhle opustil nejvyvinutější části svého mozku a rychle se ocitl na úrovni třeba takové zeleniny, nebo třeba mozku plaza. Zdá se, že někteří lidé to považují za velice příjemné." ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál podrobně osvětlující působení drog,hojně využívá animace,což je pro pochopení velmi dobré................................... Díly............................................. Konopí - výzva pro vědu ........................... Halucinogeny a extáze - alchymie vědomí ...................................... Opiáty a tišící léky - radost ze závislosti .......................................... Kokain a stimulanty - mechanizmus slasti ........................................... Alkohol a tabák - jedy na prodej........................................... Pořád věnován všem myším a krysám položivším své životy na oltář vědy:-) ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Právě jsem shlédl první díl s názvem: Konopi - vyzva.pro.vedu! Velmi pěkný - klasický dokument! Bohužel mluví jen vědci s typickým scientisticko osvícenským entuziasmem o tom jak se drogy vyjímají ve vědě a ve zkoumání mozku, jak to tady škodí, tady pomáhá a šermují odbornými termíny! Opravdové "huliče" promluvit nenechali (tedy když nepočítám nějakého dědu z Uzbekistánu či odkud, který pálí čistý hašiš od patnácti)! To je to co je na tom škoda, ale zas ty jsme aspoň já slyšel mockrát tak si vyslechnu i ty vědce! Zkrátka zajímavý VZOREK! Druhý díl o halucinogenech a psychidilických látkách byl vesměs výborný tím co jsem psal výše a ochuzený zrovna tak! Už zde nebyl ani podobný 60let užívající fajnšmekr:(! Ale dokument je opravdu zajímavý!(PS: až shlédnu další díly rozšířím komentář i o ně) ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Místy výtečný dokument na 5 hvězdiček, místy hrozně nezáživné tlachání o ničem. Vzdát hold pokusným krysám beru jako výrazné plus. Ale co mně zase naopak chybělo, byly popisky k jednotlivým hraným filmům (jestli se jednalo o hrané filmy, naučná videa, atd.) ()

Zeliiik 

všechny recenze uživatele

Nejde o žádný výpovědi feťáků, proč začli brát, jak nemůžou přestat, kde vzít peníze ale o vědecký rozbory příčin závislosti, účinků na mozek... Je zajímavý sledovat, jak drogy působí na krysy (kterým je taky dokument věnovanej :)) a že se vlastně ani neliší od lidí ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí jednoho dílu - Alkohol a tabák: kvalita možná není až tak vysoká, zato výpovědní hodnota ano. Alkoholici si ve velkém ničí mozek... *další díl Drogy: ocenil bych vypuštění zbytečných prostřihů. Jinak velmi zajímavý díl. ()

kivi.shiro 

všechny recenze uživatele

Dokument fajn. Ale jinak nevím nevím. Zdá se mi že testy na krysách, typu "způsobíme jim bolest v páteři, že nebudou moct ani chodit a pak budem zkoumat, jak je bolest menší, když je nadrogujem".. žádný výsledky to moc nepřineslo. Aneb nepovedená snaha zaujmout řádku v učebnici za spoustu utrápených krys. Stejnak drogy buď bereš nebo ne, ať to ve tvým mozku funguje jakkoliv. Jinak doprovodný animace jsou moc fajn. I úryvky drogových scén vyhrabané z hloubi kinematografie.. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin výchovy k občanství a výchovy ke zdraví. Žáci se při něm mohou dozvědět o nástrahách drogové závislosti. Jedná se ale o méně povedený projekt. ()

Reklama

Reklama