Reklama

Reklama

Za vlády diktátora Franka, nebylo internování politických vězňů za zdi psychiatrických léčeben ničím výjimečným a potkalo to i mladíka Matea. Jeho svobodný duch je však nezlomný, přes nepřízeň doby i lidí chce šílenstvím zlomenou Lolu, do které se zamiluje, zachránit a naučit jí znovu snít.
Za vlády diktátora Franciska Franka, nebylo internování politických vězňů za zdi psychiatrických léčeben ničím výjimečným. A stejně tak nebylo žádným tajemstvím, že těmto ústavům, v nichž se nevinní procházeli po stejném dvoru s psychopatickými vrahy, vládli pevnou a nelítostnou rukou jejich ředitelé, kteří za slovem lidskost dokázali hledat maximálně tak moc a možnost využít kohokoli a cokoli k prosazování vlastních cílů. Ani v „nemocnici“ v Extremaduře v šedesátých letech minulého století to nebylo jiné. A přesto zde dokázal žít svobodný duch. Měl tvář mladíka jménem Mateo, který byl do izolace uklizen poté, co se odvážil veřejně slovně napadnout frankistického důstojníka. Právě Mateo časem poznal, že za šílenstvím zlomené a nepřístupné Loly stojí především neštěstí a osamělost, způsobené zneužíváním, kterého se na ní dopustil její vlastní otec. Jedinou cestou, jak dívku zachránit, bylo naučit ji znovu snít. A zamilovaný Mateo se i přes nepřízeň doby a lidí rozhodl, že v tomhle boji neprohraje. Vynikajícímu španělskému dramatu z dílny režiséra Josého Manuela Gonzáleze, oceněnému mimo jiné i na filmovém festivalu v Cartageně, vévodí především skvostné herecké výkony hlavních představitelů Huga Silvy a Maríe Valverdeové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Viděno v původním znění s anglickými titulky. Jak mě tento nenápadný film zpočátku skoro až nudil, postupně mě vtahoval víc a víc, aby mě nakonec zcela a beze zbytku dostal. Za sebe tak nemám problém dát plné hodnocení - toto výborné drama si ho podle mě plně zaslouží. Jeho hlavními přednostmi jsou výborné herecké výkony, silný příběh, skvělá kamera a velmi dobře napsané postavy, na nichž celý film stojí a padá. Snímek může připomenout celou řadu podobných filmů, jejichž děj se také odehrává za zdmi vězení, kárných táborů, psychiatrických léčeben, apod., a představuje tak novou originální variaci osvědčeného námětu o osudech lidí nespravedlivě zbavených svobody. Pro mě coby fandu španělské kinematografie a herectví Maríe Valverde byl toto velmi příjemný filmový zážitek - MUŽ Z PÍSKU je neokázalý, ale o to působivější film, kterému bych upřímně přál, aby ho mohlo vidět víc lidí - dle minimálního počtu hodnocení zde i na IMDB soudím, že je tento film prakticky neznámý, což je určitě škoda. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ten plakát poněkud zavádí, protože se nejedná o akční drama dvou mladých motorkářů, ale chovanců ústavu pro choromyslné+ politické mukly. Hudba výborná, i když ty dudy tam byly poněkud zvláštní. Krásné výhledy ze střechy, možná trochu moc zidealizované vyústění situace v ústavu. Happy end se nekoná, Maria půvabná jako vždy. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama