Reklama

Reklama

Postřehy Karla Kyncla

(pořad)
Česko, 1994, 26x5 min

Účinkují:

Karel Kyncl

Jméno Karla Kyncla bývá spojováno především s jeho prací dlouholetého zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu ve Velké Británii. V rozhlase sice začínal už v letech 1943-1948, ale to nejprve pouze jako člen Dismanova rozhlasového dětského sboru. Nedlouho poté už však nastoupil do zahraniční redakce a stal se zpravodajem nejprve v New Yorku. Jméno si získal sérií reportáží o atentátu na prezidenta Johna Kennedyho. Posléze se již přemístil do země, jemu srdcem i duší nejbližší, kromě vlasti, Velké Británie. Pro mnohé posluchače se stal symbolem britského gentlemana. Mohl si dovolit komentovat britské vlastnosti s takovou lehkostí a elegancí jako málokdo. Karel Kyncl ostatně nebyl jen rozhlasový novinář a svá léta působení na půdě britského impéria zužitkoval také v několika velmi úspěšných knížkách složených z reportáží, které odvysílal v rozhlase - Moje Británie, V Buckinghamu otevřeno, Gardenparty u královny, V Manchesteru nemají manšestr, Londýnský zpravodaj se hlásí. Sedmadvacet dílů televizních Postřehů Karla Kyncla, při nichž spolupracoval s osvědčenými tvůrci ostravského televizního studia - dramaturgem Karlem Bělohlavým, kameramanem Zdeňkem Úlehlou a režisérem Jaroslavem Večeřou, je připomínkou velké osobnosti české žurnalistiky, ale i země, která si už po staletí uchovává své osobité tradice. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Milé odlehčené zpravodajství tehdejšího emigranta do Británie, pana Kyncla, neslo nádech dobré cestovatelské dokumentaristiky. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé už tím, jaké množství informací autor posbíral a do jaké hloubky přitom dokázal jít.. Jejich sdělování je velmi příjemné, zvlášť zaujme zvláštní kombinace obdivu k Velké Británii sdělovaného bez servilnosti a vyrovnaného nepatetického sebevědomí Čecha. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Atmosféru Londýna Karel Kyncl postupně přenesl na papír, zaznamenal pro rozhlas a natočil "Postřehy" také pro televizi. Karel Kyncl byl výborný rétorik, který navíc dokázal na malém prostoru předložit velký příběh s množstvím informací a přitom příjemce (čtenáře, posluchače, diváka) nezahltit. Petrá paleta cestopisných črt. Nejnejuvěřitelnější příběh: O jedné Angličance do české čítanky - díky zdravotní sestře Frances Meacham zachováno dílo českého básníka Ivana Blatného. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Karel Kyncl mi přijde velmi moudrý, vzdělaný a inteligentní člověk. Stejně tak jeho britské postřehy. Vystupuje sebevědomě, přesto ne arogantně. Proto plné hodnocení. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Chvíli před tím, než jsem poznal tvář fenomenálního Karla Kyncla, znal jsem jeho hlas z éteru. To bylo v první polovině devadesátých let 20. století a mě bylo nějakých náct. A od té doby je každé setkání s Karlem Kyclem pro mě velmi milým zážitkem, i když už jsem to viděl víckrát. ()

e-pilot 

všechny recenze uživatele

Původně jsem slýchával hlas Karla Kyncla jen v Zápisníku zahraničních zpravodajů, kde jeho repotáž dávali vždycky až na závěr, jako zlatý hřeb celého vysílání. A oprávněně! Tato televizní verze si s tou rozhlasovou v ničem nezadá. Charisma osobnosti, uhrančivý hlas a špetka česko-anglického humoru. Žádný z dílů jsem si nenechal ujít. ()

Reklama

Reklama