Reklama

Reklama

Před miliony let vytvořily nadpřirozené bytosti zvané Strážci intergalaktickou policii Green Lantern, která chránila jednotlivé sektory vesmíru. Jeden ze Strážců Abin Sur byl po boji s nepřítelem vážně zraněn. Když jeho kapsle unikla na Zemi, pověřil svůj prsten - zdroj nadpřirozených schopností, aby našel jeho vhodného nástupce. Prsten na Zemi objeví mladého zkušebního pilota Hala Jordana, který má velkou dávku sebevědomí, neposlušnosti a lehkomyslnosti. Jeho zdánlivě bezstarostnou mysl ale trápí vzpomínka na smrt otce, který zahynul při jednom zkušebním letu. Když prsten přivede Hala k Strážci, vysvětlí mu, co znamená stát se Green Lanternem. Odešle ho na domovskou planetu OA, kde se začíná seznamovat s podstatou svého poslání. Vůdce Strážců ale mladíkovi nevěří a po jednom z cvičných bojů o sobě začne pochybovat i sám Hal. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 029)

verbal 

všechny recenze uživatele

Zelený Lampa ve mně ze všech těch posledních homiksových adaptací probouzel největší skepsi. Vždyť co může být víc gay než rozkokošný brouček v uplých pitkáčích barvy vyblité hrachovky, který svou lucerničkou potírá intergaylaktické bubu zlo! Snad to bylo těmi perfektními efekty, snad tím, že je pan Reynolds schopen přesvědčivě zahrát uvěřitelného, hláškujícího heteráka nebo tím, že ta hlavní vulva byla opravdu luxusní, ale za ty dvě hodiny jsem neměl ani jednou chuť podrbat čivavu či si jen tak nudou přepudrovat nos. Překvapivě jsem tedy dostal hravé, nabušené a efektní vě-fa okořeněné Pohledem společnosti Parallax a prosté nábožného muchlování hadru s hvězdami a pruhy, u něhož se mi odporem nezařezávaly tanga jako v případě Kokotpitána Emeriky (ještě jednou fujtajxl). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

DC Comics si pro svůj filmový kontr proti Marvelácké záplavě nemohl vybrat lépe... kdyby se k tomu celkově postavil úplně jinak:P Takhle bych za sebe skoro neváhal říct, že si nemohl vybrat hůř. Hal Jordan je zastydle pubertální floutek živící se zkušebním pilotováním, hřešící na svůj herecky nepoužitelný ksicht (tedy ksicht Ryana "gods be praised, že se s ním Scarlett rozvedla ještě než spolu zplodili ekvivalent Agáty Hanychové" Reynoldse), a svou rádobyadrenalinovou totální nezodpovědností tu a tam přinášející haluzové výsledky maskuje své do krve rozdrásané nitro vyvěrající z jedné z nejdebilněji natočených scén "osudové smrti" za dlouhá léta. Na superhrdinských filmech mě nejvíc baví, jak ten jejich svět svým způsobem dává smysl - v případě Zeleného Lampáša můžu ale leda tak trpět jako to zvíře Peter Sarsgard (který mimochodem podává velmi svérázný výkon sestávající hlavně z kvílení a ječení), protože v Green Lanternovi nedává smysl vůbec, ale vůbec nic. Od podivuhodného nabíjení zelené energie až po naprosto WTF způsobem se relativizující moc "ultimátního zla" Parallaxe... o chování lidí k Jordanovi ani nemluvě. Pozitiva tu jsou, samozřejmě, třeba překvapivý osud Tima Robbinse, nebo vizuální efekty, nebo - a to ještě daleko víc než v Gossip Girl - Blakuša Livelyová;) Ale na dvě hodiny je toho teda zatraceně málo, a důkazem té zoufalosti budiž, že jsem to dal natřikrát a s přemáháním - zvlášť když bylo od asi patnácté minuty jasné, jak to všechno dopadne, včetně toho žlutého prstene. Kvůli Marku Strongovi mě mrzí, že dvojka nikdy nevznikne, ale kdyby měla být takováhle, tak je to rozhodně lepší než kdyby se Warneři vzepřeli řeči peněz a šli do toho beze stopy strachu jako "jejich" Zelenáč. Při porovnání s konkurencí z dílny Marvelu dám s bídou šedesát procent. A i k tomu mě zlomilo vlastně jenom vystřelování tisíců paprsků k nebi a to, že tenhle odstín zelené je super;) BTW jak to, že když mají Lanterňácké prsteny nějaký vestavěný komunikátor, tak Jordan po celý film při shromážděních nikomu nerozumí?:) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Ukázka projektu, ve kterém se tak dlouho piplali s vizuálem, až zapomněli na skoro vše ostatní. Obsazení je v pořádku, triky jsou úchvatné, ale kam se proboha vytratil pořádný děj nebo záporák? Hodně to připomíná Hancocka: Nevyrovnaný film o komiksovém hrdinovy, který vypadá spíše jako drahá úvodní epizoda televizního seriálu, nežli jako plnohodnotný celovečerní film. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Hrozná pizdovina. Chlapík navlečený v zelenom sopli bojuje s kriplom s bublajúcou hlavou a digitálnym mračnom z vesmíru. Scenár z výpredaja, herci hrozní (hlavne Blake Lively totálne vypadávala z úlohy), vyvrcholenie nikde. Ale istým spôsobom ma to bavilo. Možno preto, že je to tak nehorázne cheesy - ale konštantne a nonstop cheesy, takže to pôsobí dojmom "autorského zámeru". Škoda, že nebude dvojka, Mark si mohol zahrať ďalšieho zloducha... :-D 5/10 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je všechno tak, jak má být. Ryan je sympaťák, Blake mokrým snem každého heterosexuála, který není slepý, trikařům někdo štědře platil přesčasy a nad tím vším drží ruku osvědčený hitmaker Martin Campbell. Jenže funguje to jenom napůl, ne, spíš tak na třetinu, protože zhruba tolik si ukousne ‚civilní‘ svět. Ten, kde lucerny svítí zeleně, se snaží bezbřehou naivitu zahalit do laciné pompéznosti, která asi vychází už z komiksu, ale na mě to působilo jak laciná pouťová atrakce, která (ruku na srdce) vypadá pěkně debilně. Není to nuda, furt to bliká, někdo pořád žvaní (docela často i vtipně), ale chybí tomu ona kapka oduševnělosti, která ze stejné pozice předem zatraceného záprtka určeného k hanobení, vysekala o půl roku dříve jednoho Asgardského boha. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tuhle komiksovou šílenost zaručeně ocení ten, co má rád původní komiks. Film se totiž s ničím a nikým nesere a na ramenech nekompromisnosti 109 minut uvádí film, který popírá veškeré komiksové zažité vlastnosti. Je to prostě sci-fi o superhrdinech z vesmíru, kteří bojují o matičku Zemi mimo Zemi. Musím říct, že to mělo něco do sebe, ale docela dlouho se to rozjíždělo. Ryan Reynolds byl skvělý, ale mohl si tu přeměnu uspíšit a nečekat na ní do půlky filmu. Každopádně nemůžu říct, že by mě to nechytlo, bylo to zase pro změnu něco jiného, než člověk normálně čeká a to se taky počítá. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $116,601,172Tržby Celosvetovo $233,300,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $25,969,837 //počet predaných kusov 1,051,870Tržby za predaj DVD v USA $22,342,478 //počet predaných kusov 1,423,029║ V prvom rade dosť zamrazuje ten veľký rozpočet, na to že tam nehrajú žiadne veľké hviezdy, nepríde ani triková stránka že by bola až tak prelomová za tie peniaze hlavne v porovnaní s rovnakým rozpočtom aký mali Transformers 3, ktorý by v danom pomere potom museli stáť 3x viac, príbehovo klasicky otrepaná šablónka, ktorá ničím neprekvapí, jediná výhoda je že dej nejak nenudí a nemá tam až tak oklieštené scénky čo by podrážali dej. čístý priemer bez ambícii, škoda /50%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Zelený mužík nemá trable nebrat se vážně, takže to, co ho v důsledku zabíjí, je spíše režijní a dramaturgická nerozhodnost. V jedné scéně je obsažený celý problém Lanterna: Hal přilétá za svou vyvolenou v převleku trochu si po supermanovsku zatokat. Následuje velmi dobrá parodie podobných "superhero" kýčů, které jsem se s chutí zasmál. Jenže v další scéně nacházíme naprosto totožnou, tentokrát smrtelně vážně natočenou kýčařinu, která se tváří, jako by scéna před tím vůbec neexistovala. A takhle to je pořád, Campbell chvíli mrká na diváka, ale vzápětí mu naservíruje neředěnou tupost a naivitu. Celý film má podobnou strukturu jako Thor, ale zatímco ten "nahoře" působil vážně a "dole" lehce, Green Lantern vyhlíží v obou rovinách jako debilní a bezpohlavní retuš. Přitom jeho potenciál je neoddiskutovatelný - jenže z hrdiny, který může ze své fantazie zhmotnit cokoli, udělali tvůrci debílka s fantazií Toma Cruise v Top Gun. Ani se nedivím, že Warneři trvají na druhém díle. Takováhle spálená šance bolí, obzvlášť v době, kdy to komiksákům jde. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Koukám, že někteří ten film odstřelili už předem, no dobrá. Green Lantern ve mě vyvolal pocit, že i s hromadou triků a slušnými herci jde natočit film, který nepřekypuje zbytečně arogantním sebevědomím (jako třeba Superman) a dokáže zaujmout svou výjimečností (svět, neomezená síla, která se v hlavní postavě krásně odráží skrze omezenost lidského myšlení/fantazie) místo nějakých zvučných jmen. Za největší úspěch tvůrců však považuji fakt, že dokázali udržet "pro moderního diváka na první pohled směšného hrdinu" v přijatelných mezích směšnosti. Já se skvěle bavil, ať akcí nebo decentním humorem, který vůbec neuškodil. Ani ten úšklebek směrem k čtyřprocentní menšině během filmu nepřišel... Takže oproti slabým očekávání příjemné překvapení. PS: odříkávání přísahy mi způsobuje příjemné mrazení:) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Greg Berlanti, Michael Green, Marc Guggenheim, Michael Goldenberg .. That's the best you could come up with for your first big appearance? _ Něco tak (na poli comicsovém) nezvládnutého jsem dlouho neviděl. Přitom jsem měl větší obavy z jarního THORa, který ovšem dopadl zcela opačně. Green Lantern má dobré obsazení, zkušeného režiséra, ani vyloženě nenudí, ale je to nevyvážený paskvil, kdy (takto) odkryté univerzum nezaujalo. Smutné, ale daný výsledek si tím rovnou říká ne o pokračování, ale o RESTART. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Nebetyčná ptákovina, ale zároveň skoro celou dobu slušná zábava. Ať už díky hláškujícímu Reynoldsovi... nebo prakticky všemu, co se v tom filmu děje! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Před několika miliardami let se rasa nesmrtelných ozbrojila nejmocnější existující silou. Smaragdovou energií síly vůle. Stejně haluzní a neuchopitelný úlet jako svého času Flash Gordon. Zda to brát jako zápor či klad si nejsem jist; každopádně guilty pleasure par excellence. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Je to nudný film s nudnými lokacemi a prostředím, s odporným CGI, který nám prozrazuje, že se 90% všeho točilo před zeleným plátnem. Film je odporný i mimo kvalitu efektů, vše je tak neatraktivní a barevně odporně přesycený. Jsou tu nudní záporáci jak vzhledem tak charakterem a nudné postavy. Dokonce i akční scény jsou naprosto nezajímavý u postavy, která dokáže cokoliv stvořit svou myslí. Film praská přeplněním nezajímavou, nepůsobivou a unávnou expozicí, která by jednoho zabila. Dějí se tu věci jen proto, aby se děly, bez žádného budování! Nejzajímavější věc, co Hal udělá se svými schopnostmi je Hot Wheels autodráha a to je zároveň tak pitomý. Není tu jediná známka života, energie ani emocí. Nesnáším tenhle film a už ho nechci nikdy vidět! Kdyby Ryan Reynolds udělal prohlášení, že celý tenhle film udělal jen proto, aby vytrollil DC a mohl si z něj dělat srandu jako Deadpool, tak bych se nedivil! 2/10! ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Parafrází slavného Pratchettova výroku „v každé tlusté dívce je hubená dívka a spousta čokolády“ bych řekl, že i ten nejrozporuplnější film skrývá nějakou pravdu či lekci ze života. Třeba Green Lantern udílí přese všechnu svou průměrnost jednu velice užitečnou lekci všem scénáristům: můžete si vytvořit obřího lovecraftovského démona (Parallax), se kterým film operuje v první polovině, stejně vám ale ve druhé půli nezbude než nasadit i jednoho ryze lidského záporáka (vědec Hector Hammond), protože se samotným démonem prostě nevystačíte. Tvůrci Thora, který se stejně jako Green Lanthern nezdál pro filmové plátno moc vhodný, také věnovali pár minut Frost Giantům a Destroyerovi, ale ve výsledku koncentrovali veškerou energii na vytvoření záporáka v lidském Lokim a slavného protivníka Thora, mořského hada Jörmungandra, raději úplně vynechali. Ačkoliv by s tím kritici antropocentrismu asi nesouhlasili, filmovým tvůrcům zkrátka nezbývá než padoucha co nejvíce polidštit, nebo jej alespoň co nejvíce vztáhnout k člověku. Proto Lovecraft neustále zdůrazňoval, že jeho obrovské nestvůry jsou vlastně nepopsatelné či nevyslovitelné, a Ridley Scott v prvním Vetřelci zbudoval s designéry na neznámé planetě havarované kosmické plavidlo doslova mimozemských rozměrů, ale posádku nakonec konfrontoval s poměrně malými vetřelci, a tvůrci ostatních pokračování už si s nějakým vetřelčími základnami nebo planetami nedělali vůbec hlavu. Jak zobrazit skutečně obří monstrum a nemuset si vedle něj vymýšlet ještě lidské záporáky, to je hádanka, která se zatím žádnému umělci vyřešit nepodařila. Velký monstra fungují spíše v imaginativní rovině a Parallax z Green Lantherna, který musí nakonec ve druhé půli vyklidit pole pro Hectora Hammonda, je toho dobrým důkazem. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

GREEN LANTERN není komiksová adaptace opojným způsobem prezentující jiný svět, jak se mohlo zdát z upoutávek, ale nakonec se nejedná ani o tak velkou katastrofu, jakou zvěstovaly divácké a kritické ohlasy ze zahraničí. Jde spíš o film, který jakoby vypadl z jiné doby - konkrétně 80. let minulého století. Zmíněná nepatřičnost nevadí, protože se reflektuje a ozvláštňuje hned na několika úrovních. Z formálního hlediska představuje vyprávění ukázkový příklad toho klasického, kdy až směšným dojmem působí potřeba neustále všechno mít motivované a používat k tomu těch nejtradičnějších a konvencionalizovaných postupů. Nevnímal bych to ale jako problém, jelikož se vědomě pracuje s osmdesátkovými syžety, jmenovitě tím topgunovským a supermanovským (míněno je pokračování). Ty jsou sice zbaveny jakýchkoliv podvratných tónů, a tak neumožňují queer čtení apod., ale ironicky se glosuje jejich naivita (scéna se škraboškou) a přiznává se, že tehdejší hrdinové byli šovinističtí idioti a arogantní republikánská macha způsobující víc škody než užitku, čili se s nimi mohli identifikovat nebo být k nim empatičtí jenom mladíci, kterým ještě nesestoupila varlata a nepobrali moc rozumu. Green Lantern svůj příklon k té nejhorší dekádě, jaké se kdy americká kinematografie dočkala, dává najevo odkazováním se na vysmívané tituly a "hrdiny" typu He-Mana, ale i přes vyprávění se film odchyluje svým stylem. Díky superhrdinským schopnostem protagonisty je mizanscéna ozvláštňována přidáváním nových prvků, přičemž je nutné si uvědomit, že jejich přítomnost je ovlivněna představivostí ústředního mentálního nedochůdčete. (Sebevědomé vyprávění si je ale toho vědomo, viz "rampa není dost působivá".) Superhrdina je modelován jako überčurák, a tak dochází k něčemu nevídanému: je možné se identifikovat a/či být empatický k antagonistovi, do jehož zbídačené mysli je nám dovoleno nahlédnout. I přes výše popsanou odchylnost od "osmdesátek" (reflektování nepatřičnosti syžetu, ironické glosování narativních postupů a konceptu, stylistické ozvláštnění v podobě proměn mizanscény a možnosti identifikace se záporákem) je možné si Campbellův počin užít jako ryzí návrat dob, které jsou naštěstí dávno pryč. Kdo někdy hrál na starých automatech arkádové hry, kdy se měla jedna barevná tečka vyhnout velké řadě jiných stejně barevných teček - meteorů, ten bude zvlášť v závěru nemálo spokojen. I s 3D, díky kterému je onen regres do jiných dob umocněn tím, že se volí záběry, kdy se spirálovitě sestupuje dolů. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,...V NEJJASNĚJŠÍM DNI, V NEJTEMNĚJŠÍ NOCI, ŽÁDNÉ ZLO NEUNIKNE MÉMU ZRAKU. TI, KDOŽ UCTÍVAJÍ ZLO NECHŤ SE MAJÍ NA POZORU PŘED MOU SILOU SVĚTLA ZELENÉ LUCERNY“....... /// Hal je břídil ve všech částech svýho života, krom jediný – UMÍ LÍTAT. (letadlem vole!) Snad proto do něj vstoupí zelená kulička a odnese ho k umírajícímu (zelenýmu) mimozemšťanovi. Ten mu dá prsten a Hal (ne Pán prstenů z něj fakt nebude!) získá schopnosti, který se mu budou hodit, páč Žlutá síla (co furt máš s těma Vietnamcema?) dorazila do Ameriky. Pohádka lepší než od šílenýho Trošky. Barevná, technicky dokonalá, plná efektních efektů, ufounů, hraček s jednoduchou zápletkou a jejím rozuzlení. LANTERN JE HROZBA! ZNIČ HO! Dobře? Špatně? Vzhledem k tomu, že jsem se bavil – (nejen díky provedení) odpouštím (jako vždycky). P.S.: Chcete vědět jak to bude dál? Tak vydržte ,,kus“ titulků! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Makám na disertační práci. Téma? ,,Je vůle silnější než strach?“ 2.) Říkají mi Parallax. (Studenti. Jsem profesor matematiky...). 3.) Volají mi pokaždý, když je na Mléčný dráze (na stromě) kočka. 4.) Thx za titule ,,Hogwarts, TheFlyingman a Xeetty“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná, luxusní triky a efekty. Špičkové herecké výkony. Já prostě nemám co vytknout. Kéž by byly všechny takové filmy!! 100% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Ja si proste nemôžem pomôcť, ale žáner sci-fi je pre mňa neuveriteľný požitok už len z dôvodu nereality a fantázie. Som veľmi rád že technika nášho sveta tak rýchlo rastie, pretože tým rastie aj môj požitok z filmov a to vďaka opäť raz parádnej audio-vizualizácii a obľúbeným hercom. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Překvapivě Fájn... Za originalitu Zvyšuju jednu Hvězdu!:) Bylo tady Vše.. Spiderman, Batman, Ironman.. Ale přijít ze Zelenou Lampou Je pořádně Tvrdý Oříšek a Povedl se! Mě osobně by nic takového Nenapadlo! Cambell je pašák! k Filmu: Reynolds Ustál.. Kerolájn byla k svléknutí.. A Záporák Super! Chtěl bych ho vidět v Hororu! ()

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Batman vs. Tučňák?

Batman vs. Tučňák?

31.05.2018

Green Lantern měl v roce 2011 nastartovat filmový vesmír od DC, jenž se bohužel nikdy nezhmotnil. Dalším pokusem byl Muž z oceli z roku 2013, na kterého navázaly už čtyři filmy - velkolepá Liga… (více)

Kdo napíše Green Lanterna?

Kdo napíše Green Lanterna?

16.01.2017

Dva roky před Mužem z oceli měl filmový vesmír od DC nakopnout Green Lantern. Sci-fi o pilotovi, z něhož se stane galaktický polda, ale pohořela a málem zabila kariéru Ryana Reynoldse (Deadpool).… (více)

Co chystá režisér Notting Hillu?

Co chystá režisér Notting Hillu?

28.10.2015

Roger Michell se v posledních letech blýsknul třeba Venuší nebo Hezkým vstáváním, jeho nejznámějším filmem ale navždy bude Notting Hill. Komedie s drobným sociálním přesahem je nevyčerpatelným… (více)

Reklama

Reklama