Reklama

Reklama

V hlavní roli já

  • Irsko A Film with Me in It
všechny plakáty
Trailer

Černá komedie tragických rozměrů aneb Zubatá se nepřezouvá.
Irská komedie V hlavní roli já je černá a drsná. Drsnější a černější než většina černých komedií, které jste mohli doposud vidět. Jejím hrdinou je člověk, který má oprávněný pocit, že se ocitl na dně. Bohužel netuší, že dno může mít i sklep. Neúspěšný herec Mark (Mark Doherty) nosí permanentně uštvaný výraz, jemuž dominují psí oči. Není divu. Na konkurzech bývá většinou do počtu a navíc během nich zažívá mrazivá ponížení uštědřovaná nespokojenými režiséry (pikantní cameo rolička režiséra Neila Jordana). Opřít se navíc nemůže ani o přítelkyni (Amy Huberman), toužící po přívlastku „bývalá“, bratra (David O´Doherty), paraplegika upoutaného na vozík, ani o nejlepšího kámoše (Dylan Moran), který je sice budoucí slavný režisér a scenárista, ale zatím utápí svůj údajný talent v alkoholu a hazardních hrách. Jako pověstný Damoklův meč nad ním navíc visí hrozba vystěhování z pronajatého bytu, protože panu domácímu (Keith Allen) dochází trpělivost kvůli nesplácenému nájmu. Nějak takhle by mohlo vypadat peklo na Zemi. Jenže pod tenhle kotel absolutního zoufalství lze ještě přiložit. Kombinace blikající žárovky v kuchyni, špatně zavěšeného lustru, uvolněných klik u dveří a popraskaného stropu odstartuje sérii katastrof, které ústí v sérii mrtvol, jež se zoufalému Markovi hromadí před očima. Ten ve snaze zachránit situaci roztáčí kolotoč bizarních a absurdních situacích, které všechno ještě zhoršují. Komedie V hlavní roli já patří k filmům, u kterých se královsky bavíte, nicméně v hloubi duše se za to stydíte, protože v ní opravdu nic není k smíchu. Představitel jedné z hlavních rolí Dylan Moran patří k nejúspěšnějším britským komikům současnosti díky lehce anarchistickému britskému sitcomu Black Books, který volně vychází z poetiky Monty Pythonů. Ostatně i oni mají ve svém repertoáru slavný skeč, jehož hrdinou je muž, kolem něhož se sérií bizarních nehod kupí mrtví, aniž by on sám třeba jen hnul prstem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (194)

verbal 

všechny recenze uživatele

Černá komedie? Přesně něco pro nás, veselé afroameričany! Do toho jdu! Wow, dvě běloby v rozpadajícím se bytě, jeden asociální dement, druhý bez dvou za dvacet ("Muaaah..."). Chytám se za koutky, násilím je tlačím nahoru: "Kurva, aspoň se uchichtni, když už tím trávíš pespektivní nedělní večer!" Ani hovno. Černá padá k zemi spolu s bílými obětmi "stupidních" nehod, které by snad nedal ani Leslie Nielsen ve Final Destination VI, a tříští se o urputnou snahu bavit hned vedle dodělávající taškařice. Vražedná kombinace - sice peachovina, ale za to nudná!!! "Sranda k posrání". Bílý horor!. Nebo snad na to zase někteří uživatele nemají kapacitu, že se neplácali do kolen a neprskali zbytky večeře na televizi, Bluntmane?? Chcete li vědět, co se tím "autoři" snažili neúspěšně znásilnit, doporučujeme my negři toto: http://www.csfd.cz/film/16060-sest-pohrbu-a-jedna-svatba-very-bad-things/ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby se to sralo v mým životě stejně jako tady hlavní postavě, asi bych si už dávno hodil mašli. Možná i dvě, protože s mým štěstí by nademnou prasknul trám, když bych se začal věšet. O to větší průser je, že tahle komedie je tak černá, až je nevtipná a to je velká škoda. Nápad je to totiž parádní a ti herci jsou dokonalí. Hlavně Dylan Moran, který hraje to, co umí nejlíp. Věčně nalitýho chlapa bez života. Škoda jen, že i komedie samotná je tak trošku bez života. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Výborná černá komedie hitchcockovského ražení, ve které se precizně dávkují informace a výchozí nápad s domem a sérií nešťastných úmrtí se využije v největší možné míře. Přitom nejde jen o celovečerní britcom, čemuž by nasvědčovalo obsazení i omezenost lokací, ale o uvědomělou hru se žánrovými klišé a schématy, jimž se přizpůsobuje styl filmu, a diváckými očekáváními danými moderními trendy především bruckheimerovských seriálů. Za uvědomělostí, kdy postavy aplikují svou znalost popkultury a především filmů na svou skutečně neskutečnou situaci, se skrývá důmyslná kritika hollywoodských sázek na jistotu (ať již těch ryze komerčních nebo oscarových). Takhle k dokonalosti vysoustruženou, formálně podvratnou a přitom sebereflexivní komedii, u které jsem téměř umíral smíchy, jsem neviděl od TROPICKÉ BOUŘE. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Špína, kam se opodíváš. Nesympatické - odporné herecké obsazení. Komedie? V žádném případě. Je to drama o flákačích, kteří klesli na totální dno a s tímto životem se smířili. Jedním slovem "FUJ"! ()

Subjektiv odpad!

všechny recenze uživatele

Těch metaveselých metafilmů už bylo metadosti. Dva trotlové, na které si zasedla prozřetelnost (scénář) mají dům plný mrtvol, jimiž jim ho naplnila paní náhoda. Jak z toho ven? Zoufale a trotlovsky, tak, jak znají z filmů. Že je celý tenhle film z filmů převelice špatný má zřejmě být metavtip. Jenže, já se metanesmál. Ono totiž přehánění ad absurdum, trhání z kontextu, třebas béčkových krváků, využívání filmových postupů děl bez uměleckých ambicí, samo o sobě bránicí nehýbe. A nic dalšího přinést nedokáže. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Slabinou sitcomově koncipovaného (většina scén probíhá v prostoru jednoho bytu a jeho dvorku) filmu je obsazení Dylana Morana a jeho vnějškového stylizování do proslulé figury Bernarda z "Black Books", což vytváří neadekvátní očekávání. Toto není film Dylana Morana, nýbrž herce a scenáristy Marka Dohertyho, přičemž fakt, že se jedná o jeho první celovečerní scénář, staví film do pozice zjevení. Takto pečlivě promyšlené a dramaturgicky precizní dílo, navíc ještě černá komedie, se v Evropě jen tak nevidí. Krom toho je potřeba ocenit chytrou sebereflexivní hru, kdy se evidentně laciný film stylizuje jako klasické thrillery hitchcockovské éry, zatímco dialogy odůvodňují užití příslušných postupů a reflektují současné trendy žánrové kinematografie. Více v recenzi na Aktuálně.cz. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pul hodiny jsem premejslel, jestli se teda zacne neco dit, nebo budu do konce filmu sledovat par zkrachovalcu bez penez. A najednou prask, clovek si nestaci ani uprdnout a na sklade uz jsou tri mrtvoly, pricemz u nich to neskonci a zacne naprosto ultimatni cerna komedie o idiotovi a idiotovi s blbejma napadama, kde se dej vicemene odehrava na plose jednoho bytu, ale neustale se na sebe vrsi dalsi a dalsi blby napady hlavni dvojice a je to maximalne vtipny a z danyho tematu je vyuzity maximum. Navic muj oblibenec Moran ve svy typicky roli, kde vypada jak ozralej vandrak. Kuli nemu jsem si film vlastne pustil. Takze po nudny pulhodince nakonec perfektni cerna komedie s hodne stylovou hudbou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Marku, když jsem odcházel, byli tu dva mrtví lidi? - Jo. - Kolik jich je teď?" Tak tady někdo hodil do mixéru smolaře s nešťastně zamrtvoleným bytem, Dylana Morana s tradičně prochlastaným výrazem a kýbl černého humoru, zamíchal to a s vidinou dobře odvedené práce mi dal ochutnat. Nemohu tvrdit, že by se mi z toho udělalo špatně, ale humor to byl tak suchý, že patrně zemřel vyprahlostí dříve než dorazil k mým chuťovým buňkám. A smysl komedií bez vtipu mi spolehlivě uniká. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Velice solidní černá komedie, ve které se na střídačku smějete, tajíte dech a modlíte se, aby to těm dvěma moulům všechno vyšlo.. Škoda jen, že to mohlo bejt ještě lehounce (ale skutečně jen LEHOUNCE) humornější, rafinovanější.... A bohužel výrazně svižnější.. Přesto spokojenost. Dostal jsem víceméně přesě to, co jsem čekal.. A Dylan Moran je (ne)skutečně skvostnej... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak černohumorné, že už to skoro ani místy není komedie. Já se každopádně bavil po většinu filmu a přesně 3x jsem se na několik minut rozbrečel smíchy („Pierceovo zjištění“, „návštěva otce“ a „vysvětlování situace policistce“). A líbila se mi i jistá nepředvídatelnost; divák tuší vlastně jenom jediné, a to, že mrtvol bude přibývat, jinak se filmu docela daří jít proti diváckým očekáváním. Ale snímek by nebyl tím čím je, nebýt hlavní dvojice. „Zoufalec“ Marka Doherty a „opilec“ Bern…pardon, Dylana Morana jsou skvěle sehraní a hlavně druhého jmenovaného jsem si neskutečně užíval, poněvadž hrál v poloze, která mu byla ušitá naprosto přesně na míru. Nutno dodat, že i po technické/vizuální stránce film nezaostává. Našlo by se samozřejmě několik much (jak píšu výše, ne vše je vtipné a trochu se zapomnělo na policejní vysílačku) + mně osobně se příliš nelíbil konec, v každém případě téhle černé komedii rád 4* přiklepnu, člověk se u ní rozhodně zasměje. „Moc lidí pod lustrama neumírá, Marku, víš? Ani nepadaj z rozviklanejch stoliček a nekončej pak se šroubovákem v krku.“ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čierny humor, absurdnosť situácií a skvelé herecké výkony gradujú každou scénou až do samého záveru. Neskutočná paľba vychytených hlášok, ktorú miestami trošku uzemňujú jednoduché schémy riešenia zápletky, ale inak je to naozaj skvelo zostrojená a rozohraná partička, z ktorej divák určite neodíde porazený. 85%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nápad, který nemá šanci utáhnout celovečerní film, a to ani v případě, že ten film má jen 90 minut a v hlavních rolích Dylana Morana a Marka Dohertyho. Rád se zasměju idiotům s blbými nápady, kterým se hroutí svět, ale tohle dílko, které si vzalo za cíl vystavět zápletku trochu jinak, než v běžných filmech, mi to neumožnilo. Protože postavy mi byly ukradené a hlavně - protože to nebylo vtipné. Scény, u nichž bych se aspoň pousmál, bych spočítal na prstech. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Klasická úsměvná festivalová jednohubka, v níž září Dylan Moran, který je také jediným pádným důvodem, proč se na ní vypravit. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě děj žádného filmu tolik (a tolikrát) nepřekvapil. Na mysli mám samozřejmě tu smršť nešťastných náhod... A taky (co na tom, že velice absurdní) odstraňování jejich následků. Stopáž akorát, černé to bylo náramně, pobavit mě to dokázalo... Tak čtyři. "Ale to je lež, Pierci!" - "Mlč! Je to nová pravda." ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Komedie, ve které se sice dá o mrtvoly i zoufalce zakopávat, ovšem toho humoru, natož černého, je tam neskutečně málo .. a to je v případě přítomnosti Dylana Morana až neskutečná škoda. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Angličani prostě umějí dělat srandu nejlíp. Jejich humor je moje krevní skupina a i to co je v rámci UK standard, je často větší prča než třeba v US to nej. U tohohle filmu jsem se párkrát opravdu upřímně a nahlas zasmál, což se mi zase tak často nestává. A to i přesto, že se defakto jedná o komorní film, který se oderhává skoro celý v jediném bytě. Moran i Doherty se na takové existence potloukající se mezi hernou a sociálkou a už to tak trochu vzdaly dost dobře hodí. Výstupy Jordana a Meyerse jsou pak vzorným příkladem toho, jak má vypadat nezbytečné a vtipné cameo. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho náhod, vraždený byt a dvojice opravdu příšerných chlapů, která i právě pro to, že se jim stanou jisté události, zbohatnou a jsou úspěšnými... velmi suchý černý humor!! :-) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Černý humor není pro každého. Irský humor je ještě pro méně lidí, nežli humor černý. No a irský černý humor - to je kombinace pro poměrně vyhraněnou skupinu lidí. Jsem rád, že právě tito lidé hodnotí snímek na ČSFD. Jelikož podívaná je to skutečně parádní. Prostinkou a v samotném jádru naprosto idiotní zápletku se podařilo tvůrcům rozvinout do zábavného celku, podpořeného mimo jiné dobrou hudbou. ()

Reklama

Reklama